• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: chapu to spravne ze chces aby na tebe byl nekdo prisnej? na zacatku ti vysvetlil ze nic neumis a ze kdyz budes pet let kazdej den cvicit predepsany asany, pomahat v chudobinci a ve volnym case tahat kameni v lomu tam a zpatky tak ti pak da dalsi pokracovani a za dvacet tricet let dostanes tajnou mantru ktera te osviti?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _PINKY: a zase, zdá se, si nerozumíme :) Ale vzhledem k tomu, že píšeš, že teprve začínáš, tak to asi nevadí, a na pranayamu je přece jenom dost času :o)
    Ten přístup, který bys ráda viděla u učitelů by možná vyhovoval Tobě, ale mnohým dalším ne, jiní by to třeba mohli brát jako povyšování, uráželo by je to, kdoví. Prostě jsou učitelé jací jsou, nespokojenost s nimi může být možným motorem, ale taky slušnou překážkou na Cestě... no uvidíš sama :)

Obecný názor na jdz? To nevím, kdo by ho měl jako vytvořit, kde by se měl vzít? :o)
    Já si myslím, že jdz má svý kouzlo pro určitý lidi, kteří si v tom třeba něco na nějaký čas najdou... no ale osobně bych tam cvičit nechodil, za mě v Praze viz první dva odkazy od STQ, co mám vyzkoušené, zejména Petr Smil mi hodně sedí i svým charakterem jako člověk
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: do indie se nestehuj, je tam vedro, prasivi psi a kravy se tam toulaj po ulicich a zerou igelitky :) ale muzes tam na par mesicu zajet a dat si nejakej intenzivni (treba trimesicni) vycvik, pak uz budes vedet jak takova praxe vypada a co mas cvicit sama a rozeznas pouzitelnyho ucitele v cechach...

_PINKY: jakej je obecnej nazor nevim, ale byl jsem na trech ruznejch lekcich tri ruznejch lidi a zadna se mi nelibila, prijde mi to jako neco mezi sektou a komunistickou instituci, urcite budou daleko prijemnejsi mista kde se ucit jogu.
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    DARJEEL: Rozumim, asi to tak opravdu je, ze se cvici jen na telesny urovni cilene. Sama teprve zacinam a pomalu zjistuju, jak to chodi...kazdopadne mi asi chybi obecne lepsi komunikace mezi ucitelem a zakem. Kdyby kazdej hned v uvodu rek "heledse, nic neumis, nejdriv se postav na hlavu a pak ti mozna ukazu, co dal", tak bych rekla "oukej, jdu se stavet na hlavu a uvidime za par let":) Bohuzel ale z nikoho, koho jsem doted potkala, nemam pocit, ze by kdy tohle rek:)

STQ: Asi se budu muset prestehovat do Indie, pac to je presne model, kterej se tu snazim najit - v lite verzi:) Kdybych chtela ashtangu, urcite bych zkusila nekoho z doporucovanych, takhle budu muset asi jeste chvili patrat...

KUATO: Umim, umim, dekujuu!
    URZA
    URZA --- ---
    STQ: a v Brně např.

Iyengar Yoga Centrum
    Co je Iyengarova jóga | Iyengar Yoga Centrum Brno
    http://iyengaryoga-brno.cz/

Hodiny pranajámy jsou jednou týdně, ale člověk u nás musí cvičit nějakou dobu asany aby mohl chodit. Jinak občas je i jogova "filosofie" a semtam se něco řekně o meditaci, ale je to právě taky tak po těch víkendovkách, workshopech, občas nějaký speciálně zaměřený seminář kdy si třeba pozveme někoho ze zahranicí atd..
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: ja konkretne zacal cvicit ashtangu u Dalibora Stedronskyho asi pred 10ti lety, protoze jsem se potreboval roztahnout abych mohl kopat vejs jako thaiboxer. pak jsem prestal delat thajskej box, zacal jsem cvicit kazdej den, pak jsem jel do indie pac jsem se chtel podivat jak vypada ta opravdova joga. to jsem videl, trochu se toho naucil, chvili jsem bydlel v jeskyni s jednim vtipnym joginem. no a pak jsem se vratil do cech, chvili jsem ucil a pak jsem ucit prestal. a ted mivam obdobi kdy cvicim kazdej den a obdobi kdy necvicim vubec, obcas jezdim za ucitelem do indie a jinak ziju takovej ten skoro normalni zivot.
    KUATO
    KUATO --- ---
    _PINKY: pokud umis anglicky, muzu ti poslat kontakt na ucitele jogy svoji segry. je to sice ind (linie Saraswati), ale dela desetidenni (dost individualni) seminare cca 2x rocne v anglii. v podstate, co mi segra rikala, tak sice doporuci rezim cviceni, ale nestoji svym zakum za zadkem, jestli opravdu cvici. to uz musi kazdy soudruh sam za sebe. pranajamove cviceni jako soucast denni sadhany maji doporucene, filosofii s zakama probira osobne. v podstate vychazeji z Patandzaliho, tedy asany jsou jen prvni stupen. co je trosku napytel je akorat to, ze ne vsichni zajemci jsou vybrani.
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: no to je tak. vsichni tyhle ucitele maji svoji vlastni praxi, ktera zahrnuje jak asany, tak pranajamu tak nejakou formu meditace. ale kdyz prijde clovek z ulice, tak je potreba nejdriv pracovat s telem, neb nic jinyho se neda.

tradicne to v indii fungovalo a porad funguje tak (aspon co jsem potkal ja), ze k uciteli se dochazi kazdej den. a on te postupne uci jednotlivy asany, den za dnem, jednu po druhy, dokad je nezvladnes (v nejakejch variantach nebo modifikacich) cvicit sama. mezitim si s tebou povida, probira se jogova filosofie, vykladaj se sutry, zpivaj se mantry, delaj se ritualy. kdyz ma pocit, ze mas dost zavedenou praxi asan a pripraveny telo, zacne te ucit jednoduchy pranajamy. ty pak delas sama, kdyz je zvladnes tak to pokracuje pokrocilejsima, se zadrzema, s bandhama... no a kdyz je zvladas, bejva uz telo dost procisteny a pripraveny na koncentraci, takze se zacina s tou...pak meditace, samadhi. ale tohle vsechno probiha v horizontu let nebo desitek let, tim ze tam ten ucitel bydli a ty taky, tak neni kam spechat a nema smysl delat veci najednou, protoze zkouset pranajamu kdyz neni telo pripraveny je spis hloupy.

v cechach to u tech lepsich ucitelu funguje stejne - zacnes asanama, pak zacnes cvicit sama, zjistis ze bys chtela vic tak se jdes zeptat a oni te naucej jednoduchy pranajamy, pak slozitejsi atakdal. ale pokracovani uz vetsinou neni pro verejnost a nevypisujou se na to kurzy, protoze kazdej ucitel stejne vi ktery jeho studenti jsou jak pokrocily, takze jim to davkuje sam a postupne...a je to ve vysledku presne tak ucelena a komplexni vyuka jako v ty indii :))

ja toho o hatha joze moc nevim, ale serie tam urcite budou taky. u ashtangy to stejne po par letech funguje tak, ze si clovek udela vlastni modifikace serii a obcas neco pridava nebo vynechava, podle toho co si telo rika ze potrebuje, nic neni tesany do kamene. u hatha jogy to bude stejny, naucis se sice serie ale po case zacnes cejtit co telo chce a vyberes mu z ty databaze kterou mas naucenou to co mu udela dobre...

nakonec asany stejne nejsou k nicemu jinymu nez udrzeni plusminus zdravyho a funkcniho tela a trochu i srovnani hlavy, ale je to jenom prvni z mnoha kroku...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    _PINKY: přijde mi, že Ti unikla pointa toho prvního příspěvku od STQ ("dělat pranayamu s lidma z ulice je nebezpečný") a od těch učitelů mi to vlastně přijde zodpovědný, že tak dbají na bezpečí (hoď si do kontrastu s jdz...).
    řekl bych, že pokud o to tak, stojíš, tak se bude dát s někým z nich domluvit na individuálních lekcích pranayamy a prohlubovat svoje poznání, minimálně U Petra Smila bych si to dokázal představit.
    Prostě a jednoduše, nikdo nebude učit autoškolu na motorky půllitry, když se sotva ti žáci udržej na babetě :-)
    Taky mě pak napadá otázka aspirací, pohledu do budoucnosti a něčeho ve smyslu, že když to má přijít, tak to přijde. Ty dáváš primary series ashtagny v pohodě, cejtíš se ready na dýchání? (jinak btw. ujjaji je pranayama, čistě technicky...)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: Jakej je treba konkretne tvuj jogovej pribeh, jestli to neni moc osobni dotaz?:)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: Dekuju, o vetsine z nich vim. Nicmene v nabidce vsech jsou porad jen kurzy asan, nebo se pletu? Obcas nabizeji vikendovy seminare na ruzny temata, ale nic z toho mi nepripada jako komplexni ucelena "vyuka", nadstavbu (cili vse krome telesnych cviceni) si clovek stejne musi hledat sam - v Indii, v Cechach, kdekoli.
    U ashtangy asi taky neni s vlastni denni praxi takovej problem, protoze serie jsou dany a clovek si je po chvili zapamatuje, ale v pripade napr. hatha jogy (kterou hledam ja) to bude asi horsi...
    STQ
    STQ --- ---
    ...a urcite ti nekdo poradi i ucitele nejaky dalsi skoly...:
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: ja ti muzu doporucit akorat ucitele se kterejma mam zkusenost, ale to je vsechno podobna skola neb vychazi z Ashtangy:

Dalibor Stedronsky je puvodni ucitel temer vsech lidi co ted v cechach ucej Ashtangu:
    http://ashtanga.cz/

Petr Smil je moc hodnej kluk, jezdi do Indie a je vseobecne rozvinutej jogin:
    http://www.pranayoga.cz/

Pavel Hub je kamarad, zrovna se taky vratil z Indie, takze je ted celej hodne pranajamovej a duchovni:
    http://yogalibre.cz/

no a pak Lenka Nezvalova kdybys chtela cvicit pod zenskym vedenim. To je takova jogova bohyne:
    http://www.lenkalucieyoga.cz/
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: No a jsme u toho!:) Jaka je v Cechach (idealne v Praze) "oficialni vetev", ktera by nabizela tenhle typ studia a postupu?
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: takhle to je v tom horsim pripade :) v tom lepsim si po par mesicich studiovy praxe kdy zjisti ze ho to bavi najde ucitele nejaky oficialni vetve a zacne cvicit doma a k tomu jezdit na vikendovy a tejdenni seminare, kde se postupne rozviji v systemu jedny konkretni skoly. studiovi jogini - pokud zustanou u chozeni nekam a necvicej sami - vetsinou nemivaj tendence nekam pokracovat...
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    STQ: Aha, to znamena, ze cesta mejnstrymovyho ceskyho jogina je, ze zacne chodit 1-2x tydne na kurz gymnastiky (trochu prehanim, ale proste to nemuzu nazvat jinak:) a po nekolika letech "studiovy" praxe a (literarniho) samostudia si zacne vyhledavat samostatny akce (seminare, workshopy apod.), ktery ale nejsou vetsinou nijak vzajemne propojeny (nejedna se o zadny system, skolu apod.) a postupne ruzne ziskany vedomosti a zkusenosti skloubi do svy denni praxe? Rozumim tomu dobre?:)
    STQ
    STQ --- ---
    _PINKY: no to mas tezky. ono delat jakoukoliv pokrocilejsi pranajamu s lidma z ulice je nebezpecny, nikdy nevis co se zacne dit. u pranajamy ktera se dela v krishnamacharyove jogovy linii (ashtanga, iyengar) jsou dost dlouhy zadrze a veci se pak dejou hroozne rychle, v indii se k ni poustej lidi az po tom co cvicej minimalne dva roky a cvicej i druhou serii (hodne zaklonu). no a meditaci uz vubec, malokdo vydrzi deset minut sedet, natoz se soustredit (nebo nesoustredit), tu najdes daleko spis u jinejch dusevnich skol - u zenistu, tibetanistu a vipassanistu. takze pranajama a meditace (aspon co jsem v cechach zazil) se delaj spis na vicedennich akcich, kde je na to klid, jsou tam lidi co cvicej pravidelne a je tam i prostor resit co se deje a proc. jinak ja za timdle pokracovanim jezdim do indie a myslim ze tu to tak dela vicero lidi :)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    AIM_FREEMAN: Dekuju, o tom jsem vubec nevedela! Zkousim ted posledni dobou ruzny kurzy a cvicitele a prekvapuje me, ze vsude narazim na "gymnastiku". Bud uz jsou vsichni tak jogove zdatni a maji svoji praxi, ze nic vic nez asany hromadne cvicit nemusi (coz se mi ale dle skladby cvicicich mnohdy nezda), nebo se tu povazuje za jogu neco, co s ni nema imho nic spolecnyho. Nekdy se dokonce cvicici az stydi mluvit o tom, ze ma joga i nejaky duchovni presah a radsi se hned bez reci vrhne na "psa"...tak jsem z toho takova rozcarovana a zajima me, jak to maji zde zkuseni jogini:)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    _PINKY: nechodím, ale bylo mi doporučováno: http://www.yogashrama.cz/?q=node/36461
    nicméně obdobu jdž bych nečekal..spíš víc tradiční přístup
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    Chodite tu nekdo na kurz jogy, kde by se cvicila i pranajama a meditate? Nejaka obdoba JDZ? Nemuzu na nic narazit...:(
    HIFI
    HIFI --- ---
    STQ: to jsou dobré náhody, protože do Yogacentra v Holešovicích chodím už přes tři roky pravidelně... Na kurzy jsem tam už koukala, bohužel od října jsou již vyprodaná místa a další kurz budou vypisovat v lednu. Jinak moc díky za info a snahu pomoci mi.
    STQ
    STQ --- ---
    STQ
    STQ --- ---
    HIFI: to pak jeste zalezi jakou jogu, neb kazda skola ma svoje specialni pozadavky. ale jednoduchy to moc neni: abys mohla oficialne ucit jogu v US musis za sebou mit minimalne 200 hodinovej kurz, kterej uznava ta jejich asociace a kterej je od jedny z uznavanejch skol. seznam najdes tady. neoficialne muzes samozrejme ucit s jakymkoliv vycvikem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam