• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    MAJINKA
    MAJINKA --- ---
    SKYE: Na narodni jogame je dobre
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SKYE: Záleží, co si představuješ, co od toho čekáš?
    SKYE
    SKYE --- ---
    Ahoj, ráda bych začla v Praze chodit na jogu, neporadil by nekdo, kde to stoji za to? diky
    LILY
    LILY --- ---
    GRANTORINO: jednou jsem se málem nechala ukecat, že bych to vyzkoušela, ale jak to tak čtu, tak je dobře, že jsem se na to vykašlala.. Není o co stát. :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GRANTORINO: prave treba ty ucinky na pleti mi prijdou hodne lakave navic ted v zime mi to celkove prijde jako zajimave cviceni...no uvidim jeste...kazdopadne diky
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ted si mnohem radsi zajdu do pary v Podolí, kde se proste protahnu sama podle sveho tempa...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DARJEEL:
    CMLKA: no ja jsem chodila na bikram nejdriv par lekci na vyzkouseni, pak mesic a po nejake dobe tri mesice permanentka

to cvičení v horku mi prijde navykove, protoze fakt to pusobi velmi rychle, flexiiblitu to fakt zvysuje a to nekdy prekvapive rychle, ale to je ta kombinace horka plus faktu, ze na bikram se jede hrozne rychle, coz mi bohuzel moc nevyhovovalo, ale vysledky jsou dobre
    ze by to bylo nezdrave je docela mozne, neni tam osobni vedeni ani opravovani chyb, je to hodne masova zalezitost, proste 30-40 cvicencu je hodne a lektor prakticky opravi minimum, navic kazdej lektor samozrejme opravuje jen neco a na kazde hodine se clovek dovida nove a nove informace, tak to musi poskladat, nektere pozice jsem skutecne udelala az po rade desateho lektora v rade, ktera se ukazala byt klicovou, je to rychle
    nevim jak hot yoga, ale na tom bikramu mi prijde ze je lepsi o tom fakt uz neco vedet, lidi co tam prijdou z niceho nic, to nestihaji a neni cas jim to vysvetlovat, opravovat... jako zacatecnikum s yogou bych to snad ani nedoporucila, protoze lektori zapominaji taky na to, ze ma kazdy jinou urovne a trochu tlaci do vykonu, coz je nekdy az neprijemny
    ale pro nekoho kdo uz to dela nejakou dobu jako zpestreni a neco noveho mi to prislo dobre, navic u me, kde moc zadnej vyvoj nebyl delsi dobu, jsem mela pocit, ze jsem konecne poradne zabrala a zase se nekam posunula, vlstne mi to chybi, akorat hroznej zrout casu protoze je dobry na to mit tak 3-4h casu... /sprcha pred 15min, 15 nahrati, 90 minut cviceni, 15 minut po v lehu, 15 minut sprcha 15 minut suseni vlasu atd.... a odpocinek/ a potom taky neni uplne dobry hned nekam vybehnou... plus cesta do studia, tak to chce temer 4 hodiny volna a to uz je ctvrtka dne... a kdyz to chce potom clovek delat kazdy den, tak najednou uz snad aby delal jen yogu :) hodne se pere, ty mokre rucniky..
    jeste bych rekla, ze se musi fakt dat pozor na tu dehydrataci, to mozna je fakt az moc ten pitny rezim, ale urcite to detoxikuje jako blazen si myslim, ty ucinky jsou videt rychle na pleti
    IWYS
    IWYS --- ---
    Chci vás pozvat na jógu s Carmen ve čtvrtek od 17:30-19:00 ve vile Flora, Vlašimská 13, Praha10
    Integrating Yoga for mind, body and soul

Yoga posture practice (asanas) – breathing exercises (pranayama) – relaxation and meditation

We will explore the body through breath, movement and asanas. By internalizing and becoming familiar with the breath one experiences how physical and emotional knots start to dissolve by themselves as one follows the body’s voice. The yoga posture practice will become a meditation in movement that eventually leads the practitioner to the static poses.

As it is important to keep a balance in between mental and physical practice, the last part of the class will be dedicated to get familiar with our inner world and to mental practices such as mantras, breathing exercises, visualizations and meditation.

The classes are aimed to reinforce the dialog in between body, heart and mind, and to learn how to distinguish the different voices that are moving us, and to surrender to what is as we open our heart to the eternal present moment. The result is a deep feeling of harmony and peace that we carry with us to our daily life.

The classes are held in English, with some helping instructions if needed in Czech.

The class is suitable for beginners and it will be held regularly.
    Bring comfortable cloth and yoga mat. If you need you can bring a scarf for meditation to be warm.

Price is 210 Kc.

More information you can find on www.isvara.cz

Carmen Rodriguez Hochstrasser

Driven by the wish to find answers to her existential doubts Carmen discovered yoga at the age of 16 in Switzerland, where she grew up. Since then yoga become for her a journey of self discovery that opened her many doors towards personal growth and group work with other peoples. She investigated and practiced several physical methods of movement, anatomy and relaxation as well as meditation methods such as zen, vipassana, yoga nidra, kriya yoga and mindfullness process with the propose to understand the human being in an holistic way.

https://www.facebook.com/events/695050507183232/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CMLKA: rozumím, tak jestli děláš kardio, tak asi bezprostřední riziko šokem nehrozí... imho vyzkoušej a uvidíš :o)
    Osobní zkušenost s těma centrama nemám, tak třeba poradí někdo jiný... a případně pak nahoď report, jak se Ti to cvičení líbilo!
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DARJEEL: normalni joga me nejak kdysi davno prestala bavit....do sauny se mi nechce, tam je vedro mnohem vetsi...laka me zvyseni te flexibility jako doplnek ke kardiu co jinak delam...rada bych nazor nekoho, kdo tam pravidelne chodi..jinak jasne, ze je to trend, ale mezi tema mnou jmenovanymi studii je pomerne diametralni cenovej rozdil
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    DAWYT: to mi připomíná, že by mělo být na nástěnce :) www.jogini.cz (fungovali už za komančů)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CMLKA: ahoj
    hot yoga je takový moderní trend, z toho vychátzí i cena lekcí a asi teda i kvalita, i když ta bude vždy záležet na cvičiteli :)))
    filtruj ještě pojem "bikram" bikram joga se to taky někdy nazývá...

Imho je lepší to rozdělit na dvě samostatné jednotky a zacvičit si jogu a pak jít do sauny, ale to je můj osobní názor :-) Imho to není moc zdravé cvičení, ale čistě logicky by to mělo zvýšit flexibilitu... To Ti ale výrazně zvýší i "běžné" cvičení jogy...
    NYA
    NYA --- ---
    KLUZAU: ok. nejrřív asi zkusím tu karmajogu a dám sem třeba vědět, jaký to bylo :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    NYA: učí to samé, měla lekce v yogame, ale kde učí teď, to nevím
    NYA
    NYA --- ---
    KLUZAU: díky. tu Lucii Konigovou jsem našla na stránkách Akashy a to se mi líbilo. Jaruška vůbec nevím kdo je, ta učí taky v Akashe?

ta karmajoga vypadá dobře, vyzkouším je :) cena je teda neuvěřitelná
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    trochu jsem tu hledala, nicmene posledni prispevky jsou tak cca rok stare, chodite nekdo pravidelne na hot jogu? a mluvilo se tu i tom studiu Hotyoga42, ale ty ceny mi prijdou fakt sileny...to ten dum jogy je jakz takz prijatelny....
    fakt to funguje? ve smyslu zlepsi se ta flexibilita? A nevadi, ze jsem na joze byla naposled tak pred 5-6 lety?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    NYA: co třeba jemná jóga? v Praze docela dobře cvičí jemnou jogovou terapii Lucie Konigova a Jaruška, kam lze přijít jen na skok, když se s nimi předem domluvíš. Je to hodně lehací, protahovací a duchovní. Není to moc levné ale. Naopak jsem slyšel o otevřených lekcíh karmajoga.cz, kde se prý řídí heslem "jóga pro všechny", stojí 85kc za lekci, je tam i jemná jóga - ale nemám s tím zkušenost.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    NYA: jasný, tady duchovno moc není, "takhle se protáhněte" a "odpočívejte" tam bylo, ale je to úplně něco jiného nez DY. Nebo zkus zeptat Honzala (jogin.cz)
    NYA
    NYA --- ---
    DAWYT: díky Davide. akorát teda nevím, jestli je tohle úplně to co hledám .. se mi nelíbí to "kondiční gymnastiky"
    bych si přestavovala něco jako "takhle se protáhněte" a "odpočívejte" a trochu nějaké meditace a duchovna .. nevím, možná si trochu vymýšlím. ale takhle nějak to vnímám, že by mi teď vyhovovalo.
    doma mám fyzické práce dost, tak nehledám nic náročného. spíš uvolňovat tělo a mysl, abych se cítila dobře.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    NYA: sem (http://www.jogini.cz/) jsem dřív chodil, je to hatha (vychází to z Lysebeth) ale nesmíš se nechat strhnout gymnastickými vlivy. Je to tedy na hony vzádleném tomu co jsme zkoušeli v pátek na dynamické hodině.

Nicméně je to asi nejlevnější možnost v praze a pokud si tam budeš dávat ty prvky z dynamické, tak by to mohlo být dobré.
    NYA
    NYA --- ---
    ahoj, ráda bych cvičila jógu, věděli byste mi prosím poradit, kde by to bylo dobré?

nebydlím v praze, ale každý týden tam dojíždím do práce na pár dní, nemá to ale přesnou pravidelnost. tak by i vyhovovaly kurzy, kam mohu občas přijít (cca jednou týdně) si zacvičit a naučit se cvičit doma.

dřív jsem cvičila tibetské meditační a pohybové cvičení Kum Nye, asi rok jógu podle van Lysbetha, pak tři roky Tai Chi a kung fu. teď nemám žádnou praxi a pohyb mi chybí, proto si myslím, že jóga by byla fajn pro zdraví, udržení dobré kondice a vůbec vnitřního komfortu, který cvičení přináší.
    nechci ale cvičit nějak intenzivně a pravidelně, ani pravidelnou docházku na kurzy nemohu splnit.

věděli byste prosím o něčem?
    chtěla bych učitele dobrého.
    moc se v tom nevyznám, ale líbí se mi hata jóga nebo jsem teďka zkoušela dynamickou jógu, to bylo taky bezva.
    naopak bych asi nechtěla cvičit něco jako je vinjasa ...
    jo, a taky by bylo fajn, pokud by lekce nebyly moc drahé..

děkuju, pokud máte nějaké doporučení
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How I Teach Ayurveda | Matthew Remski
    http://matthewremski.com/wordpress/how-i-teach-ayurveda/

How I Teach Yoga Philosophy | Matthew Remski
    http://matthewremski.com/wordpress/how-i-teach-yoga-philosophy/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam