Pro pobavení hodím recenzi od Pavlovského (já zatím koukat nezačla, ale zatím mi to nějak souzní s tím, co zaznívá tady):
HOUSE OF DRAGON
Předesílám, že jsem se nepitval v Martinovské historii všech rodů a co bylo předtím, co bylo potom a co bylo mezitím, co si hlavní hrdinové odskočili se vyčůrat. Takže ano, možná to dokresluje zásadní část historie… ale co je to platné, když to víc než původní Hru o trůny připomíná českou televizní pohádku. Máte tam všechno, co k ní patří. Slabého, ale hodného krále, zlého bratra, vzpurnou princeznu… a spoustu prázdných místností, protože přece nebudeme platit kompars.
Z původní Hry o trůny (jak z knížky, tak seriálu), jsem měl pocit skutečného historického příběhu, s přesvědčivými postavami, s událostmi, které působily logicky, až skoro nevyhnutelně. Byly tam silné ženy… ale obvykle byly ke své síle dokopané okolnostmi. Měly na výběr buď bojovat, nebo zemřít. Tady je hlavní hrdinka okamžitě rebelka, revoltující proti patriarchální společnosti. Princezna spíš disneyovská než historická.
Přestože tohle by měla být ta slavná a bohatá éra Západozemí, vypadá to jako by se všichni právě vzpamatovávali z mohutné finanční krize, Rusové jim vypnuli plyn a oni neměli ani na předplatné HBO. Tipuju, že veškeré peníze z rozpočtu spolkli počítačoví draci. To je pro draky typický. Takže nakonec obrovská královská svatba spočívá v tom, že skupina lidí poskakuje v jednom sále a křičí „Hej, Hej!“ dokud tam jeden mameluk neumlátí druhého, aniž by zasáhli nějací strážní (nebo se třeba jen snažili odvést krále do bezpečí).
Má žena to bere vyloženě jako melbrooksovskou parodii – a jediné, co ji u toho drží, je Matt Smith. Uznávám, že je tam jediný, kdo má aspoň nějaké charisma… a to i když se jeho postava pohybuje tak někde na hranici psychopatie a idiocie. Což splňují i ostatní postavy, jen jim chybí to charisma.
Z čehož vyplývá i další problém. V Hře o trůny vycházely problémy z historie, z boje o moc, z věcí, které byly pochopitelné. Tady je to prostě z toho, že jsou postavy magoři, nebo že si něco neřeknou. Já vím, dost často to tak bývá i v reálu, ale jak je tam jenom tohle, tak to víc umocňuje pocity sporu na venkovské tancovačce.
A co je vůbec nejhorší – nejsou tu ani prsa.
1,5/5 (zatím)
Jiří Pavlovský - HOUSE OF DRAGON
Předesílám, že jsem se... | Facebookhttps://www.facebook.com/jiri.pavlovsky/posts/pfbid02LFFuVCF5RSD1ex6ppdJq8c7DZAvCGNbkZrrA5c645kHYCf3po2LiwgSXCQ2CZkxHl