• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    HANY33
    HANY33 --- ---
    JAZZZ: A že tam není shirshasana...
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sirsasana
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Ahoj...mam spise technickou otazku.
    Dostala jsem k vanocum podlozku na jogu, tuhle:
    Ekotex podložku na jógu Yogacentrum
    http://www.yogashop.cz/podlozky-na-jogu/eko-podlozky-na-jogu/ekotex-podlozku-na-jogu-yogacentrum-10006/
    a je naprosto priserna, ten material strasne klouze, coz je zasadni az bych rekla fatalni nedostatek:)
    Nicmene v eshopu mi slibili ji vymenit, mam si predem napsat za kterou...jenze kdyz si ji vyberu zase na netu, jak vim, ze zase nebude klouzat? Nechce se mi tam behat dvacetkrat, tak prosim o radu:
    Kterou podlozku z toho vyse uvedeneho shopu byste vybrali? Pripadne jestli nekdo nejakou mate? Dikes
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    VALOR: nevaří z lásku a je tam neklid?
    VALOR
    VALOR --- ---
    HONZAL: jo vařit se musí s láskou a jíst v klidu. Ani govinda už neni v tomhle to co bejvala
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KAREN: STQ: FLUMO: SLAUGHTER: diky za rady. ja se zatim doma rozehrivam na pozdravu slunci, ktery nas kdysi ucili na zdravotni telesne vychove a hledam co dal. rozhodne to neminim prehanet nebo se od nekoho nechat lamat :)
    jak tu padla ashtanga, tak jsem si ji nasel a vyzkousel, ale fakt nehrozi, ze bych se hlavou dotknul nohy a ani se o to v nejblizsi dobe nehodlam nasilim pokouset :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    VALOR: no něco nás učili na škole na tělocviku, ale nijak obšírně, ona ta voda napoví, jak správně zabrat :-) Nicméně bolest v ramenou z kraula můžu potvrdit, ale to mam spíš z malého tréningu. Králem je každopádně znak, co se týče fyzioterapeutického vlivu na záda, ale taky je náročnej. Ale co to dělá, to imo žádnej tělesnej systém včetně jogy...ale dost OT :-)

    co se týče chutí, tak to mam asi intuitivně zmáklý, dokonce jídlo od člověka, který se později jaksi ukázal v pravém světle, tak mi prostě přišlo "divný" :-) ale před spanim holt k těm luštěninám potřebuju nějakej ten brambor a omáčku :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    STQ: no me by to taky nenapadlo, souhlas.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    DARJEEL: nj, to moc ne. :-) Ono je hlavně rozdíl mezi masem od zvířete z lesa a z průmyslové velko výroby. ;-)
    STQ
    STQ --- ---
    DAWYT: stranky jsou hodne divny, me by uklidnilo ze lekce jsou v Lotusu, tam jsem zatim potkal samy solidni veci. podle osobni zkusenosti ti tu ale urcite nekdo neco doporuci taky...

    KAREN FLUMO JAZZZ: me ani ve snu nenapadlo ze by to kolegove mohli chtit zacinat sami bez ucitele, to kazdopadne nedoporucuju! asany v tomhle planku jsou navic finalni verze, ke kterejm existujou mezistupne, modifikace, ktery vas na ne pripravej.
    _NEZACINEJTE S ASHTANGOU BEZ UCITELE!_
    to si akorat ublizite...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STQ: stránky jsou docela nepřitažlivé:) ale možná zkusím. Spíš bych rád, kdyby někdo něco doporučil na základě zkušenosti.
    KAREN
    KAREN --- ---
    JAZZZ: souhlas se SLAUGHTEREM. ten manual je delanej pro lidi, ktery treba k Daliborovi nebo nekomu jinymu zacali chodit a chtej cvicit i doma. osobne doporucuju primo Dalibora nebo http://www.akasha.cz/ .
    STQ
    STQ --- ---
    DAWYT: no Lysbeth se ucil hatha jogu u Sivanandy, takze bych si vygoogloval sivananda joga praha (vylezlo mi todle: http://sivanandajoga.sweb.cz/ )
    a pak bude podobna Joga v Dennim Zivote, pokud je prekousnes ze jsou trochu zapalenejsi :))
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    TORUVIEL: zkuz antikvariaty, ja tedka jednu sehnal a byla vydana este za komousu docela sem cumnel.... v praze podle men v antikvariatech sezenes.....
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    STQ: Znáš někoho v praze kdo cvičí něco podobného co popisuje Lysebeth?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SLAUGHTER: Když to tu zmiňuješ,...
    nemáte tu někdo na prodej učím se jógu od Lysebetha? Dlouho ji shánim, všude je vyprodaná. Ráda bych ji v knižní podobě.
    STQ
    STQ --- ---
    DRUDRIGER2: Lysebeth je dobrej zacatek, akorat se pak casem stav nekde u realnyho ucitele, dost jiste budes delat (jako vsichni) chyby, ktery by ti pri dlouhodobym opakovani mohly privodit ruzny tydle zdravotni obtize...
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: to jsem ti koukam slapl na kuri oko - by me zajimalo proc?

    k Ashtanze - potazmo cely linii T. Krishnamacharyi: jak ten kterej zapadni ucitel to ktery uceni pojal a ted ho prodava dal vcelku nic nevypovida o hodnote zdroje, to mi prijde ze si pletes pojmy. asi jako kdybysis stezoval, ze Taici je k nicemu po tom, cos videl jak ho uci Zora Jandova. dostane-li se clovek ke zdroji (a ted nemluvim o Pattabhi Joisovi kterej mi je (resp byl) tezce nesympatickej, ale o Desikacharovi a jeho KYM, BNS a BKS Iyengarovi a Ramaswamim), najde uceni, ktery je komplexni, urcite nezahrnuje jen prvni ctyri kroky raja jogy a evidentne nese ovoce. a v zadnym pripade nebylo vytvoreny jako komercni produkt nebo nejaka znacka - Krishnamacharya byl predevsim Bhaktijogin...:)

    oproti tomu Bikram je od zacatku tvorena jako komercni produkt, nema zadny zaklady a nema zadny pokracovani po asanach v saune, to z ni podle me dela paskvil.

    tvuj priklad s Dubaji nechapu - ja nikde netvrdil ze se ma cvicit v teple, naopak, v horku v indii chodej ven (natoz cvicej) akorat vztekli psi a cizinci.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    "Lysbetha učím se jógu " musim jen odporucit. zacal sem s cvicenim s toudle knizkou nevedel sem o joze ani N a tedka sem uz v druhem dilu "zdokonaluji se v joze". Ja teda bydlim v horach takze na kurz asi tezko nekam zajedu ale pro zacatecniky je to idelani.
    Potrzuji i klaunuv syndrom kdy clovek chcili cvici jednu jogu , pak si koupi knizku ta ho nadchne a zacne cvicit jinou jogu a pak mu kamarad poradi jinou lepsi a v hlave ma ten clovek akorat maglajs....
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    JAZZZ: sem se s tim dlouho moril (a jeste morim), nemam dobry predpoklady na predklony, tak ze svy zkusenosti doporucim, kombinuj to jeste s necim jinym, kde pozice udelas, resp s jinymi asanami ci jinym cvicenim, at nemas depky jako ja .)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ: pokud tělo není připravené tak AVY, anebo PVY přinese více škod než užitku (mluvím o tělesné rovině).
    A když už jsme u těch paskvilů, tak AVY má mít svůj název odvozený právě od ashtangy, což mi příjde mnohem větší troufalost než například hot jóga. Obé je komerční tah. A to že je AVY o pár desítek let starší? To z ní dělá jógu? Jeden nabízí cestu k osvícení pomocí prvních 4 kroků cesty raja jógy, druhý jógový tělocvik v teple. A kolik lidí dostalo to osvícení a kolik dostalo to cvičení v teple? Jestliže posuzuješ podle obalu, tak to svědčí pouze o tvém přístupu. Mě příjde jako kravina oboje, jenomže je to kravina pro mě. Pro druhého to je jinak a má to stejnou váhu. Důležitá je zejména praxe. Důvody nejsou tak podstatné a časem se navíc mění - a a právě v tomto mě velmi překvapuje tvůj přístup. Je to obsah, jež vytváří formu, ne naopak. A že je to byznis? No a co? Ashtanga Vinyasa není byznis? Já potkávám i lidi, co předcvičují AVY a z mého pohledu ví o józe pramálo. SYSTÉM NENÍ VYPOVDAJÍCÍ, ALE VYPOVÍDÁ TO O PRŮVODCI, ČI UČITELI!
    Já cvičil v 50ti stupňových teplotách v Dubaji a málem mě to první dny plíce málem roztrhalo. tAKŽE CO TAKOVÝ VLIV NA DÝCHÁNÍ? Ještě perlička-vylezl jsem z hotelu a hned vedle byla reklama na studio bikram yogy :-).

    Chci se tě zeptat - co podle tebe určuje paskvil a "skutečnou" jógu?

    JAZZZ: kup si knihu Lysbetha učím se jógu - je to dobrý start. Ashtanga Vinyasa by ti na začátku mohla i ublížit, zejména, když máš limitované možnosti a zároveň je neznáš. Stalo se to nejednomu člověku. Anebo ideálně pod vedením. Jdi za tím, kdo ti sedne. V Praze máš možností dost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam