• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYExistuje svobodná vůle? Existuje předurčenost? Existuje vůbec něco z toho?
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Dobrá poznámka. Z toho, že si nic jiného neumím představit nijak nevyplývá, že to tak je. Nicméně mám jeden důvod, proč si to myslím (už jsem něco podobného nastínil níže). Vznikl-li vesmír z něčeho, z čeho vzniklo to něco? A z čeho vniklo to něco z něčeho z čeho vznikl vesmír... ad infinitum. Jinak řečeno, výsledkem takovéto úvahy je, dle mého názoru, pouze nekonečný regres. Já jsem to demonstroval na příkladu vůle. Jsem vůle, jsme zde z Boží vůle, z čí vůle je tu Boží vůle...?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SAMWE: nevidim duvod proc by melo cokoliv vznikat z niceho. treba to z ceho vznikl vesmir tady bylo vzdy a ty se to snazis umele stavet nejak jak to neni a pak v tom zakonite vidis rozpor. proc by nutne melo byt zezacatku nic a pak teprve neco?
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Spíš poukazuji na to, že je-li pravda, že kauzalita brání vzniku něčeho z ničeho, a zároveň se asi shodneme, že "něco" existuje, ukazuje to na zásadní nedostatek v koncepci kauzality.
    Osobně si myslím, že vnikl z ničeho. Myslím si to, protože mě nenapadá nic, co by mohlo být před něčím, než nic (jestli rozumíte :)) - ovšem proč? Toť Leibnizova OTÁZKA OTÁZEK.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SAMWE: vychazis z toho, ze vesmir vznikl z niceho? jak to vis? ;)
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Správně! PIZI to trefil přesně. "je... kauzální, tedy není v něm prostor pro vznik něčeho z ničeho". Z toho logicky plyne, že nemůže být nic. Kauzalitu a logiku proto navrhuji zrušit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SAMWE: proto si vymyslime neco lepsiho? ;D
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Kuzalita je nuda!
    KARADUM
    KARADUM --- ---
    PIZI
    PIZI --- ---
    Svobodná a absolutní vůle a existuje jen vůle.

    Neexistuje jen vůle, existuje spousta dalších věcí a mezi nimi i mimo jiné mozek, ve kterém ona vůle vzniká, nějakým mechanismem, který je možná kauzální, tedy není v něm prostor pro vznik něčeho z ničeho.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: Jenomže když na teorii kyselého jablka založíš celá průmyslová odvětví, lítáš díky nim do vesmíru a to vše ti funguje, pak je pravděpodobné, že to máš dostatečně správně.
    NIRA
    NIRA --- ---
    šťastný a svobodně volný rok 2012 všem!
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    _BENNY: tak jasne, paralogismus je v podstate dusledkem tohohle chybneho uvazovani :)

    s tou plotnou je to pekny priklad, jak nase predpoklady stoji na vire, ze, kdyz neco bylo nejak, tak to tak bude priste zase. pak staci jedna indukcni plotna a takovy prosty clovek ma v hlave zmatek ;)

    NIRA: to je prave jen produkt tve mysli, která je lina uvazovat jinak. v podstate jenom z toho, ze se dva jevy casto vyskytuji vedle sebe nevyvodis vubec nic. a zrovna ty fyzikalni zakony se prepisuji docela casto, jen se o tom tolik nemluvi. nebo jinak: kdyz desetkrat snis jablko a ono bude chutnat kysele, budes uz vzdycky cekat, ze priste bude zase kysele, jenze ono vubec byt nemusi :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: mas na mysli post hoc ergo propter hoc? :)

    imho kdyz se do toho zapoji trocha empirickeho pozorovani, tak se nevyhnutelne dojde k tomu, ze existence kauzality je dost pravdepodobna. napriklad se malokomu povede se dotknout holou rukou horke plotny a nespalit se, zaroven se dost tezko nekomu povede spalit se o horkou plotnu tak, ze se ji nedotkne :)
    NIRA
    NIRA --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: ve vesmíru je příčinná souvislost /viz teploty, fyzikální zákony apod. ale nechci to tady rozvíjet, musel bys na auditko: kosmologie a vývoj vesmíru/
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    NIRA: zamenujes pricinnou souvislost s pouhou naslednosti jevu. pokud neznas mechanismus, ktery zpusobuje naslednost jevu za sebou, nemuzes s urcitosti vubec tvrdit, ze je mezi temi jevy pricinna souvislost, jenom to, ze po jednom jevu bezne nasleduje jiny (coz nemusi platit vzdycky) ;)
    NIRA
    NIRA --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: kdyby neexistovala kauzalita, tak by s všechny události odehrávaly budto vsechny současně účili by neexistoval čas/ anebo by se neodehrávaly vůbec, tak si vyber


    SAMWE: jj přesně:)) jdu se učit neměcky
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    NICOLE: a existuje vubec kauzalita? :)
    NICOLE: ... a znovu, lze z pouhe naslednosti jevu (byt opakovane) vyvozovat pricinnou souvislost?
    SAMWE
    SAMWE --- ---
    Pravda, pravda. Naopak nejhorší je číst knihy, které někdo napsal o někom.
    NIRA
    NIRA --- ---
    pozn: škoda, že neumím německy :/// je potřeba číst v originále
    NIRA
    NIRA --- ---
    SAMWE: tak jasně, zkus dnes vymyslet něco nového v teorii vůle a jsi na nobelovu cenu :-))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam