• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Legenda o spoutání vlka Fenrira (Fenrise)
    (opět jedna z mnoha verzí)

Odin znal budoucnost dostatečně na to, aby věděl, že jeden z Aesiřanů se projeví jako zrádce. Sedě na Lidskialfu a přehlížeje svět, Odin upřel svou pozornost daleko do zemí Jotunheimu a spatřil Lokiho, jak si hraje se třemi monstry. Odin k sobě Lokiho bez prodlení povolal a na tuto událost se ho zeptal. Prohnaný Loki se nenechal bouřlivým hlasem Odinovým zastrašit a pravil, že se zamiloval do obryně jménem Angeborda, a tři podivné děti že se zrodily z jejich svazku.
    Odin vyčetl Lokimu jeho svazek s obryní a povolal k sobě do Asgardu jejich tři děti. A tak se k němu dostavily. Hel. Jormungand, had. A Fenris, vlk. Jelikož si nepřál jejich smrt, která by vedla k Ragnaroku, poslal Odin Hel, aby se stala královnou Podsvětí, hada Jormunganda hodil do moře, kde rostl, dokud neobkroužil celý svět a stal se znám jako Midgardský had, a nakonec se rozhodl řešit úkol spoutání Fenrise, o kterém věděl, že se má stát Odinovou smrtí. I uložil tento úkol ostatním bohům.
    Aesir vyrobil silný řetěz, pojmenovaný Laeding. Poté Tyr vyzval Fenrise, aby řetěz roztrhl. Fenris řetěz očuchal a dobrovolně výzvu přijal. A Fenris řetěz roztrhal na tisíce kousků, které se rozletěly po zemi. Druhý řetěz se jmenoval Dromi, a byl Fenrisovi nabídnut podobným způsobem. A s podobnou lehkostí byl také vlkem roztrhán.
    Když si uvědomil, že nedokáže vyrobit řetěz dostatečné síly, obrátil se Aesir na trpaslíky, kteří souhlasili, že pro něho vyrobí řetěz nový. A skutečně ukuli lehký a jemný řetěz, Gleipnir, vykovaný z tak nepostihnutelných věcí, jako zvuk kočičích tlapek, vousy ženy, kořeny skály, medvědí šlachy, dech ryb a ptačí sliny. A tehdy přišli za Fenrisem potřetí.
    Fenris, který vycítil temnou magii Gleipniru, odmítl nechat se spoutat řetězem, dokud někdo nevloží ruku do jeho mocných čelistí coby zástavu čestnosti. Jediný Tyr statečně vystoupil a nabídl se k této oběti. A bohové přistoupili ke spoutání vlka.
    Ať se Fenris snažil sebevíce, řetěz Gleipnir se neroztrhl, jen jej potal stále silněji a těsněji. Když si bohové uvědomili, že Fenrise konečně spoutali, propukli ve vítězný smích. Všichni až na jednoho. Statečný Tyr se ani nepokoušel vytrhnout ruku z vlčích čelistí a toho dne ji ztratil.
    Bohové připoutali Fenrise k pevné skále a vnořili do hlubin samotné Země. Thor umístil na vlčí tlamu meč, aby mu zabránil kousat a výt. A tam Fenris setrval, dokud nenadešel den Ragnaroku.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Jedna z mnoha verzí legendy o Fafnirovi (nikoliv nutně nejsprávnější), součást Ságy o Nibelunzích.

Ódin, otec všech bohů, přikázal obrům, aby postavili most, spojující Vallhalu a Zemi. Obři jako odměnu požadovali bohyni krásy, Freyju. Po dostavení mostu chtěli bohové Freyju zachránit před obry, ti však vznesli vcelku rozumný požadaven na výkupné - poklad rýnského zlata, shromážděný Nibelungy - trpaslíky. A tak bohové poklad ukradli trpaslíkům a předali obrům, kteří poklad uložili do jeskyně hlídané drakem Fafnirem.
    Mimi, jeden z trpaslíků, byl nesmírně zoufalý, jelikož proti drakovi trpaslíci nic nesvedli, a když se doslechl o smrti hrdinného krále Sigmunda na bitevním poli, ujal se jeho osiřeleho syna Siegfrieda. Trpaslík se stal princovým učitelem a vychovával jej jako statečného válečníka, který jednou získá zpět trpasličí poklad.
    Když Siegfried dosáhl věku osmnácti let, předal mu Mimi úlomky otcova meče, kouzelného Gramu (jinde Balmungu) a naučil jej, jak ho znovu skout. A když byl meč opět celý, řekl trpaslík Siegfriedovi o pokladu a Fafnirovi.
    Přesvědčen vhodně volenými slovy svého učitele vyrazil Siegfried bez váhání k jeskyni, kde drak střežil poklad Nibelungů, a hlasitě naň zavolal. Fafnir přišel, s jasným úmyslem sežrat hloupého vetřelce, ale Siegfried se bystře vyhnul jeho útoku a sám zaútočil otcovým mečem, a smrtelně zranil draka na krku. Několik málo kapek dračí krve přitom smočilo rty Siegrieda a dalo mu schopnost rozumět řeči ptáků.
    Díky tomu se od ptáků, přilákaných smrtí draka, Siegfried dozvěděl o zradě svého vychovatele, pro kterého byl jediným důležitým cílem poklad, střežený drakem, a o vlastnostech dračí krve, ve které se vykoupal, aby získal nezranitelnost - s vyjímkou jediného místa na rameni, kde se mu na kůži přilepil list lípy (jinde dubu).
    Siegfried potrestal Mimiho za jeho chamtivost, a vybaven otcovým mečem, helmou, jež svému majiteli propůjčovala neviditelnost, a prstenem Nibelungů se vydal hledat nová dobrodružství...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Jedna krátká a úsměvná legenda z Japonska, o tom, proč medůza nemá kosti.

Kdysi dávno mořská královna, manželka mořského krále, vážně onemocněla. Stonala a stonala a nikdo jí neuměl pomoci, dokud mořský král, její muž, nepřišel na to, že lékem na královninu nemoc jsou opičí játra. I vyslal svoji služebnici medůzu k pobřeží, aby mu přivezla opičáka.
    Medůza doplavala k pobřeží a brzy našla i opičáka, který si hrál ve větvích a odpočíval na sluníčku. Pěkně ho pozdravila a pozvala ho na projížďku po moři. Opičák, který se zrovinka trochu nudil, nadšeně souhlasil. Nasedl medůze na hřbet a vyrazili na moře.
    Jenže po nějaké době, břeh dávno v nedohlednu, přiznala medůza opičákovi, že ho veze k mořskému králi, který potřebuje opičákova játra pro svoji královnu. Opičákovi, to dá rozum, ihned došlo, že bez jater se mu tuze zle povede. Chytil se za hlavu a povídá medůze: Ó, že jsi to neřekla hned! Zrovinka dneska jsem si játra vypral v potoce, teď visí na šňůře a suší se! Ale když mě odvezeš zpátky, doběhnu pro ně a potom je odvezeme mořské královně!
    Medůza, nedovtipa, ochotně změnila směr a odvezla opičáka zpět na břeh. Opičák vyskotačil na pláž a z bezpečné vzdálenosti se pak hloupé medůze vysmál. Smutná a nešťastná medůza se vrátila k mořskému králi s prázdnou. Mořská královna se sice medůzině historce zasmála a opičákovi se nijak nemstila, protože se prostě vyléčila jinak, ale mořský král medůze palicí za trest všechny kosti v těle roztloukl tak, že už se nikdy nezahojily...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Sucellus - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sucellus
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Tuší někdo, jak je to s podzemní chodbou z Proseka do Staré Boleslavi, respektive z Vinoře do Jenštejna? Ve všech těch místech chodby reálně existují, ale pokud vím, nikdo jimi v zaznamenané minulosti neprošel komplet, jelikož už je to technicky nemožné. Třeba ta Vinořská byla před válkou zatopená už po nějakých 50 - 100 metrech a dnes je plná vody skoro po okraj.

Agartha.cz: Jenštejn - chodby z rybníku
    http://agartha.cz/html/pruzkumy/praha/jenstejn_rybnik/index.php
    Vinořské podzemí | Speleo.cz
    http://szs.speleo.cz/clanky/vinorske-podzemi

Kdo měl chodby postavit a proč? A jak jimi dřív procházeli? Vždyť i tehdy museli mít problém s vodou.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Prosím, neví náhodou někdo něco k Secullově kladivu?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    MARWIN: Už jsem si to pročetl, děkuji za odkaz :) Někde jsem narazil na označení vrhacích kopí se zpětnými háčky jako Gaé bolga, tak mi to utkvělo.
    Jdu hledat něco o tom chlapíkovi, který tím mával, vypadá to zajímavě :)))
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    FOSSY: ne, to je jmeno specificke zbrane
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    MARWIN: Nicméně, pokud si dobře vzpomínám, to je spíš typ zbraně, než jedna konkrétní? I když bezesporu legendární :)
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    FOSSY: Gae Bolga tu jeste nebylo
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    INSEQUI: Já si to pamatuji z jedné textovky, co jsem měl kdysi na 8bitu - scéna s mečem byla ta nejkrvavější ze všeho, co jsem kdy pařil.
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    SVORO: Hele Bruncvík měl lva a zlatý meč který oplíval také nějakými drsnoschopnostmi... doma mrknu do knížek a zjistím to.
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Jméno nemám, ale kůže toho bubnu byla ze zvířete Ťi, které žije v jezeře, vypadalo jako šedý býk bez rohů a mělo jen jednu nohu a kdykoli se vynořilo, spustila se vichřice a déšť.
    Paličky pak jsou z největších kostí boha hromu z Jezera hromu, který byl poločlověk-polodrak.
    A tak díky moudré úvaze vládce Severních nebes Čuan-sü byla zhotovena zbraň, která vlévala odvahu do spolubojovníků a z nepřátel ji vyháněla.
    SVORO
    SVORO --- ---
    FJERTIL: Jop tak měl :D Meč stínající hlavy na povel... jméno neznámé, ale klasika pro čechy od Jiráska:
    "zázračný Bruncvíkův meč?

Ten je pevně a hluboko zazděn v Karlově mostě do pilíře, tam, kde stojí socha Bruncvíkova, mající u nohou podobu lva. Tam dal Bruncvík před svou smrtí meč tajně zazdíti, tam odpočívá ta čarovná zbraň již staletí a objeví se teprve, až bude v českém království nejhůře. Když naše vlast bude nejvíce sklíčena, přitrhnou od Blaníka svatováclavští rytíři na pomoc, a sám svatý dědíc české země je povede.

A tu jak pojede po Karlově mostě, zakopne jeho brůna (bělouš) a vyrýpne kopytem z kamení Bruncvíkův meč. Toho se sv. Václav chopí, a v tuhé seči pak jím nad hlavou zatočí a zvolá:

„Všem nepřátelům země české hlavy dolů!“

Tak se stane, a bude svatý pokoj v naší vlasti."

FOSSY
    FOSSY --- ---
    Jinak ano, co se slavných zbraní s vlastním jménem týká, meče bezkonkurenčně vedou...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: Add buben: Mluv mluv, zajímáš mě...
    Kopí jsem již doplnil :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SVORO: Ano, Ostří trav (Kusanagi-no-tsurugi, Meč sečící trávu) - je jedna z těch legendárních zbraní, na které jsem se ptal :)

Do výčtu lehce přidám:
    Gungnir - Ódinovo kopí
    Mjölnir - Thorovo kladivo

Nu boko - Drahocenné Nebeské kopí (kterým bohové Mikoto a Inazami vytvořili japonské ostrovy) - tedy níže zmiňovaná "polearm"

Balmung - Siegfriedův meč
    Hruting - Béowulfův meč
    Tizon - El Cidův meč
    Gněv - meč Ilji Muromce

Dále celá řada Artušovských mečů, žádný tak slavný, jako Excalibur...

Labrys - posvátná sekyra z legendy o théseovi

Zatím mě nic dalšího nenapadá... :(
    SVORO
    SVORO --- ---
    FJERTIL: Tak já jse tyhle dvě zbraně zmínil protože jsou dost podobné evropským legendám to kopí se pak objevuje v legendě o sv Jiřím a Kusanagi viz Excalibur...

Bruncvíka si nějak nevybavuju bo jsem se začetl zase do legendární zbraně a to AK-47 :))

No jinak ten buben taky ano, ale já jsem moc nechtěl tahat tydle pomůcky protože by jsme sem měli zařadi i archu úmluvy a ty indické létající stroje :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    SVORO: U těch Žaponců to bylo kopí - název mohu dohledat.

A neměl on masakr meč i Bruncvík?

Jinak za zmínku stojí i válečný buben tuším armády Severních nebes - byl potažen kůží boha hromu a jeho zvuk zaháněl nepřátele. Opět mohu dohledat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam