• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    BUTCHER
    BUTCHER --- ---
    Zdravim. Jsem z Jiznich Cech a objednal si balik z Ciny a z nejakeho duvodu mi ted trci v Praze v DHL v Klecanech a ceka na procleni. Kdyz v Ceskych Budejovicich existuje celni urad, nechapu proc me ted z DHL nuti, abych jezdil do Klecan a nechal si balik proclit ve Zdibech, kdyz to muzu udelat i v C.B. Intuice mi napovida, ze me chteji v DHL ocesat, protoze jsem jim odmitl, nechat si zasilku od nich proclit. Tak nevim, jestli se nahodou neurazili a ted me nuti vsechno delat komplikovane, abych si nakonec tu jejich "okradaci" sluzbu objednal a zaplatil. Kdyz jsem si predbezne vypocital, kolik by me to asi stalo, tak se jim moc nedivim;-) Je nutny do Prahy jezdit, nebo si mam radeji zajit na celni urad v C.B. a zjistit si, jestli je mozny si balik proclit zde a nechat si sem zasilku zaslat.

    Mam trochu obavy, ze to DHL nepusti. I kdyz ma DHL prepravni depo kousek od celniho uradu v Ceskych Budejovicich.
    MICA
    MICA --- ---
    ADM: jojo, já jsem zažil hledání na příslušném eshopu a ukazování prstem na monitor :))
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    THOMASMORTA: Zdar, zas tolik bych to neřešil :-)
    add 1 Stačí napsat email. Zásilka RR123456789CN je určena pro osobní účely.
    add 2 Jednoduchá identifikace např. Automobil - Škoda 120; mobilní telefon - Motorola d520...
    add 3,4 Jak bylo psáno, udělej si printscreen z výpisu pro tu jednu transakci a pošli to. K tomu bych přidal i fakturu jestli nebyla přiložená u zásilky. A chtějí to kvůli potvrzení hodnoty zboží (nestačí pouze částka uvedená na podacích dokladech)


    Co se obcházení týče, tak to určitě dělá hodně lidí a je i dost způsobů. Deklarace/celníci si hlídá pár vyhlášených internetových obchodů, kde kladou větší důraz na ověřování a na zbytek koukají zběžně. Ta uvedená cena musí alespoň na oko odpovídat skutečnému obsahu.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ADM: ano, a to prave preto, ze sa casto k zasielke pribaluje faktura na nizsiu cenu. u casto sa opakujucich tovarov a urcitych "vychytanych" predajcov skutocne mozu pristupit k dalsim metodam urcenia colnej hodnoty, jednym z nich je prave ta "bezna" cena. zjednodusene povedane.
    XAJA
    XAJA --- ---
    THOMASMORTA: no ale ono je to celkom bezne, hlavne z ciny sa bezne udava na fa nizsia cena nez bola cena skutocne uhradena. a colnici mozu v urcitych pripadoch prave preverovat aj bankove transakcie, teda vratane toho, ci neprebehli dve platby na jednu zasielku, kontrolovat uctovnictvo, a podobne. ale samozrejme, to sa tyka inych pripadov, nez je jednorazovy dovoz neobchodneho tovaru,)
    ADM
    ADM --- ---
    THOMASMORTA: staci aby se to tem celnikum nezdalo (faktura+vypis) a domeri ti to za "beznou" cenu, za kterou se vyrobek bezne prodava. navic co jim brani zkontrolovat si to v online eshopu toho prodejce, pokud je to verejne nabizeny, tam tezko nafejkujes cenu
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    FINSON: Klidně bych to mohl rozebírat ještě víc do detailů - kdyby to potřeboval dotyčný vykázat v oficiálním účetnictví, tak bych si "oficiálně" koupil třeba nějakou referenční příručku v podobě e-booku. Pokud vím, tak na elektronické knihy nemají jak sáhnout, protože to prostě neukontrolují.
    Chápu snahu celníků dělat svou práci, jen v okamžiku, kdy kontrolují něco, u čeho mi stačí 20 sekund přemýšlet, než vymyslím způsob, jak to obejít, tak mi to přijde jako zbytečná byrokracie.
    FINSON
    FINSON --- ---
    THOMASMORTA: Dobrej tip, díky! ;-)
    Ale vážně, myslím, že Skoky by ti k tomu mohl něco napsat, celníci se prostě snaží tyhlety úniky vychytávat...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    FINSON: To je paranoia - navíc, pokud už bych se domlouval takhle, tak co mi brání poslat to tomu obchodu ve dvou splátkách na dvě různá variabilní čísla a třeba ze dvou různých účtů?
    FINSON
    FINSON --- ---
    THOMASMORTA: Můžeš být domluvený s obchodem, aby v papírech (ano i ve faktuře) uvedl výrazně nižší částku, než jsi skutečně zaplatil ;-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    XAJA: Ad 3 - já chápu, že chtějí vědět kolik jsem zaplatil, jen nechápu, proč po mě chtějí fakturu (kolik si řekl obchod) i výpis z účtu - to snad mohu zaplatit něco jiného, než mám na faktuře? Každopádně jim začerním všechno, kromě položky placení a identifikačních údajů mého účtu. Informace o ostatním pohybu a zbytku na mém účtu pro výpočet nepotřebují.

    Jinak moc děkuji za info!
    XAJA
    XAJA --- ---
    THOMASMORTA:

    ad 1 - ake doklady u vas, to netusim, ale v zasade by malo stacit len to vyhlasenie tak, ako ho vidis, v sprievodnom liste k dokladom, co budes zasielat. presne v tom zneni - ide o tovar neobchodneho tovaru pre sukromne ucely. smytec.

    ad 2 - ide o to, aby tovar vedeli zaradit do nomenklatury. takze - kuchynsky spotrebic? hracka? vysavac? jednoducho popis tovaru - co to je, na co to je. robot sam o sebe nestaci.

    ad 3 - no, je im do toho moc. zakladom pre urcenie colnej hodnoty (z ktorej sa rata clo a dph) je totiz cena skutocne platena, takze chcu doklad o tom, kolko si skutocne za tovar zaplatil - vypis z internet. bankovnictva by mal stacit. alebo papierovy vypis so zaciernenymi ostatnymi polozkami. ich tvoje pohyby na ucte nezaujimaju, chcu len dokazat to, kolko si skutocne uhradi.

    ad 4 - v zasade ano. kludne aj link na stranku, z ktorej si objednaval.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Zdravím,
    došla mi zásila a trochu tápu nad povahou dokladů, které po mně chtějí doložit:
    zašlete prohlášení, že zásilka (uveďte skladové i podací číslo) obsahuje zboží neobchodního charakteru pro soukromé účely
    Existuje na to nějaký formulář, který bych prostě podepsal a odeslal? Když si chci balík vyzvednout v Košířích, musím mít také tento doklad?

    Dále je třeba doložit:
    specifikaci dováženho zboží

    Ech - co po mně vlastně chtějí? Objednal jsem si robota ze zahraničí - mohu jim vytisknout dvě stránky technických specifikací, jinak netuším, co bych jim mohl víc udat.

    doklad o platbě
    Co jim je sakra do toho? No, stačí výpis jedné položky z internetového bankovnictví, kde jsem to platil?

    doklad o druhu a ceně zboží
    stačí email s potvrzením objednávky?

    Předem děkuji za informace a pokud se ptám na něco, co je na nástěnce, tak mi prosím řekněte, co jsem přehlédnul - snažil jsem se ji prolézt, než jsem položil dotaz.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    DOBYTEK: popravde se nedivim ze za to chtej takovy prachy, kdyz je s tim tolik vopruzu. Jen kolik psacich stroju a jehlickovych tiskaren si museli vsichni koupit aby tyhle hovadiny mohli delat...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MICA: dřív mi to dělalo UPS zadarmo pro každou zásilku (většinou do 300$), ale poslední dobou za to chtějí všichni dost přehnaný poplatek, naposledy mám zkušenost s Aramexem, kde si za proclení řekli o cca 1000 korun. Na Ruzyni se mi podařilo přesvědčit celníky, aby mi vzali ústní celní deklaraci. Je dobré znát klasifikaci zboží podle taricu, celníci zpravidla netuší, nadto ústní deklaraci můžou ale nemusí vzít, propracovala jsem se až k vedoucímu směny, protože na přepážce zrovna seděl kreten. Obecně je vhodné si zavolat předem a dohodnout se, většinou s tim problémy nedělají, ale u některých jsem měla pocit, že mají majetkovou účast ve všech těch agenturách, co sedí v budově.

    Takže nakonec jsem to měla pouze za DPH. Ovšem na Ruzyni je to ozvláštněno tím, že sklady doručovatelů a celnice jsou od sebe asi dva kilometry po silnici bez chodníku, docela se člověk projde, protože musí do skladu pro papíry, pak na celnici a teoretický opět do skladu (ale Aramexu stačila fotka, a jestli stačí vytisknout vlastní podklady, tak je to ještě snazší). Zboží mi pak přivezl domů odpoledne kurýr z Aramexu.
    MICA
    MICA --- ---
    GOR: Jop, taky bych bral poštu, ale Čínská fabrika, ve který jsem objednával umí jen DHL a FedEx, docela by mě zajímalo, jestli to má FedEx taky tak ďábelské :)
    GOR
    GOR --- ---
    MICA: Kur*a, kdybych si to nechal poslat postou, mel bych to mozna ve vysledku driv a celni rizeni v Kosirich je brnkacka... A jeste o 5 USD nizsi postovny.
    MICA
    MICA --- ---
    Zkracená verze: Dej do googlu "jednotný správní doklad" a zkus nezačít brečet krev. Kdyžtak můžu poskytnout scan vyplněnýho JSDčka a souboru co mi v DINOMu nahráli na flashku.
    MICA
    MICA --- ---
    GOR: No pokud to máš u DHL, tak to probíhá tak, že pošleš email s žádostí o osobní proclení a na email ti pošlou PDFko s avízem, který ti pro proclení stačí,
    to že v mailu píšou, že se musíš zastavit na DHLku pro originál avíza je píčovina. Když jsem takhle do DHLka přijel, s vytisklejma podkladama co mi poslali v mejlu, že si jako jdu
    pro originál, tak mi maník řekl, že originál nemá, že by mi akorát vytisknul přesně to co je v mejlu a že mi to co jsem si vytiskl na proclení stačí. Pak následuje nefalšovanej voser :)

    Jediný způsob jak proclít ve zdibech je předložit JSD (jednotný správní doklad). Jde o ne uplně snadno sehnatelný třístrankový zelený kopírákový formulář.
    Nic jiného ti nepřijmou a není možné aby sis formulář vytisknul sám. Dle zákona (kterej jsem pro zajímavost pročítal) by měl být JSD vyplněn na stroji nebo
    jehličkové tiskárně, ručně pouze ve vyjímečných případech, když dojde k závažným technickým potížím (taky jsem nevěřil dokud jsem to nečetl černé na bílém :D).
    Osobní zkušenost s ručně vyplněným formulářem ještě nemám.

    Jsou dvě možnosti, buď zajdeš do nějaké celní agentury, která přímo na celním úřadě sídlí a kde JSDčká mají a za pár stovek ho s tebou vyplní nebo si seženeš JSDčko sám a vyplníš si ho sám.
    Já to řešil přes DINOM s.r.o., kde za vyplnění chtěj 300Kč a navíc ti nahrajou flashku formulář v elektrické formě, čímž se trochu urychlí celní řízení a ty vidlácký celníci se tváří míň nastaně.
    S JSDčkem a flashkou přijdeš na první přepážku s tim, že proclíváš DHL zásilku. Když budeš mít štěstí, tak ti clo vyměří hned, když ne, tak ti řeknou, že máš přijít za hodinu nebo dvě, což se stalo mě.

    Pak už následuje klasika jak v košířích, dostaneš lístek s vyměřenym DPHčkem, v prvním patře na pokladně zaplatíš, vrátíš se na celnici, kde ti daj jeden z listů JSDčka (myslím že poslední se žlutym pruhem).
    No a s timhle listem nacupitáš do DHLka, kde ti zásilku na počkání vydaj (kdo by chtěl čekat na dodání samotnym DHLkem, když je to do DHLka od celnice kousek, teda aspoň autem).
    MICA
    MICA --- ---
    GOR: Zdar, je to úplně jiné a dost pekelné :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam