• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYExistuje svobodná vůle? Existuje předurčenost? Existuje vůbec něco z toho?
    KARADUM
    KARADUM --- ---
    PIZI
    PIZI --- ---
    Svobodná a absolutní vůle a existuje jen vůle.

    Neexistuje jen vůle, existuje spousta dalších věcí a mezi nimi i mimo jiné mozek, ve kterém ona vůle vzniká, nějakým mechanismem, který je možná kauzální, tedy není v něm prostor pro vznik něčeho z ničeho.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: Jenomže když na teorii kyselého jablka založíš celá průmyslová odvětví, lítáš díky nim do vesmíru a to vše ti funguje, pak je pravděpodobné, že to máš dostatečně správně.
    NIRA
    NIRA --- ---
    šťastný a svobodně volný rok 2012 všem!
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    _BENNY: tak jasne, paralogismus je v podstate dusledkem tohohle chybneho uvazovani :)

    s tou plotnou je to pekny priklad, jak nase predpoklady stoji na vire, ze, kdyz neco bylo nejak, tak to tak bude priste zase. pak staci jedna indukcni plotna a takovy prosty clovek ma v hlave zmatek ;)

    NIRA: to je prave jen produkt tve mysli, která je lina uvazovat jinak. v podstate jenom z toho, ze se dva jevy casto vyskytuji vedle sebe nevyvodis vubec nic. a zrovna ty fyzikalni zakony se prepisuji docela casto, jen se o tom tolik nemluvi. nebo jinak: kdyz desetkrat snis jablko a ono bude chutnat kysele, budes uz vzdycky cekat, ze priste bude zase kysele, jenze ono vubec byt nemusi :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: mas na mysli post hoc ergo propter hoc? :)

    imho kdyz se do toho zapoji trocha empirickeho pozorovani, tak se nevyhnutelne dojde k tomu, ze existence kauzality je dost pravdepodobna. napriklad se malokomu povede se dotknout holou rukou horke plotny a nespalit se, zaroven se dost tezko nekomu povede spalit se o horkou plotnu tak, ze se ji nedotkne :)
    NIRA
    NIRA --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: ve vesmíru je příčinná souvislost /viz teploty, fyzikální zákony apod. ale nechci to tady rozvíjet, musel bys na auditko: kosmologie a vývoj vesmíru/
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    NIRA: zamenujes pricinnou souvislost s pouhou naslednosti jevu. pokud neznas mechanismus, ktery zpusobuje naslednost jevu za sebou, nemuzes s urcitosti vubec tvrdit, ze je mezi temi jevy pricinna souvislost, jenom to, ze po jednom jevu bezne nasleduje jiny (coz nemusi platit vzdycky) ;)
    NIRA
    NIRA --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: kdyby neexistovala kauzalita, tak by s všechny události odehrávaly budto vsechny současně účili by neexistoval čas/ anebo by se neodehrávaly vůbec, tak si vyber


    SAMWE: jj přesně:)) jdu se učit neměcky
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    NICOLE: a existuje vubec kauzalita? :)
    NICOLE: ... a znovu, lze z pouhe naslednosti jevu (byt opakovane) vyvozovat pricinnou souvislost?
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Pravda, pravda. Naopak nejhorší je číst knihy, které někdo napsal o někom.
    NIRA
    NIRA --- ---
    pozn: škoda, že neumím německy :/// je potřeba číst v originále
    NIRA
    NIRA --- ---
    SAMWE: tak jasně, zkus dnes vymyslet něco nového v teorii vůle a jsi na nobelovu cenu :-))))
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    K té svobodě se vracíte Vy. Já o ní nemluvil. Svoboda je dle mého názoru (už jsme to psal někde níže) produktem vůle. Dávat je naroveň jako "svobodnou vůli" nepovažuji za správné.
    Co se týká mého (hrubého, nespravedlivého, opomíjejícího a zjednodušeného) výčtu některých filosofů hrajících roli v problematice vůle - nešlo mi o detailní historický/myšlenkový rozbor. Jen jsem se nechtěl tvářit, že tyto myšlenky patří mě.
    NIRA
    NIRA --- ---
    i když: u něj to první je akt /"do"/, druhé je složitý paradox.

    takže: jsi svobodný dělat to, co chceš, nemusíš však mít vůli k tomu, co chceš /dělat?/.

    mě by spíš zajímal ten originál, ale německy neumím. je to jako s překladem každého filosofického textu, pokud člověk dobře nechápe autora, může nasekat plno chyb. Znám tolik různých interpretací překladů různých pasáží Bible, že se z toho můžu zbláznit....
    NIRA
    NIRA --- ---
    záleží na výkladu, výklady posuzují shopenhauera jako jasného filosofa vůle, že vůle je vše a to především vůle k životu. Tím pádem jsem absolutně svobodný, pokud mám tuto vůli, jsem všemocný, protože se mohu také dobrovolně rozhodnout nežít. Pokud vše posuzujeme z hlediska vůle, tak pak mizí hranice mezi spravedlnostmi a nespravedlnostmi osudů lidí, protože každému se děje poprávu z hlediska této absolutní vůle. /osobně mi to připomíná přísloví: co tě nepálá nehas nebo nesudte, abyste nebyli sami souzeni/. Já jsem ho nikdy v originále nečetla, ale ta anglická věta, kterou cituješ: man is free what he wills, but cannot will what he wills je takový paradox: jsi svobodný chtít cokoliv, ale nemůžeš mít to, co vždycky chceš. /will má v aj mnoho významů i jako podst, jméno, toto je samozřejmě moje interpretace překladu/. Doufám, že jsem to vystihla dobře:)))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    mozna jsem spatne cetl, ale Schopenhauer afaik nebyl zastancem absolutni svobody vule, byl kompatibilista (Man is free to do what he wills, but he cannot will what he wills), ale zaroven i krajni subjektivista - solipsista. tedy spise rika "moje vule je vse co existuje" nez "moje vule ma moc byt absolutne svobodnou".
    NIRA
    NIRA --- ---
    SAMWE: hele, moje absolutní svobodná vůle se dnes bude projevovat tím, že se odmítám přecpat ...a možná nebuidu jíst vůbec, ale dám si klímovský půst/při neodolatelném hladu zakousnu nějakou tu myšičku v kanálu:-D/
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Nerad, ale tuto poklonu musím odmítnout. Tyto "plky" spíše sumarizují pohled několika geniálních filosofů, jako Platon, Schopenhauer nebo Klíma. Ač bych si je připsal rád, nebylo by to správné.
    Vůle, jak bylo řečeno, je vše. Tedy mimo jiné i síla. I slabost. I zřeknutí se síly. S tou dostatečností vůle... nevím. Já se za génia nepovažuji a už tak je pro mne téma jako nestárnutí hodně povrchní až pohádkové. Asi by mne vůbec nezajímalo. Ale zatím to nevím.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    SAMWE: Vůle je síla. Jseš zároveň produktem té síly a současně jejím nositelem. Kdyby byla tvá vlastní vůle dostatečná budeš žít výhradně dle své vlastní vůle. Nebudeš např. nemocný nebo starý. Zatím ale existuješ v rodě trpném, z vůle jiné entity & planě plkáš ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam