• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECROMANWindows Phone - rady, návody, programování, Windows 10, Surface Duo/Neo
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    NECROMAN: Plastový design sám o sobě bych nepovažoval za problém. Design týmu Nokie se podařilo navrhnout spoustu zařízení, které i v polykarbonátu vypadaly "reprezentativně" a co se designu týče, byla na ně všeobecně pozitivní odezva (N9/800, 920, 720, 730/735, 1020, 1520, 830, 930, 2520…). Bohužel to se ale nedá říct snad o jediném zařízení které by Microsoft vypustil po tom, co přestal používat Nokia branding, tj. 535, 540, 640 – všechno stejné "meh" generic obdélníky se zaoblenými rohy bez špetky nápadu a invence. (435 a 532 do toho nepočítám, protože jde jen o recyklovaný design Nokia X). Trochu to na mě působí jako kdyby už neměli k dispozici ten původní designérský tým. Jinak ale navzdory tomu že velká část uživatelů je konzervativní a vyžaduje kovové telefony, polykarbonát je vynikající a mnohem lepší řešení.

Senzorová tlačítka jsou obrovský omyl a UX noční můra ke které nikdy nemělo dojít, s tím že MS/Nokia si to celé ještě zkomplikovali tím, že je začali používat jako diferenciaci mezi low a hi-end zařízeními a uživatelé je teď tak vnímají. Každopádně v praxi a při vhodné implementaci není on-screen navigace o nic horší a naopak poskytuje řadu výhod. Jenže, při vhodné implementaci… Od 735 (opět s výjimkou 435 a 532) Microsoft neudělal telefon se senzorovými tlačítky, nicméně do dnešního dne není velká část (jejich vlastních) aplikací optimalizovaná pro on-screen navigaci (namátkou třeba MSN Weather, Microsoft Health, Podcasty), což je pro mě dost nepochopitelná a znepokojující situace. Jedna z pěti největších technologických společností na světě a nedokáže si optimalizovat vlastní aplikace pro UI/UX, se kterým navíc počítá pro veškerý budoucí rozvoj platformy a které používá na všech svých nových telefonech. Profi. Jinak co se týče vašich konkrétních námitek na on-screen navigaci tak:

ADAMFC
    a) Zasírání displeje je nakonec spíš lichá obava, protože v praxi mi ten prostor nikdy nechyběl, navíc tlačítka lze kdykoliv snadno skrýt. Naopak absence senzorových tlačítek umožňuje dělat zařízení menší + u virtuálních tlačítek jde měnit orientaci, vzhled a nebo pozici (může být užitečné s ohledem na budoucí rozvoj uživatelského prostředí a všeobecně jde o víc "futureproof" řešení).
    b) Co tak sleduju ty úniky, vypadá to že navigační lišta bude v 10 o něco větší, takže tyhle problémy by mohly odpadnout.
    c) Nerozumim, jako HW on/off button, nebo co?
    d) a e) Jsou Androidy se senzorovými, hw a on-screen tlačítky navigace. Jestli je telefon rozeznatelný když se nepoužívá nepovažuji za významné (navíc diferenciovat lze i jinak a lépe, kupříkladu by mohli zase začít důsledně dávat do všech zařízení Glance, což považuju za lepší a skutečnou konkurenční výhodu).

NECROMAN:
    – responzivita
    Může být, ale to je zase spíš věc implementace a vyvážení aproximace při stisku virtuální klávesy. Taky to může být spojené s tím že s on-screen tlačítky ses setkal na levnějším a tudíž méně responzivním HW. Na druhou stranu třeba 532 s nepodsvícenými senzorovými klávesami navigace je v tomhle z mojí zkušenosti horší než všechny Lumie s on-screen tlačítky co jsem měl v ruce (včetně 530).
    – mizení
    Jo, za ty by MS zasloužil, ale je to zase chybná implementace. Jaká asi proběhla v souvislosti s tímhle v jejich UX týmu úvaha? Ale tak celé Action Center je hrozná slátanina.
    – probuzení
    Double tap umí probudit telefon. Respektive double tap uměl bezpečně probudit telefon, na Symbianu a N9 s Meego. Na Windows záleží zařízení od zařízení (735 = úspěšnost tak 30 %, 532 = 90 %). Což se obávám je zase špatná implementace.
    – místo
    Sice telefony s on-screen navigací mají u spodního okraje místo na které by se senzorová tlačítka vešla, ale zpravidla je toho místa méně než u telefonů se senzorovými tlačítky. Tohle je bohužel ergonomický ústupek – ne že by se tlačítka nedala umístit těsně nad spodní hranu displeje a tím ušetřit místo / zmenšit velikost zařízení, nicméně ovládat takový telefon jednou rukou je v praxi extrémně nepříjemné, protože v situaci kdy průměrný člověk drží telefon optimálním úchopem, dosažení spodní hrany telefonu vyžaduje už poměrně extrémní vyvracení palce.

Celé ty mobilní desítky zatím vypadají jako solidní směska a začínám mít pocit, že za to může Belfiore a je na čase ho vyměnit :)

Abych to uzavřel nějak pozitivně – neočekávám že ty telefony budou ve výsledku vypadat zásadně jinak, těch úniků už bylo dost a nějaká všeobecná představa jak budou vypadat je. Na druhou stranu pochybuju že tohle jsou oficiální rendery.

1. Systém na displeji jsou pořád WP 8.1 (desítky mají menší spacing mezi dlaždicemi, odpovídající nabídce Start na deskopu), dlaždice pošty je pořád starý dobrý mail, Hudba není Groove…

2. Layout HW tlačítek na boku telefonu – jeden telefon má klasický stávající (tj. power button a oddělený volume rocker), druhý má tu novou příšernost (power button uprostřed a volume up/down okolo).

3. Čas 1:31 – oficiální rendery vždy používají jako čas číselné označení modelu (očekával bych tak buď 9:40/9:50)

A ještě mi někdo vysvětlete proč to logo Microsoftu není vertikálně umístěné ve středu ale v nějakých cca třech pětinách :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ROMANICAK:
    - horsi responzivita nez klasicka tlacitka. Casto se mi stavalo, ze kdyz jsem on-screen tlacitka netapl presne, tak proste nereaguji.
    - mizi tam, kde nemaji, treba v Action Center. V danem momente nemohu dat jednim tapem Win, ale musim nejdirv zobrazit a az potom Win.
    - klasicka tlacitka umim probudit telefon u nekterych verzi
    - hlavne snad vsechny telefony s on-screen tlacitky maji pod displejem mista, ze by se tam fyzicka tlacitka vesla. Neplati tak, ze displej pak ma vice mista, kdyz tam spodni tlacitka nejsou.
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    ROMANICAK:
    a) pozice - zasírá to display. Je to zbytečně vysoko. Společně s velikostí to neni zrovna supr kombinace
    b) velikost - malinkatý pro moje prsty
    c) vadí mi absence klasickýho čudliku, kterej ten telefon nastartuje. To už teda mam u 925 a dá se s tim žít, ale rozhodně bych HW tlačítko uvítal
    d) design - vypadá to jako droid
    e) jsou vidět při zhasnutym displayi? Pokud ne, tak nic neodliší Windows telefon od toho zbytku
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    ROMANICAK: Začalo to jako vlastnost těch nejlevnějších telefonů a kompromis aby bylo možné použít Hw původně navržený pro Android (HTC One). Sám mám samostatná tlačítka, ale co jsem zkoušel ty na displeji tak mi to jako zásadní problém nepřišlo. Někdy je to výhoda, někdy nevýhoda.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    NECROMAN:
    ADAMFC:
    Moc nerozumim - co vam vadi na tech tlacitkach na displayi?
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    ADAMFC: Ja ty tlačítka na displayi taky nechtěl ale nakonec jsem si zvykl a je to super!
    ADAMFC
    ADAMFC --- ---
    NECROMAN: ty display tlačítka, to je mor. Řikam si, že si počkam na 950, ale tohle mě teda pěkně sere.
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    NECROMAN: to je mikrofon ta tecka v dolni casti pod displayem?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Pry rendery novych highendu od Nokie/Microsoftu
    Ten plastovy design a on-screen tlacitka - nejak tam necitim to high-end.
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    DIMOUSE: super :) dekuju to by me nenapadlo :)
    DIMOUSE
    DIMOUSE --- ---
    MOPIK: Hele zkus ve sluchátku co je na ploše.... 3 tečky... spojit dlaždice a pak je zase rozpojit. Mělo by se rozpojit jak na ploše, tak i v programech.
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    POZITRON: no vidis a ja ji mam jen na plose ( startu ) jinak ji tam nemam :) sms jo .. proste haluz nevim :) a to sem ted delal reinstall z win10 na win8.1 nechapu :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MOPIK: Myslis v seznamu aplikaci? Mam tam obe sim pod pisnenem T: "telefon t-mobile" a "telefon vodafone".
    SHMADE
    SHMADE --- ---
    MOPIK: Já ji tam mám... Lumia 640, víc nevim.
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    Hele ted koukam, mate nekdo s DS telefonem ikonu druheho telefonu v programech? Ja ji mam na plose ale v programech proste neni .. sms jo , phone ne :( jak je toto mozne?
    RENDALF
    RENDALF --- ---
    nejake novinky ohledne "inteligentních krytu" pro Lumie? Videl jsem ted u kamaráda ten HTC Dot View v akci (sice teda na Androidu) a zda se mi to jako super vychytávka co bych fakt bral
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    INSTINKKT: díky, to by taky šlo.
    MOPIK
    MOPIK --- ---
    Tak mam na 730 win 10 build 10166.
    Proc se mi nestahujou aktualizace pres store?
    INSTINKKT
    INSTINKKT --- ---
    Hawlis: Podivej se na 532. Ta ten senzor má, displej ale asi nic moc.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DIMOUSE: Na Lumii 640 DualSim mi nenačítaly microSD kartu, tak jsem udělal downgrade zpátky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam