• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SNOWWHITE: to vypada ze ten chlapik je docela dacan. mozna proto se odtrhli od bikramistu ti "hotjogari".
    ja osobne si radsi zacvicim doma a obcas se zajdu vypotit do sauny. hubnout nepotrebuju, ale na sestre se to projevilo fakt vyrazne a to cvicila uz predtim. treba to horko vic funguje na nektere konstitucni typy, nebo je to placebo, nebo tam maji vetsi motivaci .. nevim. vidim ale vysledky a studii o tom, ze horko brani hubnuti jsem jeste nevidel.
    no kazdopadne, kdyby to tady bylo podobne jak v americe, tak ji tam nikdo nedostane :) ale dobry ze hajis ten cistej pristup :)
    coz mi pripomina jak delal alef cviceni jogy na vysehrade zadarmo, tak mu rekli, ze odtamtud ma vypadnout a pak zjistil ze tam dela nekdo jiny jogu za prachy. asi se jim nelibilo, ze tam cvici skupina i 60 lidi a nekdo z toho nema baksis. vidim v tom upadek podobneho charakteru, jako je te US byznys s duchovnem.
    IN_DIE
    IN_DIE --- ---
    Ahoj, bydlím na menší městě, kde se vyučují 3 druhy jogy - hot power joga, aero joga a power joga.
    Jsme úplný začátečník. Poradili byste mi, kterým z těch 3 by bylo vhodný začít? Zdravotně nejsem myslím ničím omezená. Možná jen nižší tlak.

Díky moc.
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Kruci, smazal se mi příspěvek:).

HIFI: Jo, jako cvičení je to stejně účinné jako jakýkoli jiný pohyb a má to určitě své klady. Vždycky platí, že minimálně pro psychiku je lepší dělat něco než nic a je hlavní, aby byl člověk se sebou spokojenej. Hot joga je víc tvůrčí, volnější a převzala si jen ty pozitiva z účinků tepla a věřím, že se tam pohybují kompetentnější osoby. A zjevně to táhne i rozumnější cvičence s logickou motivací;).

JAZZZ: Ohledně tepovky, tepla, atd. Ano, teplota má vliv ne TF, nicméně teplo samotné už nemá vliv na vyšší spalování, není v tom kauzalita, jinak by sauna účinkovala úplně jinak, že;). Naopak cvičení v mírně chladném počasí může mít vliv na vyšší spalování, protože organismus musí vydat extra energii na to, aby udržel teplotu. Takže v případě řádného strečinku (a kondice) a tím pádem eliminace úrazu je pohyb v chladnějším počasí pro organismus rozhodně přínosnější a hlavně zdravější.

Problém je, že těch 42 stupňů není ani dost na aktivaci IS, tj. produkci leukocytů, na to je to teplota pro změnu moc nízká:D. I taková sauna má naprosto jasně daná pravidla, aby měla největší možný zaručený efekt a taky by se neměly překračovat doby pobytu, zachovat řádnou relaxaci po každém kolem, atd. Takže 90 min intenzivního pocení je převážně jen velká námaha kardiovaskulárního systému, zatížení ledvin a riziko dehydratace. A školený instruktor ke mně přijde a ptá se, co by měl poradit svým klientům za minerály, jejichž ztráta jim hrozí, lol.

Zde pár článků ohledně současného dění okolo BY v Americe a odkud plyne moje skepse a lehké pohrdání tohle mainstreamovou masovou záležitostí. Je to továrna na prachy. A hraje si to na životměnící/povznášející filozofii. A přitom zakladatel, který na tom vydělává miliony ročně, je xenofob, homofob, neskutečný lhář, egomaniak a hlavně násilník. Doporučuju pročíst i komentáře.

http://www.people.com/article/bikram-choudhury-denies-rape-allegations-yoga
    http://www.thefrisky.com/2014-02-27/yoga-guru-bikram-choudhurys-rape-accusers-speak-on-nightline/
    http://www.details.com/story/yoga-guru-bikram-choudhury?currentPage=1
    http://yogadork.com/2014/03/04/bikram-studio-owners-teachers-respond-to-rape-charges/
    http://www.vanityfair.com/style/scandal/2014/01/bikram-choudhury-yoga-sexual-harassment

http://www.healthxchange.com.sg/...ise/Pages/Hot-Yoga-Bikram-Yoga-Can-It-Really-Detox-Your-Body.aspx
    http://www.fitnessadvisory.org/2013/06/14/dont-get-burned-by-hot-yoga-myths/

Tady ne úplně objektivní, ale velmi zajímavý rozbor.
    https://bodhiyoga.net.au/2012/07/21/bikram-is-bad-for-your-health/
    https://earthenergyreader.wordpress.com/...-and-why-i-think-a-helluva-lot-of-people-are-being-duped/

Joga samotná je něco úžasného, jen nerada vidím, jak se z ní dělá bezmyšlenkovitej byznys, na kterým se přiživujou tací, jako Bikram.

Namaste:)
    HIFI
    HIFI --- ---
    JAZZZ: chápu, co tím chceš říct... duchovní nauky a souvislosti tam prakticky nejsou a to je to co já tam ani nehledám, protože bych byla naivní, abych tohle čekala v nějakých 90 min. Já tam chodím hlavně kvůli tomu teplu a tomu, že vím, že se při té teplotě lépe protáhnu a uvolním + vypotím. To je to co se z toho dá dostat a víc to prostě není (a upřímně v tak krátkém čase ani nemůže být) a víc tam člověk, který se chce joze věnovat naplno nemůže čekat.

Vše co jsem chtěla říct je to, že bych to nezatracovala jen proto, že tam chybí ten duchovní rozměr (což je bezpochyby pravda), ale pro mě je to moc moc příjemný cvičení a možnost nechat splynout dech a pohyby těla, na chvíli se uklidnit a pro mnoho lidí to třeba povede pak k nějaké individuální cestě světem jogy a duchovnímu růstu, což už samozřejmě vede jinými cestami než přes nějaká jogastudia a sdružení. Věřím, že když člověk chce, tak z toho dokáže dostat pro sebe to nejlepší a koneckonců nikdo nikdy neřekl, že nemůžeš cvičit sám doma a číst knihy a jít si tou cestou sám (což je stejně potřeba pokud se o to člověk vážněji zajímá). Například co se týče duchovního rozměru a jogu, já si nejlépe zacvičím cca po 10 hod. večerní, kdy je klid a mohu se joze a meditaci věnovat daleko déle a hlavně se daleko více spojit sama se sebou než je to např. na hot joze, kde musíš cvičit podle daného lektora.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    HIFI: a vy tam mate nejaky duchovni nauky a souvislosti? jediny o cem jsem od segry slysel, ze maj na dverich nalepku "zavirejte at nam neutece cchi" :)
    jinak je to pry o tom cviceni, tak asi na prodej instantniho duchovna se tu specializuji jine instituce :)

v te souvislosti me docela oslovila myslenka, ze clovek se nemuze nachazet ve stavu o jehoz dosazeni se prave snazi.
    HIFI
    HIFI --- ---
    + ještě pokud někdo na hotku chodí hledat osvícení nebo si kompenzuje nenaplněnost ve vlastním životě, tak je to samozřejmě od základu špatně a pak nechť si sám přijde na to, že to musí změnit, nebo ho třeba někdo šťastnou náhodou navede na správnou cestu.. žel házet zodpovědnost za toto na kohokoliv pochopitelně nelze
    HIFI
    HIFI --- ---
    SNOWWHITE: ahoj, já si dovolím přispět jakožto osoba navštěvující hodiny hot jogy už bezmála 5 let min. 2x týdně. Nevím, jak v Americe, ale tady jsem nenarazila na nějaké honění ega mezi lektory nebo cvičenci. Jinak je pravda, že na hot joze se shazuje rychle, já sama jsem měla úbytek od začátku cvičení hotky postupně asi o 10 kg (+ možná malá úprava jídelníčku). Pro mě to horko není o tom, že bych si musela dokazovat, že to vydržím, ale je mi to prostě hrozně příjemný vzhledem k tomu, že je v tuzemsku skoro pořád chladný počasí (já teda chodím i v létě) a vzhledem k mojí subtilní postavě se moc ráda prohřeju.
    Co se týče znalostí lektorů jogy - jako u všeho je to o lidech a také jejich stylu cvičení - někdo má raději delší výdrže, které si může prodýchat, někdo raději rychlejší sestavu v tempu dechu atp. Určitě bych tam nečekala nějakého gurua, ale jsou lektoři, kteří dokáží provést lekcí hot jogy velmi příjemně a do těch 90 min dát alespoň dechová cvičení, protáhnout posílit tělo a závěrečný relax. Kdo se zajímá o filozofii jogy, může se sám v tomto směru dál vzdělávat, případně si najít nějakého duchovního učitele, od toho lektoři hot jogy opravdu nejsou (i když samozřejmě mohou poskytnout konzultaci, poradit atd.).

Osobně si myslím, že jako ke všemu člověk musí přistupovat s rozumem a hlavně intuitivně, poslouchat tělo a dát mu o co si říká.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SNOWWHITE: vidim, ze mas na to vyhraneny nazor. nekteri lide z bikram maji asi taky vyhraneny nazor, coz urcuje miru jejich omylu. ze tepltoa organismu a tepova frekvence spolu souvisi, to se asi shodnem. ze pocit vyjimacnosti a vselijake egonesmysly nicemu neprospivaji, to se shodnem take. pro segru to byl duvod prejit z bikram na hotjogu, kde je to pry co se lidi tyka lepsi. ja tam nebyl, jen popisuju jejich zkusenost.
    sam si radsi zacvicim nekde venku, ale v zime se mi fakt svicit nechce. taky si rad zajdu do sauny, sleduju na sobe pozitivni vliv a fakt si nepripadam kvuli tem par kilowatthodinam provinile. to protopeny teplo je asi to posledni co jim muzes vycitat v dnesni spoelcnosti, ktera plytva na uplne blbosti jako jsou dovolene, cesty letadlem, nebo armada zbytecnych manazeru a vsechn moznych uredniku, kterych by bylo snadne se zbavit, ale kdo by tu pak konzumoval, ze :)
    tak yas abychom byli fer.
    to treba kruhovej trenink mi se svejma tabulkama vysledku podporujicimi soutezivost az za hranice vlstniho zdravi projde filozoficky mnohem horsi.
    mozna je problem v tom, ze ani jeden z nas na ty hotjoze nebyl, ale od blizkych lidi mam na to pozitivni reference, tak posilam dal :)
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    JAZZZ: Není;), kdyby oba chodili na cokoli jiného a vyvíjeli u toho stejnou tepovku, zhubnou stejně. Tzv. "rychlejší spalování" kvůli teplu je jeden z hlavních hoaxů (vedle např. detoxikace těžkých kovů skrz pot, hahaha:D), kterej hot/bikram joga hlásá. Nemluvě o tom, že je to jedna velká trapná komerce pro znuděný amíky, co hledaj "challenge" a tak jdou do vytopenýho studia uprostřed zimy a hrajou si na Indii (kde se jim za to regulérně smějou:D), ve kterém zvládnout dělat věci, co by jinde nemohli (v tomhle to teplo efekt má), zpotí se jak dobytci a to, že tohle "všechno" přežijou jim dává pocit velké výjimečnosti. A přitom ti lektoři nemají žádné extra znalosti z anatomie ani z historie, jen papouškují ten samý text. Prostě si to celé hraje na velkou duchovní a nenahraditelnou záležitost, ale je to jen marketingový tah na ztracený, znuděný a bohatý bělochy, co si chtěj připadat jedinečně a touží po iluzi klidu a sebenaplnění:D a je jim úplně jedno, že to jejich hraní si na duchovno a hledání vnitřního míru, stojí například spoustu energie a je všechno, jen ne proekologické a původní.

Naštěstí už je to trochu přežitek a pomalu se tahle éra blbosti chýlí ke konci:). Joga for life, módní trendy někam:D
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    HONZAL: segra i jeden kamarad hodne shodili cvicenim hotjogy (cca po pul roce velmi vyrazny vysledek). asi je to tim, ze kolem tech 42 stupnu se podkozni tuk lepe spaluje.
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    HONZAL: Určitě, cvičím zkrácenou 1. sérii, kterou učí Dalibor Štědroňský a ani tu většinou ne celou a celkem jsem zhubla. A to to ani nebyl záměr, spíš vedlejší efekt. :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    nevíte, jak jakej má ashtanga vliv na shazování špeků, povedlo se někomu zbavit se nadbytečnýho tuku? Čistě teoreticky by to fungovat mohlo, protože já většinou neodcvičim úplně celou první serii a cvičení trvá 40-50 minut, tepová frekvence je vyšší, ale ne přepálená (takže tělo nemá potřebu reagovat na šok nabalovánim dalšího tuku do zásob).
    MLADEE
    MLADEE --- ---
    V pátky ráno cvičíme a pak snídáme v netradičním prostoru HUBu na Vinohradech, kdo se přidá? :-)

[ Morning Flow Yoga + snídaně / sportsport / 16.10.2015 / CR - Praha - Svět HUB, Slovenská 21, 120 00 Praha 2 ]

FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    LAKSHMANA: Dobrá otázka. Jako mix těch dvou. Ale těžko říct, hlavu jsem měl taky zamotanou.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    IOM_NUKSO: Joo, já jsem si dřív taky myslel, že to má někde nějakej konec... :-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    FARFELOO: A jaké brnění to je? Jako přesezená noha třeba, anebo jako když se hodně rozdýcháš? nebo?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FARFELOO: Zajdi si na neurologii
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ahoj, začal jsem teď s jógou, chodím na začátečnickou úroveň. Fyzicky to zvládám, ale vždy někdy na konci první třetiny cvičení mi začnou brnět končetiny. Dnes jsem nemohl asi 5 minut hýbat s rukama a to se jednalo o polohy vleže/vestoje, kde jsem ruce nijak významně nenamáhal (brnění nohou při sedu na patách mi přijde logičtější). Chtěl jsem se zeptat, jestli to je normální a tělo si na kombinaci hlubokého dechu a pohybu zvykne a nebo, jestli nedělám něco špatně a měl bych si na to dát pozor?

Pro informaci, jsem dost citlivý na odkrvení. Stává se mi pravidelně v noci. Párkrát už jsem se vzbudil a nemohl se hýbat vůbec. Proto mě to tolik nepřekvapuje, ale i tak mě zajímá, jak jsou na tom ostatní...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam