• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)


    Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

    Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

    aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

    30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka




    Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    HARI: duchovnost bez uzemění není duchovnost. Pokud ti jde o uzemění jako takové, pak smrt uzemní tvé tělo nadobro. Ze země jsme vzešli a do náruče matky země se navrátíme.
    CO SE TÝČE JAM A NJAM - CELÝ ŽIVOT NÁS UČÍ JAK SE CHOVAT K TOMU CO JE VNĚ, ALE NIKDO NÁS NEUČÍ JAK SE CHOVAT K SOBĚ SAMÉMU. A TO JE JOGA. NEJEDNÁ SE O PRAVIDLA MORÁLNÍ, ALE O PRAVIDLA, KTERÁ NÁM NAPOMÁHAJÍ NEVYTVÁŘET SI V SOBĚ KONFLIKT. KONFLIKT ZNAMENÁ VYTVOŘENÍ NAPĚTÍ. PAK ENERGIE NEMŮŽE PSYCHOSOMATICKÝM SYSTÉMEM VOLNĚ PROUDIT A NAŠE PODSTATA PROJEVIT. VÍŠ PROBLÉM JE V TOM, ŽE TYTO PRAVIDLA SPOJUJEME S VNĚJŠÍM SVĚTEM, ALE PROŽÍVÁME JE UVNITŘ, AŤ UŽ VĚDOMĚ, ČI NEVĚDOMĚ. JDE O VYBALANCOVÁNÍ POLARITY.
    Skrze tělesnou zkušenost jest možno pochopit jejich fungování, protože vše co činíme a prožíváme děláme právě skrze tělo. Dokud jsme živí působí na nás síla gravitace a my ji zdoláváme. Číňané tyto koncepty zvali jin a jang, sankhja popisuje radžas a tamas. Nejde o uzemění jako takové, ale o VYROVNÁNÍ VZTAHU MEZI NEBEM A ZEMÍ. Samotná orientace k uzemění nevede k vyrovnání polarit. TENTO TERMÍN JE SPOJVÁN S VYROVNÁVÁNÍM VZTAHŮ MEZI PŮSOBENÍM SIL GRAVITACE A ŽIVOTA!

    HARI: Uzemění nevypovídá ani tolik o tom kolik vyděláváš, či co děláš za práci, ale o vztahu, jaký k penězům zaujímáš. Ale já tu nejsem od toho, abych ti říkal co máš dělat, mám dost práce se sebou.

    KUATO: Chápu co chceš sdělit a skutečně potkávám hodně žen, které jsou reálně nohama na zemi. Přesto svět není ani černý, ani bílý a zároveň je černým i bílým.
    Jsem však fascinován, že jsi okamžitě odvodil, že se v Hario případě jedná o racionalizování. To o něčem vypovídá. Nutno podotknout, že racio je podmíněno iracionálním prožíváním - emocemi a ty jsou podmíněny vztahem k tělesnému požívání. Jakékoli naše rozumování je podmíněno iracionálním prožíváním. VizKUATO Otázka pak zní co je skutečnu příčinou odcestování polárníka...

    Jsem dost citlivý na to, když mě, či druhým kdokoli říká co musíme a nesmíme. Jamy a njamy slouží právě k tomu, abychom si uvědomili že máme možnost svobodné volby, ale pak za ni neseme odpovědnost.

    Sexualita výrazně determinuje chápání naší fyzické existence. Přesto fakt, že mám pinďoura nedefinuje zda jsem muž, anebo žena. Svět není černobílým.

    Termíny Šiva a Šakti jsou symbolickým vyjádřením entity JÁ a silou, která tuto sílu oživuje. Jejich zobrazování mužem a ženou a jejich spojení je symbolické, nikoli doslovné. Pokud bychom jej brali doslovně, žena by neměla ducha a muž by byl bez života.

    TADEAS: Hihi, napadlo mě toto: (histera = děloha) Histerická žena si taktéž odůvodní stav, ve kterém se nachází. A jelikož je histerická žena ženou neuzeměnou, navrhuji histeroktomii. Ale pak už nemůže být matkou, což ji uzeňuje. Bože pomož ženám s dělohou...
    YMLADRIS: pohlaví nedeterminuje to zda jsme mužem, anebo ženou, natož naši psychosomatickou strukturu.

    JEN TAK DO PLACU - KOLIK Z NÁS SI PO SOBĚ ČTE PŘÍSPĚVKY A ZDÁ SE JIM ŽE NEJVÍCE VYPOVÍDAJÍ O NÁS :-) ?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: klid.... neuzeměných mužů je stejně jako žen :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    KUATO: teda to bylo hodne hutny :))
    KUATO
    KUATO --- ---
    HARI: nic ve zlem, ale tohle je dotaz, ktery muze polozit jedine chlap. neznam jedinou zenskou, ktera by byla natolik vymistena do mentalni prdele (pardon, abstraktniho sveta racionalni mysli), ze by potrebovala resit uzemnovani a ptala se, jestli krome toho ma jeste nejak i fyzicky zit (a to mam hodne blaznivou segru, ktera se svyma potulkama po indii a nekolikaletym zitim v asramu nastavila latku sakra vysoko). cviceni jogy (pokud tim myslis nejakou vetev hatha) urcite nemuzes nic zkazit, protoze by te to melo vest k tomu, abys byl vedomim v tele. stejne tak si medituj, evokuj, invokuj jakehokoliv demona/bozstvo te napadne, ale krome toho nezapomen zit realny zivot a to bdele a pozorne. moje zkusenost je, ze prakticky veskery realny "duchovni posun" ma nejakou propojenost s usporadanim tveho fyzickeho sveta kolem tebe. lidi i zvirata reagujou na zpevnovani/rozvolnovani tve psyche, takze pozorovani sveta kolem tebe je prave az uzitecny k tomu, aby ses neco naucil o "jemnejsich" strukturach sve mysli. soucast rustu je mimo jine i reseni sve karmy a ta prakticky plne determinuje podminky tveho zivota. proto rikam, ze zmeny na vnitrni urovni se promitnou navenek.

    tvoji intuici a pocity by ses ridit mel. rozhodne maximalne doporucuju naucit se je sledovat a naslouchat jim, i kdyz se cas od casu rozhodnes je neposlechnout. protoze podle toho, jak situace ve fyzickym svete dopadne budes videt, jestli tva intuice mela pravdu nebo jestli se mylila. a pokud se mylila, mel bys zkouset zjistit proc. jaky faktor tveho chapani sveta (treba konkretni strach z neceho) ovlivnil celkove vyzneni tvych pocitu, ktere te v danou chvili ridili. ten delfsky axiom "poznej sam sebe" neni myslen primarne jako "poznej se v nejake abstraktni poloze - jako tu cast sveho ducha, ktery nepodleha vubec stvorenemu svetu" (i kdyz i toto se casem uda), ale spis jako poznej dopodrobna vsechny sve silne i slabe stranky, vsechny touhy a potreby, vsechny motivy, ktere te zenou do konani, ktere vlastne urcujou jak se v konkretnich situacich rozhodujes. tyhle nase tendence mame za beznych okolnosti vytlaceny do podvedomi. rozhodujeme se automaticky na zaklade niterneho puzeni, ktere si vubec neuvedomujeme. tyhle vsechny procesy se musi zvedomit. teprve kdyz je mame zvedomene, muzeme je menit. navic rozsireni vnimani timto zpusobem vede i k urcite jasnovidnosti, protoze zacnes vnimat zdroje rady techto tendenci, ktere nas ridi. a ty casto nejsou z nas.. teprve zvedomovani tehle vrstev sveta/psychiky a uschopneni se jim vzdorovat te zacne vyvazovat z urcitych karmickych okruhu a otevre moznost delat u sebe vetsi zmeny. do te doby je to rust snecim tempem.

    co se tyce rizeni se jamou a nijamou nebo obecne jakymakoliv moralnima pravidlama - obecne plati, ze by ses jima ridit mel. jenze problem je, ze kdyz zacnes vnitrne ozivat, tak prijdes na zivotni krizovatky, kdy se vnitrni a vnejsi moralka zacne rozchazet. ona ta vnejsi moralka je vic podminena spolecnosti, vnitrni je ovlivnitelna jinymi ciniteli. abys mohl jit po te ceste "vnitrni" moralky, musis uz sam sebe dost znat a umet ruzne manipulovat s ruznyma slozkama sam v sobe (nevim jak to jinak popsat), abys dokazal menit svoji osobnost (a nehrablo ti z toho). tim rozchodem vnitrnich a vnejsich hodnot se totiz muzes dostat do nebezpecne situace, kdy se pro lidi kolem zacnes chovat jako dusevne nemocny clovek a muzes snadno udelat nejakou picovinu nebo porusit nejake pravidlo, ktere te muze stat svobodu ba i zivot (v nekterych kulturach). takze musis byt schopny zaroven sledovat tu "vnitrni" cestu i vnejsi "pravidla". abys moc nevybocoval z rady, vlastne to vyzaduje nekdy pekne kotrmelce, jinak budes vnimat, ze se zaprodavas a budes se za to nenavidet - coz by te sejmulo (v tuto chvili uz ma tvoje mysl opravdu velkou silu a svet umi formovat nemalo). nevim jestli je vubec zvnejsku srozumitelne co pisu, ja neumim rict, jestli mas nebo nemas nasledovat vnejsi prikazy. pokud prestanes, budes v tom sam. kdyz to podelas, bude z toho pruser. navic ono aby to nevyznelo prilis radikalne, ony jsou ty dve cesty z velke casti soubezne. rozchod je jen na nekterych krizovatkach - podle vnitrnich pravidel je mnohem prisnejsi posuzovani nez podle vnejsich..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    BIGG23: byl jsem vcera na Katce v bindu a skvely, diky za tip!
    HARI
    HARI --- ---
    Ahoj, rád bych se zkušenějších zeptal na grounding. Cítím, že ho potřebuji, protože jsem poslední dobou věnoval duchovním technikám příliš mnoho pozornosti. Zjistil jsem si, jak se to dělá i jak v takovém případě cvičit jógu, a zdá se mi to docela jasné. Jednou věcí si ale nejsem jistý. Je praktikování jamy a nijamy také uzemňující? A nebo je to filosofická záležitost, kterou je lepší v takovém případě odložit a řídit se více intuicí a pocity? V Mahabharátě se tuším někde píše, že "někdy je lepší na karmu na chvíli zapomenout", tak mě napadlo jestli toto není ten případ.
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    URPUTNIK: Martin Wagenknecht , Kateřina Kostková
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, doporucite prosim nejakou hatha jogu v Praze? nemusi to byt zacatecnici :) loni jsem byl v norsku a delali jsme tam sivananda jogu, ale tu jsem tu nenasel .. na power joze jsem byl a nesedlo, jsem zvykly na pomalejsi, az relaxacni .. s ashtangou ani vinayasou zkusenosti nemam, ale jedno jsou pevne dane sestavy a druhe jako varianta k power joze :) (znalejsi prosim prominou moji terminologii)
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    Ahoj, pokud by někdo chtěl začít s Ashtanga Vinyasou, tak od 11.9. rozjíždíme pondělí až pátek vedené ranní lekce první serie pro začátečníky, od 7 do 8,30, na Vinohradech v Karma yoga studiu. :)
    TRESEN
    TRESEN --- ---
    Nehledáte někdo prostory na yogu, spíše na individuální lekce, 3-5 lidí? Měla bych tip na jeden krásný harmonický čtvercového půdorysu pod Vyšehradem. Více info v poště. Namaste.

    JAZZ
    JAZZ --- ---
    Co si myslíte o knize Andrica Fabia, Tibetska joga pohybu
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    HANT: Rozpravy o józe jsem nečetl, protože mě nezaujaly. Takže je doporučit nemohu. Pamatuji-li se dobře, šlo zejména o komentáře. Měl jsem na mysli samizdatově vyhlížející brožurku s názvem Pataňdžaliho jógasútry.

    A s jakými překlady Bendu srovnáváš? Tady máš jeden povedený bez komentářů https://ulozto.cz/!acXN9d93/sanskrit-english-pdf (dej vědět, zda se ti líbí)

    Problém jógických textů a jejich komentářů tkví zejména ve faktu, že dochází k opakovanému přepisování termínů a interpretací z knihy do knihy bez jakékoli zkušenosti autora. Nehledě na fakt, že zde sehrává roli i jeho praxe. Pak může být text více, či méně obohacující. Hononymy a synonymy se to v nich jen hemží a tak dochází ke směšování termínů. A co víc, mnohdy je obecné přeloené jako konkrétní a naopak.
    Ale v podstatě si i tak pisatelů vážím. Ono to není jen tak pusit se do takového díla. A pokud to přestřelí tak to nečtu, anebo nedočtu.
    HANT
    HANT --- ---
    SLAUGHTER: Mne zrovna ten Benda prijde celkem vydareny ve srovnani s anglickymi preklady, co jsem cetl. Ale kazdemu sedne neco jineho. V knihkupectvich se uz bohuzel koupit neda, mozna nekde v antikvariatu. Na rozpravy o joze od Mazanka jsem ale jeste nekoukal, diky za tip.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    AGRICULTEUR: české překlady jsou dost o ničem. Mám doma asi 4 knižní verze a z nich je asi nejlepší ten od Mazánka. Ono se není čemu divit. Tradiční texty stojí na přesné interpretaci slov. Zkus ještě oslovit ID PETRF (nevím jak často sem chodí a taky dělal nějaký překlad, ale nemohu nalézt jeho stránku isvara.cz, kde to měl).
    Jinak jsem zastáncem toho, že když si s tím někdo dal práci, tak jej podpořme a kupme knihu. V tomto kontextu doporučuji Light on Patandjali yogasutras od Iyengara. je tam fonetický překlad a výklad jednotlivých termitů.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    Ahoj kdysi tady nekdo postil patandžaliho jogasutru v pdfku...
    a me se smazal komp a tak sem o to prisel...
    nemate to nahodou nekdo?
    dekuji.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    MAUGLI7: podle youtube to nedas, urcite je lepsi zajit nekam na vedene lekce. Kam, to je jina otazka. Ja tu vetsinou doporucuju Dalibora Stedronskeho, ale to ke ashtanga hc vycvik, na uvolneni v oblasti sije to uplne neni.

    Nemam vlastni zkusenost, ale Iyengar joga by mela byt docela dost provazana s nasimi poznatky z fyzioterapie.

    jinak z jinych disciplin, me na uvolneni sije pomaha africkej tanec nebo treba behani ci kondicni box. Zkratka cokoliv, kde se rytmicky hybe s telem a ramena jsou uvolnena. Asi ti ale rekne dost ten fyzioterapeut.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    MAUGLI7: MOc tě nepotětím, jóga není zdravotním tělocvikem ale dá se dá využít na terapii těla. Bez predchozich zkusenosti dle tytrubky necvič. Vím o případu, kdy člověk dle predcvicujiciho kopiroval "pouhý" stoj na ramenou a vznikla z toho zlomenina obratle. A právě cviky typu svíčka zařazené co cvičební sestavy by ti mohly pomoci. Se zdravotním tělocvikem je třeba mít předchozí zkušenost. Na tvůj problém bych doporučoval např. PIRku (post izometrickou relaxaci). Cvičení typu Feldenkrais ala TADEAS bývá pro člověka vnímáním těla nepříliš dotčeného dost dezorientující, byť je vynikající. Těch technik je habakuk, důležité je kdo a jak tě povede.

    A taky masáže problematických partií. Na lekařský předpis toho moc nedostaneš - oni na tebe nebudou mít moc času a ani motivaci. Sežeň si nejlepe na doporučení někoho kdo tě povede vizTADEAS, pokudmožno jednoho šéfkuchaře, pěkně mu za to zaplať, ať dáváš hezky pozor a pak už nezbývá než cvičit (pokud jsi z Prahy, zeptej se Tadeáše). Pokud bude ten člověk co k čemu, tak pokud nevyvineš vlastní úsilí, tak se s tebou mazat nebude (to je dobré poznávací znamení).
    Můžeš také pracovat dle literatury, to tě donutí zapojit hlavu a ne jen oči jako na trubce.

    TADEAS: imho cvičení, která navrhuješ jsou skvělá, ale bez doprovodu, vysvětlení souvislostí a naorientování na pociťovaný vjem jsou jako chtít po někom, kdo se teprve učí jednotlivá písmena, aby četl odborný text. Jinými slovy ty víš, jak pracovat, protože máš s touto praxí již zkušenost.
    Co se týče celistvosti, dovolím si malé upřesnění. I blokace jsou projevem zdraví, byť jsou nekomfortní. To co se Mauglimu stalo se nazývá ochranný smazmus, tzn. že tělo vytváří omezení za účelem ochrany zdraví. On je tam nějaký zdroj, ktrerý tělo chápe jako ohrožení a tak reaguje. No a to, že přišel na to, že je to pro něj omezení je impulz k tomu, že přišel čas na nápravu tohoto stavu. No není to krásný příklad Mauglího celistvosti :-)? Celiství jsme stále, jen na to někdy zapomínáme...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MAUGLI7: cau, predevsim bud obezretny :) pokud to delas s timhle cilem, jakekoliv random cviceni nemusi byt vhodne. podle ceho se chces orientovat, pokud nasledujes jakykoliv z vnejsku dany postup: zjemnuje to tvou pozornost a citlivost vuci temhle oblastem? uci te to poslouchat, co se telesne deje a primo a adekvatne na to reagovat? napojuje te to na telesnou inteligenci, ktera te muze vest a ukazat ti cestu k naprave?

    nekdo by mel byt "sitter" tohohle tveho procesu - kdo to bude? bude to ta neurolozka, fyzioterapeut, ucitel jogy? kdo bude ten hlavni? jestli to budou vsichni, tak to nebude nikdo. potrebujes najit jednu kompetentni osobu, ktera tu cestu k naprave muze pro tebe zastit, jinak se ti muze stat, ze budes sledovat ruzne poslepovane instrukce. prvni je inteligence tveho tela, ktera pokud ji das volnost, si cestu najde. pokud ji nenachazi, pokud neni z nejakeho duvodu mozne poslouchat svoje telo a zarizovat se (neustale) dle jeho naroku naprosto primo, posle te to k nekomu, kdo ti tuhle komunikaci muze zprostredkovat. kdo to bude kdyz ne ty? cim mensi zprostredkovanost, tim lepsi. videa a cviky sam doma funguji, pokud je tam predpoklad velke citlivosti k sobe a kontaktu s telesnou inteligenci.

    kontakt s touhle telesnou inteligenci 101: musis najit, kde v tele je to dobry, fakt dobry, kde to funguje, kde mas pocit plynuti. tohle chces rozsirit do tech mene funkcnich oblasti. telo pulzuje. od mozkomisniho moku, pres vsechny bunky, svaly, dech, od korinku az ke koneckum :) ... na tohle se nejak potrebujes napojit a tohle potrebujes rozsirit. jak? pater se vlni, s kazdym nadechem a vydechem se obnovuje, hleda a rekalibruje jeji tvar a odtamtud potazmo tvar celyho tela. jak umoznit tohle vlneni/pulzaci, jak s nim vstoupit do kontaktu? napr. na podlaze v leze na zadech, nohy pokrcene v kolenou, chodidla na zemi. jemne s dechem houpes panvi - jemne pritlacujes kostrc k zemi a zvedas od zeme (max. milimentry az centimetry - cim mensi, tim lepsi, cim jemnejsi, cim citlivejsi, cim kontinulanejsi, tim lepe). podobne v te same pozici s hlavou - prvni varianta: lehce koulis hlavou (zadni strana lebky je neustale v kontaktu se zemi) nejdriv doleva, pak zpet na stred a doprava a zpet na stred (max centimetry, klidne spise milimetry od stredu), druha varianta: jemne, pomalu s nadechem oddalujes bradu od hrudniku, jako kdyby ses chtel podivat nahoru, pak jdes s vydechem zpatky do vychozi polohy bradou zpet dolu (rozsah max centimetry, spis milimetry). skrz tyhle pohyby se -muzes- -skutecne- napojit na tu zakladni pulzaci patere. pokud se na to naladis, pokud se tim nechas vest, pokud to budes citit a sledovat tu cestu, ktera je poznat tak, ze je to dobry, ze je to prijemny, ze je to jako vetricek, pak jsi nasel cestu, jak inteligence tela muze znovu nalezt celistvost v tech vsech tvych problematickych oblastech, skrze tyhle jemne, vlnive, generativni pohyby.
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    Ahoj.
    Mám problémy se ztuhlým svalstvem v oblasti šíje,ramen,krku a pod. a mám z toho celkem nepříjemné bolesti hlavy.Neuroložka mi předepsala návštěvy rehabilitační kliniky,mám předepsanou reflexní masáž a pár sezení s fyzioterapeutem.Také mi doporučila jógu(cvičení),jelikož se prý můj problém nevyřeší hned a bude to spíš běh na dlouhou trať.Jakožto uplný začátečník se chci zeptat,jestli je moudré začít s cviky sám doma,pomocí videí např.na youtubu,nebo se mám obrátit na některé z jóga center kde bych cviky prováděl pod někým zkušenějším.
    Díky
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SRNECEK: Veskere privlastky jogy tykajici se telesneho cvieni jsou imho jen marketingovam tahem. Viz jin joga - jin jakozto soucast monady neni mozno oddelit od jangu. Navic se jedna o cinsky koncept. Pouzijeme-li tradicni indicke vyrazivo, tak terminu jin by nejlepe odpovidala guna tamas.

    Joga neni filozofii, nybrz praxi. Jedna se o darshanu, teoretickou cast bere ze sankhjoveho systemu. A tam zádné soustavy energií neresi. To je nejaky esoterni pall mall.

    A to, ze psychika ovlivni telo je fakt. Ale plati to i naopak. Svadet vsechny neduhy na psychiku, resp. na psychosomatiku je dost omezeny vhled. Od takovych bych utikal co nejdál.

    1. uvedom si co od praxe ocekavas (prace s telem, psyche, ci vyssi cile?)
    2. orientuj se podle cloveka, nikoli podle systemu. System muze byt sebelepsi, ale neni blbuvzdorny. Odborniku je vzdy mene, nez tech druhych. viz zmineny filtr TADEAS (zel narazil jsem i na 17 let praktikujici a nevedeli ktera bije...)
    3. sympatie neni vse, pokud chces odbornika, je třeba klást otázky a odpovedi podrobit zkoumani. Take je dulezite, jak je ten clovek pro tebe srozumitelny.
    4. Nakonec je to vždy metody pokus-omyl. Jako v zivotě. Ucení potrebuje svuj cas a bez chyb neni uceni.
    5. Zkus si i neco precist. Vysel opetovne A.V.Lysbeth (sezenes i v aniku i na internetech). Ma to sve mouchy, ale jako zaklad ti to poslouzi skvele.
    INCONOID
    INCONOID --- ---
    SARAJ: https://youtu.be/sAkcFuXAmXA tady praktikuji i na zachodě :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam