• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    MICA
    MICA --- ---
    Nebo že by nějaká protekce místních přes Skokyho? ;D
    MICA
    MICA --- ---
    Dobře, musim uznat. že tentokrát asi neměli takový nával a zásilka přišla celkem rychle (v úterý ráno jsem odeslal podklady k proclení a dnes to došlo)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SKOKY: prijde mi ze hovoris o nejake jine poste nez na ktere jsem si byl svoji zasilku vyzvednout ja...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MICA: to sou ty same dny jako v bibli :))
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    MICA: jop :-)
    MICA
    MICA --- ---
    SKOKY: Pozemských dní?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    NAVARA: já reklamovala v květnu, poprvé se ozvali koncem června, pak v srpnu a peníze poslali složenkou v únoru...
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    NAVARA: Můžu se ti zajít zeptat na reklamace. Jestli chceš tak mi pošli do pošty podací číslo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Před více jak půlrokem jsem reklamoval určení dph - místo 10% mne hodili celý balík do 20% skupiny (kterou bych pochopil u dvou položek z celého balíku). Dodneška se mi nikdo neozval, ani mi neposlali přeplatek na účet - kam s tím?
    BURAN
    BURAN --- ---
    THESTOUPA: jako byl to muj tip, ale zmatlo mne, ze ta sluzba celni deklarace je uvedena pod tim zvlast a ma u sebe DPH 0%.

    holt RTFM :(
    THESTOUPA
    THESTOUPA --- ---
    BURAN: http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/casto-kladene-otazky-k-celnimu-rizeni/casto-kladene-otazky-k-celnimu-rizeni-id33092/#13

    Do celní hodnoty dováženého zboží, tedy do základu pro výpočet cla, se započítává:

    vlastní hodnota zboží,
    zahraniční náklady na dopravné,
    případné pojištění, apod.

    Do základu pro výpočet DPH se započítává:

    vlastní hodnota zboží,
    clo, pokud je vyměřeno,
    dopravné (úsek po EU) pokud již není součástí cla (celní hodnoty),
    služba celní deklarace - částka 180 Kč, pokud Vás ČP zastupuje v celním řízení, a je vyměřováno clo/DPH.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SKOKY: dobry, tak balicek je doma.

    jen nechapu jednu vec, a to, proc je zaklad pro clo jinej nez zaklad pro DPH, konkretne zaklad pro clo je 3637,- a zaklad pro DPH 3817,-

    ???
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    BURAN: tak v případě, že ČP má potřebné doklady, tak u normálních zásilek je doba odbavení v průměru 2 dny, u EMS 1 den.

    LUBANCZ: poplatek ČP je buď 96 nebo 180, nikoliv součet
    BURAN
    BURAN --- ---
    nevite nekdo jak dlouho se normalne ceka nez mi to ta posta 120 vymeri a preda?
    LUBANCZ
    LUBANCZ --- ---
    jeste ze je aspon vtom celnim rizeni ta konkurence tady..
    radsi zaplatim za procleni a vyrizeni 550-700kc(kama) a mam balik do druhyho dne doma, nez 180+96kc cesky poste a cekam tydny..

    Verim ze spouste lidem se to vyplati, protoze cas = penize.
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    skoky, ty to snad nevidis s odstupem nebo mas na nose ruzovy brejle, nevim
    a resit politicky sracky je mimo tema teto diskuze... lidi v tomhle state jsou liny cokoliv zmenit a tenhle pristup poste evidentne sedi navic kdyz z toho kapnou nejaky prachy

    kdyz uz tu teda jsi, tak ten neschopnej podnik aspon tak zaujate neobhajuj
    BURAN
    BURAN --- ---
    SKOKY: to je vsechno moc pekny, jenze muj balicek je v celnim skladu uz pres tyden, podklady jsem musel poslat na dvakrat (nejdriv si posta vyzada plnou moc na zastoupeni pri procleni, a dalsi den si pise deklarant o fakturu - proc?). To je sice drobnost, ale v kdyz se na to podivam z perspektivy, ten balik lezi dyl u nas v Cechach nez stravil na ceste z Ciny, tak to me trochu sere. Prijde mi to zbytecny.
    A ten desatek co si vybiraji za ulozeni do celniho skladu je taky fer zalezitost...

    Profesionalne provedena mi ta sluzba neprijde. Tak co si nepostezovat. V tuhle chvili je to nakonec to jediny co muzu delat :)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    TABORACEK: v tom že ostatní dopravci mají již při podání zásilky veškerou potřebnou dokumentaci a tím pádem to dokáží dělat rychleji máš pravdu.
    V sazebnících vyhledává na 100% deklarant ČP, jestli si to potom ještě třeba ověřují celníci to nevím.
    ohledně rychlosti zaměstnanců ČP. Tak když nepočítám celní deklaraci ale jen pracovníky, kteří poštu zpracovávají a dále vypravují do vnitřní přepravní sítě(tzn ze 120 jdou jen tři směry, Malešice, Cheb 120 a Břeclav 120) tak tam určitě problém neni. Česká pošta má velice rychlé zpracování zásilek. I když poslední asi dva roky už to trochu ochabuje. To ale neznamená, že to není rychlé. Jedou se dostala do kategorie nejrychleji doručujících pošt a Xkrát měla stříbrnou a bronzovou medajli:-) Pracovníci provozu samozřejmě pracují na směny v podstatě 24/7 (stejnou pracovní dobu mají samozřejmě provozní deklaranti)
    Celní deklaranti dělají jen 6 dnů v týdnu
    Když píšeš od 8 do 13 tak máš na mysli asi procovnice přepážek. Tam teda mají od 7 do cca 17-18(záleží na dni v týdnu)

    Píšeš o tom, že se ČP sanží obrat záazníky o všechny peníze. Nikoho ale nenutí ČP používat(já vím, ty jí nepoužíváš), takže proč tolik nadáváš? Jsi li spokojen s DHP tak ho používej. Já taky radši piju Kofolu, ale nenadávám na Coca colu. Svobodná země, kde jsou i jiné možnosti.

    A pokud vím, tak si zvolil vedení pošty. Ředitel pošty je dosazován politikama. Jak se změní vláda, mění se i vedení ČP :-)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TABORACEK: co jsme tim chtel hlavne rict, ze mozna ze na CP to funguje jak rikas, ale to me vazne nezajima. Jde to delat prokazatelne lip a rychlejc, jen by se muselo chtit. Delaj to blbe a pomalu a jeste maji tu drzost si za to nechat platit...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SKOKY: ja osobne jsem prestal CP pouzivat pro zasilky ktere mi jdou ze zemi mimo EU, takze se s CP nemusim zasirat. Ostatni dopravci proclivaj zatimco balicek je jeste porad nekde na ceste, coz ceska posta logicky delat nemuze.

    Pokud jde o to proclivani ceskou postou, vyhledani v sazebniku dela celnik, nikoliv ceska posta. V kazdem pripade, celnici si s dopravcem umeji vymenovat data elektronicky, takze co presne trva tak dlouho na opsani celni deklarace do pocitace a odmacknuti tlacitka ktery to odesle na celnici? Pravdepodobne to, ze ceska posta ma ten proces totalne na pycu...

    Mimochodem, u dhl to funguje tak, ze poslou celni deklarace za cely letadlo/kamion na celnici jeste davno predtim nez ten kamion dorazi (radove dny). Celnici nasledne oznaci zasilky ktery si chtej prohlidnout a ty se na prijimaci gateway zadrzi. Evidentne s nima maji nejakou paradni dohodu, protoze i ty ktery jsou zadrzeny jsou obvykle vycleny pomerne rychle.

    Druha vec je motivace zamcu, za blahe pameti kdyz DHL jeste do prahy posilalo letadlo, tak po pristani se nastavilo odpocitavani na tusim hodinu, a lidi na letisti dostavali bonusy podle toho, jestli stihli to letadlo vylozit a roztridit do toho casu nebo ne. Na poste tohle nebude fungovat, protoze ty curaci pracuji od 8mi do 13ti a jeste v tom potrebujou prestavku na obed...

    Cela pomalost CP neni procesni problem s tim jak se provadi celni deklarace, ale problem v jejich managementu a jejich internich procesech jak ty zasilky zpracovavat. A pak taky v tom, ze zastupci ktere jsme si nezvolili se nas snazi obrat o vsechny penize ktery vydelame. Uplne nejlepsi by bylo, kdybychom ten plat rovnou odevzdali celej a dostali jen listky na jidlo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam