• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: no to je tak. vsichni tyhle ucitele maji svoji vlastni praxi, ktera zahrnuje jak asany, tak pranajamu tak nejakou formu meditace. ale kdyz prijde clovek z ulice, tak je potreba nejdriv pracovat s telem, neb nic jinyho se neda.

tradicne to v indii fungovalo a porad funguje tak (aspon co jsem potkal ja), ze k uciteli se dochazi kazdej den. a on te postupne uci jednotlivy asany, den za dnem, jednu po druhy, dokad je nezvladnes (v nejakejch variantach nebo modifikacich) cvicit sama. mezitim si s tebou povida, probira se jogova filosofie, vykladaj se sutry, zpivaj se mantry, delaj se ritualy. kdyz ma pocit, ze mas dost zavedenou praxi asan a pripraveny telo, zacne te ucit jednoduchy pranajamy. ty pak delas sama, kdyz je zvladnes tak to pokracuje pokrocilejsima, se zadrzema, s bandhama... no a kdyz je zvladas, bejva uz telo dost procisteny a pripraveny na koncentraci, takze se zacina s tou...pak meditace, samadhi. ale tohle vsechno probiha v horizontu let nebo desitek let, tim ze tam ten ucitel bydli a ty taky, tak neni kam spechat a nema smysl delat veci najednou, protoze zkouset pranajamu kdyz neni telo pripraveny je spis hloupy.

v cechach to u tech lepsich ucitelu funguje stejne - zacnes asanama, pak zacnes cvicit sama, zjistis ze bys chtela vic tak se jdes zeptat a oni te naucej jednoduchy pranajamy, pak slozitejsi atakdal. ale pokracovani uz vetsinou neni pro verejnost a nevypisujou se na to kurzy, protoze kazdej ucitel stejne vi ktery jeho studenti jsou jak pokrocily, takze jim to davkuje sam a postupne...a je to ve vysledku presne tak ucelena a komplexni vyuka jako v ty indii :))

ja toho o hatha joze moc nevim, ale serie tam urcite budou taky. u ashtangy to stejne po par letech funguje tak, ze si clovek udela vlastni modifikace serii a obcas neco pridava nebo vynechava, podle toho co si telo rika ze potrebuje, nic neni tesany do kamene. u hatha jogy to bude stejny, naucis se sice serie ale po case zacnes cejtit co telo chce a vyberes mu z ty databaze kterou mas naucenou to co mu udela dobre...

nakonec asany stejne nejsou k nicemu jinymu nez udrzeni plusminus zdravyho a funkcniho tela a trochu i srovnani hlavy, ale je to jenom prvni z mnoha kroku...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _PINKY: přijde mi, že Ti unikla pointa toho prvního příspěvku od STQ ("dělat pranayamu s lidma z ulice je nebezpečný") a od těch učitelů mi to vlastně přijde zodpovědný, že tak dbají na bezpečí (hoď si do kontrastu s jdz...).
    řekl bych, že pokud o to tak, stojíš, tak se bude dát s někým z nich domluvit na individuálních lekcích pranayamy a prohlubovat svoje poznání, minimálně U Petra Smila bych si to dokázal představit.
    Prostě a jednoduše, nikdo nebude učit autoškolu na motorky půllitry, když se sotva ti žáci udržej na babetě :-)
    Taky mě pak napadá otázka aspirací, pohledu do budoucnosti a něčeho ve smyslu, že když to má přijít, tak to přijde. Ty dáváš primary series ashtagny v pohodě, cejtíš se ready na dýchání? (jinak btw. ujjaji je pranayama, čistě technicky...)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: Jakej je treba konkretne tvuj jogovej pribeh, jestli to neni moc osobni dotaz?:)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: Dekuju, o vetsine z nich vim. Nicmene v nabidce vsech jsou porad jen kurzy asan, nebo se pletu? Obcas nabizeji vikendovy seminare na ruzny temata, ale nic z toho mi nepripada jako komplexni ucelena "vyuka", nadstavbu (cili vse krome telesnych cviceni) si clovek stejne musi hledat sam - v Indii, v Cechach, kdekoli.
    U ashtangy asi taky neni s vlastni denni praxi takovej problem, protoze serie jsou dany a clovek si je po chvili zapamatuje, ale v pripade napr. hatha jogy (kterou hledam ja) to bude asi horsi...
    STQ
    STQ --- ---
    ...a urcite ti nekdo poradi i ucitele nejaky dalsi skoly...:
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: ja ti muzu doporucit akorat ucitele se kterejma mam zkusenost, ale to je vsechno podobna skola neb vychazi z Ashtangy:

Dalibor Stedronsky je puvodni ucitel temer vsech lidi co ted v cechach ucej Ashtangu:
    http://ashtanga.cz/

Petr Smil je moc hodnej kluk, jezdi do Indie a je vseobecne rozvinutej jogin:
    http://www.pranayoga.cz/

Pavel Hub je kamarad, zrovna se taky vratil z Indie, takze je ted celej hodne pranajamovej a duchovni:
    http://yogalibre.cz/

no a pak Lenka Nezvalova kdybys chtela cvicit pod zenskym vedenim. To je takova jogova bohyne:
    http://www.lenkalucieyoga.cz/
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: No a jsme u toho!:) Jaka je v Cechach (idealne v Praze) "oficialni vetev", ktera by nabizela tenhle typ studia a postupu?
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: takhle to je v tom horsim pripade :) v tom lepsim si po par mesicich studiovy praxe kdy zjisti ze ho to bavi najde ucitele nejaky oficialni vetve a zacne cvicit doma a k tomu jezdit na vikendovy a tejdenni seminare, kde se postupne rozviji v systemu jedny konkretni skoly. studiovi jogini - pokud zustanou u chozeni nekam a necvicej sami - vetsinou nemivaj tendence nekam pokracovat...
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: Aha, to znamena, ze cesta mejnstrymovyho ceskyho jogina je, ze zacne chodit 1-2x tydne na kurz gymnastiky (trochu prehanim, ale proste to nemuzu nazvat jinak:) a po nekolika letech "studiovy" praxe a (literarniho) samostudia si zacne vyhledavat samostatny akce (seminare, workshopy apod.), ktery ale nejsou vetsinou nijak vzajemne propojeny (nejedna se o zadny system, skolu apod.) a postupne ruzne ziskany vedomosti a zkusenosti skloubi do svy denni praxe? Rozumim tomu dobre?:)
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: no to mas tezky. ono delat jakoukoliv pokrocilejsi pranajamu s lidma z ulice je nebezpecny, nikdy nevis co se zacne dit. u pranajamy ktera se dela v krishnamacharyove jogovy linii (ashtanga, iyengar) jsou dost dlouhy zadrze a veci se pak dejou hroozne rychle, v indii se k ni poustej lidi az po tom co cvicej minimalne dva roky a cvicej i druhou serii (hodne zaklonu). no a meditaci uz vubec, malokdo vydrzi deset minut sedet, natoz se soustredit (nebo nesoustredit), tu najdes daleko spis u jinejch dusevnich skol - u zenistu, tibetanistu a vipassanistu. takze pranajama a meditace (aspon co jsem v cechach zazil) se delaj spis na vicedennich akcich, kde je na to klid, jsou tam lidi co cvicej pravidelne a je tam i prostor resit co se deje a proc. jinak ja za timdle pokracovanim jezdim do indie a myslim ze tu to tak dela vicero lidi :)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    AIM_FREEMAN: Dekuju, o tom jsem vubec nevedela! Zkousim ted posledni dobou ruzny kurzy a cvicitele a prekvapuje me, ze vsude narazim na "gymnastiku". Bud uz jsou vsichni tak jogove zdatni a maji svoji praxi, ze nic vic nez asany hromadne cvicit nemusi (coz se mi ale dle skladby cvicicich mnohdy nezda), nebo se tu povazuje za jogu neco, co s ni nema imho nic spolecnyho. Nekdy se dokonce cvicici az stydi mluvit o tom, ze ma joga i nejaky duchovni presah a radsi se hned bez reci vrhne na "psa"...tak jsem z toho takova rozcarovana a zajima me, jak to maji zde zkuseni jogini:)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    _PINKY: nechodím, ale bylo mi doporučováno: http://www.yogashrama.cz/?q=node/36461
    nicméně obdobu jdž bych nečekal..spíš víc tradiční přístup
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    Chodite tu nekdo na kurz jogy, kde by se cvicila i pranajama a meditate? Nejaka obdoba JDZ? Nemuzu na nic narazit...:(
    HIFI
    HIFI --- ---
    STQ: to jsou dobré náhody, protože do Yogacentra v Holešovicích chodím už přes tři roky pravidelně... Na kurzy jsem tam už koukala, bohužel od října jsou již vyprodaná místa a další kurz budou vypisovat v lednu. Jinak moc díky za info a snahu pomoci mi.
    STQ
    STQ --- ---
    STQ
    STQ --- ---
    HIFI: to pak jeste zalezi jakou jogu, neb kazda skola ma svoje specialni pozadavky. ale jednoduchy to moc neni: abys mohla oficialne ucit jogu v US musis za sebou mit minimalne 200 hodinovej kurz, kterej uznava ta jejich asociace a kterej je od jedny z uznavanejch skol. seznam najdes tady. neoficialne muzes samozrejme ucit s jakymkoliv vycvikem...
    HIFI
    HIFI --- ---
    STQ: Florida USA :)
    STQ
    STQ --- ---
    HIFI: zalezi v kterym zahranici
    HIFI
    HIFI --- ---
    Ahoj. Poradil by mi někdo nějaký kurz lektora jógy, na základě kterého bych mohla učit např. i v zahraničí? Nevím, podle čeho se řídit. Děkuji.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IOM_NUKSO: ano, postupně, pomalu, s respektem jemně překračovat vlastní limity a hranice a tím je mapovat - tohle je potom mnohem širší koncept učení se, který se promítne do dalších životních oblastí a prodchne je právě respektem k sobě a svým limitům, oceněním vlastních dovedností a jejich hranic, prostě takovou hezkou lidskostí :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam