• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    HONZAL: Presne to me zajima:) Dekuju moc za odkazy. U dzogcchenu zacla moje duchovni obroda, na dzogcchen jsem zrovna vcera po dlouhy dobe koukala...takze to bude asi znameni;)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    _PINKY: pokud tě zajímá joga v pravym slova smyslu, tu v "linii" ashtangistů v čr a u učitelů Iengar jogy imho moc nenajdeš, zajímavé by mohlo být tohle, ale to ti víc poradí asi v klubu tibetského budhismu
    JantraJóga.cz | Tibetská jóga zvaná Spojeni slunce a měsíce
    http://www.jantrajoga.cz/

pokud ti jde fakt o to, aby to byla i ha-tha joga, tak třeba tady si myslim, že se bude učit tradiční ha-tha joga, Gítananda byl skvělý učitel a tahle pani se u něj přímo učila pokud vím
    http://www.gitanandajoga.cz/cz/savitri_devi_ing._mila_mrnustikova_.html

jinak bych tady nesouhlasil s názorem, že joga má tak moc společnýho se zdravym tělem a jeho možnostmi, jogu může dělat i člověk, co je fixovaný na vozíku (i pranajámu) a může mít přístup k věcem, kam se člověk s vyrýsovanou postavou za celý život nedostane. Bych to moc nezobecňoval.
    EX_JHON_DOE
    EX_JHON_DOE --- ---
    TADEAS: Bylo by možné následující trochu rozvést? Nerozumím té části o roli učitele.
    "rekl bych, ze nakonec v te jogove praxi nejde o zadny prenos informaci od ucitele, zaroven ani nejde o nic, co by si slo nejakym zpusobem vymoct na nekom/necem."
    KATYX7
    KATYX7 --- ---
    ahoj,
    mela bych otazku- je tu prosim nekdo, kdo navstevuje Dum jogy na Vinohradech v ulici Jana Masarika? Zajimala by me historie toho domu pokud to nekdo tady vi.. ja jen ze tam citim takovy veci kdyz jdu kolem, ze bych si to potrebovala urovnat. Kdyztak do posty..
    Diky
    STQ
    STQ --- ---
    tohle me dost zasahlo (a cely to novy album je skvely, moc doporucuju!)

MC Yogi - Shiva (Supreme Soul) - Pilgrimage
    http://www.youtube.com/watch?v=FXD52U6g76M
    ARTWINE
    ARTWINE --- ---
    _PINKY: Tadeas zapomnel ;) na cesky preklad aypsite: http://ayp.cz ...je tam jenom prvnich cca 100 lekci - http://ayp.cz/lekce - ale aspon neco, ze? ;)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    TADEAS: Dekuju, prostuduju:)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: Kdepak, nechci aby na me byl nekdo prisnej!:)
    Jsem proste jen dost precizni a analytickej typ - proto hledam tomu odpovidajici tradicni skolu s propracovanou strukturou vyuky, kde se postupuje pomalu a systematicky, lec jiste. Skakani z hodiny na hodinu, hledani tu a pak tam, seminar tady a workshop onde... to je pro me strasne stresovy:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    _PINKY: virtualni studium zde: http://www.aypsite.org/

jsou ruzny zpusoby, vyse uvedenej je samostudium + konzultace s praktikujicimi prostrednictvim fora. je to jedna z moznosti. pokud mas dostatecnou vnitrni inspiraci, muze ti to minimalne prvnich par let stacit :)

ja bych treba tu sluzbu co ty hledas casem rad poskytoval :) ... myslim si, ze ale z pohledu nekoho, kdo to uci, je nutny alespon trochu vedet s kym mas tu cest, trochu si ty lidi profiltrovat. asany muzou byt dobry filtr i zaroven dobra forma pristupu k hlubsim urovnim. pokud je nekdo schopny opakovane tri hodiny venovat kontinualni pozornost tomu, co vnitrne (treba pri pohybu v asanach) citi, je to informace o tom, ze nejaky zajem existuje :) a zaroven dobry nastroj ke stabilizaci pozornosti/vedomi. rekl bych, ze nakonec v te jogove praxi nejde o zadny prenos informaci od ucitele, zaroven ani nejde o nic, co by si slo nejakym zpusobem vymoct na nekom/necem. takze asi hledat s otevrenosti, pockat na prilezitost, do te doby se aktivne pripravovat :) a bejt ochotnej davat, treba davat plnou pozornost takovy praxi, ktera se nabizi.
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: chapu to spravne ze chces aby na tebe byl nekdo prisnej? na zacatku ti vysvetlil ze nic neumis a ze kdyz budes pet let kazdej den cvicit predepsany asany, pomahat v chudobinci a ve volnym case tahat kameni v lomu tam a zpatky tak ti pak da dalsi pokracovani a za dvacet tricet let dostanes tajnou mantru ktera te osviti?
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: :)))... konecne nejaka uzitecna rada!:D
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    DARJEEL: Aha, a v cem presne si nerozumime?:)
    Samozrejme vsechno, co tu pisu, je tezce subjektivni nazor, a proto tu taky hledam nekoho, kdo to citi/citil podobne, aby me nasmeroval.

"Obecny nazor" mel byt asi v uvozovkach, abych te nematla;)
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: no tak jestli se ti to libi tak vubec nic neres a dal si to uzivej :) akorat kdyz ti nekdo bude rikat ze s nim mas jit do kabinetu a tam mu ukazat prsa abys dosla osviceni tak tomu never :)) jinak jestli jsi dospela a svepravna tak se asi do niceho namocit nemuzes...prinejhorsim si najdes jinou skolu :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _PINKY: a zase, zdá se, si nerozumíme :) Ale vzhledem k tomu, že píšeš, že teprve začínáš, tak to asi nevadí, a na pranayamu je přece jenom dost času :o)
    Ten přístup, který bys ráda viděla u učitelů by možná vyhovoval Tobě, ale mnohým dalším ne, jiní by to třeba mohli brát jako povyšování, uráželo by je to, kdoví. Prostě jsou učitelé jací jsou, nespokojenost s nimi může být možným motorem, ale taky slušnou překážkou na Cestě... no uvidíš sama :)

Obecný názor na jdz? To nevím, kdo by ho měl jako vytvořit, kde by se měl vzít? :o)
    Já si myslím, že jdz má svý kouzlo pro určitý lidi, kteří si v tom třeba něco na nějaký čas najdou... no ale osobně bych tam cvičit nechodil, za mě v Praze viz první dva odkazy od STQ, co mám vyzkoušené, zejména Petr Smil mi hodně sedí i svým charakterem jako člověk
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: Chm, a to kvuli necemu konkretnimu? Mne se to prave celkem libi, ale nerada bych se do neceho namocila:D
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: do indie se nestehuj, je tam vedro, prasivi psi a kravy se tam toulaj po ulicich a zerou igelitky :) ale muzes tam na par mesicu zajet a dat si nejakej intenzivni (treba trimesicni) vycvik, pak uz budes vedet jak takova praxe vypada a co mas cvicit sama a rozeznas pouzitelnyho ucitele v cechach...

_PINKY: jakej je obecnej nazor nevim, ale byl jsem na trech ruznejch lekcich tri ruznejch lidi a zadna se mi nelibila, prijde mi to jako neco mezi sektou a komunistickou instituci, urcite budou daleko prijemnejsi mista kde se ucit jogu.
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    A jinak obecny nazot na JDZ je jakej? Naposledy jsem se setkala s reakci "Fuj, tam do tebe lejou ty sektarsky kecy!" Coz me dost prekvapilo, nikdy jsem tam nic sektarskyho neslysela - i kdyz teda mockrat jsem tam zatim nebyla:)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    DARJEEL: Rozumim, asi to tak opravdu je, ze se cvici jen na telesny urovni cilene. Sama teprve zacinam a pomalu zjistuju, jak to chodi...kazdopadne mi asi chybi obecne lepsi komunikace mezi ucitelem a zakem. Kdyby kazdej hned v uvodu rek "heledse, nic neumis, nejdriv se postav na hlavu a pak ti mozna ukazu, co dal", tak bych rekla "oukej, jdu se stavet na hlavu a uvidime za par let":) Bohuzel ale z nikoho, koho jsem doted potkala, nemam pocit, ze by kdy tohle rek:)

STQ: Asi se budu muset prestehovat do Indie, pac to je presne model, kterej se tu snazim najit - v lite verzi:) Kdybych chtela ashtangu, urcite bych zkusila nekoho z doporucovanych, takhle budu muset asi jeste chvili patrat...

KUATO: Umim, umim, dekujuu!
    URZA
    URZA --- ---
    STQ: a v Brně např.

Iyengar Yoga Centrum
    Co je Iyengarova jóga | Iyengar Yoga Centrum Brno
    http://iyengaryoga-brno.cz/

Hodiny pranajámy jsou jednou týdně, ale člověk u nás musí cvičit nějakou dobu asany aby mohl chodit. Jinak občas je i jogova "filosofie" a semtam se něco řekně o meditaci, ale je to právě taky tak po těch víkendovkách, workshopech, občas nějaký speciálně zaměřený seminář kdy si třeba pozveme někoho ze zahranicí atd..
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: ja konkretne zacal cvicit ashtangu u Dalibora Stedronskyho asi pred 10ti lety, protoze jsem se potreboval roztahnout abych mohl kopat vejs jako thaiboxer. pak jsem prestal delat thajskej box, zacal jsem cvicit kazdej den, pak jsem jel do indie pac jsem se chtel podivat jak vypada ta opravdova joga. to jsem videl, trochu se toho naucil, chvili jsem bydlel v jeskyni s jednim vtipnym joginem. no a pak jsem se vratil do cech, chvili jsem ucil a pak jsem ucit prestal. a ted mivam obdobi kdy cvicim kazdej den a obdobi kdy necvicim vubec, obcas jezdim za ucitelem do indie a jinak ziju takovej ten skoro normalni zivot.
    KUATO
    KUATO --- ---
    _PINKY: pokud umis anglicky, muzu ti poslat kontakt na ucitele jogy svoji segry. je to sice ind (linie Saraswati), ale dela desetidenni (dost individualni) seminare cca 2x rocne v anglii. v podstate, co mi segra rikala, tak sice doporuci rezim cviceni, ale nestoji svym zakum za zadkem, jestli opravdu cvici. to uz musi kazdy soudruh sam za sebe. pranajamove cviceni jako soucast denni sadhany maji doporucene, filosofii s zakama probira osobne. v podstate vychazeji z Patandzaliho, tedy asany jsou jen prvni stupen. co je trosku napytel je akorat to, ze ne vsichni zajemci jsou vybrani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam