• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MAARY: mno, tak někde se začít musí, ale osobně bych doporučil spíš nějakou literaturu více od zdroje...
    Jinak... o čemže by měl ještě článek být krom duchovna? :)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    MAARY: (ok, me asi nebylo jasne, na co presne reagujes :-)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    MAARY: "Jen" o duchovnu? :-) Jaky clanek ze mas na mysli?
    MAARY
    MAARY --- ---
    zajimavy clanek, i kdyz jen o duchovnu :)
    WT_MARTIN
    WT_MARTIN --- ---
    ZIKE: Díky za info! :) Teď jsem nemocnej, tak až se vyležím, tak na to mrknu a kdyžtak se s manželkou stavíme.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    Ahoj,

od ledna zase rozjíždíme trošku netradiční a levné lekce jógy a akrojógy v alternativním prostoru Punctum na Žižkově. Každé pondělí a úterý.

Více informací na http://punkyoga.cz/

WT_MARTIN: stav se ke mě v pondělí od 18:00 ;) dnes je 1. hodina za dobrovolný příspěvěk ;)
    WT_MARTIN
    WT_MARTIN --- ---
    HONZAL: Díky moc!
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    WT_MARTIN: doporučuji všemi deseti
    Ashtanga Yoga – Dalibor Štědronský | Dýchání a cvičení s Daliborem Štědronským
    http://www.ashtanga.cz/
    WT_MARTIN
    WT_MARTIN --- ---
    Ahoj. Chtěl bych poprosit o tip na dobré kurzy jógy v Praze (ideálně 8, ale v zásadě je to fuk ;)) Chtěl bych něco kvalitního, zaměřeného primárně na fyzické cvičení, ale žádné takové ty moderní "hot"/"heat" jógy a podobně. :) Existuje v Praze něco v tradičním duchu a přitom bez extra důrazu na duchovní stránku? :)
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: mně to nefungovalo. :)
    Na druhou stranu, co mám dítě a necvičím skoro vůbec, tak jsem přibrala proti době, kdy jsem dělávala ashtangu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    / aktualni google doodle potesil.)

https://g.co/doodle/tj8fz9
    SKAL3NA
    SKAL3NA --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenost s hormonální jogou? Klidně když tak do zpráv měla bych pár otázek :)
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Yoga Tip: Bikram Pitfall #1 – Lock the Knee! Or Die Trying! - HotCore Yoga : HotCore Yoga
    http://hotcoreyoga.com/yogatips/yoga-tip-bikram-pitfall-1-lock-the-knee-or-die-trying/
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAREN: ještě víc info:

Milí příznivci Feldenkraisovy® metody, sebepoznávání a promyšleného pohybu,
    srdečně Vás zvu na celodenní wORKSHOP POHYBOVÝCH LEKCÍ - POHYBEM K SEBEUVĚDOMĚNÍ (ATM® - z angličtiny Awarness Through Movement® lesson), kde se budeme učit, jak jednoduše a s lehkostí proměnit a rozšířit představu o svých možnostech, nejen v pohybu. Prakticky si vyzkoušíte, jakým způsobem využívá náš mozek pohyb k učení, jaké podmínky k tomu potřebuje a jak rychle je možné stát se pohyblivější a koordinovanější.

Blíže v letáčku v příloze nebo níže.

Termín a místo konání
    Neděle 6. prosince 2015 ∞ 9:30 - 17:00 ∞ Bosorka - pohybové a vzdělávací studio, Masarykova 32 (Dům U Tří kohoutů, 4. patro), Brno

Obsah semináře
    Náplní semináře budou skupinové pohybové lekce, ve kterých se přiblížíte plnějšímu vnímání svého těla a zlepšíte jeho fungování v pohybu i držení těla. Mým úkolem bude Vás provázet, vytvářet atmosféru bezpečí pro Vaše pohodlné zkoumání, objevování a učení se novým způsobům zacházení se sebou.

JAK VYPADÁ TAKOVÁ POHYBOVÁ LEKCE?
    Cvičí se většinou vleže na podložkách, někdy také v jiných pozicích - sedu, kleku atd., které jsou uzpůsobovány možnostem účastníků. Lektor provází klienty slovně sekvencemi jednoduchých nemechanicky opakovaných pohybů, které jsou různě variovány vůči gravitaci a vztahům v rámci těla tak, abyste získali přesnější představu o tom, jak Vaše tělo funguje a jaké dosud nevyužívané možnosti skrývá.

Tempo lekcí je pomalé. Díky tomu máte dostatek času na směřování pozornosti k různým částem těla a rozvíjení tělové vnímavosti. Pohyb sám o sobě totiž nic neznamená. To, co přináší změnu pohybových a přeneseně i jiných stereotypů je schopnost mozku utvářet a měnit procesy nervového řízení.

PRO KOHO JE VHODNÁ?
    Pro každého bez rozdílu věku, fyzické kondice i zkušeností s pohybem.

Užitek z ní mají jak profesionálové zabývající se pohybem pro lepší porozumění zákonitostem pohybu a zlepšení svého výkonu, stejně jako ti, co pro sebe hledají úlevu od bolesti a zlepšení pohyblivosti ve svém každodenním životě.

Lektorka
    Petra Lancová, mezinárodně autorizovaná lektorka Feldenkraisovy® metody z Třince.

Přihlášení
    Rezervujte si své místo e-mailem nebo na tel.: sarablume@seznam.cz, +420 776 568 966.

Cena
    1100 Kč. Místo na semináři Vám zarezervujeme po přihlášení a zaplacení kurzovného. Informace k platbě Vám zašleme po obdržení přihlášky.

Další informace
    Podložky na cvičení jsou na místě. Doporučujeme teplé ponožky a pohodlné oblečení ve více vrstvách. Cvičit budeme vleže na zemi, pomalým tempem.

Aktuality můžete sledovat na facebooku

http://https//www.facebook.com/events/462755860601557/

V příloze najdete letáček k semináři, pokud uznáte za vhodné, sdílejte prosím tento e-mail nebo jen pozvánku z přílohy s těmi, které by mohla nadchnout práce s tělem, pohybem, hledání a objevování nových možností k větší svobodě sebe-vyjádření, lepší pohyblivosti - nejen v těle, ale také myšlení, cítění a jednání.. pro zlepšení kvality života v každém okamžiku:)

Těší se na Vás
    Bc. Petra Lancová
    Feldenkrais® Practitioner

Fb: Feldenkrais CZ/ příběh v pohybu

http://www.feldenkrais-potencialvpohybu.webnode.cz
    KAREN
    KAREN --- ---
    Jestli máte někdo zájem, v neděli 6. prosince se v Brně v Bosorce (v centru na Masarykově)
    koná celodenní workshop Feldenkraisovy metody:

https://www.facebook.com/events/775257479269469/

Sice už neplatí slevička, ale prý jsou ještě volná místa. Jdu to zkusit, tak se tam případně potkáme. ;)
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    Ahoj,
    v životě jsem byl na józe jen párkrát, ale teď bych chtěl nějak pravidelně začít chodit s tím, že bych rád, aby to nebyl jen důraz na cvičení, ale i na meditativní stránku. Vím, že je tu dlouhý seznam různých míst, ale přesto bych byl rád za konkrétní doporučení nějakého vyučujícího, ne extra drahého, který cvičí jógu v Praze.

Děkuji mnohokrát
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    WE_RUN: mam to podobne a ze sve zkusenosti můžu rict, ze mi pomaha vsede mit hodne zpevnene bricho a nohy (spicka smerem k telu pevna). Krome beder, co jsem tak vyzkousela, to i souvisi s otevrenosti kycelnich kloubu+panve, zkus delat nejake cviky plus asany na toto otevreni. A klido to protahovat kazdy den. Ale jakmile to bude bolet a tahat jen v miste toho ohybu kolenniho, tak radeji prestat, dobre je, kdyz to tahne celou nohou.. Snad jsem to napsala srozumitelne:)
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    JAMPA: jj to jsem zacala delat nedavno :) To je hrozna vychytavka, ale jenom ve stoje. V sede me to nenapadlo.
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    WE_RUN: Taky by mohlo pomoct zapojovat při předklonech břišní svaly.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    ZIKE: Ok, dík za tip.
    Je pravda, že poslední tři roky toho mám fakt hodně :/ Bedra mě teda nijak nebolí, spíš momentálně bojuju s bolestí mezi lopatkama (v práci sedím u počítače). Dřív jsem měla problémy s L5 obratlem, ale to už se mi díky tomu, že cvičím neděje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam