• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    MAJKA: Nepsal jsem nic nikam zatim, jen sem:) Včera jsem jen tak brouzdal a koukal, co je novýho a těhle pár věcí mě zaujalo. Sice žádnou zásilku teď neočekávam, ale zajímě to. OK, pošlu jim to.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    PLUMM: ja se bojim, ze tu asi neni nikdo, kdo by ti na tyhle otazky byl schopen odpovedet. zkousel jsi je poslat na nejaka oficialni mista ceske posty? :) asi bych takove dotazy zkusila poslat vedoucimu posty 120, oni tam pry i maji cloveka, co se vylozene zabyva komunikaci navenek. ten musi mit asi hodne napilno :)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Co se tý poslední otázky týká, to je spíš dvojotázka. :) První je, jestli pošta nezdaněnej základ těch poplatků skutečně zdražila, jak vyplývá z ceníku. Nejspíš jo. A druhá je, jestli se i těch 96 Kč za zadržení balíku započítává do základu pro vyměření daně, což může kdokoli, kdo tohle v poslední době absolvoval, vypočítat z toho, kolik zaplatil.
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Něco mi vysvětlete:

    V ceníku (strana 89 a 90): http://www.ceskaposta.cz/assets/nastroje/kompletni_cenik.pdf
    “Ceny služeb celní deklarace a souvisejících doplňkových služeb a příplatků jsou osvobozeny od DPH.”

    Ve FAQ: http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/casto-kladene-otazky-k-celnimu-rizeni/casto-kladene-otazky-k-celnimu-rizeni-id33092/#13
    “Do základu pro výpočet DPH se započítává:
    4) služba celní deklarace – částka 180 Kč, pokud Vás ČP zastupuje v celním řízení, a je vyměřováno clo/DPH.”

    V zákoně: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dph/cast1h2d6.aspx
    "§ 38 Základ daně a výpočet daně při dovozu zboží
    (1) Základem daně při dovozu zboží podle § 20 je součet
    a) základu pro vyměření cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla,"

    Tři otázky, protože já to kurva nechápu:
    – Vyplývá mi z toho všeho správně, že ona věta, která je uvedena v ceníku, je totální bulshit, protože služba celní deklarace tak jako tak zdaněná je, protože se započítává do základu pro vyměření daně?
    – Dál, vyplývá mi ze zákona správně, že 96 Kč je "poplatek splatný z důvodu dovozu zboží" a tudíž se započítá do základu pro vyměření DPH stejně tak jako služba celní deklarace?
    – A nakonec, vyplývá mi z ceníku správně, že ČP u poplatků 80 a 150 Kč bez DPH (tj 96 a 180 Kč s DPH) za zadržení a zástup v celnim řízení zdražila základ bez daně na hodnotu, jakou měl ještě nedávno už zdaněnej poplatek (viz např muj post tady PLUMM) a tudíž za posraný zadržení balíku a zástup v celnim řízení ve výsledku zaplatim o 55 Kč víc než nedávno? Případně teda pokud poplatek 96 Kč neni "poplatek splatný z důvodu dovozu zboží" a nezapočítá se do základu pro vyměření DPH, tak jen o 36 Kč víc.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    JESTERKAMISA: no to je jednoduchy je to svedsky zbozi vyrobeny v hong kongu a posilaj ti to z usa, globalizace ne:)
    JESTERKAMISA
    JESTERKAMISA --- ---
    no v tom jejich vyplnenym papiru maj napsany,ze to jde z usa, ale na baliku je vyfoceny sweden a tahle firma je z hong kongu, takze si podle me to usa uplne vymysleli nebo nevim, budu tam zitra vedet a pak dam vedet...a jo, servu je:))
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    HEAVYN: ja fakt nevim, o te deklaraci na chlast to mam z druhy ruky, resp. z prvni ale ja ten chlast nevozil. Nicmene evropsky uredni siml je dementni to se vi uz davno, takze cekal bych cokoliv. Nicmene spis bych rekl ze ty co to prodavaji jsou posrany strachy, pac postu uvnitr EU nikdo neresi...
    HEAVYN
    HEAVYN --- ---
    TABORACEK: myslis ze i kdyz jde balik soukrome osobe? no mozne je vlastne vsechno, ale preventivne bych je serval :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    HEAVYN: samotny fakt ze se v eu neplati clo jeste neznamena ze uredni siml nemuze rehtat. Napriklad dovoz alkoholu je taky bez cla, ale deklarace s nulama se odevzdat musi. Takze mozna s kosmetikou je to stejny.....
    HEAVYN
    HEAVYN --- ---
    zavolej tam a servi je ), teda pokud svedi nejsou jen prostrednikem a nejde ti balik treba z usa, vetsinou s tou obsilkou chodi i fotka/fotokopie baliku/nebo pruvodky, tak na to podivej jestli tam bude videt odkud to jde
    JESTERKAMISA
    JESTERKAMISA --- ---
    Objednala jsem si balicek v hodnote asi 1300kc ze strawberrynet,poslali mi to ze svedska a stejne mi poslali ty papiry o celnim rizeni,co jim mam rikat?dyt je to v ramci eu..jedna se o kosmetiku
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    NAVARA: 30 dnů mají na reakci (reagovali, chtěli plnou moc), rozhodnutí mi přišlo po cca 10 až 12 týdnech od podání reklamace
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    kolik casu maji na vyrizeni reklamace celniho vymeru? jsem to poslal na adresu dle infa z posty a zatim nic...
    KORDA
    KORDA --- ---
    Na vcerejsi misi na nasi modrou postu 120 jsem se vybavil GameBoyem 1 a SuperMarioLand 3. Bohuzel to slo tak rychle, ze jsem se v zadny fronte nedostal dal nez do 3 levelu. Zadny lidi, az na jedno zdrzeni slo vsechno jak na dratkach.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    THESTOUPA: kecy, to mi rikali minule taky, ze celnici to zdrzujou, pak sem prisel k celnikum a tri celnici tam parili nejakou gamesu na internetu:)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NAVARA: no prave, a DHL ti nenauctuje nic navic, kdyz si to s celnikama vyridis sam, sice to nema moc smysl jelikoz ten poplatek za tu deklaraci je minimalni a zvladnou to tisickrat rychlejc nez ty. Zatimco ceska posta ti nauctuje poplatek za uskladneni a deklaraci zvlast a nemas sanci se tomu vyhnout...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TABORACEK: muzes si ji vyridit sam, staci nepodepsat tu plnou moc... ale i tak ti nauctuji uskladneni
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    DARKRAZOR: u fedexu jsem na uctu tuhle polozku nikdy nemel, fakt je, ze jsem s nima posilal jenom polozky deklarovany pod 22E. UPS si za tu celni deklaraci nauctovalo 12USD, prestoze cena zasilky byla mensi nez 22E.

    Takze predpokladam ze fedex to bud ma zahrnuty v cene zasilani, nebo na celni deklarace u polozek pod limit pece. UPS zjevne deklaruje vsechno, at tak nebo tak.

    Rozdil je samozrejmne v tom, ze fedex a UPS te predem upozorni ze nejaka takovahle polozka bude placena a hlavne ta rychlost. CP ti to nauctuje dodatecne a nemas zadnou sanci se tomu vynout. Nevim jak ostatni, ale DHL umoznuje prijemci si vyridit celni deklaraci vlastnorucne, ceska posta ti tohle v zadnym pripade nedovoli....
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DARKRAZOR: nebude rozdil mezi komercnim a soukromym balikem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam