• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    KAREN: Soustredeni je urcite treba u obojiho, ale zas mi prijde snadnejsi prerusit nejaky pohyb -napr, mezi dvemi pozdravy slunce, nez se vyrusit ze staticke pozy ve ktere bys mela vydrzet trebas 7 minut.
    URZA
    URZA --- ---
    Virabhadrasana 4 :)

KAREN
    KAREN --- ---
    LOMILOMI: btw. nerekla bych, ze se pri dynamicky joze (astanga, nedavno prana vashya) soustredim min nez pri iyengarovi (kombinuju oboji) - nejakym zpusobem bude ditko zasahovat do obojiho, takze soustredeni bude podle me tak jako tak "nedokonaly". zas mi prijde fajn, ze si clovek zvladne nejak zacvicit i tak a muze si tu praxi zajimave modifikovat, "vpustit" do ni i dite a vic se skrz to treba propojit (az bude starsi). idealni mi prijde si zacvicit s ditetem ("jinak") + si zacvicit "svoje" sama (pokud to jde).
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    RUSOVLASKA: podobna "posilovani" tak nejak nesystemove improvizuju, Valentina (4mesice) z toho ma legraci.

JAMINA: obdivuju, jak to zvlada, ja jsem zvykla na statickou jogu (Iyengar) a potrebuju na to klid a soustredeni - asi bych se mela proste dat na nejakou dynamickou jogu.
    RUSOVLASKA
    RUSOVLASKA --- ---
    LOMILOMI: uplne nevim co si o tom mam myslet, asi si moc nezacvicis a miminku to taky moc neda, ale na druhou stranu takhle treba upevnujete vztah, kdyz ses v pohode, tak mimino je taky v pohode a bude tam fungovaz skupinova energie, uvazuji ze to vyzkousim, Edovi jsou 3 mesice ... http://www.youtube.com/watch?v=KIveWSplwLU&feature=endscreen&NR=1
    LILY
    LILY --- ---
    JAMINA: to mi něco připomíná :)))

LILY
    LILY --- ---
    LOMILOMI: trochu odrostlejší miminka jsem právě viděla samovolně provádět ásany. A u těch úplně malých nevidím důvod je do nějakých pozic vmanipulovávat, protože jejich způsob pohybu, zkoumání a postupné vyvíjení mi přijde dokonalé samo o sobě. Naopak jsem se "miminčím" pohybem sama párkrát inspirovala.
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    LOMILOMI: nemám co k tomu říci, ale připomněla jsi mi tohle video :)

Mom Yoga Now - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Guo3Fenys2k
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    LILY: uz jsi videla miminko provadet asany ? :)
    Kdyby ho nekdo hlidal, tak by dotaz nemel smysl... No proste asany, do ktereho miminko zapojis.
    LILY
    LILY --- ---
    LOMILOMI: v jakém smyslu? Jakože dítě cvičí nebo matka nebo oba zaráz nebo matka dělá jógu a dítě leží vedle ní/někdo ho hlídá?
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Mate nekdo prosim zkusenosti s yogou s miminkem?
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LODBROG: spíš jsou ty účinky odlišný, přeci jen jsou zapojený i jiný orgány. Tak bych neřekl, že jedna je "radikálnější" (asi myslíš silnější) než druhá. U Vamany dochází k dost silný masáži kolem bránice (kde se často hromadí tenze) a lze ji dělat po nějaký období každej den...
    u těch technik je to myslim často individuální, pro někoho mlže být nějaká zásadní, pro jiného až tak ne.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    IOM_NUKSO: Jasně že je lepší když už nějakou dobu cvičíš - ale to je VŽDY lepší, pro cokoliv :D
    (Staré čínské přísloví říká: Nejlepší chvíle pro zasazení stromu je před deseti lety. Druhá nejlepší chvíle je teď.)

Nelam si s tím hlavu; jestli máš dojem že Ti to pomůže, jdi do toho :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    IOM_NUKSO: První šanku jsem dělala ještě když jsem skoro necvičila, ty cviky jsem dělala poprvé těsně před procedurou. A zdařilo se, ač to šlo trochu ztuha. Připravená jsem se na to tehdy asi necítila, ale prostě se mi chtělo, z nějakého důvodu, to podstoupit.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    STQ: Já třeba na sobě po šance pozoroval velmi velké rozdíly.
    Mimojiné: To co mě obvykle naštvalo nebo rozesmutnělo, to mě po proceduře sice načalo, ale s půlsekundovým odstupem obvykle přišla myšlenka "a proč se tím mám trápit?" se kterou jsem to hodil za hlavu s lehkostí, s jakou mi to nikdy nešlo.
    Člověk prostě není "tak těžký", tak v zajetí emocí a nálad.
    Má větší odstup a možnost volby.

Pochopeno?

HONZAL: Jo, souhlas :)
    Jen není tak radikální :)
    STQ
    STQ --- ---
    AIM_FREEMAN: ano, to je, velmi zamerne. proc se te to dotyka? nebyl mirenej tvym smerem...
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    STQ: clovece, me prijde ze i tenhle pouhy prosty dotaz je polozen konfrontacnim zpusobem?
    slo by s tim neco delat? treba klidně vysvetlit mi, ze se mylim, ale něco?!...?
    STQ
    STQ --- ---
    LODBROG: jaky psychofyzicky bloky prosimte odstranuje sank praksalana?
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LODBROG: dhauti je ale taky dobrá, pro stydlivý lidi nebo úzkostný příp. s pocity méněcenosti, pro lidi s potlačovanym hněvem a agresí...výtečná očistná technika. :-)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    IOM_NUKSO: Mockrát, a jsou to velmi super techniky.
    Schopné odrtsanit spoustu psychofyzických bloků (hlavně ta šanka).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam