• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    POAČeská i zahraniční psychiatrická léčba
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FESAKFLOYD: přečti si, to znamená F23.X a F29. To že to autoři rozhovoru blbě pochopili je holt realita, se kterou je potřeba počítat. Kdyby byli seriozí, tak ho tam citují, nikoliv neinterpretují zjevně nesmyslně. I kdybys neměl čeho se chytnout, tak se ti to vejde do F29 ...
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    ZUZKAOU: jestli nerozlisujes typy psychoz, tak bys sis mohla precist treba to mkn/dsm..
    DAW
    DAW --- ---
    FESAKFLOYD: Ehm.. není to náhodou 50%?
    A je to opravdu tak důležitý?
    Samotný schizofrenie je spousta druhů - nebo ještě líp, žádná nemoc schizofrenie neexistuje - je to označení pro to, že je někdo fakt hodně mimo - podle toho, jakým způsobem je mimo je i diagnostikován a taky je podle toho léčen. To, že dochází k častému nadužívání medikace je už jiný problém a možná by bylo fajn, kdyby ses už konečně zaměřil na něj. - Je to ale dost jiná story žejo.. taková obyčejná.. už bys potom nebyl ten odvážný zachránce, který přináší lidem světlo do temnoty jejich bytí.. tak nevím, jestli by tě to vůbec zajímalo..

..pro dnešek končím..
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    ZUZKAOU:

http://www.holos.cz/cs/osholos/archiv-aktualit/251-diskuze-s-reditelem-prazske-bohnicke-lecebny.html

MUDr. Hollý nás informoval o tom, že i oni se touto problematikou budou nuceni zabývat, neb jak podotkl, až 20% jejich přijatých klientů má nevysvětlitelné „psychotické příznaky“ , které dle mezinárodní klasifikace nemocí, která se v Evropě používá, nelze přiřadit k žádné diagnóze.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FESAKFLOYD: a tyhle čísla bereš odkud? Ty máš přístup k datům zdravotních pojišťoven?

A co si teda představuješ pod pojmem psychoza a schizofrenie?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAW: větu Martina Holého o 20% psychotických epizod v Bohnicích, které se diagnostikují jako jiné (tedy F23.x a F29) si přeložil jako že 20% příjmů v léčebnách jsou psychospirituální krize či nějaké růstové průlomy stínu, či čeho.

A hele - http://www.uzis.cz/cz/mkn/index.html
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    DAW: schizofrenie.. to je jen zlomek vsech psychoz.. 10, 20 %, ani ne.
    DAW
    DAW --- ---
    FESAKFLOYD: Na psychiatrii se přijímá spousta lidí se spoustou diagnoz.. nevím odkud bereš tyhle čísla, ale moje informace odpovídají tomu, co tu psala Zuzkaou - pokud teda mluvíme čistě jen o schizofrenii..
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    DAW: to plati jen pro ty co je skutecne potrebuji a tech je na psychiatrii prijatych sotva 20 % ( ma se na mysli udrzovaci medikace), na druhou 20 % jich ma podle reditele Bohnic psk a tyhle neuroleptizovat je jednoznacne spatne.
    DAW
    DAW --- ---
    LIESKO_VEC: No ono jim to opravdu často moc nepomáhá.. ty léky fakt jsou hodně nedokonalý, maj spoustu vedlejších účinků a vytváří se na nich docela silná závislost.. jenže.. v současný době nemáme jiný možnosti.. jak už jsem psal v klubu o Schizofrenii před několika dny: "nemáme lepší alternativy, neboť různé dosavadní alternativy vyžadují příliš mnoho peněz, super vyškolený personál, který má navíc speciální talent a dlouhodobou práci nejen s jedincem, ale s celým jeho okolím, s tím, že i po několika letech této práce může dojít k opětovnému relapsu a návratu zase pěkně na začátek.."
    Takže my ty léky nemůžeme lidem vymlouvat už z toho prostého důvodu, že dokud jim nemáme co jiného nabídnout, odsoudíme je tím v naprosté většině případů k hlubokému utrpení a totálnímu vyčlenění z běžné společnosti. Ti lidé pak způsobují spoustu bolesti sobě a své rodině a je to opravdu smutný pohled. Když se pak podíváme okolo sebe a zjistíme, že máme relativně silně uzavřenou společnost, která nenabízí bláznům a blouznivcům žádné jim vlastní místo, žádnou alternativu k životu, žádné šamany nebo svaté muže, kteří by mnohým z nich možná uměli pomoct, a že dokonce i personál současných ústavů je na tom se vzděláním dost bídně a neumí se k těmto lidem chovat. Potom nám nezbývá nic jiného, než konstatovat: chvála bohu, že máme tyhle léky a můžeme těmto lidem poskytnout alespoň takovouto úlevu.
    Dáme jim je ne proto, že se nám nelíbí, že jsou jiní a blázniví, ale proto, že vidíme jak trpí pod tíhou paranoií, že mají bludy při kterých jim např. z vaginy odpadávají kusy masa, a že je na nich na první pohled patrné, že prožívají obrovský vnitřní zmatek, bolest a tíseň...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: mne treba pomahaji stabilizovat naladu lepe, nez antidepresiva, bez tech ohavnych vedlejsich ucinku. Beru nicmene tak 15-25x nizsi davku, nez se podava pri psychozach
    FESAKFLOYD
    FESAKFLOYD --- ---
    neuroleptika jsou silne toxicke pro cns, expozice by mela byt co nejkratsi, potlaceni akutni psychozy a vysadit. udrzovaci lecba je kruty hoax.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: A teda základní háček je, že při první atace se nedá odhadnout, do které 1/3 bude člověk patřit...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ZUZKAOU: přesně tak, ale také mi to zobecňování přijde nebezpečný, protože je to opravdu individuální a u někoho je tragické léky nebrat. Já o svého otce přišla, občas mi přijde nějaký podivný e-mail odkudsi, ale každopádně už to není on, nevím, jestli to vzniklo tím zraněním mozku nebo ho psychoza už úplně pohltila, ale je z něj takové zuřivé, sobecké, nenávistné a hlavně nešťastné zviřátko místo okouzlujícího chlapa, který miloval život, kterým byl, když se léčil.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARKYSHA: neuroleptika jsou obecně prášky na hlavu. Antidepresiva jsou na deprese, antipsychotika na psychotické stavy. Některá antipsychotika mají i antidepresivní účinek. Ještě se v tom mohou motat antiepileptika, sedativa a hypnotika.

Je to fakt složitý, každou chvíli se objeví něco jiného a není jasně dané, že co je nové, to je lepší. A navíc bez praxe s tím, že za mnou chodí klienti a já vidím, jak kdo reaguje je hloupost u složitějších problémů doporučovat a nebo zamítat prášky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: to jsem si myslela, já jenom jestli jsem si to nespletla
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: co vim, tak se jimi leci i maniodeprese.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ZUZKAOU: neuroleptika se týkají pouze schizofreniků nebo všech psychotiků?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARKYSHA: když zůstaneme u klasické schizofrenie, tak pořád ještě platí, že 1/3 pacientů zažije jednu ataku a pak jsou po zbytek života v klidu. Ty krmit lékama je pochopitelně hloupost a neděje se to. 1/3 pacientů střídá ataky a remise a tam je pak potřeba vybalancovat, jestli jsou horší vedlejší účinky dlouhodobě braných léků a nebo období bez léků. A nejde to říct plošně, protože každý člověk jaksi reaguje trošku jinak, každému zabírá či nezabírá něco jiného. A v tomhle případě je úplně klíčová další podpora - psychoterapie, eudukace a v případě potřeby sociální rehabilitace, ideálně ambulantně.
    No a 1/3 pacientů zůstane chronicky ve stavu, kdy jejich vnímání a prožívání není kompatibilní se standartním fungováním v našem světě. A v těch případech, které se dostanou k psychiatrovi (tedy jejich odlišnosti jim neumožňují fungovat v tom prostředí, ve kterém žili předtím), tak bez léků se jim objektivně zhoršuje stav.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    FESAKFLOYD: muj otec prave přistoupil na terapii jakesi komunity,kteri kourili travu a meditovali, tancili na hudbu, pak mel ataku ve stavu psychozy se kdesi popral, mel krvaceni do mozku, odmital jit do nemocnice, oni ho v tom podporovali, proste mazec.
    Co se tyce meho kamose, vzhledem k tomu, ze schizu ma od rane puberty a ted studuje FEL, tak se mi nezda, ze by mel cosi s mozkem. Prijdes mi trochu jako propaganda, nezlob se na me. Proc to tady lidem cpes nasilim, kdyz o to viditelne nestoji? Nechci bejt zla, ale nejsi ty jeden z tech, co zrovna tu lecbu odmitl a tohle je dusledek? Ja jsem ochotna pripustit, ze to lze i bez leku viz POA: , ale tam je dulezite to se souhlasem lekare. Ja take brala antipsychotika, zamichala mi hormony, zhorsila obezitu, tak take se souhlasem lekare beru pouze antidepresiva a v urcitych obdobi remise neberu nic,zase se souhlasem lekare. Ale jsou lide, kteri ta neuroleptika proste potrebuji a nic jineho jim nepomuze.
    Tady je to o tom, ze samozrejme existuji lekari bridilove, ale jsou i dobri lekare a otazka nestoji na tom odmitat lecbu, ale najit si lekare, ktery vam budou sedet, kteri jsou soucasne i psychoterapeuti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam