• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: tak jo :) přehlídl jsem to :) budiž mi odpovědí, že simultánně s tím se hrabu v logu od dvou záhadně nefungujících systémů, na které se soustředím víc :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KID_MCHUTT: Je to tam. Ne že ne :)

    Jack má být oficiálně zodpovědný celkem za pět obětí. Podobné vraždy se ale podle detektiva udály před i po těch, které byly přisuzovány "Jackovi", a to jak v Británii, tak i v zahraničí – konkrétně v Americe a Německu.

    Marriott objevil celkem sedmnáct nevyřešených vražd spáchaných mezi lety 1863 a 1894. Všechny se podobaly případům z Londýna. Některé z nich podle detektiva spáchal německý námořník Carl Feigenbaum. Ten pracoval na lodích kotvících pravidelně v přístavu nedaleko Whitechapelu. Byl popraven v roce 1896 v New Yorku, když byl předtím přistižen u jedné své oběti.


    FOSSY
    FOSSY --- ---
    GORGLIN: Jako dlouho jsem nad tím dumal, a popravdě jen dumal, a jediné, co mi z toho vyšlo:

    Balder jako otec.
    Balderův syn Forseti jako syn.
    Balderův bratr, který byl po Ragnaröku propuštěn z Helu (vzkříšen) jako duch.
    Ale co těch pět dalších bohů...
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: tam ne, ale tady http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_the_Ripper_suspects#Carl_Feigenbaum je zmínka Using Lawton's accusation as a base, author Trevor Marriott, a former British murder squad detective, argued that Feigenbaum was responsible for the Ripper murders as well as other murders in the United States and Germany between 1891 and 1894.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    LENZIE: Jinak mezi podezřelými prý byl i Lewis Carol, což mě pobavilo :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KID_MCHUTT: To zmiňují tuším tady:
    Konec záhady? Jack Rozparovač byl prý výmysl opilého novináře — Svět — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/.../243515-konec-zahady-jack-rozparovac-byl-pry-vymysl-opileho-novinare/
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: člověče, v tom článku, co jsem nedávno četl, si vybavuju USA, ale ne Neměcko, kdes ho našel? :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KID_MCHUTT: Vraždy odpovídaly tomu, co ten Němec dělal ve Státech a Německu, a sloužil na lodích, které kotvily poblíž Whitechapellu. A motiv by u námořníka docela seděl :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: možná. Ale modus operandi sedí - nicméně - furt to mohl být copy cat
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    FOSSY: No tak pardon, příště mlčím, dělám pššš :)

    No a pak má člověk něčemu věřit...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    LENZIE: Jen jsi vyblokovala někoho, kdo to třeba věděl :)

    A vrahem byl prý nějaký německý námořník, který vraždil i v Americe, a byl tam za to popraven.
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    FOSSY: Ale zase jsem to přiznala a nedělám tady chytrolínu :)

    Stejně byl vrahem zahradník... nebo ten novinář... nebo ten princ...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    LENZIE: Tedy podvádět se nemá. Ale je to tak.

    Jinak podle nejnovějšího průzkumu Jack možná nikdy neexistoval. Dopis, na jehož základě mu byly připsány oběti, prý napsal novinář, aby měl sólokapra, a prostě hodil na tajemného zabijáka nevyřešené vraždy, jakých byla v té době hojnost.
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    Nakažení pohlavní chorobou, zřejmě syfilidou, od prostitutky, která v něm vyvolala vražednou nenávist k osobám této "profese".
    Jak praví Wiki (páč tohle fakt z hlavy nedám) - princ Albert Viktor, syn tehdejšího následníka trůnu, pozdějšího krále Eduarda VII - teda ani by mě to v životě nenapadlo...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    LENZIE: Ano.

    A dál: Jaký byl jeho pravděpodobný (alespoň údajně) motiv, a jaká byla podle teorií jeho (díky alibi vyvrácená) nejvyše postavená identita?
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    FOSSY: Jack Rozparovač...? :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    A tu máte jednu poněkud morbidní hádanku:

    Stal se nechvalně proslulou legendou hlavního města.
    Byl to zabiják, a to velice brutální.
    Protože nebyl nikdy dopaden, a protože doba byla taková, jaká byla, nedá se přesně určit počet jeho obětí, ani jeho identita nebo motiv.
    Díky tomu se kolem něj vyrojila řada konspiračních teorií, například o tom, o jak vysoce postaveného člověka se ve skutečnosti jedná.
    Byl jedním z nejproslulejších selhání pořádkových sil.
    Dodnes se najdou tací, kteří se snaží dopátrat pravdy o této temné postavě...
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    Taky jsem někde četl, teď tu konstrukci nedám, ale brali tam nějakou trojici a spojovali s křesťanským otec, syn, duch.
    Takže Ragnarok, je tam pojat jako přechod z pohanství ke křesťanství.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FOSSY: 22.2.2014? Super! Tohle apokalyptické datum jsem ani neznal. Skočím zkontrolovat atombordel a filtry do masek a napáskuju nějakou munici, třeba je ještě naděje na opravdu pořádnej PA larp! :D
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Již po tři roky trvá zima. Zima, jakou nikdo nikdy nezažil a nikdo nepamatuje. Není jiných ročních období, jen zima. Hranice království a říší se hroutí. Člověk bojuje proti člověku, bratr pozvedá zbraň proti bratru. Je to Fimbulvinter, zhoubná zima.
    Fenrirovi vlčí děti, které již celá léta pronásledují Měsíc a Slunce, konečně dohoní svou kořist a zhltnou ji. Žalem pohasnou i nebeské hvězdy. Loki, uvězněný za svůj podíl na smrti Baldera, cítí svou příležitost a trhá svá pouta na kusy. Celá zem se otřásá pod jeho uvolněnou silou, dokonce i posvátný jasan Yggdrasil se zachvěje. Had Jörmungandr, Světohad ovíjející Midgard, plný nenávisti stoupá z hlubin zpěněného, rozbouřeného oceánu. Ódinovi havrani, Hugin a Munin, již nejsou schopni přeletět divoké vlny a nosit svému pánu zprávy. Fenrir vztekle vyje a po dlouhých letech trhá kouzelný řetěz Gleipnir, jímž ho kdysi bohové spoutali. Surt, pán ohnivých démonů, vede své armády z Múspellheimu a pálí vše, na co cestou narazí. Pohoří se bortí, zem se propadá do oceánu, život hyne pod ohněm Surtovým, nebo je zahuben jedem odkapávajícím ze strašlivé tlamy Jörmungandrovi. Bohyně Hel vypouští z Podsvětí nestvůrného psa Garma, aby bojoval jejím jménem proti bohům.
    V Ásgardu naposledy zakokrhá kohout vítající ráno.
    Nadchází Ragnarök, Soumrak bohů.
    Konec světa.
    Loki stojí u kormidla Naglfaru, korábu mrtvých, postaveného z nehtů. Následuje Jörmungandra přes oceán k Ásgardu s vojskem složeným z mrtvých vrahů a odpadlíků. Na hranicích Frostheimu se šikují ledoví obři.
    Heimdall, strážce bohů, hledí svým nepřekonatelným zrakem mezi světy. Pak pozvedá ke rtům Gjallarhorn, svůj roh, a troubí k bitvě. Troubí naposledy a jasný zvuk toho volání rozléhá se po všech devíti světech. Bohové a hrdinové z Valhaly se chystají na planině Vigrid čelit nezvratnému osudu.
    Po boku bohů stojí sedm Valkýr a všichni muži, které vybraly pro jejich čestnou a hrdinskou smrt v boji.
    Jejich nepřítelem je Loki se dvěma ze svých potomků, Jörmungandrem a Fenrirem, armáda ohnivých obrů vedená Surtem, armáda ledových obrů vedená Hrymem, mrtví zloduši a rozličné nestvůry všech světů.
    Pod nohama ohnivých obrů praská duhový most Bifröst, jenž po věky spojoval devět světů. Jeho úlomky se hroutí do prázdnoty mezi světy, ale armáda obrů již dosáhla svého cíle.
    Ódin, Jednooký, sedá na svého šestinohého oře Sleipnira a pozvedá mocnou paží kopí Grungni. V ústrety mu vyráží nenávistí spalovaný Fenrir. Thór, nejsilnější z bohů Ásgardu, svírající v pěsti hromové kladivo Mjöllnir, následuje svého otce do boje, a střetává se se svým úhlavním nepřítelem, Světohadem.
    Poslední bitva začíná.
    Ódin napřahuje kopí, ale vlk Fenrir je tak obrovský, že když rozevře tlamu, jeho spodní čelist se dotýká Země a jeho horní čelist se dotýká nebes. Jediným chňapnutím polyká Ódina v jednom kuse.
    Thór zasypává Jörmungandra děsivými ranami svého kladiva. Ale Světohad je obrovský, větší než jakákoliv jiná bytost, a odolává. Ale ani on nemůže Thóra zasáhnout svými jedovými zuby. Nakonec bůh vítězí a Jörmungandr se svíjí v posledních křečích smrti. Triumfující Thór však dokáže ujít jen devět kroků, než svého soka následuje do nebytí. Zahubil jej hadův jed, odkapávající z Jörmungandrovi tlamy, který Thóra během jejich boje pokryl od hlavy k patě.
    Armády mrtvých hrdinů a mrtvých vyvrhelů se střetnou s nekonečným třeskotem a řinčením mečů a zbrojí. Valkýry a bohové se střetávají s obry a nestvůrami. Pláně Vigrid se plní zabitými, Áasgard se otřásá.
    Vídar, syn Ódinův a po Thorovi nejsilnější mezi bohy, vida smrt otce, zakřičí žalem a zuřivostí a s touhou po pomstě v srdci se vrhá na Fenrira. Nestvůrný vlk znovu otevírá tlamu, aby boha spolkl, ale Vídar mu jednou nohou přišlápne spodní čelist k zemi a vráží mu meč do srdce. Holýma rukama pak rozevírá a trhá vlčí čelist vedví, aby zachránil otce, ale pro Ódina je již pozdě.
    Obr Surt pálí vše živé kolem sebe, ale pak se sráží s bohem Freyrem. Jejich utkání by možná dopadlo jinak, ale Freyr vyměnil svůj kouzelný meč, který dokázal i sám bojovat, aby získal svou manželku. Musí proto s obrem zápasit a je zahuben nesmírným žárem jeho těla.
    Umírají další a další hrdinové, Valkýry i bohové, umírají nestvůry i jejich přisluhovači.
    Týr, jednoruký bůh války, se na bojišti setká s Garmem, pekelným psem. V okamžiku, kdy se masivní čelisti sevřou kolem krku zmrzačeného boha, zarazí Týr svou jedinou rukou Garmovi čepel do hrudi. Jejich sveřepé odhodlání vede ke smrti obou.
    Bitva pomalu utichá, neboť již téměř není, kdo by bojoval. Bojují jen poslední a nejvytrvalejší. A tehdy Loki naráží na svou nemesis, a Heimdal naráží na svou. Utkávají se vší svou mocí, kouzly i lstí, nezůstávají u prosté výměny ran meči. Nakonec přijímá Loki podobu ohně a Heimdal se mění v déšť. Oba jsou natolik vyčerpáni tím soupeřením, že umírají současně ve smrtícím sevření.
    Umírající Surt uvolní veškerý svůj zbývající oheň v jediném strašlivém vzplanutí, a spaluje celý svět na prach a popel.

    Vychází nové slunce, které je dcerou toho starého.
    Z hlubin oceánu se zvedá nová, pustá země.
    Na Idské pláni, která bývala Ásgardem, stojí osm bohů, kteří přečkali Ragnarök. Jsou to synové Ódina Vídar a Váli a Hermód a znovuvzkříšený Balder, a také z Helu se navrátivší Höd, Balderův syn Forseti, a synové Thóra a dědicové Mjöllniru Módi a Magni. Nedohadují se mezi sebou, nehašteří se, nevolí nejvyššího z Ásů. Tvoří Radu Osmi, nové bohy nové doby.
    A že nemají, komu by byli bohy a kdo by v ně věřil?
    Naštěstí to není pravda.
    Mezi kořeny Yggdrasilu přežili celý Ragnarök dva lidé, chránění mocí posvátného jasanu. Jsou to žena Líf a muž Leiftrasi. Spolu se vrátí na novou zemi a znovu ji zaplní lidmi.


    Poznámka na okraj: experti tvrdí, že datem Ragnaröku je 22.2.2014
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam