• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    TORUVIEL: Vidis a ja zase nechapu, ze se spousta lidi nedokaze drzet tematu klubu. Kazdej z nas nechape neco jinyho.;-)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Muj hlavni argument je, ze pouzita metoda a jeji specifika determinuji dosazeny cil.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Já tohle omílání toho, že je něco off topic moc nechápu. Ano, hlavní téma je jóga, ale když třeba s někým budu konverzovat o józe a řeč se stočí k psychedelikům, tak to přece neutnu s tím, že jsme odbočili od tématu (nebo s tím hned přeskakovat do vedlejšího klubu...tam by vás zase třeba vypráskali s tím, že se tam nemá řešit jjóga :o). Všechno má nějakej smysl, třeba i tahle diskuze někomu něco ukázala ani o tom nevíme. Nebojím se, že by se to tu řešilo stále, časem už nebude co řešit (teď už mi to téma přijde docela vyčerpané).
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: rozhodně je dobře, že tu téma drog bylo zmíněno, ale jak píše Daruma, pokud by konkrétně v tomto auditku měly mít drogy plus všechno kolem nadále stějně prostoru, jako jóga plus všechno kolem, tak by se to tu mohlo přejmenovat na "rostliny síly, psychedelika, fetování, jóga a jiné", případně "metody sebepoznání", protože způsobů sebepoznání je opravdu mnoho.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Jóga je specifický nástroj sebepoznávání, droga je specifický nástroj sebepoznávání. Droga generuje instantní prožitek a jedná se umělou látku. Jóga je postupný proces sebepoznávání, přičemž to slovo postupný proces je klíčové. Droga je zkratka, jóga nikoliv. Proto se jedná o dvě naprosto rozdílné metody. S tvým argumentem bychom se tady mohli bavit také o potápnění, swingers party nebo o závodech formule 1, protože jistě pro někoho mohou být tyto činnosti také metodou sebepoznávání.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IMO:

    Jóga je soubor nástrojů sebepoznání. Psychedelikum je nástroj sebepoznání. Proto patří téma psychedelik do auditka Jóga.
    LILY
    LILY --- ---
    URZA: ty anglické pasáže jsem přeskočila, tak mi možná něco uniklo, každopádně nechápu, jak dosáhuješ bodu č. 2 (odzasekávač).
    Aspoň má osobní zkušenost mi to neumožnila. Psychedelika mi rozhodně nikdy neukázala, co se děje či kde jsem dělala chybu (leda bych vůči jejich ukazování byla slepá a to by se pak v tomto bodě tak jako tak míjela účinkem).
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: zato furt cekam na nejaky ty tvoje argumenty k veci...:)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Ano, relativizování ti jde dobře. :-)
    STQ
    STQ --- ---
    ...ale tezko muzes prohlasovat ze 'na to jdes bez chemie', protoze to je nesmysl. bez chemie se na to snazi jit Hare Krishna...
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: ne, pit caj je podobny jako uzivat efedrin, s lsd to nema nic spolecnyho. oboje nejak ovlivnuje mysl a oboje je nastroj, kterej si bere z rezerv tela, ale kdyz vis proc to delas, co od toho muzes cekat a delas to vedome tak ti muze pomoct. efedrin stejne jako caj stejne jako lsd.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Tohle je sice dost proflaknutej argument, ale dost blbej argument. Ano, z urcityho uhlu pohledu je vsechno chemie, ale prosim te ber v potaz o cem se tady bavime a nesnaz se mi nakukat, ze pit caj je stejne jako brat LSD.
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: totiz jakmile jsem zacal mit trochu jemnejsi vnimani, zjistil jsem ze cokolada funguje temer stejne jako mdma, jen na jemnejsi urovni. a ma skoro stejny i doby ucinku a dojezdy. stejne tak kava funguje takrka totozne jako amfetaminy, se stejnym najezdem, kratsi dobou ucinku a podobnejma nasledkama.
    o cukru, korenich, cibuli a cesneku ani nemluvim...
    tak nevim jestli na to jdes opravdu bez chemie (rozumej latek menicich vedomi)...:)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    DARUMA: "When you get the message, hang up the phone." Watts
    Jenom to tady čtu, ale tak nějak mi přijde přirozený, že věci nejsou čistý, ale že se vše mísí, tudíž nikdy to tu nebude jen o józe, ale o všem, co s tím souvisí. A když někdo dělá jógu a k tomu má drogy, tak proč to taky nerozebrat zde?
    Já v tom nějak rozdíl nevidím, celý naše tělo je chemie, denně do něj cpeme chemii, všechno nás nějak ovlivňuje, ať už jídlo, pití, ...jakékoliv informace, které se do nás-našeho těla dostávají. Drogy jsou jen dalším druhem informace.
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: a kavu a caj taky nepijes? a cokoladu nejis? a nekorenis a nesolis?
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    No mně bylo jasný, že vzhledem k tomu, že půlka nyxu s drogama experimentuje tak moje názory neprojdou, ale nikde jsem explicitně nenapsal, že drogy jako takové jsou zlo. Evidentní je, že někomu drogy můžou pomoct, pokud si na tom dotyčný neujede. Ovšem čemu se bráním je tahat do klubu o józe drogy a považovat je za boost jógy nebo meditace. IMHO je to stejné jako kdyby někdo chodil do klubu o posilování hlásat jak baští steroidy a jak se mu je povedlo integrovat s cestou posilování. Buď na to jdu přes chemii a nebo bez chemie. V tom vidím rozdíl.
    URZA
    URZA --- ---
    Původně jsem se nechtěl do diskuze psychedelika a meditace zapojovat, už jsem k tomu na nyxu napsal svoje. Ale protože tu proběhlo pár pěkných příspěvků od STQ a dalších IDs, za které jsem rád, tak bych taky rád nabídl svůj pohled. Ne jako argument proti DARUMOvi nebo lidem, kteří se už rozhodli, že to mají tak nebo tak - ať mají. Je mnoho cest a každý ať jde tou, kterou dle svého nejlepšího úsudku považuje za pro něj nejlepší. Já lidi, kteří dosáhli něcěho jako osvícení pouze pomocí praxe meditace obdivuji. Přehnané výpady do cest druhých lidí říkají spíš něco o tom, kdo má potřebu takovéto věci dělat...

    Psychedelika i meditaci vnímám jako nástroj. Ani braní psychedelik ani meditování pro mě neníl cíl, ale prostředek. A tvrdím, že se to dá úspěšně kombinovat. Psyhedelické látky jsou velmi silný nástroj. Nástroj pro práci s lidskou psyché, smysly, nástroj který umožní poznávat sebe sama. Ale proto, že je tak silný, tak je i velmi nebezpečný a je potřeba k němu přistupovat s respektem a pokorou. A v ideálním světe s odborným vedením :)

    "It gave me an inner joy, an open mindedness, a gratefulness, open eyes and an internal sensitivity for the miracles of creation. [...] I think that in human evolution it has never been as necessary to have this substance LSD. It is just a tool to turn us into what we are supposed to be.”
    —Albert Hofmann, Speech on 100th birthday

    Kromě počáteční "reklamy na osvícení" která potom vede lidi k stabilním denním praxím (bylo to tak i u mě) si ale myslím, lze psychedelika využívat i dále a jinak:

    1. Léčení - pokročilá jóga je spojena s léčením.. čím dýl praktikují, tím víc vidím, že tyto dvě věci se od sebe nedají oddělit.. pokud člověk cvičí dobře, pravidelně a dlouhodobě, tak je to spojeno s jistým léčivým, terapeutickým efektem.
    Psychedelické látky mají také obrovský léčivý potenciál - viz MAPS.org a jejich probíhající studie. Tedy já tu spojitost vidím a možnosti využití mohou být různé dle konrkétní situace.

    zase si vypůjčím Alberta:)
    I believe that shortly after LSD was discovered, it was recognized as being of great value to psychoanalysis and psychiatry. It was not considered to be an escape. It was a very important discovery at that time, and for fifteen years it could be used legally in psychiatric treatment and for scientific study in humans. During this time, Delysid, the name I gave to LSD, was used safely, and was the subject of thousands of publications in the professional literature. Actually, just last week, I had visitors from the Albert Hofmann Foundation, to whom I gave all of the original documentation, which had been stored at the Sandoz Laboratories. This early work was very well documented, and shows how well research with LSD went until it became part of the drug scene in the 1960s. So, from originally being part of the therapeutic pharmacopeia, LSD became a drug of the street and inevitably it was made illegal. Because of this reputation, it became unavailable to the medical field, and so the research, which had been very open, was stopped. Now it appears that this research may start again. The importance of such investigations appears to be recognized by the health authorities, and so it is my hope that finally the prohibition is coming to an end, and the medical field can return to the explorations which were forced to stop thirty years ago.
    --"A Conversation with Albert Hofmann" in MAPS : Newsletter of the Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, Vol. 8 No. 3 (Autumn 1998)

    2. Odzasekávač - Když se člověk zasekne. Měl jsem párkrát už takovou fázi své praxe, že jsem nevěděl jestli jdu dopředu nebo dozadu. Navíc většina z nás asi nemůže jen praktikovat. Musíme vést ty naše hektické životy v západní civilizaci, abychom přežili. Psychedelika potom můžou velmi rychle člověku ukázat co se děje, kde dělá chybu ( ono to nemusí být vždy příjemné..), případně znovu pomůže objevit nadšení a posunout se dál.. potom nevyhnutelně přichází zase poctivá denní praxe..

    3. Pomůcka pro jemější/hlubší práci - Toto je ze zkušenosti mě blízké osoby - použití psychedelických látek k možnosti lepšího prozkoumávání "jemnějších těl". Podobně jako člověk, který je ztuhlý má ze začátku benefit z použití pomůcky při cvičení (cihla, pásek, polštář..) - protože mu dovovlí víc pracovat s tělem (místo bolesti může vnímat) a ve výsledku tak víc získat z asany. Tak podobně může psychedelická zkušenost oteřít brány vnímání, které dosud nebyly používány a člověk může víc pracovat na hlubší urovni.. Cíl je časem přestat pomůcky používat.

    4. Silný nástroj pro vnitřní dotazování.. možnost vidět věci z jiného úhlu pohledu je občas k nezaplacení..

    5. Možnost jít velmi rychle za slovní konstrukce a vnímání. Vymanit se z našeho myšlení, které probíhá v jazyce.. omezení našich smyslů, které nám filtruje svět a vytváří o něm iluzorní představu.. občas se může hodit mít možnost to všechno velmi rychle obejít a podívat se za to, třeba když člověk nevěří, že to vůbec jde.. To co jinak trvá roky, může být odhaleno během hodin.. za určitou cenu, ale může být dobré o této možnosti vědět a moct ji využít..


    Určitě se toho dá vymyslet víc, když se na psychedelika začne člověk dívat optikou nástroje-pomůcky (kterou může a nemusí využít, ale je dobré o ní vědět). Je to nástroj nebezpečný a není pro všechny. Ale stejně tak je laser, který může buď oslepit nebo zrak darovat. Psychedelika mohou nadělat spoustu paseky, ale mohou také HODNĚ pomoct. Zodpovědnost za sebe má každý sám.

    (sorry za delší příspěvek:)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    SLAUGHTER: Že se nestydíš ty eden sůtriku ne-chemickej!
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---


    AIM_FREEMAN: Yop, IMHO přesné shrnutí. Mám také zkušenost, že touha po stavu intoxikace je také velmi často touhou po odpočinku v hlubokém klidu. V klidu který nepřinese spánek, ale přináší jej nejvíce stavy relaxace a meditace. A když si je člověk dodá, nemá onu původní substituční potřebu.
    K té závislosti si dovolím přidat tématické video:
    Michaela Paštéková - NIKDY NEZOBER DROGU - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=iq7T8G6rluo


    DORN: Krásný příměr s lupou, kdy střed se zvětší, ale směrem k okrajům se obraz deformuje :-)
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    LILY: best
    Monty Python Philosophy Football Germany vs Greece - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=ta1KfRX06kA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam