• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HITOMIG. R. R. Martin - Píseň ledu a ohně (knihy, seriál, TCG, RPG, deskovky...) SPOILERY POVOLENY!

Klub věnovaný dílu spisovatele G. R. R. Martina a všem produktům souvisejícím se světem Písně ledu a ohně.

Oficiální stránky G. R. R. Martina
    Making Game of Thrones
    Winter is coming: News and Rumors about HBO's Game of Thrones
    Oficiální stránky na FB
    Twitter: Game of Thrones
    Westeros
    Icefire.cz

SPOILERY POVOLENY!
    Cist jen na vlastni nebezpeci :)

Co Euron přinese Cersei jako důkaz věrnosti?

129 hlasy od 117 respondentů

rozbalit záhlaví
      SCHWAB
      SCHWAB --- ---
      NJAL: chceš říct keltorománsky? :-P
      NJAL
      NJAL --- ---
      Aaa, no dobre, tak se naucili po generaci nebo dvou sprechtit galoromansky, no :-)
      AMANT
      AMANT --- ---
      NJAL: merci y a ahora ya va fan culo:)
      NJAL
      NJAL --- ---
      AMANT: Neni co, jisty Hrólfr "Ganger" byl rozhodne Skandinavec :-) Tady to mas v cestine, aby nevznikly nejaky problemy :-)

Normandie – Wikipedie
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Normandie
      AMANT
      AMANT --- ---
      NJAL: sasove jsou germani porad a nikdy jsem nevylucoval. a i ty dalsi pojmy jsou tak nejak obecne historicky prijimane a i tak vnimane.. pokud mas nejaky staronorsky pohled na vec, se kterym se muzeme seznamit, hod to na stul. predpokladam, ze stezejni svitky tveho tajneho uceni byly spaleny v alexandrijske knihovne, hod mi je plz v .doc do posty, diky pal:)
      NJAL
      NJAL --- ---
      AMANT: Sasove sami preci byli Germani... A u terminu "normansky" bych take byl opatrny, preci jenom, Normandii (mas-li na mysli Normany z Normandie) zalozil clovicek sprechtici staronorstinou.... :-)
      AMANT
      AMANT --- ---
      PAN_SPRCHA: promin, ale nejsou:) koreny normanskych/galskych vyrazu nemaji nic spolecneho s jazkyem anglu a sasu. teda pokud nechces digovat jeste 1000 let zpet ke korenum indoevropskych jazyku
      PAN_SPRCHA
      PAN_SPRCHA --- ---
      AMANT: kořeny jsou stejný, je to západogermánský jazyk stejně jako angličtina. prakticky je to pro ně jako pro nás se učit polsky
      AMANT
      AMANT --- ---
      PAN_SPRCHA:mozna ne, ty jazykovy koreny a gramaticky principy jsou ruzny. o duvod vic se co nejdriv zacit seznamovat s jinejma..

spiel von den thronen
      battle des konigens
      zwaarden neznam a ani bych si to vnitrne neodposlechnul
      feast and dance jsou jasny
      De wind bych nevedel, ze je to plural.

ja umim asi hodne dobre anglicky a dost slusne nemecky, takze si lecos odvozuju i tak.
      PAN_SPRCHA
      PAN_SPRCHA --- ---
      AMANT: to se fakt moc nedá srovnávat, občas koukám na filmy ve francouzštině s holandskejma titulkama (v belgii tak jde všechno) a docela se tomu dá rozumět protože je to angličtina mixlá s němčinou a zdvojenýma samohláskama. To nebude jenom tím že nemají dabing.

jako přečtete to taky ne?
      Spel van tronen
      Botsing van koningen
      Storm van zwaarden
      Feest voor Kraaien
      Dans met draken
      De wind van de winter

AMANT
      AMANT --- ---
      CYBERKOTLIK: nvm, me stacil Chajme...:))) Tywina zvladnul tusim snad Igor Bares taky obstojne, ale zbytek je klise a smycky jak pise nize ta moudra pani
      DRAGON
      DRAGON --- ---
      SEVERINE: jj, sice mi prijde jak hroznej sampon a metrousek, ale je mi ho lito, jevi se jako hodny clovek
      CYBERKOTLIK
      CYBERKOTLIK --- ---
      AMANT: ja bych urcite nechtel zazit dabovany sceny typu kricici upalovana Shireen, apod, to musi byt sileny :)
      SEVERINE
      SEVERINE --- ---
      DRAGON: chudák Kit .-/
      AMANT
      AMANT --- ---
      MADIETTA: naprosty souhlas madam. doby "svetoveho" ceskeho dabingu jsou pryc, kdyby aspon dostali treba nejakou synopsi predem o vyvoji vztahu tech postav, ze se treba ta jejich interakce nejak meni..ale zase proc do toho cpat takovy usili, cas a penize..uz pred triceti lety jsem cetl bachorky, jak v NL vsichni super mluvi nejenom anglicky, protoze se v podstate vsechno pro cilovku nad 10 let titulkuje..

MADIETTA
      MADIETTA --- ---
      AMANT: jednak intonační rozsah, jednak je všechno i zlevelované na jednu úroveň hlasitosti, takže v dabingu třeba postavy prakticky nekřičí ani nešeptají. V českém dabingu se točí pořád stejní lidé, kteří už mají vypěstovanou takovou manýru, že v podstatě každou postavu čtou úplně stejně. Jak se točí na smyčky, kdy každý sedí ve studiu sám a natáčí jen svoje repliky, nemůžou na sebe herci reagovat, tudíž je kolikrát úplně nekonzistentní, jak zní jedna postava a druhá, která s ní komunikuje. Větné melodie jsou nepřirozené, protože se čeština musí napasovat na angličtinu, což znamená například odmlky na úplně nelogických místech ve větě, kde by Čech odmlku nikdy neudělal... a tak dále a tak dále. Mrzí mě, že jsou Češi na dabingu tak závislí, považuju to za v podstatě nouzové řešení, které zkrouhne polovinu diváckého dojmu.
      AMANT
      AMANT --- ---
      CADDY: intonacni rozsah u dabingu byva dost omezenej, casto to snizuje napeti situace nebo uplne zmeni atmosferu sceny. v nekterejch pripadech mi i prijde, ze to zmeni divakovo vnimani charakteru postavy.
      CHRMLE
      CHRMLE --- ---
      GRR Martin konecne vydal dalsi knizku!!! Tak jsme se dockali a ne ze ne :D
      GANDHI: bohuzel, titulky na hbo vetsinou nedosahujou kvality titulky.cz, na druhou stranu na netflixu narazis na cesky titulky jen vyjimecne a ceskej dabing se tam nevyskytuje vubec a amazon je jeste horsi (tam obcas nejsou ani titulky anglicke). Takze i kdyz kvalita stoji za prd, palec hore za zprostredkovani divackeho zazitku i lidem, kteri anglicky neumi, nebo chtej bwhem sledovani zehlit.

Osobne pouzivam uz jen anglicky titulky, spis na kontrolu, kdyz spatne rozumim. Kdyz jsem s netflixem zacinal, vic jsem cetl, nez koukal (s mluvenou en jsem mel minimum praxe), ale po par mesicich jsem zjistil, ze uz titulky nepotrebuju. Bez zakladu anglictiny je ale hbo asi jedinej stream, kde muze clovek koukat i neco jinyho, nez davaj na nove.
      DRAGON
      DRAGON --- ---
      RUDIE: no ja pri pohledu na predposledni dil pochopil, ze ohen Drogona je neco jako kdyz startuje Saturn V, taky uplne nechces stat za tim betonovym pilirem :)
      RUDIE
      RUDIE --- ---
      DRAGON: tak zrovna u dračího ohně jsem ještě schopnej ledacos tolerovat :D Pokud se teda nejedná o ledovej oheň z mrtvýho draka, kterej boří začarovanou nezbořitelnou zeď))
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam