• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAJSO: ale vždyť to jim může být jedno - pokud je balíček odeslán do CZ z UK nebo NL, klidně zboží mohlo být vyrobeno na Bali. DPH a clo z něj už bylo odvedeno, když ho obchodník dovezl do UK nebo NL.

    No, jsem zvědavá, co nám k tomu řekne SKOKY, až se tu objeví :)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    ADITU: ja rozumim tve argumentaci a nesnazim se ji poprit jako takovou. Jen nesouhlasim s tim ze toto tvrzeni postihuje vsechny varianty a to z duvodu ze balicek na ktery se muzes podivat u meho prispevku zcela jasne deklarovane pochazi ze zeme EU. Nicmene tuto stredu jsem si ho byl vyzvednout na 120 protoze ho celnici zastavili s oduvodnenim ze mam prokazat ze zbozi v balicku pochazi z EU. Toto jsem prokazat nemohl (protoze nepochazelo) a (nijak moc jsem to nesmelil jen jsem si snizil zaklad dane :)) na dodanych dokumentech celnik zkoumal prave zemi do ktere odesla platba.
    Neresim tu nejake teoreticke pravnicke klicky nad kterymi ve vysledku ztratis tolik casu ze by se vyplatilo radeji bez kecu zaplatit a neresit, ale cistou pouhopouhou praxi, podle ktere mi vychazi ze jestlize uz to jednou ma v ruce celnik, bez prokazani zeme puvodu to z ruky nepusti.
    Co napsat na ten customer support aby poslali nejaky lejstro ve kterem potvrdi zemi puvodu
    NYX
    NYX --- ---
    bych tam taky zkusil mavat vytisknutou informaci z http://twistedtime.com/customer-service#answer1

    All orders ship from our headquarters in the UK.
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAJSO: to, ze které země zásilka byla poslána ale nijak nesouvisí s tím, do jaké země jsi posílal peníze.
    Někteří obchodníci mají sklad v Číně, sídlo v UK a po tvojí platbě na účet u banky v UK vydají pokyn svému skladu v Číně a odtamtud ti přijde balíček. To podle všeho není tenhle případ, pokud obchodník tvrdí, že zboží odesílá z UK - jen pro ilustraci, že země, kam posíláš peníze, a odkud dostaneš balíček nejsou zákonitě jedna a ta samá.

    Pokud zásilka přišla ze země EU, neměla být zastavena. Pokud zastavena byla, tak buď někdo na poště udělal chybu, nebo to fakt vzala nějakou oklikou UK-> mimo EU -> CZ; nebo obsahuje věci, jejichž dovoz do ČR je omezen/zakázán. To ale u hodinek nepředpokládám - týká se často spíš léčiv a asi by HOODASS dostal trochu jiný papíry/email.

    Takže být HOODASSem, šla bych na poštu 120 a trvala na tom, že to přišlo z EU a ať paní teda řekne, odkud to přišlo podle ní, když ne odtamtud, odkud tvrdí odesílatel, že to posílal (btw nějakej tracking number od něj by taky celkem bodnul).
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    TAJSO: No ale to by odporovalo principum EU. Nejsem teda uplně kovanej v legislative EU, ale dohoda o volnym obchodu znamena, že při pohybu zboží v rýámci EU se neplatí clo a DPH je placena koncovým zákazníkem. Pro zboží, které je importováno do EU je procleno jen jednou v místě vstupu a stejně tak DPH. Reseller pak zboží v rímci EU prodává se stanovenou DPH.

    Hm, jenže jak tak na to koukám, tahle úvaha neřeší situaci, kdy zaplatíš čínskýmu subjektu a zboží ti je posláno ze skladu v EU
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    HOODASS: no pokud jsi tim koleckem prosel a bylo to takhle tak asi pockat co k tomu rekne Skoky...
    Rozhodne je to dost nestandartni..
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    TAJSO: tady je scan dodejky kde je jasne patrne ze odesilatel je z holandska a balik ma NL registraci. Protoze jsem ale neprokazal ze zbozi bylo zakoupeno a pochazi z EU (a ani jsem se o to nesnazil) zaplatil jsem dan. V principu ale podle uvodniho tvrzeni by tento balik nemel byt predmetem celniho rizeni



    TAJSO
    TAJSO --- ---
    ADITU: to co pastujes ale nikde v textu nevylucuje moznost toho ze budes muset prokazat ze zasilka pochazi ze clenske zeme EU, pouze je konstatovano ze nejsou predmetem celniho rizeni.
    Naopak mi z textu vychazi ze to jestli dolozeni puvodu bude pozadovano je ciste v rezii CP.. viz napriklad odstavec:
    Zásilky, které obsahují zboží dovážené ze třetích zemí, pracovníci České pošty na základě průvodních dokladů a za využití RTG techniky roztřídí na zásilky navrhované Českou poštou k osvobození od cla a DPH, na zásilky navrhované Českou poštou v postavení zástupce v celním řízení k propuštění do volného oběhu s vyměřením celního dluhu a na zásilky umístěné do dočasného skladu České pošty.
    HOODASS
    HOODASS --- ---
    TAJSO: u prvního okénka jsem dostal scan. Pak jsem šel vedle na celnici, ukazoval jsem jim vytisklý mail s fakturou/potvrzením o platbě. Paní asi na 5s odešla pryč a vrátila se s tím, že musím zplatit dph, po chvilce dohadování mě poslal zpět k 1. okénku, kde jsem dostal nějaké papíry o uložení a jel jsem domů.
    Platil jsem to přes paypal. Nikde bohužel v detailech platby nevidím informace o příjemci, jen to, že platba proběhla v librách a email/web obchodu.:-/
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAJSO: a co na to celníci?
    ... Poštovní zásilky odesílané do České republiky ze zemí Evropské unie nejsou předmětem celního řízení...
    Odbavování poštovních zásilek na odd. 023.1 – Celní pošta, nákupy přes internet
    http://www.celnisprava.cz/cz/clo/odbavovani-postovnich-zasilek/Stranky/default.aspx

    SKOKY? Neměnilo se něco zásadně od 1.1.2015?
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    ADITU: nesouhlasim viz ma zkusenost ze stredy tohoto tydne. Balicek byl odeslan z Holandska (stejna kauza jako ta aktualni) a JEDINE (mimo ceny) co celnika zajimalo a na co se dival prvni byla zeme do ktere platba odesla na vypisu z uctu.
    ADITU
    ADITU --- ---
    Celníkům je jedno, do jaký země platíš. Podstatné je, odkud to zboží/balíček přišel. Pokud v tomhle případě byl odeslán z velké Británie a šel napřímo (tzn. nevycestoval z EU a nevracel se do ní, jako že by si udělal výlet UK -> USA -> CZ), není co řešit a neměli by ho vůbec zastavovat.
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    MIKEE: 1. pokud posilas penize do ciny dan jsi neplatil at uz ti to posilaji odkudkoliv.
    EU direct z DX se tu uz resil..
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    HOODASS: ja byl na 120 ve stredu, mel jsem od posty scan (nebo mozna forku) vice stran baliku.. coz ale neni dulezite.
    Rozhodne ty jsi zkoncil uz u prvniho okenka? nebo ti to rekli az celnici?
    Pouzij postup:
    vytiskni si vypis z uctu kde bude patrna platba obchodu (tam bude i cilova zeme), vytiskni si fakturu.
    u prvniho okenka nic neres jen si vezmi papiry ktere ti daji.
    jdi k celnikum, dej jim papiry, oni uvidi country of origin na vypisu z uctu a propusti zasilku bezplatne
    dojsi si pro balik k okenku vedle okenka 1.
    nebudes platit nic.


    Kdyz to budes chtit poslat zpatky tak take neplatis nic..
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    TAJSO: Tak moment, pokud uz to bylo poslane ze statu patriciho do unie (tj. nekdo to prevzal a preposlal dal), tak to prece logicky uz muselo byt procleno etc. pri prvnim prechodu hranice. DX EU direct ma vyssi ceny a ocekaval jsem, ze pokud si od nich neco koupim, tak to bude hassle-free, protoze si procleni/dan na vstupu napr. do Nizozemska vyresili uz oni. Snad jde o to jestli uz to bylo jednou procleno, co s tim ma spolecneho sidlo firmy od ktere to kupujes?
    HOODASS
    HOODASS --- ---
    ADAM: A nevíš, zda-li existuje nějaký papír/doklad o původu zboží, se kterým by mě prostě nemohli jentak odpálkovat? Eshop je v tomto ohledu velmi nápomocen a rádi mi poskytnou jakékoli dokumenty co budou moci.

    TAJSO: Ona je zpětná adresa uvedená prý i přímo na tom balíku(bohužel mě na něj ani nenechali kouknout a jen mi mávali před obličejem nějakým mizerným scanem jedné strany) a faktura tam nikoho nezajímala ani trocha, max jen na výpočet daně.:-/
    Firma sídlí a má sklad v Glasgow + nyní otevřeli kamenný obchod v Londýně. Jedná se o shop www.twistedtime.com
    Podle všeho informací je to prostě obyčejný britský obchod, na fb mají docela dost pozitivních reakcí a komentů a dle rychlosti komunikace a snahy o řešení problému mi přijdou jako poměrně solidní firma.(až mi je jich líto, že se mnou mají takovej vopruz) Asi to nakonec vyřeším tak, že se s nima domluvím na přeposlání přes nějakou normální firmu, už jsem řešním této srandy strávil více času než je zdrávo a nejsem o nic blíž jejímu vyřešení.
    Platí se nějaké poplatky celnímu úřadu za odeslání zpět?

    Díky moc za reakce.
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    HOODASS: ono nejde o to odkud to posilaji, ale kde sidli firma od ktere jsi to koupil. Podivne je ze to soudi I po predlozeni faktury. Na fakture musi prece byt uvedena adresa firmy od ktere jsi to koupil...
    Je tedy budu jako ten celnik.. strasne mi to co popisujes pripomina nakup z DX pres EU direct ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak buď je přesvědč, že to z UK opravdu je. (pokud je, tak by to nemělo být tak těžké).

    nebo to nech vrátit, informuj prodávajícího a ať ti to pošlou znovu (nejlépe jiným způsobem).
    HOODASS
    HOODASS --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenost se zadržením balíku a požadováním zaplacením cla a dph v rámci EU? Objednal jsem si hodinky z UK(konkretne z Glasgow) a když se konečne dostali do ČR, tak mi v trackingu vyskočilo, že jsou zadrženy na celním úřadě na poště 120. Dneska jsem tam jel, jen aby mi tam značně neochotná dáma za okénkem řekla, že to prostě z Británie není a že to musím zaplatit. Jinak se to pošle zpět. Když jsem se dotázal na základě čeho usuzují, že to je z jiné země, a jaká země by to podle nich měla být, tak mi utrousila něco o tom, že přes Nizozemsko jim sem jezdí věci z Číny. Z oskenované fotky balíku co jsem nafasoval a předložené faktury, poté zkušeně odhadla, že to bude určitě z Hong Kongu. Ihned jsem rozhořčen kontaktoval eshop, kde mě obratem ujistili, že balíky posílají jedině z UK tudíž bych žádné poplatky platit neměl. Dokonce, že je na balíku i napsaná zpětná adresa v Glasgow, UK. Zásilka měla i tracking od PostNL, podle kterého by mělo být více než jasné, že to skutečně z Hong Kongu není. Hodinky mají poměrně vysokou hodnotu a platit několik tisíc DPH navíc se mi skutečně nechce, obzvláště, když mi tam nikdo nebyl schopný říct proč. Díky za jakékoli info.:)
    TAJSO
    TAJSO --- ---
    SKOKY: Dikec, nastesti je to tedy tak jak jsem predpokladal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam