• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    TABORACEK: dle CZ zakonu je sice Pravda ze dukazni bremeno lezi na strane organu, v praxi to ale bohuzel funguje naopak.. Ne kazdy je schopen pravnicke argumentace a na to se ouradi spolehaji..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TABORACEK: Protoze dva kroky: "mate datovou schranku? tak si musite nainstalovat nas korenovy certifikat, cha cha." "Mimochodem, jsme levna CA, a nas korenovej certifikat ma v CR kazdej."
    FINSON
    FINSON --- ---
    TABORACEK: To je možný, díky.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    FINSON: Mohl sis ten certifikat improtovat akorat si to nepamatujes, po reinstalaci uz ho samozrejmne importovany nemas...
    FINSON
    FINSON --- ---
    TABORACEK: Tohle je link z mailu, který ČP posílá pro doplnění údajů potřebných k celnímu řízení, když u nich máš zařízené elektronické avizo... Ještě v listopadu jsem tuhle hlášku neviděl. Akorát jsem od té doby upgradoval mašinu, OS i browser, tak nevím, jestli to nemůže nějak souviset, ale jako laik si myslím, že by nemělo...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    FINSON: nekam me to tvoje URL presmerovava, ale www.ceskaposta.cz ma certifikat od geotrust coz bys v browseru mit mel a ty ostatni klientsky zony maji postsignum, coz v browseru asi by default nemas, takze jestli tohle nechces vidat, improtuj si korenovej certifikat od postsignum a je to.

    Proc post signum neni naimportovan v browserech, pripadne proc postsignum neni CA od nejakeho velkeho poskytovalete je notazku na vnitro...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FINSON: šetřej na certifikátech... (teoreticky i podvržené spojení, ale spíš to prostě flákaj)
    FINSON
    FINSON --- ---
    Je to mým novým browserem, nebo pošťáci na něco zapomněli?
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    HOODASS: No tak snad kdyz po tobe celnik chce zaplatitl DPH/clo, tak by mel byt schopen objasnit na zaklade jakych skutecnosti tot vymeruje. A tvuj job je muze omlatit o hlavu prislusnou vyhlasku/zakon o tom ze z EU se to neplati. Porad se jeste domnivam, ze dukazni bremeno prokazani puvodu balicku v tuhle chvili bude lezet na celnikovi, vzhledem k tomu ze ty mas vsechny informace ukazujici na puvod v EU.

    Mimochodem, balicek jede z UK s holandskou postou? Nebo tomu rozumim spatne...
    XAJA
    XAJA --- ---
    HOODASS: moze to byt trochu komplikovanejsie. ak existuje podozrenie, ze tovar nenadobudol statut tovaru spolocenstva, tak su opravneni takto konat.

    ale je to malo info - ziadaj pisomne vyjadrenie - z toho, co ti tam colnici uvedu, sa bude dat zistit, o co ide.
    HOODASS
    HOODASS --- ---
    ADITU: Taky jsem zvažoval, jestli to třeba PostNL omylem neposlala nějakou oklikou, nezamíchala do nějaké várky z US nebo tak. Ale balík byl dle trackingu podán 9.1. a do ČR dorazil 12.1., takže by to musela být fakt blesková zajížďka.:)
    Ptal jsem se i odkud teda zásilka je dle celníků. Očividně nevěděla a odkazovala se jen na nějakou nálepku co tam na celnici nalepili, že se to musí proclít a že s tím nic nelze dělat.(což mě teda už docela slusně vytočilo:)
    NYX: Přesně toto jsem jí zkoušel ukazovat na mobilu(po cestě na celnici jsem si pro jistotu několikrát projel všechny podmínky,shipping etc.). Prý to ten obchod určitě takhle šmelí z Asie a že se to děje často.

    Psal jsem na celnici mail, s žádostí o objasnění tohoto zadržení(do kterého teda nevkládám moc velké naděje), a zkusím tam zajet ještě příští týden s výtiskama všeho, co ohledně té zásilky najdu. Snad tam chytnu někoho jiného, s kým se o tom bude dát rozumně pobavit. Díky všem.:)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    SKOKY: no a kdyz kouknes na ten muj screenshot.. je to tedy tak ze ten balicek vubec nemel byt zadrzeny??
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    No, celní věci nejsou zrovna moje specialita :-) Ale řekl bych že se skutečně bere místo odeslání, nikoliv původ zboží. Jestliže se posílá z mimoEU, tak je třeba platit clo. V případě, že se to posílá z EU, ale původ zboží není, tak ten kdo to poprvé dovezl do EU už vše zaplatil, takže to jde už dál bez cla.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    TAJSO: do Evropy se přece importuje miliarda zboží, která nepochází z EU, nebyla tu vyrobena, to neni argument
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAJSO: ale vždyť to jim může být jedno - pokud je balíček odeslán do CZ z UK nebo NL, klidně zboží mohlo být vyrobeno na Bali. DPH a clo z něj už bylo odvedeno, když ho obchodník dovezl do UK nebo NL.

    No, jsem zvědavá, co nám k tomu řekne SKOKY, až se tu objeví :)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    ADITU: ja rozumim tve argumentaci a nesnazim se ji poprit jako takovou. Jen nesouhlasim s tim ze toto tvrzeni postihuje vsechny varianty a to z duvodu ze balicek na ktery se muzes podivat u meho prispevku zcela jasne deklarovane pochazi ze zeme EU. Nicmene tuto stredu jsem si ho byl vyzvednout na 120 protoze ho celnici zastavili s oduvodnenim ze mam prokazat ze zbozi v balicku pochazi z EU. Toto jsem prokazat nemohl (protoze nepochazelo) a (nijak moc jsem to nesmelil jen jsem si snizil zaklad dane :)) na dodanych dokumentech celnik zkoumal prave zemi do ktere odesla platba.
    Neresim tu nejake teoreticke pravnicke klicky nad kterymi ve vysledku ztratis tolik casu ze by se vyplatilo radeji bez kecu zaplatit a neresit, ale cistou pouhopouhou praxi, podle ktere mi vychazi ze jestlize uz to jednou ma v ruce celnik, bez prokazani zeme puvodu to z ruky nepusti.
    Co napsat na ten customer support aby poslali nejaky lejstro ve kterem potvrdi zemi puvodu
    NYX
    NYX --- ---
    bych tam taky zkusil mavat vytisknutou informaci z http://twistedtime.com/customer-service#answer1

    All orders ship from our headquarters in the UK.
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAJSO: to, ze které země zásilka byla poslána ale nijak nesouvisí s tím, do jaké země jsi posílal peníze.
    Někteří obchodníci mají sklad v Číně, sídlo v UK a po tvojí platbě na účet u banky v UK vydají pokyn svému skladu v Číně a odtamtud ti přijde balíček. To podle všeho není tenhle případ, pokud obchodník tvrdí, že zboží odesílá z UK - jen pro ilustraci, že země, kam posíláš peníze, a odkud dostaneš balíček nejsou zákonitě jedna a ta samá.

    Pokud zásilka přišla ze země EU, neměla být zastavena. Pokud zastavena byla, tak buď někdo na poště udělal chybu, nebo to fakt vzala nějakou oklikou UK-> mimo EU -> CZ; nebo obsahuje věci, jejichž dovoz do ČR je omezen/zakázán. To ale u hodinek nepředpokládám - týká se často spíš léčiv a asi by HOODASS dostal trochu jiný papíry/email.

    Takže být HOODASSem, šla bych na poštu 120 a trvala na tom, že to přišlo z EU a ať paní teda řekne, odkud to přišlo podle ní, když ne odtamtud, odkud tvrdí odesílatel, že to posílal (btw nějakej tracking number od něj by taky celkem bodnul).
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    TAJSO: No ale to by odporovalo principum EU. Nejsem teda uplně kovanej v legislative EU, ale dohoda o volnym obchodu znamena, že při pohybu zboží v rýámci EU se neplatí clo a DPH je placena koncovým zákazníkem. Pro zboží, které je importováno do EU je procleno jen jednou v místě vstupu a stejně tak DPH. Reseller pak zboží v rímci EU prodává se stanovenou DPH.

    Hm, jenže jak tak na to koukám, tahle úvaha neřeší situaci, kdy zaplatíš čínskýmu subjektu a zboží ti je posláno ze skladu v EU
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    HOODASS: no pokud jsi tim koleckem prosel a bylo to takhle tak asi pockat co k tomu rekne Skoky...
    Rozhodne je to dost nestandartni..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam