• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: co jsou to surové podklady?
    STQ
    STQ --- ---
    MILUCH: tak o tom jsem nic neslysel, mas k tomu nejakej zdroj?
    STQ
    STQ --- ---
    MILUCH: sladky z tohodle pohledu nevadi (a mistni jogini jsou na sladky az hanba :))
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY: nejlepsi je varit si svoje jidlo ze surovych podkladu ;-)

    STQ: je to mozne, je pravdou, ze jidla nekdy pruzracnost satvy rozviri, ale sul ma i spoustu dobrych ucinku...ono to bude jako s tim cesnekem...
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: na me teda spis jako depresivum
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ: sůl funguje jako antidepresivum.
    STQ
    STQ --- ---
    HONZAL: vcelku nic :) akorat te pripravuje o citlivost na chute, zvysuje emocni vykyvy a rozhodne nenapomaha klidu mysli.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: jasný, reagoval jsem na tvá slova. Můžeme sice myslet, dokonce i vědět, ale náš systém (někdo říká tělo, mám na mysli systém kóš) si však dělat co potřebuje bez ohledu na naše uvědomění (Castaneda to tuším nazýval ovládaná pošetilost - když tak mě někdo opravte). Jsi u toho, vidíš, co se děje a nechat to se dít, protože vědomé zasahování nevytvoří změnu. Tuším Gándí řekl něco ve smyslu, že když má někdo v srdci zlobu je nesmylné aby se choval mírumilovně.
    STQ: díky za odpověď
    VALOR: kraniosakrální dynamiku
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: to víš, je skoro všude, mrcha.. :D:D
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    na soli je neco zavadneho?
    VALOR
    VALOR --- ---
    LILY: já bych tomu taky věřil ale nevařím jen pro sebe. Já jsem omezil sůl kuli vysokému tlaku a ostatní už respektují že si jídlo trochu dosolí na talíři.
    LILY
    LILY --- ---
    VALOR: to mě taky napadlo.. Nebo by mohly možná lehce pomoct řasy.
    Ale věřím tomu, že když člověk snižuje postupně dávku, tak to jde nakonec i bez soli.
    VALOR
    VALOR --- ---
    LILY: já na dochucení jídel typu rýže/mrkev/hokaido používám shoyu - tam je ale sůl taky :(
    LILY
    LILY --- ---
    STQ: je fakt, že když jsem dítku vařila neslaná jídla typu rýže/mrkev/hokaido apod., tak mi taky docela chutnaly.
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: Jakej mas vycvik?
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: vidim to tak, ze zadnej system, na kterej bych mohl svest kam me vede neexistuje. jedinej kdo me nekam vede jsem ja, takze se muzu rozhodnout, kam presne pujdu a jaky nastroje k tomu pouziju. od toho mam intelekt a rozlisovani dobry/nedobry.
    vyndavat osobni temata bez zpracovani kazdopadne za dobry nepovazuju, mluvim o zkusenosti kde jsem to kombinoval s jogou. tzn mocna introspekce (kde psychoterapeutickej vycvik slouzi jako takovy silny zrcadlo) a naslednej intelektualni rozbor a najiti korenu. to mi prislo hrozne mocny a ze zpetnyho pohledu to nic neprohloubilo, prave naopak. bez jogy si ale uprimne nedokazu predstavit ze bych ty veci vubec tak rychle nasel (resp byl ochotnej si priznat) a mel energii na jejich straveni/zpracovani.
    LILY: ty se zbavuju postupne, urcite ne najednou (a pak neni potreba ji nahrazovat). efekt to ma ten, ze se jazyk zjemnuje, jsem rozeznavat daleko jemnejsi odstiny chuti...a pak uz vlastne sul neni k nicemu potreba.
    LILY
    LILY --- ---
    STQ: a dá se nějak "nahradit" sůl nebo ti pak už nepřijde, že jíš neslané jídlo?
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: rozdíl mezi potlačením a transformací? Myslím že ten rozdíl vnímám. Násilím se člověk opravdu změnit nedokáže, musí vědět proč to dělá a chtít to na vědomé i podvědomé úrovni. Potlačit vztek neznamená necítit vztek. Zlobím-li se můžu se snažit si uvědomit proč se zlobím a odlišit emoce své od emocí druhých lidí, taky emoce jednu od druhé a zhodnotit jestli ty důvody jsou vážně oprávněné - nebo mě třeba bolí zub, mám hlad atp.("transformace") Zahnat každou myšlenku vzteku stylem Ježiš zase se zlobím, vžyť se nesmím zlobit, honem s tím pryč. ("potlačení"). Tohle jsi myslel? Vzpomněl jsem si na jeden citát: "Potlačením negativních emocí ztrácíme část emocí pozitivních." Jinými slovy: odnaučíme-li se plakat, odnaučíme se i smát.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: cítíš rozdíl mezi potlačením a transformací? Představ si společnost jako nádobu a začni do ni něco tlačit pod tlakem. Jak dlouho to asi bude únosné a co se stane potom?
    STQ: ano, mám stejnou zkušenost a taky s muay thai. Já pro změnu chtěl utišit svoje vrtti, tenkrát jsem sice nevěděl co to je, ale fungovalo to :-). Najednou byly kolem mě fyzické konflikty. Jenomže náš systém má důvody, proč nás vede do konfliktů. IMHO to není o praktikování, či nepraktikování bojového umění. Jde o náš přístup! Praktikuji kvůli boji, nebo mám jiný důvod? Jak to vnímáš ty?
    STQ: imho vyndat osobní témata na světlo boží témata je zajímavé tak pro šedou kůru. Je to navíc takové smyslové fetování - s tím pracují katarzní techniky, ale nemusí jít ruku v ruce s jejich transformací. Často to jen prohloubí samskáry. Lečení není o rychlosti, naopak méně znamená více (alespoň to mi dal můj výcvik). Žel to neobhájím, je to pouhá vlastní zkušenost :-).
    KAREN
    KAREN --- ---
    BOSSORKA: hmm prirozena strava - vzdycky si pokladam otazku: opravdu je prirozena strava to, co si tady clovek v zime koupi v supermarketu odkudsi ze spanelskyho skleniku??

    sama bych si rada vitarianskou stravu vyzkousela, ale pocitam, ze toho pujdu az v prihodny sezone, kdy nam u chaty poroste ovoce a zelenina (pripadne az budu na cestach kdesi v Indii a tak podobne) a ostatni bude mozny sehnat od mistnich zelinaru na trhu. osobne se mi moc nezdaj recepty typu "k snidani snim jeden ananas, tyhle seminka a tamty orisky" - uprednostnuju lokalnost a sezonnost, coz se mi s pojidanim tropickyho ovoce (ktery navic mnohdy ochlazuje a okyseluje) a OZ kdovijaky kvality (to predevsim) dost tluce. tomuhle na vitariansky strave moc nerozumim... nedavno mi kdosi, kdo zkousi vitarianskou stravu, rikal, ze kdyz se ovoce ze supermarketu hodi do odstavnovace, zadny chemikalie a jiny nezadouci latky ve stave uz nejsou. tomu nejak nerozumim. podobne jsem zaznamenala (nejen) v mistni vitariansky diskusi, jak se rozebiralo, ze orechy a seminka a snad i suseny ovoce, co se prodavaj, kvuli plisnim apod. snad prohanej parou - takze to vlastne neni vitarianskej produkt jako takovej.

    dulezita vec podle me je, jestli cloveku vitarianska dieta fakt vyhovuje, co na to rika telo, jak pise TADEAS - jakym zpusobem clovek zije, jak se hejbe, zda nejak posiluje, je fyzicky aktivnejsi nebo sedi u kompu a moc se nenahejbe atd. jo, existuje x nabusenejch sportovcu, bezcu aj., kterym vitarianska strava vyhovuje, ale nemyslim si, ze by to bylo mozny pausalizovat.

    momentalne mistni paleta vypada na cibuli, cesnek, porek, korenovou zeleninu, ruzny dyne, repy, zeli, kapustu, mozna jeste redkve, z ovoce jablka a hrusky, pokud ma teda clovek zasoby nebo dobrej zdroj, no a pak nejaky semena a orechy... nevim no, nezda se mi to moc prakticky rozjizdet to takhle v zime. zrovna vcera jsem dostala doporuceni na brnenskou vitarianskou restauraci http://kiwirawfood.cz/ tak tam nekdy zaskocim a kouknu, jak to tam delaj, a uvidime.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam