• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    URZA
    URZA --- ---
    A není to z jógového pohledu jedno? :) Epistemologický (jak lidi přistupují k poznání) kontext doby a prostředí kdy vznikaly např. jogasutry atd byl to čemu my říkáme pozitivismus. Čili praktické, pragmatické nahlížení na svět. Edwin nám to vysvětloval jak je to odvozené z ostatních indických textů té doby.
    Když se dva lidi shodli na tom že "tamto je židle a lze s ní dělat to a to" tak jim to úplně stačílo a nebylo potřeba řešit co dělá židli židlí a jestli je to židle ve všech vesmírech stejná nebo jestli je v jednom vesmíru skutečnější nebo jak :)

    STQ: zajímavé že to vidíš takto, já to třeba mám naopak. Mě by přišlo hodně ego(lidsko)centrické popírat existenci skutečného vesmíru (tj ne naše interpretace, ale tu bezbarvou směs energie a hmoty tam venku, která existuje nezávisle na lidech:) Lidi "ohýbají" svoje způsoby bytí už od doby kdy se naučili rozdělávat oheň, ale znamená to že ohýbáme nebo tvoříme to jaký vesmír je a jaká má pravidla? Imho jen stále objevujeme možnosti toho co lze ve vesmíru dělat a učíme se využívat toho co tu už je... brát si za to všechen kredit?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: zenová zem vs. jogový vesmír? First rooooouuuund! :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    STQ: ad skutecny vesmir neexistuje - furt hledam dobrovolnika na testovani toho arzenu :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: a kterej je teda ten skutečnej? Ten Tvůj? .-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    STQ: to je dobra myslenka. Znama jiz tisice let ;), od buddhismu pres krestanstvi ..
    A lidi tomu porad neveri, porad neveri sve sile.
    Zajimal by me ten duvod proc.
    STQ
    STQ --- ---
    TADEAS: me neprestava fascinovat, jak veci, ktery jsme pred 20ti nebo kolika lety videli ve star treku postupne zacinaj bejt realita. a nemyslim jenom technologie, u tech se to da pochopit, ale treba teleportovani (provazani pomoci kvantovy mechaniky) nebo fotonovej pohon. uz delsi dobu z toho mam pocit, ze staci nejaky mnozstvi bytosti/mysli k tomu, aby z nekonecnyho mnozstvi 'moznosti' udelaly v nasem vesmiru 'pravdepodobnost', pro kterou driv nebo pozdejc nekdo (idealne vedec, aby to bylo uveritelny pro aktualni populaci) najde nejaky racionalni vysvetleni a matematickej popis a z pravdepodobnosti udela 'realitu'. a mam i za to, ze je-li nejaka osobnost dostatecne silna, dokaze ohnout vesmir a jeho pravidla sama, navzdory mase...
    imo zadnej 'skutecnej' vesmir neexistuje.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TADEAS: a ted si vyber. bud nerozhodujes o nicem a nebo naopak kazdym okamzikem tvoris. me se krasne realita pripodobnuje k hrnci vody a clovek ke kapce vody. spadne kapka do hrnce a udela kruhy. spadne druha kapka do hrnce a udela kruhy. hod jich tam miliardy a mas bouri. a to presne je nase realita. nase kazde vedomi/energie jsou tyto kruhy. jak jako kapka dokazes zastavit tu bouri v hrnci vody aby tve nebohe male vedomi nebylo zmitano vlnami? neni to vubec potreba, staci si uvedomit ze jsi jen voda v hrnci.
    STQ
    STQ --- ---
    SAGUS SAGUS: tak jsem ti to trochu usnadnil, mas dvoutydenniho bobrika mlceni, formu komunikace volis opravdu nevhodnou, slunickovej jogovej klub si rozvracet nenechame :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OGMIOS: novidis, me prijde ze nekonecno moznosti jsou nase imaginarni vesmiry, ten skutecny je jen jeden, skutecny :) velmi jednoduche, cloveku se dobre zije, kdyz se vztahuje k tomu skutecnemu a ne jen k tomu imaginarnimu. nemusi si myslet, ze rozhoduje o nejakych moznostech :))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SAGUS: asana je zavedenej system. to mas jako kdyz cvicis prvni katu v karate..taky to funguje tak protoze to tak funguje :D veci fungujou jak fungujou v tomhle vesmiru, ale to neni nemenny. tyhle vesmirny zakonitosti jsou jen vysledkem/prusecikem vsech osobnich vesmiru nas zucastnenych.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    DARJEEL: OGMIOS: kolecko sa uzavira, samo na sebe odpovida :)

    Kto ti povedal ze verim vsemu co mi nekdo rekl? Z akej pozicie mi tu vobec davas rady? Bavili sme sa tu o konkretnych technikach a ty si tu zacal trolovat s tym ze vsetko je inak, v nejakej hypotetickej moznosti ktoru niekto niekde uskutocni. Ked ti niekto poradi ako mas praktikovat asanu, tiez mu zacnes vysvetlovat ze to vlastne muzes delat ako chces a ze ucitele nepotrebujes? Hosi dajte mi uz pokoj..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SAGUS: ja to reknu takhle..svet je "sdilena existence" a zakony jsou jen to cemu veri vetsina bytosti. proto je dneska zeme kulata a ne placata kdyz to reknu takhle. ja te jen povzbouzim neridit se tim co ti o tomhle svete rekli a neverit vsemu co ti o nem rekli. to jsou jak ty rikas ty zakonitosti. skutecnej vesmir je nekonecno moznosti. to jaka moznost nakonec bude uskutecnena je jen na tech kteri ji uskutecni.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SAGUS: někdy loni touhle dobou mi jeden moudrý pán něco vysvětloval o amazonii a jen tak mimochodem řekl takovou větu a dal si přitom obě dlaně před čelo: "Your mind is a wall."

    Příjde mi, že těmahle postama honíš akorát nějaký duchy ve svý hlavě, protože reaguješ na něco, co Ogmios vůbec nepsal :o)
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    od 0:45:00 a dál --co se zde pořad diskutuje :)
    Adyashanti What do you really want - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=j2wcqjFC13M
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    STQ: ano, chcem :). diky
    STQ
    STQ --- ---
    SAGUS: hele nechces si dat tejden dva ticha?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    Skusim to takto - obejit zakon neni to same co zmenit ho. To ze dokazes regulovat svoj vztah k ohnu este nemeni jeho podstatu. To ze plamen nespali teba este neznamena ze nespali nikoho. Mozno sa konecne dostavame do bodu ked dokazeme my dvaja normalne komunikovat - ono totiz "hodne hluboko zakoreneny koncept" je mozno len ine slovo pre "prirodny zakon". Vesmir - zlozeny z ideji a vztahov medzi nimi - by sa bez podobnych "hlboko zakorenenych konceptov" rozpadol a su tu ovela subtilnejsie a jemnejsie principy ktore sa staraju o to aby svet bol tym cim je ... aby vsetky svety boli tym cim su, a aby nieco ako "sdilena existence" vubec mohlo fungovat. Nase koupaliste - Logos :).

    Jo a ten koan - hovori ze je uzitocne(!) niektore veci pochopit ;). Vskutku uzitocne.. clovek potom nestravi pulku zivota tym ze sa uci chodit po vode a radsej nastupi na lod.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    OGMIOS: ale tomu ja vobec nemam problem uverit ;). A tiez som zazil kde co, akurat z toho vyvodzujem trochu ine zavery ako ty. Hlavne by som si nebol taky isty s tym ze to je "jen to cemu veris". Pozorovany dej a jeho interpretacia, to su dve rozdielne veci.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SAGUS: to je dobry ale ohen nepali vzdy, kdyz se skamaradis tak nepali. a to jsem zazil na vlastni kuzi. a ne, neumim to na zavolani. kupodivu se koncept o palicim ohni ukazal jako dost hluboce zakoreneny a vratilo se mi verit tomu ze pali. a tak to mam se vsim. odlozeni konceptu se mi nepodarilo na stalo. spousta jich se vratila. ted uz ale vim ze to je jen to cemu verim. a i ty si volis cemu verit. proto mas koncepty. proto ti realita funguej tak jak funguje. a nebudes mi verit dokud neprijdes na to ze to jde i jinak. a ja ti ted muzu rict co jsem zazil a to jak si to preberes je opravdu na tobe. ja vim ze ti nedavam zadnej dukaz, ale tohle je opravdu na kazdym z nas mit zkusenost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam