já jsem nakonec docela spoko, tenhle díl byl rozhodně nejlepší z celý série. po tom co umřela Daenerys byl poprvé zase prostor na politikaření a rozběhnutí děje zpátky do různejch koutů Západozemí. Líbí se mi, že se jim povedlo dobře navodit to, že jedna dlouhá éra, kdy byl nárok na trůn dědičnej, teď skončila. to si myslím, že trefně orámovalo tu dobu chaosu a masakrování od Roberta Baratheona dál a dalo to smysl všem těm válkám, který musely proběhnout, aby mohl vzniknout spravedlivější systém.
nevidím v tom posledním dílu nějakou okatou předvídatelnost - možná by se teď úplně jakejkoli konec zdál předvídatelnej, protože člověk už četl tolik teorií, že jedna se prostě musela trefit :D Ale usednutí Brana na trůn se rozhodně pár dílů zpátky ještě uhodnout nedalo, ačkoli teď když to nastalo, tak to dávalo smysl, v čemž vidim záchvěv good writingu. takovejch momentů v tomhle dílu bylo víc a u mě si to scénáristi trochu vyžehlili.
a propos - proč drak nespálil Jona? imho proto, že je to Targaeryen - a ten oheň by mu stejně nic neudělal, ne? ;)