DARUMA: darumo covece. nevim jestli sis vsiml toho paradoxu, ale jsi to ty kdo tu zapalene rozumuje (tvoje slovo) a diskutuje o necem, co nezkusil a nema s tim zadnou zkusenost...jakej to asi muze mit prinos? a odkud se asi bere potreba obhajovat jedinou spravnou pravdu a cistotu starejch textu, svitku atd? bojis se, ze ti je poslapeme? nebo co by se mohlo stat, kdyby ty drogy nahodou fungovaly a zkusenosti z nich byly stejne opravdicky jako ty tvoje?
ono to, zes necetl aktualni knihy k tematu neznamena, ze neexistujou...existujou...
samozrejme existujou i texty kde mnisi porovnavaj svoje zkusenosti z meditace a po lsd a existujou i popsany zkusenosti joginu na stejny tema.
odhadem tak 80% lidi, kteri s v cechach zacinali s ashtangou (za dalsi skoly nemuzu mluvit neb je neznam) a kteri ji ted uci ma nejakou zkusenost s lsd, houbama nebo mdma. a v dost pripadech to byl motivator (a evidentne uspesnej, neb to jsou ty lidi ktery ted travej mesice cvicenim v indii nebo vysedavanim v barme) k dalsi praxi a ta praxe vydrzela.
abych byl konkretni, tak pro me bylo prvnich nekolik zkusenosti s lsd a houbama extremne silnou motivaci. po tom, co jsem v mladi precetl nespocet knih od tibetanu, joginu, tomasovcu (ale i learyho, huxleyho, mckenny) atd a zkusil par meditaci (ze kterejch me akorat tak bolely zada), byl na par hodinach jogy (ze kterejch me zas bolelo vsechno ostatni) a vysledky prekvapive zadny (coz je normalni), potkal jsem lsd. no a zjistil, o cem se vlastne ve vsech tedle knihach pise a prozil si stav cistyho-pozorovatele-za-mysli. pak me zajimalo, jestli by se to nedalo drogama zaridit nafurt (po par mesicich jsem zjistil ze nedalo) a zacal jsem s jogou. ovsem s daleko silnejsi motivaci nez ma normalni obcan. no a po par letech praxe jsem v tom stejnym stavu kterej jsem si matne pamatoval zacal zit nafurt a pokracuje to dal, uz davno bez drog.
podstatny jsou pro me dve veci: stavy (roviny vnimani), ktery psychedelicky drogy prinasej jsou realny a da se jich dosahnout praxi, sam jsem si to zazil. a jsou (se spravnou pripravou a zamerem) funkcni ukazkou i funkcni motivaci pro dalsi praxi.