• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKAPosta 120, clo a DPH aneb kde je kua muj balicek?
    BORAG
    BORAG --- ---
    NAVARA: tohle je zcela ostudné, jakože bez debat. Má někdo zkušenosti i z jiných EU zemí? Je toto "normální" stav všude - myslím obecně s poštou/celnicí - a nebo jenom u nás jsme pořád někde v poštovním prekambriu?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja mam taky update. pred tydnem bylo zahájeno celní řízení, dnes jsem pres sledovani zasilky prisel na to, že bylo celní řízení ukončeno 😃
    žádný jiné info nemám. tak uvidíme
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    A kde mam teda reklamovat tu zbytocne nahodenu dlasiu dan, aj ked mali doklad o tom, ze na objednavke uz bola? Na poste, ci u colnikov?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Když jsem měl dobrodružnou náladu si proclít sám balíček u DHL, bo se mi nechtělo platit 650Kč za službu, za kterou si ostatní účtují 200Kč/10€, tak jsem dojel na jejich recepci a vyzvedl si papíry od balíků.
    Ty jsem převezl k celníkům, připojil JSD a s celníci na ně namalovali obrázky. S jedním z nich mne poslali o patro výše ukázat obrázek pokladní, která tam za úplatu také něco přimalovala.
    Když jsem výsledek ukázal dole celníkům, vybarvili zbylá políčka a výsledné dílo jsem odvezl zpátky do DHL a vyměnil je za balík.

    Nádherná ukázka ztraceného času, abychom měli vysokou zaměstnanost :)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    FEFERONIE: To asi jedině že jim ukážeš papír že máš zahájené nebo spíše hotové celní řízení, jinak se mi nezdá že by to člověku normálně vydali...
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    NEVILL: říkal poštu vyšachovat úplně a zařídit si to sám na místě tak, aby sis zásilku vyzvedl a s celníky komunikoval pak napřímo.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    FEFERONIE: a to pošta jako na počkání u té zásilky vyměří a nebo si to člověk vyřídí s celníkama sám a pak si to tam jen vyzvedne?
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    Tohle asi už ti ostřílení z vás vědí, ale třeba se někomu bude hodit.

    Byť se zásilka tváří, že je na Ruzyni, tak tam není. Jedná se o překladiště po příletu do ČR. Pošta si stahuje balíky do Štěrbohol, kde Váš balíček s největší pravděpodobností tlí mezi aktuálně dvaceti tisíci dalšími nezpracovanými zásilkami z třetích zemí.

    Celní úřad Ruzyně, tel. 261 331 035 se na poštu zlobí, ale to je jediné, co může dělat. Clo a dph vyměřuje pošta, informuje celní úřad o výši a ten vybírá peníze.

    Sklad pošty je na adrese K Hrušovu 293/2 ve Štěrboholech. Tel. 954 222 000 nemá cenu zkoušet, linka je buď odpojená, nebo budete viset ve frontě. Celníci doporučují dojet na místo osobně s vytištěnými dokumenty o nákupu - bankovní převody, pay pall, komunikace s prodávajícím i všechny formuláře, které jste v procesu vyplnili a hlavně tedy číslo zásilky. Poštu lze z procesu vyšachovat a v lepším případě si zásilku rovnou odvezete.

    Budu se o to pokoušet, ale zatím to je jen rada od celníka.
    BORAG
    BORAG --- ---
    SHARKIE: když jsem tohle řešil posledně, tak mi jasně řekli, že musím prvně zaplatit, a pak to reklamovat, a nebo to vůbec nepřevzít
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    LYNCH: mne sa ozvali dnes a rovno poslali, ze mam doplatit dan.

    Kde sa to da reklamovat, alebo zistit na zaklade coho? Dan bola zaplatena a bolo im to dokladovane. Za vec co stala cca 600 (cena, dan aj posta) chcu odo mna skoro 400 este aj tady. Za co? Lezi im to tam cez 3 tyzdne a potom bez jedineho vysvetlenia poslu len info zaplat, bez nejakych podkladov. Navyse to bolo sucastou zasielky, co mala ist povodne cela z CR. 4 veci poslali ok, tuto jednu takhle blbo.

    Vobec to cez colnikov nemalo ist a mne sa to z principu platit fakt nechce. Zasielku ale chcem. Da sa to potom niekde riesit a vytiahnut z nich aspon nejake podklady, preco to chcu?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BORAG: mezipřistání na EU letišti nevadí, protože dráha letiště, pojížděčky a velká část terminálů včetně třídíren jsou na mezinárodním prostoru. Jakmile dopravce vyloží palety z letadla a dostane štempl o vyskladnění, tak do trackingu klidně může napsat, že už to vyložil na Ruzyni, jen to ještě do jurisdikce ČR nedorazilo, protože si to 120 nepřevzala z mezinárodního prostoru. Takže dokud to nevyskladní z třídírny, tak to v ČR opravdu není.

    Dopravu mezi třídírnou na letišti a třídírnou na 120 může zprostředkovávat kdokoli. Důležité je, že bude jezdit s náklaďákem, který má zapečetěný nákladový prostor. Takhle se dají převážet i mezinárodní zásilky přes několik států, popř. mezi letišti (viz např. Londýn a jiné metropole s více letišti)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja si dneska zkontroloval trackandtrace a 8.1 to bylo prijaty k celnimu rizeni.omg
    BORAG
    BORAG --- ---
    NAVARA: naprostý souhlas. Imho by se z toho ale ČP vyvlíkla tak, že by to nechali o to déle deponované na Ruzyni, poněvadž jak jsem pochopil, tak co 120ka nepřebere, tak to ještě není oficiálně na českém území. Také mi není úplně jasné, kdo je za ten převoz z Ruzyně na 120tku zodpovědný - je to ČP a nebo snad jiný přepravce? Stejně tak kdo to převáží po Evropě (pokud jde balík třeba z USA a má mezipřistání na nějakém z EU letišť)?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Bohatě by stačila úprava, že balík který není do týdne od přijezdu zpracován, musí být bez dalšího uvolněn do oběhu.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    nechcete tam nekdo zajet vymlatit to tam?ja to mam trochu z ruky
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    FEFERONIE: ach jo
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    LYNCH: Ma Ruzyni od 30.12. Na e-maily nikdo nereaguje, telefon odpojen. Uz jsem fakt zoufala a netusim, kam se odvolavat.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    V pátek ráno mi dorazil balíček z USA, dnes ráno ho ČP přiznala a že tedy předloží celníkům - tak jsem zvědav, podle portálu celníci pořád čekají na předložení zboží, prohlášení jsem podal před týdny…
    BORAG
    BORAG --- ---
    LYNCH: pokud dá někdo číslo, tak budu rád. Musím tedy uznat, že i někteří zaměstnanci ČP, se kterými se dalo rozumně hovořit (a stále neopakovali, že "na Ruzyni se zásilky neskenují, a tudíž v ČR ještě nejsou", nebo "stěžujte si u odesilatele", atp.) si postěžovali, že to tam nefunguje tak jak by mělo (a to už je tedy asi co říct).
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BORAG: jo je. tak to je skvely. tam se asi nikomu nedovolas ze?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam