• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    HONZAL: po letech zkušeností s čím? :-)
    VALOR
    VALOR --- ---
    LAKSHMANA: neomlouvej se. Zajímavé téma. :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Omlouvám se, neměl jsem to téma sem vnášet.
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: mně to přijde docela jasné.
    Když si dáš drogy, tak ti může maximálně prospět, když si v tom stavu zacvičíš, zatímco opačně to pravděpodobně fungovat nebude.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    KAREN: tak taky mi něco daly, ale zrovna kombinovat to s cvičenim považuju za zbytečný. Ha-tha joga je nejlepší "na čisto", to klidně generalizuji po letech zkušeností ;-) nakonec je na to taky udělaná, pokud si dá člověk houby, po dobu účinku už joginske ztechniky jaksi ani nepotřebuje

    SLAUGHTER: obecně, co se zrovna dělá...
    Jinak mě to nijak nevadí ;-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    SLAUGHTER: SLAUGHTER:

    "Jóga je dobrý set a setting pro drogy, ale drogy nejsou dobrý set a setting pro jógu."

    Já nevim jestli jsem správně pochopil co jsi tím chtěl říct, trochu mě to plete :o), ale tady bych si dovolil nesouhlasit. Moje zkušenost mi říká, že obě dvě situace můžou být prospěšné. Mít jako základ solidní jógovou praxi a tu pak čas od času okořenit zážitkem v neobvyklém stavu vědomí mi přijde v pořádku a smysluplné. Zrovna tak má smysl začít uprostřed závislosti na drogach s jógou a zažít její léčivý účinek. Mnoho lidí takhle zjistilo, jak mocná zbraň je jógová praxe, když dojde na boj s drogovou závislostí. To má přece velký smysl.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    KAREN: nic proti drogám, ale jóga je jóga a drogy jsou drogy. Jóga je dobrý set a setting pro drogy, ale drogy nejsou dobrý set a setting pro jógu. Imho s jemnějšími praxemi to mám tak, že se intoxikace vytvoří jakysi filtr, který zamezuje vnímání Zdraví. Alespoň tak to mám já. Napadá mě, že asi před rokem tu tuším že Tadeáš na toto téma napsal něco pěkného.

    HONZAL: jaké účinky cvičení máš na mysli?
    Jo, mě zase jednou přišel na hodinu klučina a fičel na San Pedru. No rozdýchal jsem to. Netroufl jsem si jej v tomto stavu poslat na ulici (cvičíme ve středu města). Tak šel do kouta dozadu aby nerušil a tam si potichounku hrál. Je to ale projev neúcty k lidem na hodině. Takovéto chování není fér. Bohužel jsem po té již neměl možnost s ním tu událost probrat... To je vždy dobré vykomunikovat. Vnímám to jako nebezpečné z hlediska dynamiky skupiny.
    KAREN
    KAREN --- ---
    HONZAL: neprijde mi, ze to jde na zaklade jednoho pripadu hodnotit - ja bych si pod vlivem psychotropnich latek na cviceni, masaz atp. k nikomu prijit nedovolila, ale pri soukromym cviceni doma nebo venku mi thc jogovou praxi uz kolikrat pozitivne ovlivnilo nebo treba nastartovalo ("s nadsenim se vrham do pomerne hluboky, vnimavy, dlouhy praxe"). s psychotropnima latkama se da pracovat ruznymi zpusoby, ruzne (ne)citlive a (ne)sikovne - sama si je pro praxi v zadnym pripade systematicky neaplikuju, ale poznala jsem, ze maji urcity vyhody (i nevyhody). nechci tu byt za propagatora "zfetovanyho cviceni", ale negeneralizovala bych.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS:
    TADEAS:
    Jé, tolik péče, najednou. Děkuju :o)

    HONZAL: No tak asi neni cesta pokoušet se cvičit nějak pravidelně pod vlivem, že. To se asi shodnem. Nicméně třeba já jsem hulil a chlastal fest asi 15 let. Potom jsem několik let dělal jógu, postupně, čím dál víc a nakonec ty závislosti fakt odpadly. Mezitím ale bylo teda to přechodový období, kdy jsem musel dělat obojí, protože jsem byl na těch látkách závislej. Třeba jsem se nutil meditovat ráno s kocovinou a byl jsem ze sebe frustrovanej. Tímhle způsobem jsem možná byl v pozici toho kluka, co ti chodí cvičit zhulenej.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LAKSHMANA: k tomu sem si vzpomněl, že mi na jogu chodí typek zhulený (dle závanu těsně před cvičenim). Tam je bohužel vidět, že to naopak neni moc dobrý, pozornost chybí a účinky ze cvičení v podstatě nejsou žádný. Thc a ha-tha joga dohromady moc nejde. :-)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    TADEAS: Přidávám se k víření a odpovídám sobě :-).
    jóga nevede ke konkrétnímu cíli, je to proces, který funguje jako katalyzátor. Jestliže je v těle napětí, tak je lepší když se tělo někde zlomí namísto toho by to napětí stále neslo, nebo aby se na něj nabalovalo další. Může se to stát také proto, že tělo potřebuje získané informace integrovat. Nebo je toho prostě moc. Možností je nespočet. Kalové odlouplé koleno je rozhodnutí - reakce těla. My s ní nemusíme souhlasit, ale tělo ví co potřebuje k udržení své vnitřní rovnováhy...
    Co s tím? A co to vzít takové jaké to je? Hatha jóga je tantrická technika...
    Osobně si myslím že je jedno CO cvičíme. Důležité je JAK ke cvičení přistupujeme! To že lidé hrotí nevypovídá o systému, ale o přístupu lidí...
    I v DJ, či Feldíkovi se dá hrotit a pak se kloužeme na pocitu citlivosti namísto aby nás citlivost prostoupila a my se stali citlivými. Viz to video jak jsi mi posílal. Má to různé úrovně prožití a každ z těch koček to dělá na různé úrovni pochopení, ale přesto jak nejlépe umí... A tuším že i u DJ jde o pochopení výchozího stavu.
    Každý potřebujeme naplnit nějaké potřeby. U soutěživců je to pozornost, u hrotičů jemnost atd. Imho primární je uzdravení ega, až potom se transformuje. A kdo jsme abychom posuzovali co je dobré pro druhého? Mě zabírá dost času doplňovat své individuální potřeby...
    a co si o tom myslíš ty?

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: no pokud cvici tak je hlavni otazka jak cvici, to rozhodnuti cvicit uz je za nim :) a pak prichazi na radu resit napriklad prilisnou ctizadostivost, hroceni na silu a podobne. skrze tohle zkoumani se mu to jiste na radost upravi :)

    SLAUGHTER: souhlasim s tebou :) jenom tu virim vodu (reagoval jsem na video), opravdu se nesnazim postulovat teorii toho co by meli v joze vsichni delat :)
    presto -- proc se napr. ucitel jogy po deseti letech praxe dostane k tomu, ze si zrusi koleno, proc vede joga (asany, ale i jednostranne provadena meditace ci dejchani) k tomu, ze se jeji pomoci lidi ponicej? vysvetleni ze si to s sebou nesou a v joze se to jenom projevuje me moc neuspokojuje, protoze co s nim? primarne mi ani o to vysvetleni nejde, jde mi o to jak posilat dal co nejucelenejsi a nejsrozumitelnejsi informaci skrze instrukce davany lidem, aby se v maximu pripadu tohle nemuselo dit, abych poskytovanejma informacema sel smerem k neutralizaci pokud mozno co nejvetsiho mnozstvi uletovejch tendenci v lidech.
    jasne, az budeme mit vsechno zvladnuto tak se tu spolu budem slunickove rozplyvat v opiovem opojeni, vse bude krasne, harmonicke a nad nyximi auditky zazari duha bodu omega :)

    FLUMO: myslim ze ymladris je telesne dost specifickej pripad na tyhle obecny instrukce, nekdy se s ni o tom pobav, debata o prilisny ctizadostivosti v asanach se ji myslim moc netyka :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    TADEAS: i růst ega má v jógové praxi smysl. Mám vlastní zkušenost na sobě i ve svém okolí jak mohou být zranění léčebná. To zranění nevzniká přímo z jógy. Většinou si už systém něco nese a pomocí jógových technik se to pouze demonstruje. A ve středu zranění je vždy ZDRAVÍ...
    Btw. to o čem píšeš je imho to co kritizuješ. Mluvíš o jemnosti přístupu a kde zůstala jemnost a tolerance vůči ostatním možnostem? Právě ony způsoby jsou rozdílné nástroje. Když potřebuješ vrtačku je blbost používat kleště. Přijde mi to vtipné, protože si připadám jako ďáblův advokát, když hájím co sám kritizuji :-).
    Živý organismus se přizpůsobuje vnějším okolnostem, které vyvádí náš systém z rovnováhy. Například nebýt AVY, tak jsem nikdy neobjevil Feldíka. Chápu tvůj postoj jako rezonanci s technikami DJ. Já to s tebou sdílím a souhlasím s nimi, je to principy obdobné jako Feldík se kterým mám dlouhodobé zkušenosti. Jen tvrdím, že je pro naše tělo a celistvou bytost důležitá diverzita. Vždyť i ty sám se z času na čas postavíš na ruce :-).
    Mám takový pocit, že až budeme mít zvládnuté jamy a njamy, tak tu bebudeme vést takovéto debaty :-)
    Rád bych s tebou zasdílel jeden vhled: Nejdůležitější je návrat do středu a následné uvolnění...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: jak uz jsem psala tademu, hlavne ze cvicis! :) at uz te zene ctizadost nebo co... casem se ti to upravi na radost...

    muj pohybovy aparat generuje skrze namahu fakt Namahu a bolest, ctizadost mam nula, takze u mne to treba vede k tomu, ze nikdy v zivote jsem se nedonutila seriozne nic cvicit. mozna kdyz bych mela nejakou ctizadost ... :)

    vsechno je na neco dobry a spatny, pracuj s tim co mas

    treba Tadeas jogu strasne hrotil a spoustu lidi tim ovlivnil aby taky neco delali,
    TADEAS: mas pocit ze v tobe doslo k posunu (honil sis driv vic triko?)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SLAUGHTER: hele ja ti nevim jestli ten rust ega jeste jogou explicitne podporovat :) (proto pisu)
    ano, deje se to, cviceni a vnitrni posilovani lidem silu dava a to je dobre :) vnimam to jako promarnenej potencial, kdyz se u toho zustane, nebo kdyz se tenhle posilujici smer vyhroti - do zraneni, do nepohodli, do predstav o tom ze delas jogu a pritom si honis triko :)

    (nemluvim o centralizacnich technikach ani jinejch technikach, joga neni technika, podobne jako zivot :) mluvim spis o zakladnich tendencich pritomnejch v jakykoliv praxi a potazmo tedy o jamach a nijamach)

    TURF: .- .... --- .--- .--. ..- ... --- :)
    TURF
    TURF --- ---
    TADEAS: iOS?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    TADEAS: přijímání sama sebe s sebou přináší i uvědomování si svých hranic. Ezoterně se to nazývá růst ega.. Centralizační techniky nejsou jedinou cestou, ale jednou cestou z mnoha. Přidej se taky a můžeme se bavit všichni společně :-)... We are one...
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    KAREN: Ty jsi hodná! :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LAKSHMANA: abys v tom nebyl sam.))), jednou na Ozore jsem poprve objevila dosud nepocitenou intenzitu prace na sobe pomoci kombinace joga + lsd a otevrely se mi zcela nove obzory. od te doby jsem to zopakovala jeste jednou - a tusim, ze to nebylo naposledy.))) velkej respekt k tomu... pro me to bylo uzasny zpritomneni, ponor do nitra, uzemneni.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    TADEAS:
    YMLADRIS:
    Já nevim jestli se to tady smí řikat, ale já jsem si tuhle asi dvě hodiny o samotě a v noci zacvičil na 2C-B a to byla lekce k nezaplacení. Nulová snaha o něco, maximálně pečující kontakt s tělem, detailní práce, zpřítomnělost, radost. Velká inspirace...

    Samozřejmě teda reaguju proto, že jsem měl a mám se ctižádostí v joze problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam