• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    POZITRON: Je to tak rok a půl zpátky, takže bych to bral s rezervou, ale balíček byl z Ameriky, zálohu na poplatky si ebay přidal do té platby a já jsem vlastně nic řešit nemusel, akorát to tady prostě viselo asi týden na celnici a pak mi to doručila pošta. Nedoplácel jsem nic, už to bylo zaplacené. Jen nevím jestli tohle je ten samý případ.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    NEVILL: nevis, jak dlouho to celni rizeni cca trva, kdy se asi ozvou a jakou cestou? to prijde nejaky dopis s vyctem, kolik a kam mam uhradit napr.?
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    POZITRON: Ebay tam někdy dává možnost že vybere zálohu na clo a poplatky, pak to normálně přijde poštou a nic neřešíš, nevím teda jestli je tohle ten případ.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Prosim a ted to bude probihat jak?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Jak dlouho ted asi trva celni rizeni, da se to rict? Predmet z ebay.co.uk, vydrazila jsem za 5 liber plus doprava a neco uz se k tomu pricetlo automaticky.

    Datum Událost PSČ Místo vzniku události
    11.10.2021 Příprava zásilky k celnímu řízení. 22000 specializovaný útvar vyměňovací pošta Praha 120

    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, jak to tedy nyni jey, kdyz cekam z Aliexpressu v hodnote do 22 Euro? Uz mne kontaktovala CP, at doplnim udaje, ale to tracking cislo nesedi s nicim, co mam objednano, nemluve, ze drive na nejake zasilky ani nebylo davano, CP rekla, at neresim, ale pry stejne budu muset doplatit. Pak jsem cetl, ze kdyz to DPH uz bylo pricteno od prodejce, tak nic neplatim. Tak o co nyni jde? Ze chteji znat obsah kazdeho baliku? Nejak nechapu. A dle vseho kdyz vse vyresim pres Celni urad, tak neplatim CP.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: hm, jo, tlacitko "hodnotit zasilku" te hodi na stejny link, jako jsem postoval (+ predvyplni ID)
    Průzkum spokojenosti - Česká pošta, s.p.
    https://www.postaonline.cz/pruzkumspokojenosti/-/zasilkahodnoceni/cislo/RR85XXXX

    diky za info, jak to sleduju jenom pres 17track, tak jsem netusil, ze tam neco takovyho je, tak zkusim zpetne projit zasilky a hodit jim tam par pozitivnich a snad z toho budou ti dorucovatele neco mit :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: kde se daji hodnotit baliky? je to tohle nebo jeste neco dalsiho?
    Průzkum spokojenosti - Česká pošta, s.p.
    https://www.postaonline.cz/pruzkumspokojenosti
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NEVILL: Tak jak to vypadá nikdo si nevšiml - ani zákazníci, ani vedení ČP…
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    https://twitter.com/KralZbynek/status/1444000946254712840?s=09
    lze případné proclení jednoduše a zdarma provést z Portálu občana přes "aplikaci" Celní správy ČR. Vyzkoušeno, funkční a bez výpalného České poště.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Třetina pracovníků pošty bude od středy stávkovat, budou pracovat pomaleji - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ceska-posta-stavka-odbory-zamestnanci.A210927_160719_ekonomika_mato?

    Teda nechci být na pošťáky moc ošklivý, ale všimne si toho vůbec někdo že pracují pomaleji? :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NEVILL: Jako nakonec to s nějakým zpožděním doručili, ale pobavilo mne to v trackingu, že s tou fází vůbec nepočítají :)

    Co jsem tam začal hodnotit všechny balíky - i ty doručené včas a pořádně - tak to chodí, zřejmě to doručovatelům padá do odměn…
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    NAVARA: Teda abych jim nekřivdil, teď u nás v Radotíně i občas doručují, ale předtím to už několik let dělali tak, že jeden den přišlo upozornění že to budou doručovat a další den přišla zpráva "Váš balík do ruky je připraven k vyzvednutí na pobočce" :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LYNCH: No a stojí ti to kvůli pár stovkám za to? Pokud se bude celník nudit a věnuje čas prokázání podvodu, v lepším případě tě to bude stát násobně více na penále. Nezapomeň, že i Al Capone si šel sednout za krácení daní, ne za mafiánskou činnost :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Pošta už ani nepředstírá krok "doručování zásilky" :)

    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LEENVECKA: afaik cela pointa toho, proc se pripocitava VAT uz na Ali je prave v tom, aby vyridili celni rizeni za tebe

    Help Center
    https://service.aliexpress.com/page/knowledge?pageId=37&category=1000021915&knowledge=1060863305&language=en
    For all goods shipped from outside of EU and VAT-collected by AliExpress, our sellers and their logistics operators will need to include the Import One Stop Shop (IOSS) number of AliExpress in their import declaration into EU, this is to ensure that the goods can then be released for free circulation and delivered to you without being charged with VAT or any additional handling fees at the customs.

    v tomhle clanku to mas taky, konkretne: "situace, pokud je zboží na e-shopu prodáváno v tzv. režimu jednoho správního místa pro dovoz (IOSS). V takovém případě je podání elektronického celního prohlášení povinné i pro případy, kdy hodnota zásilky nepřesahuje 22 EUR."
    A to elektronicky celni prohlaseni za tebe resi Ali/prodejce, tzn. neni potreba to resit osobne a platit dalsi zastupovani celnim uradem, protoze tuhle byrokracii za tebe uz vyresili.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    tady to je vysvetleny jak to zatim funguje
    Z malých čínských zásilek se DPH zatím neplatí, jak je to s celním prohlášením? - Podnikatel.cz
    https://www.podnikatel.cz/clanky/z-malych-cinskych-zasilek-se-zatim-dph-neplati-jak-je-to-s-celnim-prohlasenim/
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    Konkretne Senat tu novelu vratil do PS s pozmenovacimi navrhy https://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/htmlhled?action=doc&value=100418 vcera to poslanci odkleply a ted by to melo jit rovnou k podpisu prezidentovi a pak to nevim od jakyho data zacne platit tj uz i z tech malych zasilek se bude platit dan a bude to podlehat celnimu rizeni ... ted ti to tim celnim rizenim sice krasne projde, alepak uz Ti to tam zadrzi a budes platit poplatky jak za to dph tak i za to celni rizeni.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LEENVECKA: nevim o tom, ze by mi cinan vracel nejaky penize, za zaplaceny VAT, ktery se jeste nema odvadet nebo ho zajimalo, ze to nejaka dira uprostred evropy jeste nestihla schvalit
    navic podle trackingu je vstup do EU v Madarsku (viz Budapest, clearance a teprve potom 4 denni presun zasilky do Prahy), takze bych cekal, ze se postupuje podle HU zakonu a ne podle nasich
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam