• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LEENVECKA: afaik cela pointa toho, proc se pripocitava VAT uz na Ali je prave v tom, aby vyridili celni rizeni za tebe

    Help Center
    https://service.aliexpress.com/page/knowledge?pageId=37&category=1000021915&knowledge=1060863305&language=en
    For all goods shipped from outside of EU and VAT-collected by AliExpress, our sellers and their logistics operators will need to include the Import One Stop Shop (IOSS) number of AliExpress in their import declaration into EU, this is to ensure that the goods can then be released for free circulation and delivered to you without being charged with VAT or any additional handling fees at the customs.

    v tomhle clanku to mas taky, konkretne: "situace, pokud je zboží na e-shopu prodáváno v tzv. režimu jednoho správního místa pro dovoz (IOSS). V takovém případě je podání elektronického celního prohlášení povinné i pro případy, kdy hodnota zásilky nepřesahuje 22 EUR."
    A to elektronicky celni prohlaseni za tebe resi Ali/prodejce, tzn. neni potreba to resit osobne a platit dalsi zastupovani celnim uradem, protoze tuhle byrokracii za tebe uz vyresili.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    tady to je vysvetleny jak to zatim funguje
    Z malých čínských zásilek se DPH zatím neplatí, jak je to s celním prohlášením? - Podnikatel.cz
    https://www.podnikatel.cz/clanky/z-malych-cinskych-zasilek-se-zatim-dph-neplati-jak-je-to-s-celnim-prohlasenim/
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    Konkretne Senat tu novelu vratil do PS s pozmenovacimi navrhy https://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/htmlhled?action=doc&value=100418 vcera to poslanci odkleply a ted by to melo jit rovnou k podpisu prezidentovi a pak to nevim od jakyho data zacne platit tj uz i z tech malych zasilek se bude platit dan a bude to podlehat celnimu rizeni ... ted ti to tim celnim rizenim sice krasne projde, alepak uz Ti to tam zadrzi a budes platit poplatky jak za to dph tak i za to celni rizeni.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LEENVECKA: nevim o tom, ze by mi cinan vracel nejaky penize, za zaplaceny VAT, ktery se jeste nema odvadet nebo ho zajimalo, ze to nejaka dira uprostred evropy jeste nestihla schvalit
    navic podle trackingu je vstup do EU v Madarsku (viz Budapest, clearance a teprve potom 4 denni presun zasilky do Prahy), takze bych cekal, ze se postupuje podle HU zakonu a ne podle nasich
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    QWWERTY: to jo, ale jeste se z toho to dph neodvadi (do tech 22eur) ... protoze ta novela jeste neni platna.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LEENVECKA: nemelo by se nic doplnovat ani tak ... Ali ma zahrnuty VAT uz od te doby, co to implementovali ostatni staty EU a stejne tak i eBay
    uz ted v trackingu najdes, ze to proslo celni kontrolou ... napr. tohle mi slo minuly tyden

    2021-09-01 14:59 - Prague-Item received at OE in the destination country:21
    2021-08-27 17:50 - Import clearance success
    2021-08-27 15:37 - Import clearance start

    2021-08-27 15:25 - Arrive attransit country or district.
    2021-08-26 14:35 - Budapest-Linehaul Arrival:Arrived Budapest
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    Tak info ted jsem na to koukala a vcera to poslanci stihli jeste doplnit ty veci a schvalit takze ...
    https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&T=867

    Kazdopadne na Ali se vyplati uz pripadne resit posilani ze zemi EU .. tj trosku vyssi postovny a mozna i cena, ale melo by to pak projit pres 120 bez toho aniz byste pak cokoliv museli doplnovat etc.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    LEENVECKA: Super zpráva, ještě jsem ze třetí země objednal dětem nějaký zde nesehnatelný plyšáky lvího krále (tam jsem byl připraven i něco eráru zaplatit), tak třeba to taky projde :-)
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    KORKMAZ: ono totiz ta novela byla vracena ze senatu do PS na doplneny nejakych buchvi ceho a uz od cca 26.7. To tam tak nejak zkejslo ... dokud to nedopoputuje k Zemanovi a ten to nepodepise tak to neni platny tj zatim vse pri starem.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    FYI hlásím doručení zásilky z Ali, objednáno 27.8 doručeno přes HU dneska poštou, tejden se to plácalo po CZ a vstupním bodem u nás bylo Ústí. Cena byla 18USD, z toho údajně 3USD 21% DPH (vytiskl jsem si pro případ takovou tu fakturu z Ali), poštovné v ceně. Nikdo po mě nic nechtěl, přebrala to paní - čili furt při starém a přitom jsem čekal...já ani nevím co...ale nějaký vosery a peníze navíc určitě.

    Klika jaxviňa a to přeju i vám!
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BORAG
    BORAG --- ---
    ono další level pekla je, když malá, avšak poměrně dost drahá zásilka z USA zůstala na celnici, kde do toho nějaký ňouma vlezl, otevřel balík (OK, proč ne), roztrhal/rozkousal/rozřezal bublinkové fólie (jakože fajn, asi nefungoval X-ray), pak asi kladívkem rozklepl custom-made překližkovou krabičku - transportní schránku, ve které byla ta věc uzavřena, pak opět rozžvejkali bumbinkové folie a hedvábný hadřík, který chránil povrch. Pak tedy asi seznali, že to je opravdu to, co bylo na přiložené fotodokumentaci vložené v balíku stejně tak deklarováno v příslušných formulářích. No a tak to prostě všechno NASYPALI zpět do toho znásilněného balíku, nebyl tam ani náznak snahy to znovu zabalit, balík přelepili páskou ČP a celnice a poslali to dál. Takže to došlo poškozené/otlučené a ČP od toho dala ruce pryč s tím, že ČP přece NERUČÍ za poškození vzniklé přepravou a mám to řešit přes pojištění zásilky. Bohužel ta věc uvnitř byl unikát, druhý neexistuje a peníze nenahradí vzniklou ztrátu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Si nevybereš… PostNL ztratil balík od Shipita, se mnou se pochopitelně jako z nezúčastněnou osobou nebaví.
    Shipito přijalo ticket s claimem (balík měl tracking i insurance), řekli si o invoice s cenou (wtf proč, mají především hledat balík) a od té doby ignorace z jejich strany.
    Žádný update ohledně hledání balíku, nenamáhali se ani napsat "reklamovali jsme u PostNL, hledají a mají na to 30 dní".

    A podle webu je to jejich běžná strategie - nechat to vyhnít, případně se opakovaně doptávat na faktury a podobně.

    Balík i s jejich službami mne stál přes 10k, takže to vzdát nehodlám…
    OODOOW
    OODOOW --- ---
    DURDIN: Vybírá, některé eshopy to mají pořešené, že to asi berou na sebe, ale jinak to po tobě budou chtít celníci.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Dotaz, vybírá se teď dph, clo a poštovní poplatek z Anglie, nebo s nima máme nějakou smlouvu? Jsem to moc ohledně brexitu nesledoval a teď uvažuju o něčem z anglie..
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    Celníci nebudou od července vybírat DPH u zásilek nízké hodnoty - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/aktuality/celnici-nebudou-od-cervence-vybirat-dph-u-zasilek-nizke-hodnoty/
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    KORKMAZ: co jsem pochopila z jedny maly zpravy kdesi na novinach tak ten zakon/smernice ci co jeste ani neni schvaleny nejak neprosel snad senatem? nebo dokonce jeste PS .. pry nejak mozna az od pulky srpna???
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Dneska mi přišlo něco z Ali (klasika poštovné zdarma a cena věci pár dolarů) a nic jsem nemusel řešit - kdy teda začne to peklo? Už jsem si úplně přestal pro jistotu objednávat...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LEENVECKA: jojo, taky mi něco jelo podle trackingu vlakem přes Kyrgyzstán a Bělorusko
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam