SLAUGHTER: to jsem ti koukam slapl na kuri oko - by me zajimalo proc?
k Ashtanze - potazmo cely linii T. Krishnamacharyi: jak ten kterej zapadni ucitel to ktery uceni pojal a ted ho prodava dal vcelku nic nevypovida o hodnote zdroje, to mi prijde ze si pletes pojmy. asi jako kdybysis stezoval, ze Taici je k nicemu po tom, cos videl jak ho uci Zora Jandova. dostane-li se clovek ke zdroji (a ted nemluvim o Pattabhi Joisovi kterej mi je (resp byl) tezce nesympatickej, ale o Desikacharovi a jeho KYM, BNS a BKS Iyengarovi a Ramaswamim), najde uceni, ktery je komplexni, urcite nezahrnuje jen prvni ctyri kroky raja jogy a evidentne nese ovoce. a v zadnym pripade nebylo vytvoreny jako komercni produkt nebo nejaka znacka - Krishnamacharya byl predevsim Bhaktijogin...:)
oproti tomu Bikram je od zacatku tvorena jako komercni produkt, nema zadny zaklady a nema zadny pokracovani po asanach v saune, to z ni podle me dela paskvil.
tvuj priklad s Dubaji nechapu - ja nikde netvrdil ze se ma cvicit v teple, naopak, v horku v indii chodej ven (natoz cvicej) akorat vztekli psi a cizinci.