• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    KEESHA: Ano, Trittico tlak může snižovat, což ale konkrétně u mne nevadí, mám tlak na horní hranici normálně, potíže s nízkým tlakem jsem asi v životě neměla (mám sklon k opačnému pólu)
    K tomu dalšímu: jak jsem psala, zatím to měnit nebudu. Teď mi přijde dobrý, že dobře spím a mám víc energie i na další změny v životě. To je asi tak vše k tématu mimo jógu.
    KEESHA
    KEESHA --- ---
    BIRMA: psala jsi že máš po tom léku snížený tlak. Což je jeden z asi 100-200 vedlejších účinků co psychofarmaka obvykle mají. Nebudu tě ukecávat, navíc takto veřejně to není bezpečné. Nicméně ajurvéda nabízí mnohem silnější a bezpečnější antidepresiva, která nemají vedlejší účinky, naopak posilují organismus. Ajurvédský doktor je sestavuje podle tvých dóš - aktuálních nerovnováh, ojas a dalších kritérií. Některá z nich seženeš tady, jiná jsou tu nelegální, a to kvůli medicínské opresi a likvidaci lokálních léčitelských tradic. Samozřejmě oni tvrdí, že nejsou bezpečná, ale v ajurvédě se tradičně používají, a že zrovna oni něco říkají o bezpečnosti...navíc pokud chceš bezpečnou medicínu, musíš se přestěhovat na jinou planetu, jak radí např Devraha Baba.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KEESHA: To co pises je nebezpecna demagogicka sracka, ktera ma potencial poskodit (az fatalne) cloveka ktere takove rady bude prijimat.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    KEESHA: S tím, co píšeš nemůžu souhlasit. U Lucky Königové jsem si dělala, jak výcvik pro učitele jógy, tak později výcvik v jógové terapii. Navíc jsem i psychoterapeutka.
    Antidepresiva můžou lidem výrazně pomoct najít sílu svoje problémy řešit a dělat změny. Osobně se spíš setkávám s tím, že je klienti brát nechtějí a bojí se jich a dlouho se případně odhodlávají nechat si je předepsat. Zvolit vhodný preparát není vůbec jednoduché, ale zrovna Tritico je u mnoha lidí lékem první volby právě pro minimum vedlejších účinků, příznivý vliv na spánek a náladu. Pokud klient cítí, že mu v jakémkoliv ohledu nedělá dobře, je to na konzultaci s lékařem a nejlépe psychiatrem, i když mu je předepsal třeba obvoďák.
    Co se týká bolesti zad, tak ásany mohou být dobrý začátek, ale většinou spíš pomůže funkční posílení (a to se může dít i v ásanách, ale většinou ne na hromadných lekcích). Spousta jógových studií nabízí i cvičení na zdravá záda, která nejsou (jen) protahovací, ale i posilovací. Nejlepší je individuální přístup, ať už se jedná o fyzioterapii, jógovou terapii nebo funkční trénik s někým s příslušným vzděláním. A super je to kombinovat.
    Pohyb je antidepresivní, ale neplatí je jednoznačně u všech, a je těžké s ním začít, když jsi psychicky rozložená.
    A opět z mojí, jistě omezené zkušenosti, klienti nemají zájem brát antidepresiva dlouhodobě, ale postavit se na nohy a pak se postupně zase vysadit. Dalekočastěji než anitidepresiva jsou zneužívané benzodiazepiny, ale to je něco úplně jiného.
    A co se týká samotné psychoterapie, tak z dlouhodobého hlediska jsou všechny směry stejně účinné a jde o kvalitu vztahu s terapeutem a jak Ti daný přístup sedí.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    KEESHA: No, to moje zvolání nebylo myšleno směrem k “nejvíc ezo”, ale parafráze plakátu se statným úderníkem, kterému někdo nabízí panák kořalky a on odmítá se slovy: Ne! Raději knihu! Tož mea culpa, myslela jsem, že je to provařenější fráze. (v pečení se mic nevyžívám, holt :)

Co se týká Trittica, zatím jsem opravdu ve fàzi, kdy se to usazuje a hledat něco jinýho po vlastní ose fakt nehodlám :) Ten divný pocit s motáním hlavy jsem měla i lehce před tím, ale ono to asi souvisi s nějakým celkovým přetížením.

Abych se vrátila k józe, i tohle je vlastně nějaká lekce - trochu zmírnit a zjemnit a ne rvát cvičení na sílu a výkon za všech okolností. Zpětně vnímám, že tenhle impuls byl pro mě důležitej, nejen na podložce.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    KEESHA: hele upřímně se mi zdá, že tu šíříš nějaké polopravdy a nepodložená tvrzení

Když už je někomu psychicky déle zle a nezvládá kvůli tomu normálně fungovat, tak hledá spíš cesty, jak to srovnat klidně i chemickou cestou, než aby se zabýval výzkumy, které by měly podrývat léčebný vliv antidepresiv... Samozřejmě je nutný vhodný výběr léku a dávkování.

Ono težko půjdeš cvičit, když nespíš, nebo nemáš ráno sílu vstát z postele apod... Mne osobně nikdy náročnější pohyb nepomohl (často i naopak mě spíš oslabil).

Navíc při braní AD nefunguješ "na dluh", naopak se ti ta chemie v mozku doplňuje do rovnováhy.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Já bych v tomhle kontextu s vlivem na páteř nepřeceňoval "jógu" a víc věřil těm fyzioterapeutům.
    Jógy je milion druhů, jógových instruktorů miliarda, a silně pochybuju že většina ví, co dělá která ásána s kterou částí páteře.
    Doporučit "jógu" na bolavá záda je jako doporučit "sportovat". Běhat? Skákat? Plavat? Hrát šachy? Všechno je to sport.
    Fyzioterapeut aspoň teoreticky řekne, který pohyb v kterém segmentu na jaký neduh, a možná i dohlédne že ho děláš fyziologicky správně. Pokud to není takový ten zdravotnický na pojišťovnu, co otrocky dělá to co mu předepsal praktický lékař.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    KEESHA: Vzdyt pise, ze to zacalo +- v dobe, kdy zacala uzivat Trittico.
    BIRMA: Tady podle me odpoved nenajdes - zkus si promluvit se svoji doktorkou, co ti to predepsala. Antidepresiv je hodne, stejne tak zpusobu, jak se s depresi poprat. Kazdemu ale funguje neco jineho a predpokladam, ze lekarka zvolila tento konkretni preparat z nejakeho duvodu - ktery ale vi jen ona, mozna i ty, tady to ale jinak bude hadani z kristalove koule. Namaste!;-)
    KEESHA
    KEESHA --- ---
    BIRMA: takhle, musela bys specifikovat, jakou medikaci bereš. Některé alopatické léky úplně rozjebou nervovou soustavu, mozek, vnitřní orgány, hormonální hladiny, a jsou schopné blokovat pater, Kundalini a miriady dalších energii. atd. V takovém případě musis umět zachazet s tímhle jako prvním.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    TILOPA: Ne! Raději ásány!
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Holky, tak to necvičte, raději mi něco dobrého upečte.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    HELLENKA: On ten lék snižuje i trochu tlak - což mě nejspíš zas tak nevadí, mám ho malinko nad průměr i tak. Ale je fakt, že ze začátku se mi sem tam hlava motala.
    Teď po cca 3 měsících se to už srovnalo a už se mi i při cvičení ten divný pocit dělá jen občas, snad to bude už postupně ustávat úplně.
    Ale je to fakt bizar, kolikrát jsem šla z lekce jak ožralà nebo jakobych strávila den na rozbouřeném moři :)
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    BIRMA: k tomu mohu říct, že Trittico jsem kdysi měla brát a nezvládla jsem ho nasadit právě proto, že se mi po něm děsně motala hlava a nezvládala jsem ráno normálně vstát ...takže myslím, že u tebe to fakt může být ta příčina
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    HELLENKA: Taky. Myslela jsem, že je to něco specifickýho, ale evidentně v tom nejsem sama. A to jsem předtím neměla problém s jakoukoliv dynamickou jógou a cvičila jsem i ve vedru. A teď někd od září občas pozoruju přesně ten stejnej stav, i jsem v tu dobu na chvíli přerušila pravidelné cvičení kvůli tomu.
    Přišlo mi, že to může být tlakem (víc jsem to pozorovala, když jsem si dala předtim třeba kafe), může to být lékama asi taky (nějak v té době jsem začala brát Trittico, předtim jsem nikdy nic takhle neužívala).
    Trochu se to zlepšilo, když jsem začala nosit kontaktní čočky (mám 3 dioptrie na dálku a brýle nosim při řízení nebo do kina, jinak ne).
    Taky mě to tahle věc znepříjemňuje cvičení, teda přijde mi, že se to nějak už lepší… je to fakt divnej pocit.
    XARGH
    XARGH --- ---
    Prosím vás, nemáte někdo ebook nebo nějaký informační zdroj k yoga kurunta?

a ze zvědavosti se zeptám, dělá tu někdo Iyengar? 🙂
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    PULNOC: Nejlépe ti srovná záda, když si položíš oblíbenou ezo knížku na hlavu a chvíli takto chodíš jako Indka. Nesmí ti spadnout. Máš dlouhou šíji?
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XARGH: to je malo ezo. tomu neverim.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    tvl jak jsem to takhle formulovala tak mne sije zacala bolet tak moc ze az :D

all is mind is all
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    zeptam se tady protoze to tady zije na rozdil od jinych ezo auditek. slovo ezo pouzivam v dobrym, jsem hyperezo.

potrebuji si spravit zada. mam je mocinky ruzne bolavy a pokriveny protoze se vubec nepohybuji a nejvic casu stravim v posteli nebo u pocitace kde se samozrejme hrbim. navic jsem zazila ruzne megahuste situace recently a vubec jsem si nevzala cas na nejaky oddech, ze bych sla do koupeli a rovnala si tam telo nebo neco takoveho. neni to v mem temperamentu. jsem takova raketa co proste leti vpred hlava nehlava. kdysi jsem se snazila se zmenit a delat ruzne praxe i fyzicky atd. ale to nejsem ja. aspon v tuto chvili a v teto fazi meho zivota.

citim v tech zadech ze tam mam konkretni problematicka mista. hlavne v oblasti sije a pod ni. ta sije uz mne boli fakt hodne a citim se jakoby telo chtelo uplne tam napravit nejaky stavec pomalu, ten pocit nerovnosti a potreby ji srovnat je fakt intenzivni. jenze chiropraktika se bojim, zvlast pokud se bavime o pateri, to mi prijde trosku riskantni. navic vim, ze tak jednoduchy ze si zajdete k chiropraktikovi a vsechny vase problemy se vyresi, to byva zridka.

na masazi jsem byla jednou, thajske, bylo to brutalni a zajimave ale nevnimala jsem zadny prinos. nekoho kdo mi bude kazdy vecer pul hodiny rozmasirovavat siji nemam (ale klidne se hlaste v poste kdo ma zajem). jsem ochotna delat nejake fyzicke cviky, ale ne moc. znam se.

poradite mi neco?
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Wau jogíni a jogínky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam