• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    co zalozit auditko joga a psychedelika, mohly by se tam resit vsechny tyhle temata :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: Spojitost tam je. Zdravý člověk nemá potřebu brát drogy. Zdravý člověk nemá potřebu cvičit jógu. Oboje je touha po nalezení původní matrice Zdraví...

    Já obdivuji místní flexibilitu mysli a úžasnou schopnost racionalizace odůvodňování kombinace drog v kombinaci s jógou. Jednou je tu tahanice o to, že jóga není tělocvikem a pak je tu diskuze o tom, jak je cool se intoxikovat kvůli cvičení tělocviku. Jóga je jóga a drogy jsou drogy. Je to jako myslet si, že se z bodu A do bodu B dostaneme jako jedna bytost dvěma různými cestami. Teoreticky je možné se rozdvojit, ale kdo to skutečně dokáže a co se za to platí...
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: každý národ je spirituální je to součástí bytosti jménem člověk. Chtěl jsem svým příspěvkem vyjádřit názor že možná češi tolik fetujou a i pijou protože si kompenzují nedostatek spirituality ve svém životě. I toho alkoholu se to týká ať se to někomu líbí nebo ne. To že i závislost na alkoholu se spiritualitou souvisí potvrzuje i fakt že mají AA velkou úspěšnost léčby. Léčba AA na víře ve vyšší moc stojí. (netvrdím že to je jediný důvod proč to funguje - další jsou samořízení, nemusí bojovat s autoritama, skupinová dynamika, motivace atd. ).
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    KALIPH: To není, chtěl jsem jen upozornit na házení hlastu a jiných drog do jiného pytle, protože pozoruju rozdílné motivační faktory vedoucí k jejich užívání. Ale blbě jsem četl ten VALORův příspěvek, kde chlast zmiňuje a tak jsem to přisoudil Slaughterovi, který na to jen (vcelku dobře) reagoval. Mea culpa. Dík za upozornění.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    AIM_FREEMAN: To ale vůbec není pointa toho, co napsal:)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SLAUGHTER: psal preci o kanabinoidech a halucinogenech. je nutne to prehnat k vyroku o produchovnelem chlastani?;)
    SVA
    SVA --- ---
    jinak k diskuzi na tema ego a joga, asi je to na delsi dobu, ale ja si nejvice uzila radost s pritomneho pocitu, pohybu, kdy se hranice bolesti posunuje, kdyz me ego bylo menci nez normalne (po tom co jsem necvicila mesic v meditacnim centru a pak si zasla na jogu) a ja tu svou hranici uplne zbourala, a udelala takove kousky, ktere nedelam ani kdyz pravidelne cvicim..
    SVA
    SVA --- ---
    LILY: souhlas, prave v dobe stagnace, kdyz si prilezitostne zakourim (nejsem pravidelny kurak) nebo dam nejaky halucinogen na party, tak chut na pohyb je vetsi, a uz nekolikrat mi to pomohlo jako dobry starter zacit pravidelne cvicit...

    ale obecne nemam rada drogy, nebo presneji receno zavislost, protoze vetsinou pri pravidelnem uzivani zpusobuje opacny efekt
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: ano, ale za tím je ještě hlubší příčina. Z tvého příspěvku vyplývá, že jsme spirituální národ a proto chlastáme a fetujeme. Co když je za tím jiná příčina? Co to vysvětluje? Co to hledáme?
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: ona jedna z teorií vzniku závislosti na kanabioidech ale i halucinogenech (které nemají velký potenciál závislosti) vysvětluje že si tím člověk řeší právě problém spirituální ve svém životě. Já bych s tím v zásadě souhlasil. Vysvětlovalo by to i proč češi tolik pijou a hulej. Jsme od vlastní spirituality odtržení a hledáme kde to jen lze.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LAKSHMANA: jak myslíš.
    A co se týče závislosti - závislost je závislost, drogy jsou drogy. Já dřív hulil jako hovado a vyměnil jsem to za jógování. A co se změnilo? Nic. Rozboural jsem pár kruhů, abych si vytvořil další, ve kterém jsem mohl běhat jako křeček. Stal jsem se závislým na cvičením. Tak jsem v rámci praxe začal nabourávat svoji denní praxi.
    Závislost je téma vnitřního dítěte. Drogy jsou jen jedna z forem jejího projevu. Závislosti se člověk nejlépe zbaví, když si dodá to, co mu skutečně schází. Nakrmí tak své vnitřní dítě a jeho pláč ustane.
    LILY: Jé, jsi mě připomněla dokument LAST HIPPIE STANDING... Jeden jogi tam o tom mluví...
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: není důvod.. :) Spousta lidí, kteří přičichli k józe, vyzkoušeli i nejrůznější psychedelika. Taky jsem před pár lety zkoušela, jaké to je cvičit zhulená, nebo jsem kdysi dovezla kamarádům do Prahy houby a zhoubovaným jsem jim ukazovala nějaký čchikung a základy taiji...a v tu chvíli z toho byli naprosto unesení, co to dělá za věci. :D:D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    HONZAL: po letech zkušeností s čím? :-)
    VALOR
    VALOR --- ---
    LAKSHMANA: neomlouvej se. Zajímavé téma. :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Omlouvám se, neměl jsem to téma sem vnášet.
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: mně to přijde docela jasné.
    Když si dáš drogy, tak ti může maximálně prospět, když si v tom stavu zacvičíš, zatímco opačně to pravděpodobně fungovat nebude.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    KAREN: tak taky mi něco daly, ale zrovna kombinovat to s cvičenim považuju za zbytečný. Ha-tha joga je nejlepší "na čisto", to klidně generalizuji po letech zkušeností ;-) nakonec je na to taky udělaná, pokud si dá člověk houby, po dobu účinku už joginske ztechniky jaksi ani nepotřebuje

    SLAUGHTER: obecně, co se zrovna dělá...
    Jinak mě to nijak nevadí ;-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    SLAUGHTER: SLAUGHTER:

    "Jóga je dobrý set a setting pro drogy, ale drogy nejsou dobrý set a setting pro jógu."

    Já nevim jestli jsem správně pochopil co jsi tím chtěl říct, trochu mě to plete :o), ale tady bych si dovolil nesouhlasit. Moje zkušenost mi říká, že obě dvě situace můžou být prospěšné. Mít jako základ solidní jógovou praxi a tu pak čas od času okořenit zážitkem v neobvyklém stavu vědomí mi přijde v pořádku a smysluplné. Zrovna tak má smysl začít uprostřed závislosti na drogach s jógou a zažít její léčivý účinek. Mnoho lidí takhle zjistilo, jak mocná zbraň je jógová praxe, když dojde na boj s drogovou závislostí. To má přece velký smysl.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    KAREN: nic proti drogám, ale jóga je jóga a drogy jsou drogy. Jóga je dobrý set a setting pro drogy, ale drogy nejsou dobrý set a setting pro jógu. Imho s jemnějšími praxemi to mám tak, že se intoxikace vytvoří jakysi filtr, který zamezuje vnímání Zdraví. Alespoň tak to mám já. Napadá mě, že asi před rokem tu tuším že Tadeáš na toto téma napsal něco pěkného.

    HONZAL: jaké účinky cvičení máš na mysli?
    Jo, mě zase jednou přišel na hodinu klučina a fičel na San Pedru. No rozdýchal jsem to. Netroufl jsem si jej v tomto stavu poslat na ulici (cvičíme ve středu města). Tak šel do kouta dozadu aby nerušil a tam si potichounku hrál. Je to ale projev neúcty k lidem na hodině. Takovéto chování není fér. Bohužel jsem po té již neměl možnost s ním tu událost probrat... To je vždy dobré vykomunikovat. Vnímám to jako nebezpečné z hlediska dynamiky skupiny.
    KAREN
    KAREN --- ---
    HONZAL: neprijde mi, ze to jde na zaklade jednoho pripadu hodnotit - ja bych si pod vlivem psychotropnich latek na cviceni, masaz atp. k nikomu prijit nedovolila, ale pri soukromym cviceni doma nebo venku mi thc jogovou praxi uz kolikrat pozitivne ovlivnilo nebo treba nastartovalo ("s nadsenim se vrham do pomerne hluboky, vnimavy, dlouhy praxe"). s psychotropnima latkama se da pracovat ruznymi zpusoby, ruzne (ne)citlive a (ne)sikovne - sama si je pro praxi v zadnym pripade systematicky neaplikuju, ale poznala jsem, ze maji urcity vyhody (i nevyhody). nechci tu byt za propagatora "zfetovanyho cviceni", ale negeneralizovala bych.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam