• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Dyť je to prostý ne? Co je jednodušší? Vzít si drogu, která je dneska dostupná na každém rohu a nebo vysedávat denně na meditačním polštářku s tím, že časem začnu něco Chápat? Jednodušší a pohodlnější je vzít si drogu. IMHO každej člověk, kterej to myslí s jógou nebo meditací vážně a chápe její benefity a náhled, žádnou chemii nepotřebuje, ani jako formu "otevření dveří". Motivací k praxi a kontemplací existuje v jógických textech více než dostatek. Čili buď jsem se rozhodl meditovat, vidím benefity meditace, meditace mě oslovuje a chápu náhled jógy a jdu do toho a nebo chci experimentovat, chci zážitky a chci to teď hned. Potom zkouším drogy, meditaci a tak dále. Obojí je OK, ale asi by to chtělo malinko rozlišovat v jaké fázi se člověk zrovna nachází a nemotat to dohromady.
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: a jaký?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    STQ: To bude nedorozumění, podle mě, protože jednak nejsem rozhořčenej, a druhak s tebou souhlasim. Akorát mam teda navíc ještě sklon se domnívat, že některé drogy mají kromě té funkce 'preview', nebo 'reklamy' na pokročilé stupně lidského vývoje, ještě širší potenciál.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    STQ: chapu ze si se chtel vyjadrit, ale nechapu proc to vysvetlujes me, ale neva :) ja chtel jen zpochybnit to aushadhi.
    STQ
    STQ --- ---
    FLUMO: si pis
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    STQ: obtezujes se alepson cist posty lidi, kterym odepisujes? :)
    STQ
    STQ --- ---
    FLUMO LAKSHMANA: kluci nikdo ale nerika, ze drogy jsou nahrada praxe, reagujete rozhorcene na neco co neexistuje :) probehlo to tu uz nekolikrat a vcelku jsme se zatim vzdycky shodli (a urcite se to bude dat najit v historii jako prispevky od id TOMASEQ a ode me), ze stavy po psychedelickejch drogach vcelku odpovidaj stavum, do kterejch se clovek dostane po delsi meditacni/jogovy praxi. rozdil je vcelku jedinej, a to ten, ze u drog ty stavy jdou na dluh, z energetickejch zasob organismu, kdezto jogou (o nicem jinym nemuzu mluvit neb nepraktikuju) se tam clovek dostane pomalejc, prirozenejc a pak v tom zije furt, nejenom tech 5-8 hodin.

    a navic casem pokracuje jeste dal a vejs atakdal...

    nicmene jako reklama na osviceni jsou LSD nebo houby super a muzu (pod vedenim zkusenyho cloveka a se silnym zamerem) jen doporucit, jako jednorazovou zkusenost ktera cloveku otevre obzory, o kterejch predtim nic netusil a ukaze mu cestu.

    to je asi tak cely co jsem k tomu chtel rict...
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    SLAUGHTER: Tak to jsem se netrefil teda.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    STQ: Hmm, to je zajímavý. Když nad tim uvažuju, tak mě zarazilo jak píšeš, že je ti upřímně jedno, atd. Mě asi neni úplně jedno jestli ostatní budou "fetovat", pokud tím pejorativním slovem teda myslíš nějak si ubližovat, třeba pravidelným braním nějakých návykových drog, jako nevhodně a rutinně předepisovaných psychofarmak, nebo heroinu.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    STQ: stable growth.. to je presne ten problem, kterej s drogama mam... growth, u no stable enough :/
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ
    STQ --- ---
    FLUMO: akorat ja neargumentuju, jen pridavam dalsi sutru k tematu. je mi uprimne jedno jestli budete nebo nebudete fetovat, za sebe vim ze to na zacatku bylo dobry otevreni mysli a v prubehu praxe dobrej majak kam az by se dalo dostat (a pak jeste dal), ale nemam ani nejmensi potrebu k tomu nekoho navadet nebo svadet :)

    BKS Iyengar tudle sutru komentuje jeste jinak: Patanjali says it is possible to experience kaivalya (takze ne siddhis) by birth, through use of drugs, by repetition of mantra, or by tapas and through samadhi. Of these, only the last two develop mature intelligence and lead to stable growth.

    LAKSHMANA: viz odpoved hore.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Siddhy mohou znament zvláštní schopnosti, ale také osvícení.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    SLAUGHTER: Dovolím si hádat: Není to tím, že se s tím rozčiluješ?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    STQ: Ale my v joze neusilujeme o získání siddhis, ne?
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    STQ: jenze osadhi znamena obecne bylinky. Ale ktere to byly a v jake m davkovani stryc patandzali nezapsal pokud vim, nevim co se tim versem da vyargumentovat, jinou autoritu nemas?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ: mě už unavuje se k tomu opakovaně vyjadřovat. Pošta
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: kdyz uz jsi u tech suter...tak o kus dal (4.1) se taky pise todle:
    जन्मओषधिमन्त्रतपस्समाधिजाः सिद्धयः ॥१॥
    janma-oṣadhi-mantra-tapas-samādhi-jāḥ siddhayaḥ ||1||
    Supernatural powers (siddhis) arise from birth, drugs, mantras, austerity, or yoga
    Nebo jinej preklad: Psychic powers arise by birth, drugs, incantations, purificatory acts or concentrated insight.

    tzn drogy jsou dost mozna (kdyz to psal ten patandzali, zejo!) pouzitelna reklama na dalsi jogovou cestu...stejne jako narozeni-se a recitace suter. a joga.

    (a jinak cau z Mysore!)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    Další příjemná hypotézka je hormeze, kdy organismus reaguje na malé dávky toxinů obráceně, než na velké.

    Hormesis - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hormesis
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYA: to je součást principu sómy :) Vím že Ti to možná moc víc neřekne, ale některý věci jsou prostě takový, noo, racionálně nejasný. Ale třeba nějakej doktůrek objeví mechanismus účinku, popíše stopadesát chemikálií, které se na tom podílí a budeme mít pocit, že tomu víc rozumíme.
    Za sebe urinoterapii chápu fakt tak jak píšeš, zpětná vazba pro tělo, "uzavření kruhu", kterej je jinak otevřenej, respektive žádného konce nejde dohlédnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam