• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    na soli je neco zavadneho?
    VALOR
    VALOR --- ---
    LILY: já bych tomu taky věřil ale nevařím jen pro sebe. Já jsem omezil sůl kuli vysokému tlaku a ostatní už respektují že si jídlo trochu dosolí na talíři.
    LILY
    LILY --- ---
    VALOR: to mě taky napadlo.. Nebo by mohly možná lehce pomoct řasy.
    Ale věřím tomu, že když člověk snižuje postupně dávku, tak to jde nakonec i bez soli.
    VALOR
    VALOR --- ---
    LILY: já na dochucení jídel typu rýže/mrkev/hokaido používám shoyu - tam je ale sůl taky :(
    LILY
    LILY --- ---
    STQ: je fakt, že když jsem dítku vařila neslaná jídla typu rýže/mrkev/hokaido apod., tak mi taky docela chutnaly.
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: Jakej mas vycvik?
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: vidim to tak, ze zadnej system, na kterej bych mohl svest kam me vede neexistuje. jedinej kdo me nekam vede jsem ja, takze se muzu rozhodnout, kam presne pujdu a jaky nastroje k tomu pouziju. od toho mam intelekt a rozlisovani dobry/nedobry.
    vyndavat osobni temata bez zpracovani kazdopadne za dobry nepovazuju, mluvim o zkusenosti kde jsem to kombinoval s jogou. tzn mocna introspekce (kde psychoterapeutickej vycvik slouzi jako takovy silny zrcadlo) a naslednej intelektualni rozbor a najiti korenu. to mi prislo hrozne mocny a ze zpetnyho pohledu to nic neprohloubilo, prave naopak. bez jogy si ale uprimne nedokazu predstavit ze bych ty veci vubec tak rychle nasel (resp byl ochotnej si priznat) a mel energii na jejich straveni/zpracovani.
    LILY: ty se zbavuju postupne, urcite ne najednou (a pak neni potreba ji nahrazovat). efekt to ma ten, ze se jazyk zjemnuje, jsem rozeznavat daleko jemnejsi odstiny chuti...a pak uz vlastne sul neni k nicemu potreba.
    LILY
    LILY --- ---
    STQ: a dá se nějak "nahradit" sůl nebo ti pak už nepřijde, že jíš neslané jídlo?
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: rozdíl mezi potlačením a transformací? Myslím že ten rozdíl vnímám. Násilím se člověk opravdu změnit nedokáže, musí vědět proč to dělá a chtít to na vědomé i podvědomé úrovni. Potlačit vztek neznamená necítit vztek. Zlobím-li se můžu se snažit si uvědomit proč se zlobím a odlišit emoce své od emocí druhých lidí, taky emoce jednu od druhé a zhodnotit jestli ty důvody jsou vážně oprávněné - nebo mě třeba bolí zub, mám hlad atp.("transformace") Zahnat každou myšlenku vzteku stylem Ježiš zase se zlobím, vžyť se nesmím zlobit, honem s tím pryč. ("potlačení"). Tohle jsi myslel? Vzpomněl jsem si na jeden citát: "Potlačením negativních emocí ztrácíme část emocí pozitivních." Jinými slovy: odnaučíme-li se plakat, odnaučíme se i smát.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: cítíš rozdíl mezi potlačením a transformací? Představ si společnost jako nádobu a začni do ni něco tlačit pod tlakem. Jak dlouho to asi bude únosné a co se stane potom?
    STQ: ano, mám stejnou zkušenost a taky s muay thai. Já pro změnu chtěl utišit svoje vrtti, tenkrát jsem sice nevěděl co to je, ale fungovalo to :-). Najednou byly kolem mě fyzické konflikty. Jenomže náš systém má důvody, proč nás vede do konfliktů. IMHO to není o praktikování, či nepraktikování bojového umění. Jde o náš přístup! Praktikuji kvůli boji, nebo mám jiný důvod? Jak to vnímáš ty?
    STQ: imho vyndat osobní témata na světlo boží témata je zajímavé tak pro šedou kůru. Je to navíc takové smyslové fetování - s tím pracují katarzní techniky, ale nemusí jít ruku v ruce s jejich transformací. Často to jen prohloubí samskáry. Lečení není o rychlosti, naopak méně znamená více (alespoň to mi dal můj výcvik). Žel to neobhájím, je to pouhá vlastní zkušenost :-).
    KAREN
    KAREN --- ---
    BOSSORKA: hmm prirozena strava - vzdycky si pokladam otazku: opravdu je prirozena strava to, co si tady clovek v zime koupi v supermarketu odkudsi ze spanelskyho skleniku??

    sama bych si rada vitarianskou stravu vyzkousela, ale pocitam, ze toho pujdu az v prihodny sezone, kdy nam u chaty poroste ovoce a zelenina (pripadne az budu na cestach kdesi v Indii a tak podobne) a ostatni bude mozny sehnat od mistnich zelinaru na trhu. osobne se mi moc nezdaj recepty typu "k snidani snim jeden ananas, tyhle seminka a tamty orisky" - uprednostnuju lokalnost a sezonnost, coz se mi s pojidanim tropickyho ovoce (ktery navic mnohdy ochlazuje a okyseluje) a OZ kdovijaky kvality (to predevsim) dost tluce. tomuhle na vitariansky strave moc nerozumim... nedavno mi kdosi, kdo zkousi vitarianskou stravu, rikal, ze kdyz se ovoce ze supermarketu hodi do odstavnovace, zadny chemikalie a jiny nezadouci latky ve stave uz nejsou. tomu nejak nerozumim. podobne jsem zaznamenala (nejen) v mistni vitariansky diskusi, jak se rozebiralo, ze orechy a seminka a snad i suseny ovoce, co se prodavaj, kvuli plisnim apod. snad prohanej parou - takze to vlastne neni vitarianskej produkt jako takovej.

    dulezita vec podle me je, jestli cloveku vitarianska dieta fakt vyhovuje, co na to rika telo, jak pise TADEAS - jakym zpusobem clovek zije, jak se hejbe, zda nejak posiluje, je fyzicky aktivnejsi nebo sedi u kompu a moc se nenahejbe atd. jo, existuje x nabusenejch sportovcu, bezcu aj., kterym vitarianska strava vyhovuje, ale nemyslim si, ze by to bylo mozny pausalizovat.

    momentalne mistni paleta vypada na cibuli, cesnek, porek, korenovou zeleninu, ruzny dyne, repy, zeli, kapustu, mozna jeste redkve, z ovoce jablka a hrusky, pokud ma teda clovek zasoby nebo dobrej zdroj, no a pak nejaky semena a orechy... nevim no, nezda se mi to moc prakticky rozjizdet to takhle v zime. zrovna vcera jsem dostala doporuceni na brnenskou vitarianskou restauraci http://kiwirawfood.cz/ tak tam nekdy zaskocim a kouknu, jak to tam delaj, a uvidime.)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    VALOR: jj chápeš to dobře, potrava by se měla podle vita upravovat do 40 stupnů, jinak se ztrácí pro tělo důležité enzymy :-). Stejně tak si každej člověk musí vyzkoušet, co mu ve stravě sedí nejvíc :-) tady je hezký čtení o enzymech: http://www.vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004010305
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    STQ: díky za zajímavé info stravě dle ajurvédy:-). Pro mě vitariánství není komplikované ani restriktivní, připadá mi to jako nejvíc přirozená strava pro tělo člověka. Tam je to hlavně o enzymech, který se vařením ztrácí… pro mě i jedení alespoň z 50% syrové ovozele/semínka/ořechy je fajn. A bylo by to samo lepší, kdybych měla možnost žít někde víc v přírodě, ale na to sem ještě mladá :-). breatharianstvi je už úplně jinej level :-)
    VALOR
    VALOR --- ---
    BOSSORKA: doporučuju knížku Martiny Ziskové o Ajurvédské stravě kde srozumitelným způsobem popisuje jak zavést ajurvédské principy do života běžného člověka. Znám se s ní osobně a věřím jejím doporučením, že strava by se měla konzumovat čerstvá s převahou čerstvé zeleniny a ovoce. Jestli chápu vitariánství dobře tak je vegetariánství a o neupravování stravy tepelným zpracováním . Rád se nechám poučit o čem to vlastně je.

    Obchod - Dr. Martina Zisková - Ájurvéda
    Obchod - Dr. Martina Zisková - Ájurvéda
    http://www.drmartina.cz/obchod.html
    STQ
    STQ --- ---
    DARJEEL: mi prijde ze prave ty vnitrni styly se s jogou ve vysledku musej mlatit. uz jenom proto, ze joga a kungfu s energii pracujou jinak (a maj i jinak popsanej energetickej system, kterej se sice v nekterejch vecech shoduje ale v jinejch vubec). a ze zkusenosti mi vyplyva, ze kdyz pronikam hluboko do jednoho systemu tak si tim castecne nastavuju jak mysl tak ve vysledku i telo na nejakej zpusob vnimani a konceptualizaci pojmu/vjemu z tela (at uz hmotnyho nebo energetickyho). a neprislo by mi asi uplne chytry mixovat dve tydle veci dohromady.
    na druhou stranu mam v kapse saolinskyho mnicha, ke kterymu se pujdu ucit vnejsi styly jestli me to jeste nekdy popadne a mozna se pak ukaze, ze to je ale uplne jinak...:)

    ten terapeutickej vycvik zni hodne zajimave, akorat kdyz nekdo zacne mluvit o zapadnich systemech pracujicich s cakrama (nebo energiema), tak mi trochu zacne behat mraz po zadech a otevirat kudla v kapse :) takze si moc rad poslechnu jak a jestli to funguje, az se tam dostanes.
    STQ
    STQ --- ---
    mimochodem ajurvedsky texty mluvej i o breatharianstvi. to je legitimni a doporucovany ve chvili, kdy clovek proste prestane mit hlad a jinak se projevuje jako zdravej a veselej :)
    STQ
    STQ --- ---
    ...a urcite neni dobry se do neceho nutit.
    na druhou stranu jestli zijes v lese a rostou ti pred chaloupkou samy cerstvy ovoce, zeleniny a bylinkky a ty nemuzes odolat tomu je chroupat a ptas se jestli je to v poradku, tak ano, je to v poradku :) jinak plati pravidlo cislo 1, tzn jidlo by se nemelo prehnane komplikovat.
    STQ
    STQ --- ---
    BOSSORKA: o cinsky medicine nic nevim, takze k ni ti nic nereknu.

    ajurveda ve zkratce deli stravu na tri skupiny, podle toho jak fungujou na mysl (a jeste na tri jiny skupiny podle toho, jakou Dosu zvyraznujou, ale to je v tomhle pripade irelevantni).
    (asi ty jmena spravne neprepisuju do cestiny, ale ucim se to v anglictine a sanskrtu takze pardon :))
    sattvicka strava - jidlo, ktery napomaha klidu mysli, meditaci, nezatezuje organismus, rychle se travi a nezustavaj po nem zadny toxiny v tele. todle by meli jist jogini a udela ti to vpodstate stejnou sluzbu jako to, co cekas od toho vitarianstvi.
    = ovoce, zelenina, lusteniny, obiloviny, rejze, brambory, sladky veci, mliko, mlecny vyrobky. jinejma slovama vpodstate cokoliv, co neni moc palivy, slany, horky, kysely.
    rajasicka strava - jidlo, ktery napomaha aktivite, sportum, vykonnosti. rozrusuje a stimuluje mysl
    = palivy koreni, kysely veci, horky veci, vejce, bily maso, ryby, stimulanty typu kava, caj
    tamasicka strava - jidlo, po kterym se cloveku chce spat, je agresivni, emocni vykyvy jsou vetsi
    = sul, cibule, cesnek, cerveny maso, alkohol

    zaroven ale zadna strava neni definovana jako 'spatna' - je tam proste jenom popsany jak funguje a ty si ji muzes vybrat jako nastroj, kterej pouzijes pro ten kterej ucel, at uz zklidneni mysli nebo zivot aktivniho sportovce.

    podstatnejsi jsou ale zaprve ty stravovaci navyky, co jsem psal o kus niz a zadruhy pozorovat, co to ktery jidlo tela s hlavou a s telem. z toho se naucis nejvic a casem na to ziskas citlivost, ktera nahradi vsechny tydle (zjednodusujici) tabulky. telo totiz nakonec stravi cokoliv...

    no a abych ti odpovedel, tak vitarianstvi (veganstvi, nebo jakakoliv jina prilis restriktivni dieta) je (podle me) podle ajurvedy nesmysl. jidlo by se nemelo prehnane komplikovat a jakakoliv tadle novodoba filosofie ho nutne zkomplikuje a vysledek neodpovida vynalozeny energii.
    VALOR
    VALOR --- ---
    BOSSORKA: myslím že z pohledu ayurvédy je vitariánství v pořádku. Ayurvédská strava obsahuje některé vitariánské principy a je ještě o trochu komplikovanější.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BOSSORKA: pohled ajurvedy a tcm ti mozna zprostredkuje nekdo jiny, ale dulezity je zkoumat, jak se na tu stravu diva tvoje telo :) abys moc nepodlehla nejakym stravovacim ideologiim ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam