• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Suburbie, pokud máš na mysli satelitní vilové čtvti bez zázemí služeb (protože o předměstích jako Jižní Město by se takle mluvit nedalo), nejsou výsledkem žádného urbanistického plánu a jsou ukázkou toho, jak by se to dělat nemělo.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SMALLRICCIO: Ano, co čtvrt hodiny z Lazerské, tramvaje. Do toho jezdí paralelně busy do míst, která nejsou nočními tramvajemi dostupná.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: Souhlas. Nevím, nakolik je toto případ Paříže, protože jakkoliv toto platí jako zobecnění, je stále třeba brát na zřetel konkrétní města a země. Snad pouze dvě drobné poznámky: ty hradby nešly dolů úplně, spíš tak, aby se zvýšila prostupnost města, a tam, kde to mělo smysl. Proto třeba ještě dnes hradby najdeš v hodně českých městech (Olomouc, Hradec Králové, Žatec, Louny). Druhá poznámka: středověké město je nepřesné označení, středověk skončil už dříve, ne před 19. stoletím. Ale chápu, pro zjednodušení...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Jen bych rád podotknul, že tvroba městských struktur za pomoci sociologie bez přihlédnutí k urbanismu (který sám o sobě jisté prvky sociologie vždycky bere v potaz a jsou součástí tohoto vědního oboru) fungovat nemůže nikdy, jinak to beru.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    HAMSTER: V pořádku, pouze jsem měl zapotřebí vyjádřit k jistým nedůslednostem a nejasnostem. Tento klub je z povahy věci dílem sociologický, neboť města, urbanismus a tak dálo jsou stejně jako mnohé jiné, co se týká společnosti, rovněž předmětem zájmu sociologů. Jedna věc je urbanismus, druhá je například samostatný sociologický obor: sociologie města. A urbanismus/architektura bez sociologie (či citu pro to, jaká jsou citlivá místa lidí, jaké nezamýšlené důsledky mohou mít určitá konkrétní opatření) se nezřídka rovná katastrofě. Frapantním případem jsou suburbie.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: A ještě teda k přestavbě Paříže, to už se dostáváme aspoň trochu ze sféry OT....

    Přestavby měst byly pochopitelným vyústěním změn v užívání měst a týkaly se celé Evropy (vč. Prahy). Města už neplnila obrannou fci. (k čemu v 19. stoleti hradby), takže hradby šly dolů, čímž se město mohlo bleskově rozšířit a propojit s předměstími "za hradbami" (v centru chudina nikdy nebydlela, takže v úvahách o nějakým odsunu bych byl hodně opatrný). To zas způsobilo potřebu řešit dopravu, protože město bylo najednou třeba 4x větší a přišly požadavky na železnici a dopravu s ohledem na průmyslovou revoluci... Do toho přibyly požadavky na hygienu (kanalizace, vodovod) , regulaci řek etc. Proste středověký město bylo v tu chvíli naprosto nevyhovující a přestavba nevyhnutelná...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Já měl dojem, že tenhle klub není zaměřený na sociologii, proto sem chodím a to přesto, že mě Marx nezajímá a zajímat nebude. Nejsem sociolog, nikdy sem jím být nechtěl a mé znalosti v této oblasti budou vždycky spíš povrchní, protože mě to nikdy moc nezajmalo. Nevím, co je na tom špatného, já MIKATCHOU taky neurážím jen proto, že její znalosti urbanismu (urbanismus není totéž, co sociální antropologie) jsou spíše povrchní.

    Můžem už konečně opustit ty debaty o marxismu, prosím??
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    VSOUKOLOHLOR: doufala jsem, že už to tu rozmazávat nebudem, jinak z toho bude nekonečná debata... myslim, že někteří diskutující z tvého příspěvku beztak nebudou mít rozum...
    SPIPI: už ho nech :) on už to ví a nemá smysl aby tahle diskuse byla o demenci, primitivismu a neznalosti některých diskutujících, měla by být o Praze... samozřejmě vím, že nejvíc másla na hlavě mám já za to, že jsem se tu včera večer nechala tou debatou tak unést...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SMALLRICCIO: tak a teď mi řekni jak s touhle zprávou souvisí demence Svobody, který chce ukončit provoz metra do 1 v noci...

    ad autobusy do zahraničí, kterým klesaj tržby - já na ně zanevřela loni, když mě odmítli odézt na letiště do Frankfurtu se psem... radši jsem jela vlakem a bylo to levnější
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    K Marxovi, třídám a podobně.

    1. Karl Marx byl především sociální vědec, jeden ze zakladatelů klasické sociologie. Základy jeho teoretických zkoumání studuje každý sociolog. Největší potíž v Marxově učení spočívá v jeho tak zvaně kriticky-angažovaném charakteru. Marx na základě svých pozorování, zjištění, interpretací dospěl k závěru, že je nutno výsledky své práce promítnout do reality, pokusit se o změnu, a nejúčinnějším způsobem, který je také nejvíce na snadě, je politika. Výsledkem toho je Komunistický manifest, kterýžto už není možno brát jako text sociálněvědní, ale jako ryze politický manifest. Proto je třeba náležitě rozlišovat mezi Marxem sociálním vědcem a Marxem politicky angažovaným.
    2. Nevím, kde někteří z vás berou tu jistotu a troufalost, se o Marxovi vyjadřovat s takovou vehemencí, jistotou a nekompromisností, když zcela evidentně nikdy od něj nic nečetli. Mohu vás ubezpečit, že z Kapitálu byste přečetli sotva stránku a ani té byste příliš neporozuměli. Ten pán byl vskutku dosti jinde než je zdejší mainstreamové uvažování (či chcete-li chápání a jazyk dnešního průměrného smrtelníka). Pokud se kdo ohrazuje vůči například Komunistickému manifestu, pak je to třeba zdůraznit a vzít v potaz bod č. 1.
    3. Koncept tříd je zcela nedílnou součástí sociologie stratifikace a Karl Marx nebyl zdelaka prvním ani posledním teoretikem, který jej po svém způsobu rozpracovával. Že jsou společnosti hierarchizované, by si troufal popírat tak možná kardinální idiot. Je to prosté konstatování, deskripce, pokus o uchopení skutečnosti tak, jak se nám jeví. Koncept tříd je jedním z možných, ale dlouhodobě zaužívaných a velmi nosných. Pochopitelně potíž vyvstává a věda končí tam, kde se z čiré deskripce či interpretace skutečnosti začne stávat politikum. Zde v diskusi se toto nerozlišování děje neustále, řečeno s Humem, nerozlišuje se - z hlediska argumentace logická chyba - mezi "tím, co je" a "tím, co má být". Používat koncept tříd NEZNAMENÁ automaticky a implicite zastávat myšlenku tak zvaného třídního, či dokonce jednu z jejích specifických podob tedy Marxovu.
    4. Hranice mezi politickou a kritickou angažovaností zdaleka není tak ostrá, jak jsem ji výše načrtl. Výše črtané jsou relativně krajní body na pomyslné škále - kontinuu -, úplné póly by patrně byly nějaké podoby terorismu, či něčeho na ten způsob. Coby umírněný a zcela jistě demokratický projev sociální angažovanosti těch sociologů, kteří se zabývají sociální stratifikací, provádějí například výzkum zvyšující se chudoby v české společnosti (zadaný například z podnětu Ministerstva práce a sociálních věcí) a pracují přitom s konceptem tříd (byť patrně ne v Marxově slova smyslu), můžou posloužit například závěry a doporučení pro politické představitele a strany (jedné jaké partaje), jež dotyční sociologové ze svých zjištění vyvodí.
    5. Jediný mě známý způsob (implicitního) zavržení konceptu tříd, přinesla železná lady Thatcherová, když prohlásila, že nic jako společnost neexistuje, že jsou pouze jedinci, rodiny a stát. Pozoruhodný názor jedné političky. Sociologie se s ním bohužel ale dělat nedá. Poznámka: i mezi sociology je mnoho takových, kteří razí tradiční, konzervativní, pravicové názory.
    6. Měl-li bych užít analogie k Marxovi a marxismu-leninismu, pak se nepochybně nabízí například Friedrich Nietzsche a myšlenky mnoha dalších myslitelů a ideologie nacismu. Samozřejmě, že některého Nietzscheho myšlenky jsou z hlediska demokratického krajně nepřijatelné (ostatně Nietzsche demokracii považoval za vládu lůzy), tomu, kdo četl jeho knihy, je však zcela evidentní, že k ničemu jako nacismu nikdy nevybízely. S Marxem se to má podobně. Očerňovat jeho názory nemá smysl, poněvadž člověk, který takto činí, dříve nebo později ztroskotá na základní neznalosti. Buďto má smysl o Marxovi mlčet, nebo kritizovat jeho konkrétní dílo či myšlenky, což ovšem předpokládá jeho dílo studovat.

    Konkrétně k bulvárům a Marxovi. Že byla Paříž přestavěna v důsledku třídního boje, či jak to nazvat, je možné. Nic o tom nevím, nikdy jsem se o to nezajímal, takže se k tomu nehodlám vyjadřovat. A i kdyby ano, marxistický pohled na věc vnímám nanejvýš jako jeden z možných. I kdyby tomu tak bylo, těch důvodů patrně bylo i vícero.

    A tebe, Hamsteře, ještě jednou prosím, na studuj si toto. http://cs.wikipedia.org/wiki/Falacie
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: si primitiv.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Zas když se jim to vyplatí stavět a jinejm firmám se vyplatí si to pronajímat, tak to asi nějakej vliv mít musí. Přesto nechápu, že to někdo povolí... Viděli ste někdy něco takovýho v jinejch zemích (nemyslím u dálnice, ale ve městě)? MIKATCHOU, jak sou na tom s billboardama amíci?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Já nemyslím, že by tu pro někoho byly zajímavé sáhodlouhé teorie urbanismu a stavebně-technické inovace proměňující města v průběhu dějin včetně studií funkčích změn, to fakt není něco, co by se dalo nastudovat za odpoledne u nyxu (leda vytrhnout pár citátů, který ale vytržením z kontextu ztrácí smysl). Pokud máš zájem, tak se ptej na všechno, co tě zajímá, rád odpovím, ale přes poštu.

    Radši bych se tu s tvým svolením věnoval k pražským kauzám.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: klidně to zkus, rádi se přiučíme .)


    HAMSTER: to mě taky, některý firmy asi pořád věří, že na to někdo kouká...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: nééé! Copak někdo na ty billboardy fakt kouká? Mě to připadá jako megazbytečná stavba. Hnusná...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Sexistický poznámky ste měli oba, to za prvý. Za druhý nevím, jak nebo čím sem tě urazil já, zato tys mě urážela prakticky v každý odpovědi včetně té poslední, takže se nad tím taky zkus zamyslet. Já bych tě tady taky mohl vykoupat v urbanistické terminologii a ubít tě citátama z odborné literatury, protože ty řešíš jen svůj úzký zájem sociologie, zatímco ostatní aspekty města (funkční, technické, návaznostní) přehlížíš (viz. přestavba Paříže) - leč nedělám to, protože mi to nepřijde ani fér, ani slušné a už vůbec ne kultivované.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Trať Prašný most - Vítězné náměstí původní podoba
    http://www.prazsketramvaje.cz/view.php?cisloclanku=2011103003
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Nebudu už radši odpovídat na ty vaše pindy, protože je to ztráta času, je to jako chtít po náckovi aby se dohodnul s vietnamcem, takže odteď se budem bavit o městě. Za sexistické poznámky se ale bany rozdávat budou, pardon.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Jak píše SMALLRICCIO, nejsi svázána ideologií, ale kdo nemá do mrtě našprtanýho Marxe, je nevzdělanej debil. Asi bys si v tom měla udělat trochu pořádek. Přitom já si fakt nemyslím, že by nějaký detailnější studium Marxe mělo patřit do základního vzdělání, nevidím k tomu důvod.
    P.S. Využita pro ideologické účely? Jakoby Marx o revoluci nikdy nemluvil....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam