BOSSORKA: hmm prirozena strava - vzdycky si pokladam otazku: opravdu je prirozena strava to, co si tady clovek v zime koupi v supermarketu odkudsi ze spanelskyho skleniku??
sama bych si rada vitarianskou stravu vyzkousela, ale pocitam, ze toho pujdu az v prihodny sezone, kdy nam u chaty poroste ovoce a zelenina (pripadne az budu na cestach kdesi v Indii a tak podobne) a ostatni bude mozny sehnat od mistnich zelinaru na trhu. osobne se mi moc nezdaj recepty typu "k snidani snim jeden ananas, tyhle seminka a tamty orisky" - uprednostnuju lokalnost a sezonnost, coz se mi s pojidanim tropickyho ovoce (ktery navic mnohdy ochlazuje a okyseluje) a OZ kdovijaky kvality (to predevsim) dost tluce. tomuhle na vitariansky strave moc nerozumim... nedavno mi kdosi, kdo zkousi vitarianskou stravu, rikal, ze kdyz se ovoce ze supermarketu hodi do odstavnovace, zadny chemikalie a jiny nezadouci latky ve stave uz nejsou. tomu nejak nerozumim. podobne jsem zaznamenala (nejen) v mistni vitariansky diskusi, jak se rozebiralo, ze orechy a seminka a snad i suseny ovoce, co se prodavaj, kvuli plisnim apod. snad prohanej parou - takze to vlastne neni vitarianskej produkt jako takovej.
dulezita vec podle me je, jestli cloveku vitarianska dieta fakt vyhovuje, co na to rika telo, jak pise
TADEAS - jakym zpusobem clovek zije, jak se hejbe, zda nejak posiluje, je fyzicky aktivnejsi nebo sedi u kompu a moc se nenahejbe atd. jo, existuje x nabusenejch sportovcu, bezcu aj., kterym vitarianska strava vyhovuje, ale nemyslim si, ze by to bylo mozny pausalizovat.
momentalne mistni paleta vypada na cibuli, cesnek, porek, korenovou zeleninu, ruzny dyne, repy, zeli, kapustu, mozna jeste redkve, z ovoce jablka a hrusky, pokud ma teda clovek zasoby nebo dobrej zdroj, no a pak nejaky semena a orechy... nevim no, nezda se mi to moc prakticky rozjizdet to takhle v zime. zrovna vcera jsem dostala doporuceni na brnenskou vitarianskou restauraci
http://kiwirawfood.cz/ tak tam nekdy zaskocim a kouknu, jak to tam delaj, a uvidime.)