• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    já sem např. prostě potkal leták v metru, kouknul kdy je lekce a zašel tam. A dodneška (po víc jak deseti letech) jsem nenarazil na nějakou školu nebo kurz, kde bych to považoval za (pro sebe) vhodnější. Asi záleží, jestli tak nějak víš, co chceš...pak se to prostě objeví.

    Na co si dát pozor - např. pokud někdo dělá jogu dva roky a už ji učí, jinak těžko říct. Většinou tě na první lekci nechají zadarmo a pak sama poznáš, jestli ti to sedlo nebo ne, jakej máš pocit z toho, kdo to vede...
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    SMARTCHIN: kurz s inspirativnim a zkusenym ucitelem je nejlepsi start, jestli mas moznost :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Chladni Patterns on a Square Plate - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=6wmFAwqQB0g
    STQ
    STQ --- ---
    TOMASEQ URZA: mi prijde ze ten zacatek (faze pred stahama) a jeho dylka jsou zavisly ciste jenom na tom, jak je uvolneny telo i hlava. u posledniho pokusu se mi povedlo prvni stahy oddalit az za tri minuty, ciste jenom hlubsi relaxaci a neztotoznovanim-se s telem a cejtim ze by to urcite slo v lepsich podminkach nebo s vic cvikem jeste dal. v dalsi fazi mi pak v jednu chvili zaclo fungovat prijeti tech stahu jako neceho pozitivniho, zajimavyho co se deje. myslenkovej postoj ve smyslu 'hmm, telu zacina dochazet kyslik, tak dela tohle, zajimavy, schvalne jak to bude pokracovat dal!'. akorat pak jsem sam sebe vydesil, protoze mi prislo ze kdybych si tohle odtelesneni zachoval, tak bych se mohl klidne utopit, ciste jenom proto, ze by me nezajimalo ze se topim. takze jsem toho nechal, skoncil nekde tesne za peti minutama, vuli jsem musel pouzit az ve chvili kdy jsem se timhle strachem nechal stahnout zpatky.

    jeste mam hodne co zkoumat, ale je to zatim jedna z nejzajimavejsich technik co jsem poznal, mam z toho pocit, ze zadrze dechu jsou bod, kde se stretava mysl, telo, vule, strach a spousta dalsich veci, fakt poucna zalezitost...
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: me uprimne nebavi se s tebou bavit. uz nekolikrat jsme si tu dali kolecko, kde jsem na tebe reagoval a tys mi nazpatek odpovidal na neco, co jsem nenapsal, protoze sis to poradne neprecetl a ted mam pocit ze je to tu zas.
    - do beta-blokatoru se neopiram (proc bych to delal? zadny jsem nikdy nezkousel a nazor na ne tudiz nemam a ani mit nemuzu.
    - nikde jsem nenapsal ze se kvalita kumbhaky odviji od delky zadrze
    - nikde jsem ani nenapsal, ze by bylo pro jogovou cestu zadouci zadrzovat co nejdyl dech (natoz z toho delat soutez)
    - ad kevala kumbhaka: kdyz napises 'preferuju kevala kumbhaku', je z toho jasny ze jsi bud ultra-pokrocilej jogin co dokaze hodinu nedejchat nebo diletant, co pouziva spatne nazvoslovi.
    YOGAṬAṬṬVA-UPANISHAḌ: By thus retaining the breath as long as he likes, kevala kumbhaka (cessation of breath without inspiration and expiration) is attained. When kevala kumbhaka is attained by one, and thus expiration and inspiration are dispensed with, there is nothing unattainable in the three worlds to him.
    narazili jsme na to spolu uz nekolikrat, naposled u popisu slozek mysli. muzes stokrat rikat, ze veci vidis jinak, ale jogovy popisny terminy opravdu nejsou prilis ohebny nebo diskutabilni, minimalne pokud nectes plynule v sanskrtu a nemas nastudovany sutry, vedy atakdal. nesouhlasit se mnou klidne muzes, ale podloz to argumentama, v tomhle pripade idealne citacema z textu, ne urazenym povidanim o tom, ze jsi cekal slunickovejsi reakci.
    - ad JUNIOR: prisel, uz zpusobem jakym uvedl svuj prispevek (Přijde mi roztomilé jak všichni tady popisují cestu k cíli...) zasel vitr, sklidil bouri. prekvapuje te to? chtel bys slunickovejsi reakci? a proc, kdyz si rekl presne o tu, kterou dostal?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: síla se často projevuje jinak, než si ji představujeme. Věci nejsou vždy takové jakými se zdají být. Smečka psů na sebe štěká, jednoho nakopneš, druhého pohladíš, třetího necháš bez povšimnutí. Jaký je klíč?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: když ono je to s Tebou furt dokola, nemám to rozklíčovaný, ale komunikace s Tebou (nejen na nyxu) je často taková... hm... vysilující :-/
    Ne že by teda STQ občas nestřílel ostrejma (tipuju, že je to taky spojený s pranajamou a "nadupaností" energií) ale s Tebou to bohužel je v komunikaci velmi obtížné...

    Jinak supr postřehy, názory, zkušenosti, díky za ně... škoda jen toho hádkovýho leveleu, ale to asi patří k věci....
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ: tak si nech od cesty to svoje ach jo a raději zkus mi zkus pokojně vysvětlit co nechápu. Ona může být porucha na přijímači stejně jako na vysílači.

    STQ: sory ale tvůj projev je kousavý jako vzteklý pes. Já třeba s Juniorem souhlasím. Opíráš se do beta blokátorů a sám propaguješ psychadelika. Wtf?Kdykoli ti někdo nepřitaká, tak ho vyfakuješ, nebo zesměšňuješ. Nejdřív o mých zdrojích řekneš že tě nezajímají, u druhého je předem popřeš a své vyzdvihuješ. Kde jsi zanechal ahinsu, když se tak oháníš jógovými termity?

    Toto mi přijde výstižné:

    "Chtěl bys, ctihodný, vést se mnou rozpravu?"
    "Rozmlouváš-li jako mudrcové, tak ano, rozmlouváš-li jako vládci, pak nikoli, velekráli"
    "Jak rozprávějí mudrcové?"
    "V rozpravě je každý z nich střídavě zahnán do úzkých, vymaní se, vysloví námitku, nebo ji sám podlehne, a vyvodí závěrečný důkaz. Každý z nich má občas vrch a občas je potřen. Mudrcové se proto nerozněvají. Tak vedou rozpravu mudrcové."
    "A jak vedou rozpravu vládci?"
    "Vládci vynesou svůj názor. Odporuje-li někdo, dají ho zmrskat. Tak vedou rozpravu vládci, velekráli."

    (Otázky Milindovi)

    Jsem zvědavý zda se tvá odpověď ponese v duchu mudrců, či vládců...

    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    ale stejne se mi tadyten clash libil. akorat sem nebyl schopen vyjadrit se nejak smysluplne a proste to lajkovat mi pride takovy lichy.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    jo jo, den silenstvi, prasiveho orecha, ucpanejch dutin. nehlede nato ze veta: nutno podotknout ze pise nepraktikujici liny stene = imho....
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    AGRICULTEUR: mě to přijde spíš jak trošku prašivej vořech. nic ve zlym. imho.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    Jo, nasrat! mir a lasku prcat do ucha, krizi se doopravdy posouvas dal, a pokud si myslis ze uz tam ses, tak nejses, jenom cekas na dalsi vyzvu... :)
    Ne me se to fakt libilo toto, vice konfliktu prosim, vice utoceni.
    aspon to nejni furt jen to vase posrany IN MY HUMBLE OPINION
    nutno podotknout ze pise nepraktikujici liny stene :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    LODBROG: Mě přijde, že JUNIORův vstup měl dobrou pointu i pro tento jógový klub a co se týče shrntí, vyhovuje mi spíše tvoje nekonflitní forma bez emocionálního jiskření. JUNIOR i STQ o sebe trochu křísli, jsou to prostě silní chlapi se zkušenostmi z mnoha tajemných oborů a vykřesali to pěkně. ;)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LUSY: Mne se taky můžeš zeptat, taky tam chodím.
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    LUSY: Ahoj mam, zrovna studuji. Budou otvirat dalsi beh az za dva roky. Kdyz tak blizsi info v poste :)
    LUSY
    LUSY --- ---
    Ahoj. Omlouvám se, trochu naruším vaši diskuzi ale chci se jen zeptat zda tu nemáte někdo nějaké zkušenosti nebo alespoň bližší info ke studiu v rámci celoživotního vzdělávání "pohyb a zdraví" - má to být zaměřeno především na jógu... Děkuji
    TOMASEQ
    TOMASEQ --- ---
    STQ: Zajimavy, nekdy pokecame na tohle tema... By me to zajimalo, s freedivingem zatim pouze flirtuju, ale cokoliv nad tri minuty taky rvu vuli, do tri minut pohoda... Tak nevim, tam se to proste asi lame. Jinak postrehy mas hezky...

    Este fajn je dat si po saune dve tri minutky potopenej v ledovym bazenku, s tak akorat vzduchem aby se clovek jen vznasel;) to jsou taky fajn pocity, prazdnota i propojenost, i kdyz bez rybicek a bez hloubky...
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    JUNIOR: Mně ale přijde že to STQ shrnul správně.
    Že je-li člověk v něčem mistr, tak je potom mistr vlastně ve všem, to je hezká pohádka. Ale zaprvé jsme to už všichni četli všude možně a milionkrát, a zadruhé... tenhle klub se jmenuje "Jóga", takže když sem přijdeš s doporučením ať "to zkusíme i bez jógy",
    nemůžeš se divit že se ostatní zeptají, na co konkrétně tu děláš reklamu a proč.

    Proč nám chceš věnovat něco, co Ti nepatří
    (tu tmu co je venku jsme viděli všichni, a každý si z ní vzal přesně co potřeboval - já třeba klid na spaní)
    a o co Tě navíc nikdo nežádal?
    Znáš to o perlách a sviních?
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    STQ: Bohužel, spíše jako nechápající mi přijdeš ty, kterej akorát útočíš. Jinak já praktikuju už několik let pod vedením. A co se týče japonských kovářů tak osobně jsem se setkal se třemi z japonska a kdybych chtěl být zajímavý, podělil bych se s tebou o fakt, že příští jaro letím k jednomu na zahraniční stáž (proto ten příklad). Ale mě je to v podstatě jedno. Nech mě plavat.

    Kdybych ti tak mohl věnovat tu krásnou tmu co je venku....
    STQ
    STQ --- ---
    JUNIOR: a souvislost s aktualni diskuzi to ma jakou? prisels do jogovyho klubu, vysmal se nam ze pouzivame jogovou terminologii (wtf?), vysvetlil nam ze jogin je kazdej, hodil hlasku o japonskejch kovarich (mimochodem kolik jsi jich potkal nazivo?) a ted nas poucis o tom jak dosahnout klidu mysli...jako fakt? z nejakyho duvodu necejtim ze bys to co pises mel prozity, pusobi to na me jak vylev pubertaka po tom co si precetl dve knihy o zenu ale zapomel to pak zkusit praktikovat. sorry ale nedokazu to co pises brat vazne.

    budu rad kdyz se podelis o osobni zkusenosti, treba to jak to maj japonsky kovari by me zajimalo, ale daleko vic zkusenost ze setkani s nejakym opravdovym nez vyctena z romantickejch knih. a btw o beta-blokatorech a jak je muzikanti chroupou protoze nedokazou ustat stres jsem se dozvedel od polsky profi saxofonistky ktera je v indii chtela nahradit jogou :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam