• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JPLABS: to ze nemas rad komunity a obecne hobby bastleni, jsme si vsichni vsimli uz davno
    prudis s tim v uplne kazde diskuzi, ktera aspon trochu vypada, ze se toci okolo elektra a muzes v ni delat chytryho, vsem nam ukazat, jaky jsi odbornik a profesional a kazdy kdo to dela jinak, tak to dela spatne
    resp. demonstrujes tu presne to, co ti bylo nalinkovano vedle - [ VLAK @ Digitální demence - kde vítězí analogová řešení ]
    " „To přeci není ta elektronika!“ – „Lidi se nedozvědí nic o tom, jak to funguje!!!“ Ano, lidi to nechtějí vědět, chtějí něco dělat. Rigidita inženýrů dosahuje v tomhle ohledu asi svého maxima: „Nedovolte, aby do našeho oboru fušovali lidi, co nestudovali, jako my, mnoho let!“ "
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JPLABS: No a tohle je přístup, který od pájení odřízne spoustu jinak šikovných lidí. Po mně kdyby někdo chtěl nějaký pitomý drátěný kočky, tak mu tak maximálně budu mít chuť vrazit rozžhavený hrot do ucha. Stejně tak dokud jsem se snažil o něco pistolovkou, tak mě to akorát sralo.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS: Kdyz komunity nemusis tak to v tom pripade to teda znamena ze tu trolis ? V takovem pripade bych te poprosil aby jsi ubral na aktivite v tomto tematu.

    zbytek jsou tve zkusenosti a bylo by fer je tak podavat a nebalit je cernobile "to kazdej zvladne sam". Ne evidentne nezvladne.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: to jsme se učili v ústavu, Střední průmyslové škole elektrpotechnické v Ječné ulici v Praze. Během hodiny, výuky pájení, si učitel četl noviny a my se potýkali s pájecím kopytem a drátky a cínem. Naučit jsme se to museli sami. Učitel nám nehýbal rukama. Na konci hodiny přeměřil síťky, prohlásil, že jsme nemehla a hodina byla u konce. Koupil jsem si trafopájku za Kčs 105.- (to byly tenkrát velký peníze, tu trafopájku mám ji dodnes) a trénoval jsem doma sám bez soudruha učitele.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    QWWERTY: já tyhle komunity nějak moc nemusím. Vyvolávají ve mně vzpomínky na éru Chruščova a Stalina, na komunitní byty. Je to sice od tématu, ale z dnešních lidí, zejména tady na nyxu, asi sotva kdo ví, co byly komunity a komunitní byty. Mám to popsat? Viděl jsem je na vlastní oči i lidi, kteří v nich žili a často ještě žijí. Groteska je, že tyhle "komunity" se vytvářely ještě v 70tých letech minulého století také v Itálii, třeba na západním předměstí Říma a existují tam dodnes. Běžné jsou komunity ve favelách v latinské Americe.
    Jedna moje známá, co bydlí v Praze na Proseku byla šokovaná, když se do paneláku přistěhovali číňani a pojali celý panelák jako komunitu a chtěli k ní chodit vařit, mýt se, a na záchod ... :)
    Takže si myslím, kdo chce dělat elektroniku a naučit se pájet, mohl by si koupit aspoň vlastní voltmetr a páječku.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tedy presneji , kazdy to nema tak jak to ty vidis :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS: no ale i tak jste se to neucili doma. ucili jste se to nekde. Tahle akce vznikla na zadost nekolika lidi takze evidentne ne, kazdy to nema jako ty.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, přesně tak. také jsem pájel mřížku 10x10 cm po 1 cm a učitel to měřil šuplerou. Pak jsme pájeli drátěný kočky. Ale to ještě nebyly trafopájky. Pájeli jsme kopyty :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JPLABS: kdyz sem ucil na elektroprumce, tak prvaci se ucili pajeni v dilnach tim zpusobem, ze pajeli mrizku z medenych dratku, kantor kontroloval spoje a kdy se mu neco nelibilo, tak mrizku znicil a student sel pajet z novu. jeden z kantoru mi rikal, ze dobre pajet se naucim az kdyz napajim stovky spoju.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SWIST:
    To se omlouvám trošku to bylo na ochotě kolegy který se k tomu nemá.
    SWIST
    SWIST --- ---
    JPLABS: Tak já nějaké "základy" co jsem se naučil sám mám, ale nevím jestli to je dobře, nedělám nějaké hloupé chyby, něčím si nestěžuju práci, očekával bych praktické tipy atp.. A stále mám radši osobní zkušenost a učení se od někoho než přes youtube. :)

    RAINBOF: Jasně, já jen že na webu je psané, že stream možná bude.. :D Ale chápu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JPLABS: doufam, ze si uvedomujes, ze jedna z hlavnich point komunitnich dilen je prave to, ze si clovek nemusi ze startu hned kupovat vsechno vybaveni, ale muze prijit, nekdo mu naradi pujci, vysvetli jak se pouziva a ukaze zaklady prace
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SWIST: cau tohle urco stream mit nebude. U pajeni neni co streamovat. Je to cca jako řezání pilou. Musis si to odsedet.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    Pájení pro začátečníky není potřeba. Pájet se může naučit každý sám. Stačí koupit pistolovou páječku, dráty, cín, kalafgunu (v drogerii) a zkoušet . Když se povede spájit dva dráty, namalujte si na papír třeba kočku nebo psa. Vytvarujte dráty podle obrázku na papíru, přiložte dráty na obrázek a postupně spájejte, až vám vznikne drátěná kočka nebo pes. Když tohle zvládnete, můžřete směle říci, že nejste nemohlo a můžete začít pájet součástky na plošný spoj. Začněte součástkama s drátovými vývody, třeba si vypájejte nějaké z věcí , co najdete ve sběrném dvoře.
    Až se naučíte pájet součástky na plošný spoj, kupte si mikropájku a začněte pájet menší součástky.
    SWIST
    SWIST --- ---
    RAINBOF: Ok, škoda.. Jak to vidíš se streamem, bude nakonec? Pokud by byl další termín, tak bych měl zájem.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Pajeni pro zacatecniky je uz obsazene mesic proto jsem ho tu neavizoval. Pokud by mel nekdo dalsi zajem muzem udelat dalsi termin. Je to tak pro 4-5 lidi soucasne.
    MRHOLUB
    MRHOLUB --- ---
    Skladba o jednom vymyslenem, imaginarnim a neexistujicim hackerspace:

    hackerspace_zvirat.mp3 | Ulož.to
    https://uloz.to/file/EWnibspCM8qR/hackerspace-zvirat-mp3
    SWIST
    SWIST --- ---
    SUMIE_DH: ...když nejsem schopný najít, kde se na pájení pro začátečníky přihlásit na událost, tak jsem automaticky neprošel? :D
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    SUMIE_DH:
    ten brnlab je v bývalé Tesla Strašnice, ne? A proč je web brmlab.cz anglicky? Proč není česky?
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    Vyrojily se nejake akce:

    tenhle vikend:

    Pájení po začátečníky [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/event-pajeni

    pristi patek-sobota

    event:lanparty [brmlab]
    http://brmlab.cz/event/lanparty
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam