Nečetla jsem celou diskuzi, ale ad kůň versus pes. Jsem majitelkou koně a zároveň bšo. Pes je u koní od malička a dává si pozor, stejně tak jako si na něj dává pozor můj kůň.
Nicméně.. můj kůň je jeden z těch, který má za sebou zřejmě nějakou špatnou zkušenost. Nevím co se stalo, bylo to nejspíš někde v jeho minulosti, ale v době kdy jsem ho koupila, po psech blízko jeho zadních nohou bez milosti pálil (a mířil). Sám mi v počátcích tvrdě vypálil po štěněti (následovalo tvrdé upozornění, že takhle fakt ne - protože psa viděl, nelekl se, ale prostě po něm šel.).. pak se několikrát nohou jen ohnal, teď už mého i ostatní psy ve stáji respektuje a nechává je. Ke kamarádky slepé čubě se chová poměrně hezky, dává na ní pozor a když se k němu zatoulá, jen k ní čuchne a ona ví, že má jít na druhou stranu.
Chování některých pejskařů na vyjížďkách je ale fakt na pěst. Koní je v okolí spousta, takže se dá počítat s tím, že prostě a procházce se psem v terénu nějakého koně potkáte. Vrcholem mých zážitků bylo štěně retrívra, které volně běhalo po lese, asi z padesáti metrů se na nás vrhlo a ňafalo koni po ocase. Jeho panička měla na vodítku dalšího psa a k tomu malé dítě, štěně na přivolání nepřišlo (docela logicky) ale vzhledem k druhému psovi a dítěti si ho paní nemohla odchytit. Bezvýchodná situace, protože já točila koně hlavou k psovi a bylo mi jasné, že jakmile se otočím zadkem, tak bude po štěněti. I jsem to volala na paní, ať si psa chytne, odvolá, něco, že kůň po psech jde a že jediné co můžu je točit ho pořád hlavou ke štěněti, ale že jakmile se otočím a půjdu pryč, tak že když mi štěně vběhne do zadku, je to konečná. Paní i odpověděla ať se teda otočím, no, že ona si štěně neodchytne. Musím říct, že když jsem slyšela odpověď, málem jsem spadla z koně. štěně jsem fakt na svědomí mít nechtěla..