• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    Sdílení zkuseností, postupů, rad, a nebo frustrace z komunikace s prislusnymi urady.
  • ŽÁDOST o elektronické oznámení o příchodu zásilek z ciziny - Stáhnout -urychlení procesu doručení zásilky o další kousek. Podepsat, oskenovat a poslat na email sklad.praha120@cpost.cz nebo na adresu na adresu Pošty Praha 120
    Pokud vám pošta vyměřila neoprávněně 180 kč, můžete podat elektronicky stížnost na ČOI ZDE. ČOI zas má ze zákona povinnost se tím zabývat.Podrobnosti viz nástěnka
  • rozbalit záhlaví
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV: To nemyslim tak ze tak je to u FedExu, ale tak ze je to u Shipito+fedex.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    TABORACEK: protoze si drzi osobne pod svym jmenem a rizikem celni deklaraci ten komu ta zasilka jde, tak to maji u prdele, protoze pripadnej pruser, jde na tvou vlastni hlavu :-) co by se s tim srali.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NAVARA: ano spravne, nejak se mi pomichaly meny, samozrejmne je to 22E a 150E.

    V kazdem pripade je to hodnota teoreticka, protoze to celnici klidne muzou otevrit a zkontrolovat a pak vymerit clo jak se jim bude libit... Nicmene u toho fedexu jsem takhle uz neco propasoval a zatim to vypada ze jsem mel stesti, nebo ma fedex s celnikama hezkej vztah:)
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    No a hranice osvobození od cla je pak 150 Eur.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    nejspis to melo byt 30 USD (dneska uz jen 28 USD), ta hranice je 22 EUR
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    TABORACEK: Pokud je celni deklarace pod 30Euro, tak je to od cla a DPH osvobozene.
    A to ti pověděl kdo? Každopádně ti lhal, nebo si z tebe dělal legraci. :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    VECTOR: jestli myslis shipito, tak to je jednoduchy. Mas adresu v US, kam si nechach poslat co chces, az to tam prijde, tak k tomu baliku vyplnis celni deklaraci, zvolis zpusob dopravy k tobe a je to.

    Pokud je celni deklarace pod 30Euro, tak je to od cla a DPH osvobozene. Technicky je to pasovani, ale myslim ze tyhle poplatky mam predplacene z dane z prijmu...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TABORACEK: A jak to funguje? To z toho pak neplatis clo a DPH?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    TABORACEK: jo prejdu na shipito po tomto taky. Ono slo o to ze todle mel byt jen debilni obal na klavesnici, kterej se u nas nedal sehnat. Samozrejme ze za tyden po objednani sem ho objevil v ceskym obchode bez postovnyho, ale kdyz uz byl zaplacenej, jsem si rikal ze to nebudu resit.

    Jako na druhou strnau klobouk dolu: z posty mi prisel dopis, vyplnil sem, oskenoval, poslal mailem. Za 4 hodiny prislo potvrzeni, ze byly podklady predany prislusnemu pracovnikovi.

    Nasledujici den mi volala pani z posty ze jestli byl balicek pro osobni potrebu nebo pro procleni k dalsimu prodeji, tka rikam ze je jen pro me, tak me poprosila abych ji poslal jeste jednou predelany ty papiry (pac sem si to nechaval poslat do kancelare a vypadalo to jako ze to je na firemni doruceni prod alsi prodej). A taky sem zapomnel pripojit to prohlsaeni ze to je k osobni spotrebe. No a nasledujici den ten balicek dokonce prisel. Akoratze za 180+210 kc :-/

    Kdyz to doslo tak to bylo relativne rychle, vsecko v cajku, ale tedaze 49 dolaru se nakonec prodrazilo.

    Pouceni pro priste, objednavat bud jen levny veci nebo fakt drahy, a posilat shipitem. Aspon bdue mit vanhara radost.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    KARYSLAV: ja zacal rutine pouzivat shipito, je to drahy jak cyp, ale funguje to bezchybne, navic moznost vyplnit si celni deklaraci zarucuje ze pri pouziti fedexu moc nehrozi doplatek na celnici... Cena za postovny fedexem je prumerne tak o 10USD vetsi nez u USPS a sluzba o mnoho kvalitnejsi... tedy aby to shrnul, poplatek za shipito plus ten fedex vyjde cca na 400Kc navic, coz u veci ktery kupuju ja se mi vyplati jeste porad kralovsky...
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    (Necrobump, omlouvám se.)

    Moje zásilka je 5 dní ve stavu "přípravy k celnímu řízení" :( Co přesně to znamená? Můžu to nějak urychlit? Zajít to tam osobně řešit? Rád bych aby se to stihlo do vánoc, je šance že se to stihne? :(
    Díky za radu.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    teda jako zaplatit češké poště 500 za balík v ceně 600 Kč je peklo :-/ grr.. nevermore! to si jako fakt raději udělám do té ameriky vejlet.
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    PLUMM: Domnívám se, že poplatek za zastupování v celním řízení není "dávkou a poplatkem..." dle §38, a tedy se do základu daně nezapočítává. Jedná se o komerční službu, ne poplatek ve smyslu zákona.
    Např viz 7.1., odspoda 3. odstvec
    Cla a celní řízení v mezinárodním obchodu - BusinessInfo.cz
    http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/manual-exportera/cla-a-celni-rizeni-v-mezinarodnim-obchod/1001370/43600/
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    PLUMM: napis do CP, a odpoved (jestli ji nekdy obdrzis) sem muzes v klidu vlepit:)

    Pak se vsichni v klidu pujdeme nechat obsluhovat fedexem a UPS ktery tohle cely umej mnohem lip nez nejaka posrana ceska posta...
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    MAJKA: Nepsal jsem nic nikam zatim, jen sem:) Včera jsem jen tak brouzdal a koukal, co je novýho a těhle pár věcí mě zaujalo. Sice žádnou zásilku teď neočekávam, ale zajímě to. OK, pošlu jim to.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    PLUMM: ja se bojim, ze tu asi neni nikdo, kdo by ti na tyhle otazky byl schopen odpovedet. zkousel jsi je poslat na nejaka oficialni mista ceske posty? :) asi bych takove dotazy zkusila poslat vedoucimu posty 120, oni tam pry i maji cloveka, co se vylozene zabyva komunikaci navenek. ten musi mit asi hodne napilno :)
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Co se tý poslední otázky týká, to je spíš dvojotázka. :) První je, jestli pošta nezdaněnej základ těch poplatků skutečně zdražila, jak vyplývá z ceníku. Nejspíš jo. A druhá je, jestli se i těch 96 Kč za zadržení balíku započítává do základu pro vyměření daně, což může kdokoli, kdo tohle v poslední době absolvoval, vypočítat z toho, kolik zaplatil.
    PLUMM
    PLUMM --- ---
    Něco mi vysvětlete:

    V ceníku (strana 89 a 90): http://www.ceskaposta.cz/assets/nastroje/kompletni_cenik.pdf
    “Ceny služeb celní deklarace a souvisejících doplňkových služeb a příplatků jsou osvobozeny od DPH.”

    Ve FAQ: http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/casto-kladene-otazky-k-celnimu-rizeni/casto-kladene-otazky-k-celnimu-rizeni-id33092/#13
    “Do základu pro výpočet DPH se započítává:
    4) služba celní deklarace – částka 180 Kč, pokud Vás ČP zastupuje v celním řízení, a je vyměřováno clo/DPH.”

    V zákoně: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dph/cast1h2d6.aspx
    "§ 38 Základ daně a výpočet daně při dovozu zboží
    (1) Základem daně při dovozu zboží podle § 20 je součet
    a) základu pro vyměření cla, včetně cla, dávek a poplatků splatných z důvodu dovozu zboží, pokud již nejsou zahrnuty do základu pro vyměření cla,"

    Tři otázky, protože já to kurva nechápu:
    – Vyplývá mi z toho všeho správně, že ona věta, která je uvedena v ceníku, je totální bulshit, protože služba celní deklarace tak jako tak zdaněná je, protože se započítává do základu pro vyměření daně?
    – Dál, vyplývá mi ze zákona správně, že 96 Kč je "poplatek splatný z důvodu dovozu zboží" a tudíž se započítá do základu pro vyměření DPH stejně tak jako služba celní deklarace?
    – A nakonec, vyplývá mi z ceníku správně, že ČP u poplatků 80 a 150 Kč bez DPH (tj 96 a 180 Kč s DPH) za zadržení a zástup v celnim řízení zdražila základ bez daně na hodnotu, jakou měl ještě nedávno už zdaněnej poplatek (viz např muj post tady PLUMM) a tudíž za posraný zadržení balíku a zástup v celnim řízení ve výsledku zaplatim o 55 Kč víc než nedávno? Případně teda pokud poplatek 96 Kč neni "poplatek splatný z důvodu dovozu zboží" a nezapočítá se do základu pro vyměření DPH, tak jen o 36 Kč víc.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    JESTERKAMISA: no to je jednoduchy je to svedsky zbozi vyrobeny v hong kongu a posilaj ti to z usa, globalizace ne:)
    JESTERKAMISA
    JESTERKAMISA --- ---
    no v tom jejich vyplnenym papiru maj napsany,ze to jde z usa, ale na baliku je vyfoceny sweden a tahle firma je z hong kongu, takze si podle me to usa uplne vymysleli nebo nevim, budu tam zitra vedet a pak dam vedet...a jo, servu je:))
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    HEAVYN: ja fakt nevim, o te deklaraci na chlast to mam z druhy ruky, resp. z prvni ale ja ten chlast nevozil. Nicmene evropsky uredni siml je dementni to se vi uz davno, takze cekal bych cokoliv. Nicmene spis bych rekl ze ty co to prodavaji jsou posrany strachy, pac postu uvnitr EU nikdo neresi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam