• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    Vy jset tady takový sečtělý.
    Kledba vyřčena umírajícím, to nejhorší co se může špatňákovy stát.
    Slyšel jsem o případu vraždy nějakého náhodného kolemjdoucího při zakládání mykén.
    Pak Perchta, která musela nešťastnice pykat az to, že odmítla odpustit svému tyranskému manželovi. Ale jiak jsem nikde nic nenašel.
    Výte někdo o dalších? Jak to vlastně je?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Radši předem upozorňuju, že dneska je to spíš pro silnější nátury, o to hůř, že se jedná o skutečnou událost se zvláštními aspekty, a ne o opravdu čistý mýtus.

    Dovolím si jeden zvláštní a temný příběh, smutnou a morbidní legendu od našich sousedů v Německu.
    Hrdinou, nebo spíše antihrdinou tohoto příběhu je Friedrich Heinrich Karl "Fritz" Haarmann, známější možná jako “Upír z Hanoveru” nebo “Řezník z Hanoveru”. Proč hodlám zařadit do mýtů a legend vyprávění o psychopatovi, o pedofilním, homosexuálním sériovém vrahovi? Protože před necelými sto lety klidně mohl v poválečném Německu (po První Světové válce) řádit upír.
    Haarmann se narodil 25. Října 1879. Byl prý tiché dítě a neejraději si hrál s hračkami své sestry. V 16 letech vstoupil na vojenskou akademii a byl z něj dobrý voják, ale kvůli záchvatům musel armádu opustit. V roce 1898 byl obviněn ze sexuálního obtěžování dětí. Byl však shledán psychicky nezpůsobilým a poslán do sanatoria, odkud utekl do Švácarska. Po dvou letech se vrátil do Německa a znovu vstoupil do armády – pod falešným jménem. Ale roku 1902 ho znovu vyhodili z lékařských důvodu, tektokrát s plnou penzí. Začal pracovat u otce, ale po hádce se porvali a Haarmann byl zatčen za napadení. A byl diagnostikován jako mentálně labilní. Soud ho osvobodil. Haarman se pokusil otevřít vlastní obchudek, ale zbankrotoval.
    Tehdy začala kariéra zločince. Živil se drobnými podvůdky, vloupačkami a krádežemi, a zároveň budoval dobré vztahy s policií – ta si ho cenila jako spolehlivého informátora s dobrým přehledem o místním podsvětí.
    V roce 1918 se ztratil 17 letý mladík, a přátelé vypověděli, že naposledy ho viděli ve společnosti Haarmanna. Policejní zásah zastihl Haarmanna “v nejlepším”. Byl obviněn ze sexuálního napadení a vysloužil si 9 měsíců vězení. Tomu se vyhýbal až do roku 1920. Roku 1919 začal jeho homosexuální vztah s mladičkým uprchlíkem Hansem Gransem. Po odsezení devítiměsíčního trestu od března do prosince 1920 znovu získal důvěru policie, a i s Gransem se nastěhoval do bytu na Cellerstraße 27.
    A teď to nejbarvitější:
    Po povodních na jaře 1924 bylo v řece Leine nalezeno několik lebek. Lidských lebek, přesněji. A ještě přesněji lebek mladých mužů a chlapců mezi 15 a 20 lety. Při dalším hledání bylo nalezeno přes 500 (!) lidských kostí, které podle odborníků patřily nejméně 22 různým lidem. Podezření celkem rychle padlo na Haarmanna, obviněného v minulosti z obtěžování dětí a sexuálních útoků. Police ho sledovala, a když se na hlavním nádraží v Hanoveru pokusil nalákat k sobě do bytu mladého studenta, zatkla ho.
    Při prohlídce bytu policie zjistila, že stěny, podlaha i strop jsou doslova nasáklé krví. Haarmann se hájil, že to je kvůli jeho práci řezníka (byl znám jako kšeftař s pašovaným masem). Ale další důkaz – osobní majetek zavražděných – vysvětlit neuměl. Během výslechu se pak Haarmann rychle přiznal, podle všecho byl na svou činnost hrdý. V roce 1924 byl obviněn z vraždy 27 mladíků a po pouhých dvou týdnech byl odsouzen a následně popraven. Gilotinou. Hans Grans, jeho komplic, byl odsouzen na dvanáct let vězení.
    A teď ty záležitosti, které příběh psychopata posouvají trochu jinam:
    Haarmann sám tvrdil, že jeho obětí bylo 50 – 70. Chlapce, které on nebo Grans nalákali do bytu, zabíjel Haarmann. Prokousl oběti krk (podle některých záznamů při tom porušil i páteř) a chlemtal jejich krev. Někdy poté, co je znásilnil, někdy při tom. Osobní majetek obětí prodávali na černém trhu, ovšem pouze jedna čtvrtina věcí, nalezených v bytě, byla identifikována jako majetek předpokládaných nebo známých obětí (tedy tvrzení, že jich bylo mnohem víc, může být pravdivé). Nebyla potvrzena, ovšem ani vyvrácena tvrzení, že těl obětí se Haarmann, znýmí obchodník s pašovaných masem, zbavoval tak, že jejich maso (!) jako řezník zpracoval a coby mladé hovězí, nebo konzervované vepřové prodával do blízké restaurace. Pro svou neuvěřitelnou krutost a sadismus si vysloužil přídomky jako “vlkodlak” nebo “upír”, údajně sám sebe za upíra považoval (a jeho příběh opravdu v některých aspektech odpovídá tomu, co se o upírech vypráví – ovládání slabomyslného prostituta Granse, sexuální bezuzdnost a záliba ve “zvrácených” praktikách, pití lidské krve, světloplachost...). Kosterní pozůstatky končily v kanále, v řece, nebo ve společném hrobě.
    A co bylo pro obyvatele Hanoveru asi nejhorší: po zatčení byl Haarmann několikrák spatřen lidmi na různých místech ve městě, a očitým svědkům způsobil nemálo strachu – zatímco seděl bezpečně zamčen ve své cele pod dohledem policie...
    Friedrich Heinrich Karl "Fritz" Haarmann byl podle některých posledním skutečným upírem, kterého lidé dopadli a zabili. Já sám na příběh narazil při zpracovávání přednášky o upířích mýtech a legendách, a nebylo mi z něj dobře po těle. Každopádně je to méně známá, a o to temnější legenda, a i tak inspirovala jak knihy, tak filmy.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: Uznávám, tohle bylo hodně záludné. Takže informačně: Znak je města Rýmařov, podle legendy až k Rýmařovu dotáhly římské legie, a byly zde poraženy - proto znak ve kterém je vlk (respektive vlčice z římského znaku a symbol, který legie nesly s sebou) proklátý šípem.



    FOSSY:

    MAIKA
    MAIKA --- ---
    FOSSY: ja to víííím :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ALDARION: Rozhodně zajímavý článek.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ALDARION: Chápu, že mohlo dojít k nějaké zaměnitelnosti obou psovitých potvor (článěk jsem ještě nečetl), ale sám za sebe jsem se s tím ještě nesetkal (tedy s názorem, že Garm, pes z Hellu = Fenris, vlk). Těším se, až budu mít chvilku to projít :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: Výborně, teď sem konečně můžu dát ten článek, aniž bych spoiloval výsledek. ;) Tedy v otázce nejlepšího ze psů: http://www.blog.voluspa.org/?p=479 - se autor zamýšlí, nakolik jsou Fenrir a Garm(r) dvě bestie a nakolik se může jednat o alternující pojmenování pro jednu. Nejsem schopen se k tomu vyjádřit - je to dost mimo mé pole zájmu a k chápání úvah této úrovně to IMHO už chce dost staroseverské jazykovědy - ale celý ten blok mi přijde jako zajímavý materiál k zamyšlení...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    A jedna otázka česká, místopisná:

    Jedno české město má ve znaku vlka proklátého střelou (vlk a střela žluté (zlaté) na modrém poli). Které, a jak podle legendy ke znaku přišlo?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: Dobrý, tedy podle Edy:
    1. Chlapíkem ja Tyr (Týr)
    2. V první řadě měl na starosti válku, k tomu navíc soudy, řád, pořádek a spravedlnost
    3. O ruku přišel při poutání vlka Fenrira kouzelnou páskou, kdy vlk si vyžádal jako zástavu čestné hry ruku boha do tlamy, Tyr jediný našel dost odvahy a o ruku přišel (méně často při krmení spoutaného Fenrira, kterého měl krmit Thor - jenže ten na to zapomínal a Tyr na sebe bral jeho povinnosti, což se mu vymstilo)
    4. V průběhu Ragnaroku se měl Tyr střetnout se psem Garmem z Hellu. Zabili se navzájem.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    nezapomeňte si na cestu tam pořídit zásobu skleněných korálků, zrcátek a dalších cetek na výměnu za jídlo a ubytování ;) a bacha na kanibaly :)
    SUNY
    SUNY --- ---
    FOSSY: tak pokud tím někdo žije, asi by mu nevadila vzdálenost ani celé republiky :)) Mě odrazuje dálka a hlavně fakt, že není nikdo, kdo by tam se mnou jel :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SUNY: Tak zní to rozhodně pěkně, ale tak na celodenní výlet, a pokud možno naplnit auto, aby byly náklady na pohonné hmoty snesitelné :) Ne přes půl, spíš přes třičtvrtě republiky :)
    SUNY
    SUNY --- ---
    "V kroměřížské Galerii v podloubí nyní probíhá výstava fosilí, které se staly základem mnoha legend, mýtů a pověr o bájných stvořeních, jaké známe z pohádek a lidové slovesnosti. Fosílie, jejichž vznik si naši předci neuměli vysvětlit, tu jsou představeny jako hříčky přírody, rituální předměty a medikamenty, svědci biblické potopy, ostatky obrů, draků či jednorožců."
    Kudy z nudy - Odhalte podstatu legend o bájných stvořeních
    http://www.kudyznudy.cz/Aktuality/Odhalte-podstatu-legend-o-bajnych-stvorenich.aspx

    Já to mám přes půl republiky, ale docela by mě to zajímalo. Nechystáte se někdo?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    ALDARION: Tak většinově :) Nejrozšířenější verze (tedy asi podle Edy) by se dala brát za bernou minci :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: Tedy otázka "co přesně dělal krmič vlka" se mi, vzhledem k několika zajímavým změnám v rodině asi během stěhování národů, vůbec jednoduchá nezdá. (Zatímco oficiální dohled nad sněmy a duely zůstává tak nějak konstantní, do válečnictví se mu dost motají jiní. A vlastně i do řádu světa jako takového. O tom, kdo že to vlastně měl tři vnuky\syny ani nemluvě.) Tak zajímavý námět na článek. ;) On i ten nejlepší ze psů se někomu občas zdá divný a přemítá se, jestli to původně nemohl být jeden a ten samý vlk... ;)

    (A už dlouho jsem neslyšel frázi rozdat si to s někým v tomto kontextu, což se rozhodně nemělo spojit s mou přebujelou představivostí!)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Tak, čas na hádanku. Snad bude zase jednou jednoduchá :)

    Chlapík měl původně nejvyšší možné postavení, ale postupem doby ho nahradil jiný, a chlapík byl od té doby považovaný za jeho syna. Rozhodně to není nejprofláknutější z velké rodiny, do které patřil, na druhou stranu má nejspíš třetí místo (hned za svým otcem a bratrem). Dá se říct, že tenhle chlapík byl jednoznačně klaďák: oplýval statečností, čestností a smyslem pro spravedlnost, řád a pořádek. Kvůli své odvaze a cti taky přišel o ruku. Ve své poslední bitvě se utkal z jedním z nejstrašnějších nepřátel své rodiny (schodou okolností také asi třetí neprofláknutější ze záporáků), a zabili se navzájem.

    A aby to nebyla taková pohodička, chtěl bych slyšet víc podrobností:
    1. Kdo byl tenthle statečný chlapík?
    2. Co přesně dělal?
    3. Jak přišel o ruku?
    4. A s kým že si to nakonec v poslední bitvě rozdal?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: Korejský civilizační mýtus se mi totiž zdá rozkošně podivný. (A vidlácký. A prostě mám rád stopy po uctvání medvědů. ;) Pastoureaua jsem tu už doporučoval? ;) )

    Začátek je takový běžný: Hwanung, syn nejvyššího nebeského boha Hwanina (toho z horních nebes, který je světu a lidem dost vzdálen) se rozhodne osídlit zemi, k čemuž dostane doprovod 3000 nebešťanů, s nimiž na posvátné hoře Baegdusan (Pektusan) založí město bohů a započne tak božskou vládu nad zemí a lidmi. Zbývá jen, aby se obtěžoval sám, nebo zplodil nějakého kulturního hrdinu, který pozdvihne lidi ze zvířecího stavu k civilisovanosti.
    A v tu chvíli přichází na scénu tygřice a medvědice, které se modlí k Hwanungovi, aby se staly lidmi. Dostanou od něj hrst česneku a svazek černobýlu coby magickou dietu s pokynem, aby se s tím na sto dní zavřely v posvátné jeskyni. Tygřice to nevydrži, ale medvědice celou dobu poctivě žužlá čersnek a pelyněk, až z ní opadají chlupy a stane se člověkem. Tedy medvědí ženou jménem Ungneyo.
    Ungneyo však trápila samota (nevím, zda proto, že na posvátné hoře nežili lidé, nebo zda se mezi ně ostýchala - nebo zda by si ji žádný člověk nevzal). A tak dlouho se modlila k Hwanungovi, až ji pojal za manželku a splodil s ní syna Danguna (Tanguna).
    Dangun se stal prvním králem lidí, založil království Čóson (Starý Čóson, Gojoseon), vystavěl hlavní město, dal lidem řád, spravedlnost, organizaci (byrokracii, buzeraci...;))
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KID_MCHUTT: Jop. Baltská pohádka "Diamantová sekyra"
    Diamnatová sekera
    http://pohadky-sveta.wz.cz/diamantova_sekera.html
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: Diamantová sekera se ta pohádka jmenuje a je z Bulharska :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Jop, to by mělo být ono.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam