• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Já to taky někdy neumím zpracovat. Před lety jsem jeden čas (asi 2 roky) chodil cvičit do studia které se jmenovalo FitLight, vedla to tam nějaká Zuzana Klingrová. Tam jsem to zažil asi nejvíc. Trvalo mi dost dlouho, než jsem pochopil, že soutěživá atmosféra, která v té třídě byla, není vůbec pro dobro věci. Tehdy jsem se tím nechával strhnout, cvičil jsem dost násilím a myslel jsem si, jak budu dělat všechny stoje na rukou a brutální záklony a tak. Hodně jsem si tam tehdy zhoršil pravý kyčelní kloub, možná i zadělal na stáří na nějakou endoprotézu. Bohužel...

Ale já jsem tě nechtěl kritizovat, jako že necvičíš "dost". Tak jsem to nemyslel. Chtěl jsem spíš nabídnout něco nového. Tak pro zajímavost a pro radost.

Taky jsem si v souvislosti s Tvým postem uvědomil, že sám prožívám cvičení jógy dvojím způsobem. Jednak jsem objevil, že mi dělá radost cvičit pro ten bezprostřední zážitek - oblíbil jsem si viniyasa flow podle té New Yorkské Jivamukti school of yoga, kde všechno tak krásně plyne, je v tom elegance a cvičí se s muzikou a i si rád beru na cvičení hezké věci na sebe a líbí se mi prožívat estetiku těch pohybů, trochu vlastně jako tanec. Je v tom hodně té Šakti a ona je nádherná a bezprostřední a je to radost prostě. Taky k tomu patří ten zážitek ze cvičení s ostatními. A celé to vlastně nikam nesměřuje a překonávání hranic tam nehraje roli.

No a pak mám tu druhou verzi jógy, kdy je to absolutně o překračování hranic, směřování, determinaci, soustředění, úsilí, noření se stále hlouběji. Taky je to o jasném vidění, chápání, vhledu do podstaty skutečnosti. No a tady je to hlavně o té meditaci.

Jsem vděčnej že to můžu poznávat takhle z těch dvou stran. Ony se taky někdy potom občas nakonec propojí.

A ještě mě napdá jedna věc: "preco nie len tak byt spokojny.." Já se domnívám, že to právě jen tak nejde. Je k tomu potřeba dojít. Ale to je taky možná pro to, že jsem v jádru mužskej.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    LAKSHMANA: ak ti to vyhovuje, tak v pohode. Pre mna je to tiez cesta a urcity progres robim, aj ked asi oproti inym pomaly. Joga nie je vsak pre mna az taka velka priorita. Prepac, ak som reagovala brzko, ale je pre mna stale problem spracovat taku tu negativitu akoze ak nestojim len na uchu, tak je to o nicom.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Lol, no né tak sorry, je to tvoje věc, jasně. :-)

Já to tak mám, jóga je pro mě cesta a ideály ke kterým mířím jsem zvyklý si klást vysoko. Tak to má být, podle mě, a tak mě to učili moji učitelé. To není "blbá nutnost". Je to radost, dobrodružství. Musím ale také přiznat, že v určité fázi jsem si z praxe udělal vojnu a povinnost, a ten věčný neklid z toho, že "nedělám dost", mě nakonec také znechutil. Bylo třeba tu zkušenost udělat.

Ale jako jestlis chtěla jenom potvrdit, že můžeš cvičit míň a jsi v pohodě, tak jsem tě blbě pochopil. Promiň.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    LAKSHMANA: neviem preco by tam stale musela byt nejaka blba nutnost robit viac, otvarat nove, lamat vlastne moznosti a preco nie len tak byt spokojny..
    PETVAL
    PETVAL --- ---
    IOM_NUKSO: ano. je to jako sprcha nebo myti zubu, jakmile to zvladas efektivne, neni duvod se s tim srat. snaze a drive poznas, co telo zrovna potrebuje, das mu to a pak mas vic casu na pranajamu, meditaci, rodinu, praci, nicnedelani...
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Hmmmm, rozumím. A co takhle, když ti tedy teď zbývá víc času, přidat si po nebo před cvičením 20 minut mantrové meditace? To by mohlo být něco, ne?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    LAKSHMANA: neni zrovna hluboke :) ale staci. V podstate je to tak, ze cvicim narocnejsie cviky a staci mi ich urobit menej, aby som sa telesne citila dobre.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: To je zajímavej koncept. :-) Nebude to chtít pomalu otevřít nějaký nový dveře? Uspokojení je hluboké?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Tiez to mate tak, ze cim dlhsie uz jogu cvicite, tym kratsi cas samotneho cvicenia vam staci k uspokojeniu?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    INCONOID: Ahoj, přímo Aštangu jsem nikdy nedělal. Různé formy "viniyasa flow" ano a s oblibou. Vipassanu dělám dlouhodobě a dost.

Jednou jsem se na meditování v lotosu ptal svýho oblíbenýho mnicha (Bhante U Vansarrakhita) a ten mi říkal, že jasně, ať v tom sedim a že v Asii je to běžná praxe. Zároveň se ale ujistil že mám svoje odcvičeno, vím co dělám a kladl mi na srdce ať si neublížím. Nicméně pokud, jak říkáš, je to pro tebe nejpohodlnější varianta a nohy cítíš až ke konci, tak to zní optimálně. Bolest posledních 10 - 20 minut je na soustředění dobrá. Obecná poučka je, že případná bolest spojená se sezením musí odeznít, jakmile se zvedneš. Minuta dvě max. Pokud přetrvává mezi sezeními, je to potřeba řešit. (na todle ses teda asi přímo neptal, ale tak neuškodí snad :-)

Sám sedím v takovém tom polo "barmském" sedu na polštáři a taky nejsem schopnej to střídat. Nevim no, občas mě to chytne, většinou na retreatu, že bych měl ty nohy střídat, ale nejde mi to.
    INCONOID
    INCONOID --- ---
    Ahoj najde se tu někdo kdo praktikuje dlouhodoběji Ashtanga Vinyasu společně s Vipassanou?

Jaký máte názor na sezení 1h 2x denně v Padmasane (lotus)? Praktikuje se mi v ní ze všech pozic nejlépe nemusím se často narovnávat, neusínám moc, koncentrace je mnohem lepší a ke konci sezení je cítit ale není to nesnesitelné.
    Nicméně pohodlně dokážu sedět pouze s levou nohou přes pravou, založení tedy nestřídám a mám obavy abych si tak nezpůsobil ještě větší asymetrii. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky
    JANITA
    JANITA --- ---
    Tak mám za sebou učitelskej trénink na druhou sérii ashtangy a bylo to skvělé! Manju je tak výbornej člověk, že musim sdílet, že tu bude příští rok znovu, kdybyste měli zájem. V červnu jednička, v říjnu dvojka.

Events | Ashtanga Yoga Shala Praha
    http://www.aysp.cz/events
    AREDHEL
    AREDHEL --- ---
    KRATKA_ZKRATKA: já bych doporučil Petra Smila, http://www.pranayoga.cz/
    KRATKA_ZKRATKA
    KRATKA_ZKRATKA --- ---
    Ahoj, asi to tady zaznělo už milionkrát, tak pardón.. Hledám studio jógy někde v okolí Vinohrad/Vršovic/na Praze 1. Ráda bych dala na nějaké osobní doporučení, protože se mi to nechce všechno hledat stylem pokus-omyl. Chodila jsem teď rok v zahraničí ke skvělý lektorce na Forrest Yogu, ale může to být pochopitelně i jakýkoli jiný styl, nějaký limitace v tom nevidím. Hlavní je, aby byla jóga kvalitně "průvodcována", se zaměřením na dýchání (ujjayi+dechová cvičení), asány vysvětlovány nad rámec toho, kam si dám nohu/ruku/hlavu a se závěrečná shavasana taky klíďo komentovaná. Děkuju moc za tipy, kdyžtak prosím do pošty.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Díky!
    KAREN
    KAREN --- ---
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, mám dotaz ohledně shankaprakshalany. Mám ji rád, ale protože je pití přesolené vody nepříjemné a někdy se mi z toho až začne motat hlava, zkusil jsem alternativu. Namísto slané vody jsem si udělal cibulový vývar, který jsme osolil jen cca poloviční dávkou soli. Možná ani ne. Zajímalo mě hlavně, jestli to "poteče těmi správnými trubkami". A ono teklo a bylo to příjemné nebo řekl bych "normální. Člověk popíjí zeleninový vývar, cvičí, a po chvíli začne běhat na záchod. Výhoda pro mě je ta, že takto dokážu shanku praktikovat klidně i jednou týdně, zatímco ty dřívější nepříjemné procesy, kdy se mi zvedal žaludek, jsem absolvoval tak jednou za rok.

Máte někdo podobnou zkušenost s podobně "alternativním" způsobem téhle očisty? Případně názor na množství soli, které se při ní používá? Já doteď nevím, zda ta sůl má význam pouze ten, že zajistí, aby "to teklo" do střev namísto do močových cest, anebo i funkci čisticí a proto se doporučuje tak vysoká koncentrace.

Budu rád za jakékoli info. Díky.
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    AGNESK: ano mam, do pošty prosím :)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Ahoj, neabsolvoval jste někdo celoživotně vzdělávací program Pohyb a zdraví-joga a jogová terapie na fakultě tělovýchovy a sportu UK v Praze? Měla bych pár dotazů :) Děkuji.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KAREN: jj, je to tak 120 m2, takže i systémy jako joga v denním životě, zkrátka zacvičí si tam pohodlně 25 lidí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam