• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARZAModré zóny v Praze - tipy a triky jak na ne
    V této diskuzi bych chtěla sbírat názory, zkušenosti a rady, jak v Praze soužít v částech s modrou zónou. Uvítám -odkazy na články a novinky -tipy a triky na parkování v oblastech s MZ -informace o parkovacích kartách a výjimkách -vaše osobní zkušenosti
    rozbalit záhlaví
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    THE_MIRACLE: Já se zeptám opačně - od kolika by to nemělo platit? Od 6? Od 8? Od 10?

    Pořád šermuješ "nájezdnikama", ale fakt si uvědom, že je vysoký procento těch, co nemaj trvalý bydliště.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: k tomuhle ještě jeden dotaz - Proč někteří tak vehemntně chtějí, aby ty zóny platili do půlnoci? To už je přeci 99 % nájezdníků je dávno doma...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Co mě vadí hlavně je právě tohle to... Dělůá se to všechno naopak. Nejdřív restrikce a pak možná v budoucnu nějaká pomoc (P+R). Jak už jsem říkal, parkuju teď většinou na Újezdě (Praha 5). V průměru tak 3 dny v týdnu. Dva dny jezdím alternativně. Buď s kamarádem, nebo mám třeba nějakou služebku a tudíž mám služební auto. Ráno (cca 6:40) v 98 % zaparkuju v pohodě v okolí do 300 m od mostu Legií. Přestože Zborovská aspol. je na hranici zóny s Prahou 1. Dopoledne nebo později přes den je to horší, ale rozhodně to tu nevypadá jako v okolí Dejvické. A místo člověk po chvilce najde i tak. Já prostě věřím tomu, že kdyby se raději udělala nějaká rozumná opatření, zrušení těch nesmyslných cyklopruhů, optimalizace ulic, aby bylo k parkování víc místa a ne méně a zóny by se kromě historického centra zrušili všude, tak se vejdeme. A klidně by to mohlo být tak, že by každý kdo v Praze chce parkovat, platil nějakou symbolickou parkovací daň. Třeba by byla parkovací známka na rok za 500,- a mohl by si jí koupit kdokoliv, aby tedy bylo z čeho budouvat P+R a udržovat.

    Každý z vás obhájců si prosím s vlastním svědomím vyjasněte, zda fakt věříte tomu, že ten nesmysl pomůže, nebo je to prostě jen naschvál těm, kteří taky tvoří Prahu, protože v ní pracují, nakupují, navštěvují divadla apod.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ADAMFC: nerozumím tvé odpovědi... Naprosto bez svého zájmu... Proč má platit obyvatel Prahy 6 za parkování tam, kde je riziko přespolních naprosto minimální? A vzhledem ke vzdálenosti metra je velmi nepravděpodobný přesun dojíždějících? Jsem ochotný chápat potřebu závést zóny v okolí Dejvické ulice. Možná až po Sibiřské náměstí, tam je to s parkováním fakt děsné. Sice nevěřím, že to pomůže, nebo jen minimálně (rezidenti mají více aut, než je míst, což dokazuje právě Sibiřák - nedovedu si představit Středočecha, co tam zaparkuje a pak jde 10-15 minut pěšky na metro), ale budiž. Pak třeba ještě Jugoslávky a přilehlé ulice. Ale proč proboha až po Julisku? Fakt si někdo myslí, že já pojedu, nechám auto v Bílé a půjdu zase minimálně 10 minut na metro? Aha, takže ti nájezdníci jsou spíše jen zástěrka, jak to zpoplatnit místním, že?
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    SAMOUT: Tady je to naznačený jako "cenový pásmo". Ale fakt nevim, jestli to tak opravdu je, nebo bude cenový pásmo jen nadstavba současnýmu stavu

    Návrh zón placeného stání v Praze 6 • Aktuality • Praha 6
    http://www.praha6.cz/aktuality/navrh-zon-placeneho-stani-v-praze-6-2015-11-20.html?&q=
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ADAMFC: By me teda fakt zajimalo, co si na magistrate predstavuju pod takym pojmom "vnejsi centrum". Ja se prave bojim, ze to bude treba i P7, 6 nebo 3, coz je pochopitelne naprosta blbost. At udelaj jednu teda v centru, a pak zbytek Prahy. S tim, ze definice centra neopusti ani o pid P1 a prilehle casti P2 (Vinohrady proste uz centrum nejsou, P2 od Karlaku smerem do Nusli uz taky ne). Zbytek at je pro A volne pristupnej zdarma, pro prespolni automaty.
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    THE_MIRACLE: já to teda chápu tak, že stávající systém zón na čtvrti se bude měnit na kruhový zóny. Zóna 1 je vnitřní centrum, Zóna 2 vnější centrum a Zóna 3 je zbytek. Budeš moct parkovat kdekoliv v rámci vlastní zóny a bude jedno, jestli jsou to vinohrady nebo malá strana.
    RUDA_JAN
    RUDA_JAN --- ---
    Lepší je zaparkovat na metru na P+r kde nevadis lokalum a pak mas druhou část kdy jedes metrem do centra kde pracujes.. To je ideál který by mel fungovat..
    RUDA_JAN
    RUDA_JAN --- ---
    THE_MIRACLE: Protože mas nejakou vzdálenost která uz bude moc daleko a radši využiji P+r... Který nejsou - to je problém, pravda
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ARZA: Na modrý můžeš bez karty zastavit na 3 minuty.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Navazuji na diskuzi, kerá probíhala zde:

    [ PRAHA 6 (nejlepší místo mezi nebem a zemí) ]

    Chtěl bych se dotázat obhájců zón. Jednu věc jsem stále nepochopil. Když tedy to má být obrana proti nájezdům mimopražských, proč tedy zóny plánované na Praze 6 sahají tak daleko od stanic metra (zejména v Dejvicích). Osobně jsem člověk, kterému nevadí jít jeden dva kilometry, dokonce to beru jako bonus. 3 roky jsem do práce cestoval tak, že jse nechával auto na Hradčanské a chodil pěšky na Národní. Ale bylo to tak, že jsem tu cestu měl rozdělenou do dvou etap, cesta autem a pěšky. Rozhodně bych to nedělal tak, že bych jel autem, pak šel 2 km na metro, nebo jel k metru busem a pokračoval dál metrem. To se časově ani finančně nevyplatí. Nedovedu si tudíž představit Středočecha, jak zaparkuje v Bílé a jde na metro. Moc firem v této oblasti taky není, takže že by tam někdo jezdil za prací je taky nesmysl. Proč tedy to tak je? A proč se plánuje další rozšiřování, když všichni (viz aktuální šestka) jako důvod zón udávají nájezdníky z okolí Prahy?
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    ARZA: jo, to je ono, diky moc.
    ARZA
    ARZA --- ---
    SCIFI: myslíš tohle?
    -

    nevim teda, jestli je tahle tabulka stejná pro všechny Prahy, ale tipuju že jo.
    Říká ti přesně to, co je tam napsáno: že tam bez omezení můžeš parkovat pouze od 06h do 08h, tzn dvě hodiny pouze ráno. Je to kvůli zásobování a pod.
    Jinak na modrý nesmíš stát vůbec - pokud nemáš parkovací kartu pro tu konkrétní prahu:) viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B3ny_placen%C3%A9ho_st%C3%A1n%C3%AD_v_Praze#Typy_z.C3.B3n
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    muzete mi prosim nekdo poradit? Asi jsem uplne tupej, ale v modre zone muzu stat bez omezeni od 06 do 20:00 nebo od 18:00 do 08:00? :)
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    ARZA: Nevím, jaký majá tipovačky na botičku/odtáhnutí... taky sem viděl dneska auto na modrý s botičkou, včera jak odtahovali... nevím no. Já si většinou zajedu autem na chodník, máme tam vjezd do dvora, takže většinou to můžu uhrát že sem si šel pro klíče k bráně či tak... ale naučil sem se u sebe vozit papír s nápisem - STĚHOVÁNÍ :)
    ARZA
    ARZA --- ---
    PEETIK: to je zajímavý, já jsem si právě všimla, že často i na modrý vidim obutý auta (neodtáhli)
    jinak běžně stojim na blikačky i dýl než 5 min, ale fakt to nechávám blikat, aby bylo vidět že odjedu.
    ale možná to byla zatím klika.
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    Koukal sem, že se cajti začli činit a pokutujou, dávaj botičky a víc odtahujou. Přibližně 3 měsíce bydlím u Orteňáku a už několikrát sem viděl je tam blokovat, a odtahovat :(( Zatím sem si s autem zastavil jen na 5 min, odložit nákup, naložit věci apod, takže snad se mi to taky nestane... ale pár minut občas stačí aby projeli a pokutovali :(

    Každopádně na tom hlídaným parkovišti u armády s pásy je to cajk, dostal sem slevu na 800Kč/měs plus flašku vína :-D
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    ARZA: Tak sem si včera nechal na tomhle parkovišti naproti Armádě spásy auto, jako za 24hod 90kč, je celkem feer cena. Bojím se trochu tý armády bezdomovců naproti a trochu si myslém že to hlídání je tak naoko... jedna ženská v kukani, ale na druhé straně přes celé parkoviště otevřený výjezd. Takže by tam mohl kdokoli kdykoliv. Ale zase na druhou stranu lepší než nechat přímo na ulici s tím že mi to odtáhnou cajti nebo někdo vyčoruje. Takhle by to měli na svědomí ta firma co to provozuje. Takže tu tisícku za měsíc asi investuju. A mám to asi tak 7 min pěšky od baráku.
    ARZA
    ARZA --- ---
    PEETIK: V Jateční je hlídaný parkoviště: http://parkovistepraha7.cz/ ale to máš trochu z ruky...
    Jestli tě to utěší, taky tu bydlim a trvalý bydliště mi je nahouby, protože si auto půjčuju. Stávám na hodinách. Většinou s nim ale přijedu pozdě a ráno zas musim vysmahnout. A o víkendu jsou hodiny uplně zadara.
    PEETIK
    PEETIK --- ---
    Zdravíčko, budu se stěhovat na Ortenovo náměstí, a parkování co mi bylo slíbeno ve vnitrobloku asi nevyjde :( Takže sem nahranej. Všude je to tam modrý :( Nemám kartu a trvalé bydliště si tam taky udělat nemůžu. Fakt už nevím co budu dělat? Nechávat auto na Libeňáku mi přijde jako nechat opuštěný nákupní vozík před supermarketem.... a napsat se na úřad taky nechci. Nevíte tam někde o nějakých levných garážích třeba? Nebo někoho kdo by pronajal levně nějaký stání?
    JACOB
    JACOB --- ---
    ARZA: To je asi taky pravda, asi by to nevypadalo uplne nejlip. S hledanim prace bych asi problem nemel, ale mohlo by to vypadat blbe v jinych scenarich (treba kdyz zadam o vizum mimo evropu a tak).. Hm :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam