• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    TAJSO: No ale to by odporovalo principum EU. Nejsem teda uplně kovanej v legislative EU, ale dohoda o volnym obchodu znamena, že při pohybu zboží v rýámci EU se neplatí clo a DPH je placena koncovým zákazníkem. Pro zboží, které je importováno do EU je procleno jen jednou v místě vstupu a stejně tak DPH. Reseller pak zboží v rímci EU prodává se stanovenou DPH.

    Hm, jenže jak tak na to koukám, tahle úvaha neřeší situaci, kdy zaplatíš čínskýmu subjektu a zboží ti je posláno ze skladu v EU
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    HOODASS: no pokud jsi tim koleckem prosel a bylo to takhle tak asi pockat co k tomu rekne Skoky...
    Rozhodne je to dost nestandartni..
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    TAJSO: tady je scan dodejky kde je jasne patrne ze odesilatel je z holandska a balik ma NL registraci. Protoze jsem ale neprokazal ze zbozi bylo zakoupeno a pochazi z EU (a ani jsem se o to nesnazil) zaplatil jsem dan. V principu ale podle uvodniho tvrzeni by tento balik nemel byt predmetem celniho rizeni



    TAJSO
    TAJSO --- ---
    ADITU: to co pastujes ale nikde v textu nevylucuje moznost toho ze budes muset prokazat ze zasilka pochazi ze clenske zeme EU, pouze je konstatovano ze nejsou predmetem celniho rizeni.
    Naopak mi z textu vychazi ze to jestli dolozeni puvodu bude pozadovano je ciste v rezii CP.. viz napriklad odstavec:
    Zásilky, které obsahují zboží dovážené ze třetích zemí, pracovníci České pošty na základě průvodních dokladů a za využití RTG techniky roztřídí na zásilky navrhované Českou poštou k osvobození od cla a DPH, na zásilky navrhované Českou poštou v postavení zástupce v celním řízení k propuštění do volného oběhu s vyměřením celního dluhu a na zásilky umístěné do dočasného skladu České pošty.
    HOODASS
    HOODASS --- ---
    TAJSO: u prvního okénka jsem dostal scan. Pak jsem šel vedle na celnici, ukazoval jsem jim vytisklý mail s fakturou/potvrzením o platbě. Paní asi na 5s odešla pryč a vrátila se s tím, že musím zplatit dph, po chvilce dohadování mě poslal zpět k 1. okénku, kde jsem dostal nějaké papíry o uložení a jel jsem domů.
    Platil jsem to přes paypal. Nikde bohužel v detailech platby nevidím informace o příjemci, jen to, že platba proběhla v librách a email/web obchodu.:-/
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAJSO: a co na to celníci?
    ... Poštovní zásilky odesílané do České republiky ze zemí Evropské unie nejsou předmětem celního řízení...
    Odbavování poštovních zásilek na odd. 023.1 – Celní pošta, nákupy přes internet
    http://www.celnisprava.cz/cz/clo/odbavovani-postovnich-zasilek/Stranky/default.aspx

    SKOKY? Neměnilo se něco zásadně od 1.1.2015?
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    ADITU: nesouhlasim viz ma zkusenost ze stredy tohoto tydne. Balicek byl odeslan z Holandska (stejna kauza jako ta aktualni) a JEDINE (mimo ceny) co celnika zajimalo a na co se dival prvni byla zeme do ktere platba odesla na vypisu z uctu.
    ADITU
    ADITU --- ---
    Celníkům je jedno, do jaký země platíš. Podstatné je, odkud to zboží/balíček přišel. Pokud v tomhle případě byl odeslán z velké Británie a šel napřímo (tzn. nevycestoval z EU a nevracel se do ní, jako že by si udělal výlet UK -> USA -> CZ), není co řešit a neměli by ho vůbec zastavovat.
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    MIKEE: 1. pokud posilas penize do ciny dan jsi neplatil at uz ti to posilaji odkudkoliv.
    EU direct z DX se tu uz resil..
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    HOODASS: ja byl na 120 ve stredu, mel jsem od posty scan (nebo mozna forku) vice stran baliku.. coz ale neni dulezite.
    Rozhodne ty jsi zkoncil uz u prvniho okenka? nebo ti to rekli az celnici?
    Pouzij postup:
    vytiskni si vypis z uctu kde bude patrna platba obchodu (tam bude i cilova zeme), vytiskni si fakturu.
    u prvniho okenka nic neres jen si vezmi papiry ktere ti daji.
    jdi k celnikum, dej jim papiry, oni uvidi country of origin na vypisu z uctu a propusti zasilku bezplatne
    dojsi si pro balik k okenku vedle okenka 1.
    nebudes platit nic.


    Kdyz to budes chtit poslat zpatky tak take neplatis nic..
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    TAJSO: Tak moment, pokud uz to bylo poslane ze statu patriciho do unie (tj. nekdo to prevzal a preposlal dal), tak to prece logicky uz muselo byt procleno etc. pri prvnim prechodu hranice. DX EU direct ma vyssi ceny a ocekaval jsem, ze pokud si od nich neco koupim, tak to bude hassle-free, protoze si procleni/dan na vstupu napr. do Nizozemska vyresili uz oni. Snad jde o to jestli uz to bylo jednou procleno, co s tim ma spolecneho sidlo firmy od ktere to kupujes?
    HOODASS
    HOODASS --- ---
    ADAM: A nevíš, zda-li existuje nějaký papír/doklad o původu zboží, se kterým by mě prostě nemohli jentak odpálkovat? Eshop je v tomto ohledu velmi nápomocen a rádi mi poskytnou jakékoli dokumenty co budou moci.

    TAJSO: Ona je zpětná adresa uvedená prý i přímo na tom balíku(bohužel mě na něj ani nenechali kouknout a jen mi mávali před obličejem nějakým mizerným scanem jedné strany) a faktura tam nikoho nezajímala ani trocha, max jen na výpočet daně.:-/
    Firma sídlí a má sklad v Glasgow + nyní otevřeli kamenný obchod v Londýně. Jedná se o shop www.twistedtime.com
    Podle všeho informací je to prostě obyčejný britský obchod, na fb mají docela dost pozitivních reakcí a komentů a dle rychlosti komunikace a snahy o řešení problému mi přijdou jako poměrně solidní firma.(až mi je jich líto, že se mnou mají takovej vopruz) Asi to nakonec vyřeším tak, že se s nima domluvím na přeposlání přes nějakou normální firmu, už jsem řešním této srandy strávil více času než je zdrávo a nejsem o nic blíž jejímu vyřešení.
    Platí se nějaké poplatky celnímu úřadu za odeslání zpět?

    Díky moc za reakce.
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    HOODASS: ono nejde o to odkud to posilaji, ale kde sidli firma od ktere jsi to koupil. Podivne je ze to soudi I po predlozeni faktury. Na fakture musi prece byt uvedena adresa firmy od ktere jsi to koupil...
    Je tedy budu jako ten celnik.. strasne mi to co popisujes pripomina nakup z DX pres EU direct ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak buď je přesvědč, že to z UK opravdu je. (pokud je, tak by to nemělo být tak těžké).

    nebo to nech vrátit, informuj prodávajícího a ať ti to pošlou znovu (nejlépe jiným způsobem).
    HOODASS
    HOODASS --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenost se zadržením balíku a požadováním zaplacením cla a dph v rámci EU? Objednal jsem si hodinky z UK(konkretne z Glasgow) a když se konečne dostali do ČR, tak mi v trackingu vyskočilo, že jsou zadrženy na celním úřadě na poště 120. Dneska jsem tam jel, jen aby mi tam značně neochotná dáma za okénkem řekla, že to prostě z Británie není a že to musím zaplatit. Jinak se to pošle zpět. Když jsem se dotázal na základě čeho usuzují, že to je z jiné země, a jaká země by to podle nich měla být, tak mi utrousila něco o tom, že přes Nizozemsko jim sem jezdí věci z Číny. Z oskenované fotky balíku co jsem nafasoval a předložené faktury, poté zkušeně odhadla, že to bude určitě z Hong Kongu. Ihned jsem rozhořčen kontaktoval eshop, kde mě obratem ujistili, že balíky posílají jedině z UK tudíž bych žádné poplatky platit neměl. Dokonce, že je na balíku i napsaná zpětná adresa v Glasgow, UK. Zásilka měla i tracking od PostNL, podle kterého by mělo být více než jasné, že to skutečně z Hong Kongu není. Hodinky mají poměrně vysokou hodnotu a platit několik tisíc DPH navíc se mi skutečně nechce, obzvláště, když mi tam nikdo nebyl schopný říct proč. Díky za jakékoli info.:)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    SKOKY: Dikec, nastesti je to tedy tak jak jsem predpokladal
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    TAJSO: Základ pro výpočet se bere podle pořizovací ceny, kterou doložíš fakturou či výpisem.

    PRDELOID: pošli podací číslo a mrknu se ti, kde to vázne (a proč)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    TAJSO: Základ pro výpočet se bere podle pořizovací ceny, kterou doložíš fakturou či výpisem.

    PRDELOID: pošli podací číslo a mrknu se ti, kde to vázne (a proč)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    Hoj, dotaz predpokladam ze nejlepe na Skokyho ale obecne na kohokoliv kdo dokaze odpovedet.
    Aktualne mam na celnici balicek z DX. Pri nakupu jsem pouzil giftcard nemale hodnoty, ktery mam v objednavce zapocitany jako discount. Pro zaklad cla je tedy pouzita cena (doufam) po sleve?
    ADAM
    ADAM --- ---
    bez šance. budeš rád, když nezaplatíš importní clo do USA + při případné poslání reklamace zpět znovu další importní clo do EU...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam