• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS: Kdyz komunity nemusis tak to v tom pripade to teda znamena ze tu trolis ? V takovem pripade bych te poprosil aby jsi ubral na aktivite v tomto tematu.

    zbytek jsou tve zkusenosti a bylo by fer je tak podavat a nebalit je cernobile "to kazdej zvladne sam". Ne evidentne nezvladne.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: to jsme se učili v ústavu, Střední průmyslové škole elektrpotechnické v Ječné ulici v Praze. Během hodiny, výuky pájení, si učitel četl noviny a my se potýkali s pájecím kopytem a drátky a cínem. Naučit jsme se to museli sami. Učitel nám nehýbal rukama. Na konci hodiny přeměřil síťky, prohlásil, že jsme nemehla a hodina byla u konce. Koupil jsem si trafopájku za Kčs 105.- (to byly tenkrát velký peníze, tu trafopájku mám ji dodnes) a trénoval jsem doma sám bez soudruha učitele.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    QWWERTY: já tyhle komunity nějak moc nemusím. Vyvolávají ve mně vzpomínky na éru Chruščova a Stalina, na komunitní byty. Je to sice od tématu, ale z dnešních lidí, zejména tady na nyxu, asi sotva kdo ví, co byly komunity a komunitní byty. Mám to popsat? Viděl jsem je na vlastní oči i lidi, kteří v nich žili a často ještě žijí. Groteska je, že tyhle "komunity" se vytvářely ještě v 70tých letech minulého století také v Itálii, třeba na západním předměstí Říma a existují tam dodnes. Běžné jsou komunity ve favelách v latinské Americe.
    Jedna moje známá, co bydlí v Praze na Proseku byla šokovaná, když se do paneláku přistěhovali číňani a pojali celý panelák jako komunitu a chtěli k ní chodit vařit, mýt se, a na záchod ... :)
    Takže si myslím, kdo chce dělat elektroniku a naučit se pájet, mohl by si koupit aspoň vlastní voltmetr a páječku.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tedy presneji , kazdy to nema tak jak to ty vidis :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS: no ale i tak jste se to neucili doma. ucili jste se to nekde. Tahle akce vznikla na zadost nekolika lidi takze evidentne ne, kazdy to nema jako ty.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, přesně tak. také jsem pájel mřížku 10x10 cm po 1 cm a učitel to měřil šuplerou. Pak jsme pájeli drátěný kočky. Ale to ještě nebyly trafopájky. Pájeli jsme kopyty :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JPLABS: kdyz sem ucil na elektroprumce, tak prvaci se ucili pajeni v dilnach tim zpusobem, ze pajeli mrizku z medenych dratku, kantor kontroloval spoje a kdy se mu neco nelibilo, tak mrizku znicil a student sel pajet z novu. jeden z kantoru mi rikal, ze dobre pajet se naucim az kdyz napajim stovky spoju.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SWIST:
    To se omlouvám trošku to bylo na ochotě kolegy který se k tomu nemá.
    SWIST
    SWIST --- ---
    JPLABS: Tak já nějaké "základy" co jsem se naučil sám mám, ale nevím jestli to je dobře, nedělám nějaké hloupé chyby, něčím si nestěžuju práci, očekával bych praktické tipy atp.. A stále mám radši osobní zkušenost a učení se od někoho než přes youtube. :)

    RAINBOF: Jasně, já jen že na webu je psané, že stream možná bude.. :D Ale chápu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JPLABS: doufam, ze si uvedomujes, ze jedna z hlavnich point komunitnich dilen je prave to, ze si clovek nemusi ze startu hned kupovat vsechno vybaveni, ale muze prijit, nekdo mu naradi pujci, vysvetli jak se pouziva a ukaze zaklady prace
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SWIST: cau tohle urco stream mit nebude. U pajeni neni co streamovat. Je to cca jako řezání pilou. Musis si to odsedet.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    Pájení pro začátečníky není potřeba. Pájet se může naučit každý sám. Stačí koupit pistolovou páječku, dráty, cín, kalafgunu (v drogerii) a zkoušet . Když se povede spájit dva dráty, namalujte si na papír třeba kočku nebo psa. Vytvarujte dráty podle obrázku na papíru, přiložte dráty na obrázek a postupně spájejte, až vám vznikne drátěná kočka nebo pes. Když tohle zvládnete, můžřete směle říci, že nejste nemohlo a můžete začít pájet součástky na plošný spoj. Začněte součástkama s drátovými vývody, třeba si vypájejte nějaké z věcí , co najdete ve sběrném dvoře.
    Až se naučíte pájet součástky na plošný spoj, kupte si mikropájku a začněte pájet menší součástky.
    SWIST
    SWIST --- ---
    RAINBOF: Ok, škoda.. Jak to vidíš se streamem, bude nakonec? Pokud by byl další termín, tak bych měl zájem.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Pajeni pro zacatecniky je uz obsazene mesic proto jsem ho tu neavizoval. Pokud by mel nekdo dalsi zajem muzem udelat dalsi termin. Je to tak pro 4-5 lidi soucasne.
    MRHOLUB
    MRHOLUB --- ---
    Skladba o jednom vymyslenem, imaginarnim a neexistujicim hackerspace:

    hackerspace_zvirat.mp3 | Ulož.to
    https://uloz.to/file/EWnibspCM8qR/hackerspace-zvirat-mp3
    SWIST
    SWIST --- ---
    SUMIE_DH: ...když nejsem schopný najít, kde se na pájení pro začátečníky přihlásit na událost, tak jsem automaticky neprošel? :D
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    SUMIE_DH:
    ten brnlab je v bývalé Tesla Strašnice, ne? A proč je web brmlab.cz anglicky? Proč není česky?
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    Vyrojily se nejake akce:

    tenhle vikend:

    Pájení po začátečníky [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/event-pajeni

    pristi patek-sobota

    event:lanparty [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/lanparty
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ANT_39: nahledej na seznam.cz obvod TESLA MAS560
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JPLABS: Ta dotykova volba kanalu je tam prave zminena, ale (snad si to pamatuju spravne, fakt uz to bude snad rok, co jsem to cetl) jako vysvetleni tam je to, ze i ta vysoka rezistivita pokozky staci k tomu, aby to spinaci napeti proslo. Kazdopadne diky za potvrzeni meho tehdejsiho pozorovani :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam