• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: jak koliduji psychedelika s jogou

    Z meho pohledu [ :-) ] je riziko, pokud jogu resis hodne tvrde pres vnitrni energie. Zblaznit se ostatne da i z jogy samotne (bez drog). Mechanismus si predstavuju tak, ze v tvoji bytosti je nejaka konvencni identita ("ego"), ruzny jistoty pravdy referencni ramec. Narocny praxe atakuji tuto strukturu. Zpochybnuji se ti ruzne veci, slavna prazdnota a podobne problemy.. to vytvari zpetny raz (chytas se stebel jako kdyz se topis), stare pravdy a identity je potreba postupne nahradit novyma platformama postavenyma na soucitu, smireni se s existencialnimi pradoxy atd. Slavna 'integrace'. Je mozny ze ciste fyzikalne/chemicky toto neuralni sit neni schopna provadet rychleji nez je nejaky tvuj osobni limit.

    A ted si predstav ze jsi prave skoncil 40 denni tichy retreat, jsi vyjetej jako prase, trochu ti hrabe ale jako jakz takz dobry, spousta veci odpadla, obzory se rozsirily, musite si s novym laskhmanou na sebe zvyknout. A prijde ti napad Ok hodim dalsich 40 dni ted hned! ... asi kravina, ktera te rozbije a zpomali na dlouhou dobu (prinese utrpeni, odpor k dalsi praxi.. zpetny raz naprosto pochopitelny). No a podobne rizikovy je v takovem nestabilnim stavu hodit 250 mikro. Funguje to uplne stejne - riziko, ze te to rozbije moc.

    Psychedelika se hodi davat v relativne stabilnim stavu. Asi reknes - ale vzdyt tisice lidi fetuji tesne po tom co se s nima rozesla mlada nebo kdyz 4 noci nespali!! Ano, lidi jsou idioti :) resp. at si kazdej dela co chce.

    Tato moje odpoved je funkcni za predpokladu ze u sebe citis ucinky jogovych praxi, tj. ze chapes co tim myslim ze nekdy je clovek ve vice a jiny mene stabilnim stavu. Pokud nestabilni stavy nemas, tak bych se tech psychedelik zas tak nebala, asi si proste ordinujes sekeru do hlavy protoze te tvoje hlava nebavi jak je; to z nas delal skoro kazdej
    LILY
    LILY --- ---
    YMLADRIS: však on se neptal mě, ptal se obecně. Mně to jen nedalo se neozvat (kdoví, proč? :)). I přes to, že z té diskuze mám pocit, že jakékoliv odpovědi na jeho rozhodnutí míchat jógování s drogami nic měnit nebudou.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LAKSHMANA: taky žongluju se šavlí, občas jí protáčím v podpaží ostřím nahoru... ale je to tradiční sestava :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LILY: to je v poradku, takova je tvoje karma. Kdyz se pta tebe, asi je s tebou nejak spojenej a pokud tvuj nazor akceptuje, asi je tak utvoren a zadnej problem nevznika, tak holt jezdit nebude. Asi jste skupina pro kterou rizeni poslepu je absolutni no-no.

    Jde mi o to, ze zadna spravna, pro vsechny platna odpoved neni; kazdej se musi pohrabat v sobe proc neco chce delat a pak si nest za sebe zodpovednost. Poslechnout si cizi zkusenosti a nazory je ok (neminim ze to lidem nemas rozmlouvat), ale nakonec stejne kazdej se rozhodne dle sebe.
    LILY
    LILY --- ---
    YMLADRIS: jako jo, ale zase když se někdo zeptá, jeslti bych mu doporučovala jezdit v autě se zavázanýma očima, tak mu řeknu, že ne (a přitom by se mohlo klidně ukázat, že je mistrem v řízení auta se zavázanýma očima a že ho to ještě navíc posune mnohem dál, když to bude praktikovat)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Z meho pohledu (zdravim Darjeela) je to takhle: kazdej clovek je original, ma v sobe latentni predstavu toho co chce se svym zivotem podniknout, jak projevit svuj potencial, jak dosahnout poznani, co delat nez umre atd. Nekdo chce cestovat, nekdo umeni, nekdo ucit, nekdo mit hodne deti, nekdo zkoumat psychedelika. V postmoderne nema vyznam se dohadovat, zda lepsi smysl zivota je mit decka, natripovano, sedet ve snemovne nebo co. Touhy jsou dany nasi individualni karmou.

    Jogu na druhou stranu chapu jako neco co jde trochu jako by kolmo na tyto "zivotni touhy". Uspesna joga je, cim dal vetsi spojeni s absolutni odpovedi na nevyslovitelny otazky :). K cemu je nejaky absolutno? Aby ten nas potencial (viz prvni odstavec) slo lepe naplnit; abychom mohli byt lepsi cestovatel, umelec, ucitel, mama, tripar. Abychom nemuseli furt resit svoje osobni kraviny, ale aby skrze nas skill a art vznikalo neco nadhernyho. Jogy jsou na integrovani zivotnich ukolu.

    Takze. Kdyz nekdo chce fetovat a uprimne mu to pripada jako to nejlepsi pro jeho zivot, tak to proste dela. Joga ("spravna joga dle mne") mu postupne ukaze, zda to konkretne pro nej je dobrej napad... zvysuje mu schopnost videt veci, jak jsou, lip jit za svymi cim dal vice uprimnymi cili. Mozna psychedelika casem dropne, mozna se stane skvelym vymeditovanym terapeutem psychdelicke terapie, mozna se stane basnikem kterej zazari jako Jim Morrison a pak na to zdechne... joga nerika co se ma zit, ale pomaha s zitim toho co se zije. Uprimnost a touha je dulezitejsi nez pravidla.

    Kdyz je to naopak ("nesmis chlastat!!", "nesmis soulozit!!", "nesmis jist maso", ...), tj. kdyz pravidla nejsou integrovany, ale prejaty jako neco co se ma/nema, tak nevim zda to lidi spis neblokuje, chteli by zkusit LSD a misto aby to proste udelali a tim to vyresili, tak je to v nich 10 let kdyz teda spravnacky cvici asany...

    ale kazdej jsme jinej, mir mezi narody :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Děkuji všem, že se zůčastnili této vysoce kontroverzní debaty a nabídli mi podnětné perspektivy. namasté :-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LILY: No tak to víš, že jsem se pořezal. A ne jednou. :-)
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: já nevím, spíš bych řekla, že je to jako když s oním japonským nožem budeš krájet se zavřenýma očima a k tomu ještě ve spěchu nebo tak něco. Je dost možné, že jsi na tom tak dobře, že se i přes tyhle ztížené podmínky nepořežeš, ale taky by nebylo vůbec divné, kdyby ses pořezal.

    A troška škatulkování aneb jsou i určité predispozice - jsou lidi, kteří se asi fakt nemusí bát (i když těžko soudit) , ale např. pokud jsi spíš hubený a vytáhlý (a ne úplně uzemněný, i když to člověk tak úplně nepozná), tak se na to experimentování rozhodně vykašli, protože to je zrovna jedna z rizikových skupin.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LILY: Jo, to je fakt. Je tam to riziko. Jako s tím ostrým, japonským nožem. Je to dost úžasný nástroj, ale jaksi když nedáváš bacha... Taky je vhodný se zeptat, jak se stím nožem správně krájí, i když ani to neni záruka. Prostě to riziko tam je, jinak to nejde.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LAKSHMANA: pěkně to popisuješ a jsme právě u toho, že většina lidí děsně generalizuje ("je to tak a tak") a to potom hrozně ubírá na hloubce informací.
    Osobně si myslím, že bez dobrýho vedení je riziko tohle kombinovat a dobrý vedení v psychedelický józe u nás člověk asi nenajde :-)
    Důležitý je myslím i kontrakt, který se s rostlinami síly utváří, ten je možná subliminálně tak nějak zakotven v opatrnosti zde přispívajích id... vlastně nevím, co si to zveme na pomoc... .)
    IKTOME
    IKTOME --- ---
    LAKSHMANA: diky za vysvetleni.
    rozumim tomu tak ze teziste je ve cviceni a drogy uzivas jako soucast praxe. jo?
    nebo ze to proste neoddelujes a beres to jako cestu seberozvoje, dobre promyslenou predpokladam
    :)
    to je dobre
    stastnou cestu a opatruj se
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARJEEL: To ne, necítím se být na vážkách. Vlastně se cítím v téhle problematice docela komfortně. Spíš mě zajímá, co na to společnost, protože vidím tu kontroverzi a krajní postoje všude kolem sebe (ano, drogy jsou opravdu na každém kroku) a myslím si, že náš přístup k těmto problémům, jako společnosti, je tristní.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IKTOME: Dík. Musím souhlasit, že to není vhodný přístup pro každého. Pokročilé energetické techniky taky nejsou pro každého. Stoj na hlavě může potenciálně dopadnout taky velmi nepěkně. Pořád jsem ale zastáncem verze "lze doporučit, ale s vysokou opatrností, pokud možno s odborným vedením", nežli "nelze doporučit, radši vůbec nedělat."

    "pokud to kombinujes, je to vzdycky vic cesta drogova nez cesta jogy"

    Proč myslíš, že vždycky? Asi záleží, čeho dotyčný dělá víc, ne? Co udává směr a rytmus jeho vývoji. Pokud někdo např. dlouhodobě praktikuje dvakrát denně kriya pránajámu a védskou meditaci, řekněme dvakrát týdně jde cvičit ásany, posiluje, studuje texty, kultivuje svou sexualitu, dvakrát až třikrát do roka absolvuje meditační ústraní, systematicky a dlouhodobě používá holotropní dýchání a k tomu např. v intervalech tří měsíců až tří let užije řízeným způsobem některé silné psychedelikum, dá se pak říct, že jeho cesta je drogová? Právě takovýto, nebo podobný, styl užívání psychedelik mám na mysli, když říkám, že to lze doporučit (s dodatkem o nutnosti zodpovědného přístupu.)

    Pak je tady ale ještě otázka toho, jak rozumíme termínu jóga. Je to soubor cvičení, anebo evoluční proces lidského jedince? V historii byly rozvinuty i pečlivě řízené a vysoce organizované přístupy k sebepoznání a léčení, které používají psychedelika/posvátné rostliny jako hlavní, nebo vedlejší účinnou páku. Pokud bereme termín jóga spíše v tom druhém smyslu, což si myslim že je výhodnější, pak i tyto přístupy jsou jógou. Nemá pak smysl mluvit o "kombinování drog s jógou."
    LILY
    LILY --- ---
    Ono to taky může působit, jakože "no jo, tak se zblázním, no a?" Ale ve svém blízkém okolí jsem měla tři lidi, co se takhle řekněme zbláznili (dlužno říci, že bez jógy, jen díky psychedelikům a jejich kombinaci). Dva se z toho dostali, i když to muselo být opravdu velmi nepříjemné zažívat stavy, které měli...no a jeden umřel.
    Takže za mě je to fakt riskantní, s jógou tuplem, protože může ty účinky ještě znásobit.
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: záleží, jeslti se ti chce podstupovat riziko, že se zblázníš.
    IKTOME
    IKTOME --- ---
    DARJEEL: pisu jenom ze to neni pro kazdyho. a reaguju na vyzvu smerem k "taboru nedoporucujicich"
    pro plosne zavrhnuti nejsem, je to otazka svobody a kazdej by mel naslouchat sobe aby zjistil, co je pro nej dobre.

    ale pokud o tom nekdo mluvi, nemelo by byt teziste tematu v tom, jak je to super, ale brat v uvahu rizika, nebat se jich, mluvit o nich a treba nabizet zpusoby, jak se jich vyvarovat.

    zaroven priznavam zvedavost jestli lakshmana zmini, co tim vlastne sleduje, ceho chce dosahnout
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IKTOME: a sadhuové byli z toho co píšeš vyřazení proč? Copak nepraktikují? Nefunguje jim to podle Tebe?
    LAKSHMANA: mám obavu, že budeš dostávat odpověď od lidí, kteří své zdůvodnění budou začínat slovy "mám dojem" nebo "myslím si"...

    hlavně se nenechat přesvědčit zkušeností druhých, ta vlastní je what counts, pokud Ti to nějak funguje, tak myslím není důvod zíksávat obecné doporučení nebo posvěcení... pokud seš na vážkách, tak je dobré to opatrně zkoumat...
    Bohužel lidé, kteří k tomu mají ve zdejším auditku asi nejvíc co říct, tak se zatím neozvali...
    VALOR
    VALOR --- ---
    VALOR: Psychoticke poruchy - ataky
    VALOR
    VALOR --- ---
    LAKSHMANA: Vznik psychoticke por
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam