• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINANÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, pajzly, hospody, bistra, okénka, stánky
    NÁDRAŽNÍ restaurace, hospody, pajzly, kavárny, bistra, okénka, stánky atd.
    "Nádražní restaurace jsou stejně staré jako dráhy. V současné době samozřejmě ta tradice pokračuje, i když jejich úroveň je velmi rozdílná.
    Nejvyšší úroveň si držely v dobách svého vzniku, to znamená většinou v 19. století. Dobrou úroveň měly i během první republiky.
    Určitý úpadek můžeme sledovat až po 2. světové válce - ani ne snad v 50. nebo 60. letech, ale až od 70. let.
    V 80. létech žily nádražní restaurace z podstaty a po roce 1989 můžeme sledovat další úpadek.
    Souvisí to s celospolečenským postavením nádražních restaurací a vůbec železnice jako takové a přistupují k tomu další vlivy jako je úbytek cestujících a také nové hygienické normy, které velmi omezují vaření v nádražních restauracích.
    Bohužel zlaté časy nádražek už pominuly. Můžeme ale hledat stopy jejich slávy a pádů, můžeme vstoupit do světa, kde platí jiné fyzikální zákony a něco z toho přinést sem a podělit se s ostatními :-)"
    Specielně si budeme všímat vývoje tohoto fenoménu na území České republiky a porovnávat ji s minulostí, s plány do budoucnosti a také se zahraničím. Nevyhneme se asi prolínání hlavního tématu - nádražní gastronomie - s tématy nádražní architektury, kultury a tak dále, takže to sem patří taky, ale hlavní téma je jasné.

    Zvláště oceníme:
    *VLASTNÍ ZKUŠENOSTI- doporučení, varování, tipy, zážitky, vzpomínky ...
    REPORTY Z NÁDRAŽEK- uveďte je vždy slovem "report" aby si lidi mohli tyto reportáže vyfiltrovat.
    Používejte prosím bodování 0-10 od nejhoršího po nejlepší formou např. 7/10.


    *VLASTNÍ FOTKY - Foťte hodně, protože nádraží a nádražky jsou takovou rezervací starých dob, místem, kde se asi nejvíce zastavil čas a mají ještě svého genia loci a asi těchto míst začne brzy ubývat....Fotku upravte na snesitelnou velikost, někomu to jde tak, že za .jpg napíše "height=400" nebo jiné číslo-dá se to doladit.

    *KONKRÉTNOST - při uvádění lokalit nebo příkladů pro vaše tvrzení

    *** VAGUS.CZ - stránky nejaktivnějšího zdejšího přispěvatele ID NPYRIN, kde si můžete KOUPIT JEHO KNIHU recenzí nádražek
    ***Seznam nádražek
    ***Seriály o nádražkách v časopisu Železničář

    SPŘÍZNĚNÉ KLUBY:
    [ Blues starejch kolejí ]
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: kde je tam řečeno, že se tam dá bydlet?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KEIKIN: navíc do Plzně to je jenom 33km ;)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TOOMIX: Roumíš za ty prachy tam můžeš i bydlet. Koupíš 2-3 bečky, rozliješ pár panáků a seš na svých.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KEIKIN: kdyby to byl Staňkov u Třeboně, tak by to bylo i lákavý, vzhledem k turistický oblasti ;) Ale jinak cena to je vskutku příjemná ;)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Co říkáte na pronájem nádražky za 3600 Kč měsíčně ?

    České dráhy, a.s. | Detail nabídky
    http://www.nemovitosti.ceskedrahy.cz/Detail.aspx?bukrs=1000&nabidka=NB000079
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    NOIK: to je asi olomoucke specifikum, protoze podobne je to i na autobusovem nadrazi
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NOIK: a to se vyplati :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KONOPASLIK: jj ono člověk i v těch nádražkách poznává kolorit místního kraje, kolikrát si pokecáš z místním štamgastem líp než ze starostou.
    MASOO
    MASOO --- ---
    NOIK: ovsem to je uzasne!
    NOIK
    NOIK --- ---
    mimochodem ta pizzerie na olomouckým nádraží jak jí tady někdo zmiňoval má jedno skvělý specifikum...nejsou tam záchody takže návštěvník této krásné nekuřácké restaurace musí chodit na nádražní hajzly a pokaždý tam zaplatit:)
    KONOPASLIK
    KONOPASLIK --- ---
    Taky jsem příznivcem zaplivaných pajzlů - musí u toho být přiměřeně koloritní obsluha, nejlépe staršího typu. Netrvám na nutně špatném pivu, rád si na nádražkách ochutnám místní pivo (kde taky jinde by se člověk měl seznámit s různými místními patoky, než právě na při čekání na vlak někde v tramtárii)... Do luxus nóbl restauračky si zajdu, když mám na ní chuť, ale určitě ji nebudu vyhledávat na nádru.
    NOIK
    NOIK --- ---
    KEIKIN: to je dobře že jste na to dva protože jakmile se lála rozhohní nedá se zastavit:)

    ..za první republiky byly nádražky luxusní (a taky to nebylo všude ale jen na velkých nádražích) proto že po železnici cestovala většina lidí co někam cestovala...teď se tratě ruší, staré nádraží bourají a stavějí se banální sračky typu mladá boleslav, čd mají desítky nebo spíš možná stovky nádraží kterých by se nejradši hned zbavily takže se pohlížet po starých dobrých časech první republiky asi není úplně na místě
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    NOIK: no pozor, my sme na to dva. Je dobré když je více názorů, podivej se na anketu, není to tak jednoznačné. Mně se třeba líbí genius loci těch smradlavých, prokouřených a zaplivaných prostor, ale v okamžiku kdy má člověk hlad a chce se najíst (a není kolem jiná alternativa) tak bych raději přivítal nějakou Pohlreich kuchyni. Dnešní stav je výsledkem porevolučního úpadku, za první republiky byly nádražky luxusní.
    NOIK
    NOIK --- ---
    přijde mi trochu absurdní že klub s takovým pěkným tématem vede někdo kdo má takovýdle názory [ LALINA @ NÁDRAŽNÍ GASTRONOMIE - restaurace, hospody, bistra, okénka, stánky. - a to kolem ]

    ..fejkův návrh je další ukázkou jak vymazat poslední stopy autenticity jednoho fenoménu a mít všechno čisté, voňavé, přehledné, flexibilní a tak dále aby se ti spořádání cestující necítili ohroženě viď lálo:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nebo chlápek s uzenejma rybama a u průvodčího samovar


    Trans-Siberian Railway. June 2005. - a set on Flickr
    http://www.flickr.com/photos/chetgordon/sets/72157594334755206/with/273380084/
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    TOOMIX: To by mohla byt primo ta nadrazka s pizzou co tam maji. http://www.porto-olomouc.cz/index.html

    Zatim jsem tam mel jen nekolikrat polevku a pivko, ale kazdopadne jedna z nejsolidnejsich nadraznich restauraci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SAMMAEL: babka s pirožkama a domácím borčšem ve velké termosce ;-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    ZUZKAOU: Jo, to souhlas, tam se přestupuje z vlaku na bus a zpět. Ale narváno tam taky moc nemají. Pohyboval jsme se tam docela často a v té kavárničce nebylo nikdy víc jak pět lidí u pultíku a tři u stolečků.
    Ale právě na menších nádražích by se uživil nějaký stánek s dobrejma bagetama, párkama a pivem. Nebo aspoň ten blbej automat na peroně.

    TOOMIX: Hezký! Pizzu sice nejim, ale tohle je výbornej nápad.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LALINA: řikal že takhle jednou jel s otcem, a hodinu před Olomoucí jeho otec vzal telefon, zavolal, a v čas příjezdu na nástupišti čekal týpek s pizzou :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    TOOMIX: týýýýjo !!!!!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LALINA: spolubydla mi říkal, že snad v Olomouci je na nádraží/u nádraží pizzerie, kam si člověk zavolá, že v tolik a tolik přijede tim a tim vlakem, nahlásí kolikátej vagón, oni pizzu udělají, a na nádraží mu ji podají oknem přímo do kupé :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    mě na nádražích chybí pobíhači s párkama a pivem do okýnka vlaku...ne že bych si to zrovna musela kupovat, ale ten fenomén je užasně příjemnej a malebnej a byla bych ráda, kdyby se to zase ujalo .-))) no dobře, mohli by prodávat i něco trochu jinýho.... už párkrát se mi stalo, že bych to uvítala, žíznivě jsem koukala z vlaku na peronový stánek a slintala jsem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam