• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LANNADOGPOINT - soukromé depozitum pro opuštěné psy
    Organizace Dogpoint vznikla se záměrem vybudovat depozitum pro opuštěné a týrané psy. Naším cílem je fungující komplexní centrum pro péči o psy, které bude poskytovat špičkový přístup nejen ke zvířatům, ale i k lidem.Stále se snažíme vzdělávat a posouvat naše možnosti.
    Čím více odpovědí na problematiku, nejen opuštěných psů, získáváme, tím více otázek vyvstává.

OFICIÁLNÍ WEB
    FACEBOOK

Č.Ú. pro finanční pomoc : 2500155876/2010 (transparentní účet)
    pokud chcete přispět na určitého pejska, či určitou věc, připište to prosím do poznámky. děkujeme
    rozbalit záhlaví
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    HEELENA: bohužel z naší zkušenosti to dostačující opravdu není...

když to tak řeknu, tak můžu říct, že kvůli 3% blbečků je útulek zas plnej a celý rok udávání psů je vlastně navrácen vyprodukováním štěňat. To je na tom orpavdu to nejsmutnější...
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    ja osobne se nedokazu moc rozhodnout, jestli obecne pro kastraci jsem nebo ne (stale mi prijde, ze nemam dostatek informaci), ale kastrace ma sve neoddiskutovatelne vyhody, ale take nevyhody a rizika a myslim, ze by melo byt na kazdem majiteli, aby ty plusy a minusy zvazil a sam se dle sveho pro kastraci rozhodl sam, nez aby to musel mit narizene nejakou smlouvou. myslim, ze zakaz reprodukce v puvodni smlouve byl dostacujici a rozhodne pro nektere lid mene odrazujici
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DRAKKA: pohlavní hormony mají přeci vliv na dospívání a s tím spojenou změnu psychiky....pokud je štěněti vezmeš, tak je logické, že to vliv mít bude /i na celkový zjev zvířete/.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    CAMELLA: tak ciste technicky pokud se tvrdi ze kastrace nema zadny vliv na psychiku a chovani tak by melo byt jedno v jakem veku probehne, ne?
    LANNA
    LANNA --- ---
    CAMELLA: nekde jsem cetla, ze je kastruji klidne i driv (5-6 tydnu), by byli cely zivot chovanim jako stenata. pry.
    HNDZCK
    HNDZCK --- ---
    KOUDY: dik.) ale ještě to neni uplně ono.)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    kdyz vam tu tak vkrocim trochu otckem do debaty....moc pekny novy stranky mate.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DRAKKA: jenže v usa se kastrují štěňata v osmi týdnech. Což je trochu něco jiného, než běžná praxe v čr.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    DRAKKA: mám dojem, že šokem trpěli hlavně amíci, kterým přišlo "perverzní", jak se našim psům houpou mezi nohama kulky :D Ale možná si to nepamatuju přesně...
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ZMYJKA: jinak jeste k tomu ze neexistuji zadne studie o vlivu kastrace na psi chovani - mam dojem ze to byla noita ktera nekdy loni nebo predloni po navratu ze zahranicniho seminare zrovna psala ze jak je v usa kastrace tak rozsirena tak tam je pak pro mistni psy sileny sok setkani s nekastrovanym jedincem - ze se proste chovaji jinak. nepamatuju si bohuzel detaily...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    DRAKKA: jj, šak proto jsem proti té restrikci, protože mám pocit, že bude neúčinná tam, kde by to bylo potřeba a odradí to lidi, co z osobního přesvědční kastrovat nechtěj (což nemám problém chápat a respektovat - jen jsem alergická na výkřiky typu že kastrace fenu psychicky i fyzicky "zmrzačí"). Já zas mám zábrany nechat vykastrovat psa :D Ale nemusím z toho hned dělat ideologii - prostě vím, že v tom hrají roli i moje očekávání toho, jak by ho to změnilo, a to možná víc než fakta, kterých zas tak moc k dispozici není.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: koneckonců, většina veterinářů kastruje i vlastní čuby :). Alespon u nás v práci máme kastrované čuby všechny.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ZMYJKA: tak ty o ty zdravotni aspekty ale dogpointu (pokud to vezmu uplne zjednodusene) az tak nejdre, primarni je aby se psi dal nerozmnozovali. ja fenu z utulku mam a stenata nikdy nemela (je ji ted 11). zvazila bych to pokud by mela zdravotni obtize typu falesek, zanetu atd. jinak nevidim duvod do zdraveho psa rezat...obzvlast kdyz u fen to az tak jednoduchy zakrok neni
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    ATUARFIK: Jo to máš pravdu, ono je to prašť jak uhoď, ale stejně si myslím, že lepší by byla kastrace.
    PETRA_CHATEAU: jo tak, jsem to špatně pochopila

Když už jsme u toho, tak já fenu kastrovat nechám právě z toho důvodu, že je na to spíš psychicky špatně. Když hárá tak je to sní k nevydržení(ukňouraná) po hárání najede hned faleška, kdy je fena jak hromádka neštěstí a poté najede na mód (poslední hárání) vyjíždím na všechny velký psy bezrozdílu pohlaví. Normálně jak jsem zvyklá se chová cca 2-3měsíce a pak zase najede hárání. Takže si myslím, že se jí spíše uleví, nejen jí. Jinak bych jí nekastrovala. Více méně souhlasím s ID ZMYJKA
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Já jsem Gátu nechala vykastrovat po druhém hárání (bylo v plánu po prvním, ale než jsme se rozhoupali, začala znovu hárat), nepozoruji na ní absolutně žádný vliv na psychiku, na psychiku mělo vliv akorát to hárání dvakrát ročně, v průběhu kterého byla občas trochu psycho, od té doby je stejná jako byla mimo období hárání. Normálně se dál vyvíjela psychicky i fyzicky, nemá problem se psy, není inkontinentní...prostě nic abnormálního.
    Není pravda, že veterináři neříkají nevýhody, alespon ti co znám já, říkají výhody i nevýhody. A po pravdě, 90% čub stejně na kastraci skončí, akorát ve věku kolem 10 let a více, se zánětem dělohy a/nebo nádory na mléčce a s podstatně sníženou prognozou.

Co se týče toho brekotu dva dny po kastraci, byli jste s tím u veterináře? Pokud ne, tak to je chyba, veterinář by dal léky, které by ji odbolestnily (nicméně tyhle stavy většinou bývají spíš psychické a často způsobené majitelem, který psa utěšuje a má z toho špatné svědomí, což pes cítí, plus samozřejmě vliv narkozy. Na 99% to není fyzickou bolestí)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: a z těch obviňovaček veterinářů se mi upřímně řečeno docela zvedá kufr - většina vetů se snaží především o to, aby od nich odcházela zdravá zvířata a spokojení majitelé - představa o tom, jaké megamarže mají z prodeje je zcestná (zeptej se vetů tady na nyxu, kolik procent maj marže z prodeje). Ano, i mezi vetama se najdou hovada a ano, i vet může mít blbej den, předsudky, zastaralé informace a kdoví co ještě - ale kastraci vážně nedoporučujou proto, že z ní maj prachy, ale proto, že většině z nich už někdy odešla na stole fena s pozdě objevenou pyometrou.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: a většina lidí skutečně nekastruje fenu primárně kvůli svému pohodlí (a krvavé flíčky jsou to nejmenší), ale kvůli zdraví a pohodlí feny - nevím, kde se bere představa, že hárání je pro fenu kdoví jaké fyzické a psychické labůžo, o které ji kastrací zákeřně připravujeme.

Že by se fena, pokud k tomu není zásadní důvod, neměla kastrovat pokud není úplně v kondici je jiná, s tím naprosto souhlasím.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: Když už seš u toho - zajímaly by mě nějaké doklady toho, jaký vliv má kastrace na psychiku feny/psa - ne dojmy majitelů, ale nějaký seriózní výzkum - nikde sem nic nenašla a to sem fakt hledala.

Nijak nechci snižovat pozorovací talent zkušených majitelů/chovatelů - ale sem psycholog a mám setsakra přesnou představu o tom, jak je těžké udělat výzkum vlivu čehokoliv na psychiku, obzvláště pokud ten, o jehož psychiku se jedná, nemůže sám vypovídat - vím jak hodně ovlivní výsledky očekávání výzkumníka, jaký vliv má třeba při terapii očekávání terapeuta... Takže by mě vážně moc zajímal výzkum, jak se skutečně mění psychika zvířete a kolik do toho vnáší naše očekávání změny (tzn. něco jako double-blind). Do té doby budu vůči veškerým prohlášemím o "ovlivnění psychiky" skeptická.
    TRIKSTRA
    TRIKSTRA --- ---
    Třeba já, jakožto osvojitel KASTROVANÉ feny z Dogpointu, bych si už asi kastrovaného psa/fenu (pokud by to nebylo ze zdravotních důvodů) nevzala. Od tý doby, co jí mám, se o tom snažim získat, co nejvíce informací. A věřte nebo ne, má to ohromný vliv na psychiku i zdravotní stav. Většina lidí dnes nedá na veterináře dopustit, bohužel. (Dnes, v době konkurence, je těžké najít veterináře, který nepropaguje výrobek ze kterého má procento z tržby.) Proč veterináři mluví jen o výhodách kastrace? Nestalo se mi, že by mi veterinář hnedka z první vyblil nevýhody. Že by to nevěděl? Tomu nevěřim. No jo no, očkování je neuživí.

To, že je to nevymahatelné a neuhlídatelné, je stejný jak u reprodukce, tak u kastrace, takže takhle Dogpoint přijde o X lidí, kteří si od nich psa nevemou jen proto, že ho musejí dát kastrovat a přitom to jsou zodpovědní lidé a psy si uhlídaj. Naproti tomu to sice odradí pár "množitelů", kteří si ale najdou jinou cestu, jinýho psa a bude jim jedno, jestli je z Dogpointu nebo ne. Psů je všude jak nas.áno.

PETRA_CHATEAU: Já si dneska moct vybrat, tak Žvejku nekastruju ani za milion. Je zdravá, tak k tomu nevidim důvod. (Pro mě totiž neni důvod to, že jakožto lidi jsme pohodlní, a tak nemusíme po kastrandě doma uklízet její barvení, protože nehárá.) Navíc!, kdyby nebyla vykastrovaná, tak je na tom psychicky o poznání lépe.

Nemluvě o tom, že dnes bych už vůbec nenechala kastrovat takhle zubožený zvíře. Nejdřív pěkně nabrat, posílit, a až pak do nich hrabat. Nikdy už totiž nechci slyšet ten pláč, že to bolí, dva dny v kuse. Což se u normálního psa (myšleno kondičně) nestává.

Pro Dogpoint: Neberte si to nijak osobně(, je to jen další názor do pranice), stále Vás budu podporovat, každý snad děláme, v dobré víře, věci podle svého nejlepšího svědomí. Nadále budu nosit placku "I love Dogpoint", protože můžete za to, že mám doma tu nejlepší pesinu, nikdy bych jí nevyměnila a moc Vám za ní děkuju...

LANNA
    LANNA --- ---
    PETRA_CHATEAU: Nemame pevnou lhutu, u kazdeho psa to stanovime individualne v zavislosti na veku, zdravotnim stavu a moznostech noveho majitele. Vyjdeme maximalne vstric, ale kastrace probehnout musi, pokud to konkretniho psa primo neohrozuje.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    TERRORIST: nemyslim u štěňat, brala sem si dospělou fenu.jde mi spíš o to, do jaké maximální doby po adopci by měla být udělaná kastrace u dospělýho psa
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam